sportikus Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2012 Χμ! Όσοι με χλεύαζαν προ ετών για την γνώμη μου επί του GOTO σήμερα έχουν ή NEQ 6 ή κάποιο GOTO Dob Και θέλουν να βγάλουν και τρελούς όλους τους άλλους ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
csot Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2012 Υπάρχει μία γενική σύγχυση για το το είναι ερασιτέχνης αστρονόμος. Αυτό νομίζω συμβαίνει επειδή είναι ίσως η μοναδική επιστήμη που επιδέχεται να βάλεις μπροστά την λέξη "ερασιτέχνης" και να έχει νόημα και αξία. Στις περισσότερες περιπτώσεις ερασιτέχνης σημαίνει κάτι το υποτημιτικό. Δεν μπορείς π.χ. να πεις ερασιτέχνης γιατρός, ερασιτέχνης μαθηματικός κ.λ.π. ενώ όσο αφορά τα χόμπυ ερασιτέχνης ε΄ναι κάποιος που κάνει κάτι από ευχαρίστηση και όχι για βιοποριστικούς λόγους. Έτσι λοιπόν θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η σύγχυση βρίσκεται στο γεγονός αν κάποιος θεωρεί την προσωπική του ενασχόληση με την Αστρονομία ως επιστήμη ή ως χόμπι. Υπάρχουν αρκετά μέλη αυτής της κοινότητας που οι γνώσεις τους, παρόλο που είναι ερασιτέχνες, μπορούν να συγκριθούν με αυτές των επαγγελματιών. Το επίπεδο τους είναι πολύ υψηλό, κάνουν έρευνα και συστηματική παρατήρηση, δημοσιεύουν άρθρα, έχουν εμβαθύνει στην αστροφυσική και την Κοσμολογία κλπ. Στην άλλη άκρη είναι οι καθαρά χομπίστες, αυτοί που αγαπούν τον νυχτερινό ουρανό, γνωρίζουν τον εξοπλισμό τους και τον ουρανό σαν την παλάμη του χεριού τους. Τέλος υπάρχουν και αυτοί που είναι κάπου ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, ξέρουν λίγο απ όλα, κάνουν εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις κλπ. Όλοι οι παραπάνω απολαμβάνουν την Αστρονομία με τον δικό τους τρόπο. δεν έχω γνωρίσει επαγγελματία αστρονόμο που να ξέρει τον ουρανό απ έξω και που να ξέρει να κάνει αστροάλματα. Σέβομαι τον φανατισμό αυτών που δεν γουστάρουν τα Goto αλλά και εκείνων που τα απολαμβάνουν. Έτσι, κι αλλιώς η συζήτηση αυτή έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν όπου το φόρουμ είχε πάρει φωτιά. Όπως και να έχει καλοτάξιδο το τηλεσκόπιο σου, είναι ένα πανέμορφο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα τόσο σε χειροκίνητη όσο και σε ρομποτική χρήση. just my 2 cents Χρίστος "WorkaholiC" ΣωτηρόπουλοςΕθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των ΠεζοδρομίωνΈφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg
sportikus Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2012 Το θέμα είναι ο εξοπλισμός να αξιοποιηθεί στο έπακρο,είτε είναι 12,14,16 DOb είτε είναι 60mm διοπτρικό.Όπως βολεύετε ο καθένας και αν κάτι δεν βολεύει εμάς δεν προσπαθούμε να επιβάλουμε την γνώμη μας και σε άλλους και επιμένοντας κι όλας οτι αυτό είναι το σωστό.Εμένα προσωπικά δεν με βολεύει καθόλου να κάνω αστροάλματα,αλλά όταν διαβάζω απο άλλους οτι βρίσκουν αμυδρούς γαλαξίες με αστροάλμτα και χάρτες χαίρομαι μαζί τους. Καλορίζικο και καλοτάξιδο. ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2012 Δημήτρη καλώς το δέχθηκες και καλοτάξιδο το νέο φωτοκουβαδάκι! Σχετικά με την κίνηση του εστιαστή, λες ότι είναι σκληρή αλλά φαντάζομαι ξέρεις ότι αυτό ρυθμίζεται!Πειραματίσου με το κεντρικό allen βιδάκι που είναι στο λευκό καπάκι του εστιαστή και περιτριγυρίζεται από 4 βίδες στις γωνίες. Αυτό το βιδάκι μπορεί να σου αλλάξει την εντύπωση για την σκληρότητα κατακόρυφα! Όσον αφορά τον εστιαστή την άποψή μου την ξέρεις και την έχω γράψει εκατοντάδες φορές εδώ μέσα. Το να τον αλλάξεις το θεωρώ πεταμένα λεφτά γιατί το μόνο πρόβλημα είναι οι αντάπτορές του. Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι απαράδεκτο το πως φτάνει στον τελικό χρήστη την στιγμή που η επίσης κινέζικη GSO δίνει τα απολύτως στοιχειώδη (δακτύλιους σύσφιγξης και απευθείας υποστήριξη 2" χωρίς έξτρα αντάπτορες) από την αρχή και είσαι έτοιμος χωρίς να χρειάζονται αλλαγές. Η μικροεστίαση δεν είναι και κάτι που δεν ζεις χωρίς αυτό και δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα για να επιχειρήσεις ολόκληρη αλλαγή εξαιτίας της. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι και οι πιο ακριβοί εστιαστές έχουν εκδόσεις χωρίς μικροεστίαση, είναι δηλαδή θέμα υποκειμενικό αν την θέλει κάποιος ή όχι. Εγώ την θέλω και θα την βάλω σύντομα, χωρίς να σημαίνει όμως ότι δεν έχω άριστα αποτελέσματα και χωρίς αυτή. Την θέλω όμως για αυτό το παραπάνω magic touch... Η τιμή που ορίζεις σαν ιδανική (170 ευρώ) είναι εκτός πραγματικότητας για ποιοτικό εστιαστή, φαντάσου ότι ο ελάχιστος δυνατός premium εστιαστής που είναι ο Baader Steeltrack αυτή τη στιγμή έχει εδώ στην Ελλάδα στο Πλανητάριο 252 ευρώ! http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1911 Αν καταφέρεις να τον βρεις στην Ολλανδία στα 170 ευρώ, τι να πω, σε ζηλεύω πραγματικά! Θέλω να σου πω δηλαδή, πως πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσεις ψηλά στο budget σου για να πάρεις έναν από την μαγική ΤΡΙΑΔΑ των εστιαστών, Moonlite, JMI, Feathertouch και σε βλέπω να ξεπερνάς τα 300 ευρώ...ΜΗΠΩΣ τελικά σε συμφέρει να πάρεις ένα 2" clicklock S57 (77 ευρώ στην Ελλάδα) με ένα ελάχιστο κόστος μηχανουργείου (20-25 ευρώ) και έναν Glatter Parallizer (45 Δολλάρια) για την μετατροπή από 2" σε 1.25" και να ξεμπερδεύεις;;; Σκέψου το καλά...βάλτα κάτω και δες τα, εγώ στην διάθεσή σου για κάθε λεπτομέρεια...Είναι κρίμα να ξεπαραδιαστείς τόσο για έναν ΝΑΙ ΜΕΝ κορυφαίο εστιαστή αλλά που μπορεί τελικά να μην χρειάζεσαι! Για την ιστορία θα σου πω ότι ο εργοστασιακός σηκώνει ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ Nagler 26mm T5, ES 30mm (του κιλού! όπως και ο Terminagler 31mm T5) και δεν καταλαβαίνει Χριστό!Αν ήταν ΤΟΣΟ κακός όσο περιγράφεις σε διαβεβαιώνω από προσωπική εμπειρία πως με τις κατάλληλες αλλαγές θα φτάσεις στο άλλο άκρο...να τον συμπαθήσεις! Έτσι ήμουν και εγώ στην αρχή και τον σιχτίριζα...Επίσης αν ήταν ΤΟΣΟ κακός όσο λες να είσαι πάλι σίγουρος ότι θα ήμουν ο πρώτος που θα τον άλλαζα με την μία! Το θέμα όμως είναι οι αντάπτορες και όχι ο εστιαστής... Αυτό που λες "πάνω κάτω στα ΙΔΙΑ λεφτά θα πάει..." ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ...θυμήσου το, θα δώσεις περισσότερα! Εκτός αν βρεις έναν από τους κορυφαίους εστιαστές της Τριάδας μεταχειρισμένο, άριστο και σε τιμή ευκαιρίας...εκεί πάω πάσο! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2012 Κατ' αρχας ευχαριστω ολους για τις θερμες ευχες.Χθες το χρησιμοποιησα για αρκετες ωρες παρατηρησης,ειδα περιπου 30 στοχους και η χαρα απεριγραπτη.Λιγο η μυρωδια του καινουριου,λιγο το autotracking,λιγο το Goto,η χθεσινη βραδυα ηταν η καλυτερη που εχω βιωσει οσον αφορα την αστρονομικη παρατηρηση απο την μερα που πρωτοεθιστηκα στο χομπυ.Καθε μερα που περναει ειμαι ολο και πιο ευχαριστημενος με την αγορα του.Τασο οσον αφορα τον εστιαστη,μπορει να ειμαι υπερβολικος στους χαρακτηρισμους αλλα ειναι πραγματικα αρκετα χειροτερος του GSO.Στα μειονεκτηματα του ξεχασα να αναφερω πριν και το γεγονος οτι οι ροδελες του ειναι πολυ κοντα στο σωμα του,κατι που το κανει σχετικα δυσχρηστο,παντα σε σχεση με τον εστιαστη που ειχα,που ειναι και ο μονος που εχω δοκιμασει αρκετες φορες.Η κινηση το ξερω οτι ρυθμιζεται,την εχω ηδη προσαρμοσει σε αυτο που θεωρω βελτιστο.Αν ομως ειχες συνηθισει στον GSO θα καταλαβαινες τι εννοω.Κατα κυριο λογο ο εστιαστης που εχω κατα νου ειναι ο Baader Steeltrack,στα 230 ευρω.Θα τον ειχα ηδη αλλαξει αλλα στα μελλοντικα μου σχεδια ειναι η αντικατασταση των Nagler και XW με Delos,οποτε πρεπει να κανω καποια ιεραρχηση των προτεραιοτητων.Οσον αφορα το ευρος τιμης ειχα βρει τους παρακατω http://www.firstlightoptics.com/skywatcher-focusers/skywatcher-dual-speed-low-profile-1252-inch-crayford-focuser.html http://www.telescope.com/Accessories/Telescope-Focusers/Orion-2-Low-Profile-Dual-Speed-Crayford-Telescope-Focuser/pc/-1/c/3/sc/51/p/8881.uts http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=343-8746 και θα ηθελα την γνωμη σας,ειδικα αν καποιος τους εχει χρησιμοποιησει.Επισης Τασο πριν καποιες μερες μου ηρθε και ο Parallizer.Ωραιος ειναι,αν κανει οντως οτι υποσχεται στο εγχειριδιο χρησης,τοτε αξιζει.Και παλι ευχαριστω πολυ για τις ευχες. ΥΓ.Δεν θιγω το θεμα Goto η οχι,γιατι ορισμενοι ειναι τοσο φανατικοι κατα του,που μου θυμιζει γυμνασιακο ποδοσφαιρικο οπαδισμο.Ειδικα αυτοι που ποτε δεν εχουν δοκιμασει και τις δυο μεθοδους και εννοω για καιρο,οχι μερικες φορες.Εδω θα ειμαστε οταν στο μελλον μετανιωσουν... There is no knowledge that is not power...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα