Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
γεια σας παιδια!ειμαι νεα στο φορουμ. σημερα παρελαβα το πρωτο μου τηλεσκοπιο! ειναι ενα bresser galaxia 114/900, εστιακο λογο 8 και 3 προσοφθαλμιους Kellner. το προβλημα μου ειναι οτι καταφερα να δω μονο το φεγγαρι (πεντακαθαρα μεν και με αρκετες λεπτομερειες) αλλα δεν ειδα τπτ αλλο στον ουρανο. θα δω ποτε πλανητες κλπ κλπ η το τηλεσκοπιο ειναι μικρο? please πειτε μου γιατι εχω ψιλοαπογοητευτει μεχρι στιγμης...
Δημοσιεύτηκε

Γειά σου, φίλη μας και καλώς όρισες στην παρέα.

Νομίζω ότι γράφουμε σε λάθος ενότητα (τηλεσκόπια) αν θεωρείς ότι φταίνε οι δυνατότητες του τηλεσκοπίου σου.

Μπορεί να θεωρείται μικρό, αλλά μη φαντάζεσται ότι δεν θα έβλεπες τίποτα. Το αντίθετο.

Αφού είδες τη Σελήνη, η Αφροδίτη και ο Δίας ήταν σε κοντινή απόσταση. (Τι ώρα ήταν; Ο Δίας μπορεί και να ήταν ήδη πολύ χαμηλά στη Δύση) Άρα απ' ότι καταλαβαίνω, μάλλον πρέπει πρώτα να μάθεις να αναγνωρίζεις τι βλέπεις στον ουρανό και να στοχεύεις προς τα εκεί. Έντάξει την Αφροδίτη θα την έβλεπες απλώς σαν ένα πολύ λαμπερό αντικείμενο, αλλά ο Δίας με τους δορυφόρους του θα σου έδινε μια πιο ενδιαφέρουσα εικόνα.

Η στήριξή σου είναι χειροκίνητη, έτσι δεν είναι; Ίσως πρέπει να εξοικειωθείς με την κίνηση και την στόχευση.

Αν παρατηρείς μέσα από πόλη, το κυνήγι γαλαξιών, νεφελωμάτων κ.λ.π. και μάλιστα με μικρά τηλεσκόπια γίνεται πολύ δύσκολο.

Έχεις διαβάσει κάποιο εισαγωγικό βιβλίο, όπως π.χ. το κλασσικό nightwatch ή κάποιο άλλο;

Μπορείς να ανατρέξεις (αν δεν το έχεις βέβαια κάνει ήδη) στην αρχική σελίδα του site και να δεις στο αριστερό μέρος το λινκ "εισαγωγικά άρθρα". Επίσης μέσα στο φόρουμ στο νήμα για τους νέους αστροπαρατηρητές. Θα σου λυθούν άμεσα αρκετές απορίες, ή θα σου δημιουργηθούν άλλες, που όμως τώρα θα είναι πιο συγκεκριμένες.

Και πάλι εδώ είμαστε όλοι. :cheesy:

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε

αφού βλέπω εγώ Μ81 Μ82 με κιάλια 25x100 σίγουρα μπορείς να δεις πάααααρα πολλά αντικείμενα με το τηλεσκόπιο σου. Όπως είπε και ο φίλος παραπάνω χρειάζεται εξοικείωση με τον εξοπλισμό σου. Για αρχή τοποθέτησε το προσοφθάλμιο με το μεγαλύτερο νούμερο. Όσο πιο μεγάλο το νούμερο τόσο πιο μικρή η μεγέθυνση.

Διάβασε πως να ευθυγραμμίζεις τον ερευνητή με το τηλεσκόπιο. Ο ερευνητής είναι ένα μικρό κιάλι τοποθετημένο πάνω στο τηλεσκόπιο και σε βοηθάει να εντοπίζεις το αντικείμενο που θες να δεις ευκολότερα μας που κάνει πολύ μικρή μεγέθυνση.

δες ένα θέμα εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=9266&sid=28c409534ac2f75f43effeb230ddc24f

καλή επιτυχία

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Δημοσιεύτηκε
γεια σας παιδια!ειμαι νεα στο φορουμ. σημερα παρελαβα το πρωτο μου τηλεσκοπιο! ειναι ενα bresser galaxia 114/900, εστιακο λογο 8 και 3 προσοφθαλμιους Kellner. το προβλημα μου ειναι οτι καταφερα να δω μονο το φεγγαρι (πεντακαθαρα μεν και με αρκετες λεπτομερειες) αλλα δεν ειδα τπτ αλλο στον ουρανο. θα δω ποτε πλανητες κλπ κλπ η το τηλεσκοπιο ειναι μικρο? please πειτε μου γιατι εχω ψιλοαπογοητευτει μεχρι στιγμης...

Καλώς όρισες,

οπωσδήποτε θα βλέπεις πλανήτες, ακόμη και κάποια deep-sky (αμυδρά) απο την Αθήνα.

Είναι ζήτημα εξοικίωσης με τον εξοπλισμό σου και ελάχιστη μελέτη βιβλίων & χαρτών -έστω κι απο το internet.

Επίσης, μη συγκρίνεις τις όποιες αστρωφοτογραφίες (π.χ.διαφημιστικές) μ'αυτό που βλέπεις στον προσοφθάλμιο.

Κάτι σημαντικό, μην προσπαθήσεις να δείς τον ήλιο, είτε απο το τηλεσκόπιο, είτε απο το finder ή τα κυάλια !

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε

σας ευχαριστω πολυ παιδια για τη βοηθεια! ευτυχως τωρα αρχισα να το σπουδαζω κιολας το αντικειμενο οποτε νομιζω θα εξοικειωθω πιο ευκολα.αν κ θα δυσκοολευτω αρκετα λογω φωτορυπανσης στην περιοχη μου ελπιζω να τα καταφερω! ευτυχως το ηξερα απο πριν οτι δεν θα μοιαζουν κ πολυ οι εικονες που θα δω σε σχεση με αυτες που κυκλοφορουν αλλα απογοητευτηκα οταν τα εβλεπα ολα απλα σαν μικρα αστρα.μαλλον χρειαζομαι αρκετη εξοικειωση. μια ερωτηση ακομα. ειναι πιο δυσκολο κ θελει αρκετα καλη "σκοπευση"του αστερα για να δεις με προσοφθαλμιους μικροτερους του 20αρη?γιατι με τον 20αρη εβλεπα αρκετα ενω με τους αλλους δυσκολα πετυχαινα κατι...

ευχαριστω κ παλι! :D

Δημοσιεύτηκε
σας ευχαριστω πολυ παιδια για τη βοηθεια! ευτυχως τωρα αρχισα να το σπουδαζω κιολας το αντικειμενο οποτε νομιζω θα εξοικειωθω πιο ευκολα.αν κ θα δυσκοολευτω αρκετα λογω φωτορυπανσης στην περιοχη μου ελπιζω να τα καταφερω! ευτυχως το ηξερα απο πριν οτι δεν θα μοιαζουν κ πολυ οι εικονες που θα δω σε σχεση με αυτες που κυκλοφορουν αλλα απογοητευτηκα οταν τα εβλεπα ολα απλα σαν μικρα αστρα.μαλλον χρειαζομαι αρκετη εξοικειωση. μια ερωτηση ακομα. ειναι πιο δυσκολο κ θελει αρκετα καλη "σκοπευση"του αστερα για να δεις με προσοφθαλμιους μικροτερους του 20αρη?γιατι με τον 20αρη εβλεπα αρκετα ενω με τους αλλους δυσκολα πετυχαινα κατι...

ευχαριστω κ παλι! :D

Εννοιείται ότι, όσο μικρότερη γίνεται η εστιακή του προσοφθάλμιου -δηλ.μεγαλύτερη μεγέθυνση- τόσο ταχύτερα "φεύγουν" τα αντικείμενα, αφού βλέπεις μικρότερο κομμάτι του ουρανού.

Πάντα πρέπει να ξεκινάς με τον μεγαλύτερο φακό για να βρείς το αντικείμενο εύκολα και μετά αλλάζεις στους μικρότερους για τη μεγέθυνσή του.

Επίσης, τα αστέρια θα φαίνονται πάντα "σημειακά" ή σχεδόν έτσι, χωρίς να μπορείς να τα μεγενθύνεις -μόνο λαμπρότερα γίνονται στο τηλεσκόπιο.

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε

Καλή αρχή και ακθαρούς ουρανούς...

Και κάτι άλλο, είχες κάνει πολική ευθυγράμμιση στη στήριξη, για να παρακολουθείς άνετα;;; :cheesy:

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε

ναι εχω κανει! σημερα ειδα και αφροδιτη και δια καθαρα κ χτες κρονο!ενθουσιαστηκα!

τους βλεπω βεβαια αρκετα μακρια κ χωρις λεπτομερειες.να υποθεσω ειναι φυσιολογικο ετσι?

Δημοσιεύτηκε
Φυσιολογικότατο! Αν τα θέλεις πιο μεγάλα βάλε προσοφθάλμιο με μικρότερη εστιακη απόσταση(αν έχεις) και ανέβα στη μεγέθυνση όσο το επιτρέπει η ατμόσφαιρα και τα οπτικά... \:D/
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης