Yiannis76 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2012 Γειά και χαρά σε όλους.Είμαι κάτοχος ενός πολύ παλιού Ρώσικου τηλεσκοπίου του Tal 1 (110mm), δώρο εδώ και είκοσι χρόνια. Πρόσφατα λοιπόν μιάς και άρχισα ξανά να ασχολούμαι με την αστρονομία μου έκαναν δώρο ένα καινούργιο κιτ προσοφθαλμίων (επειδή αυτά που είχα ήταν για κλάμματα). http://www.astroshop.eu/celestron-eyepiece-and-filter-set-1-25-/p,7976. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να εστιάσω καθόλου με τα καινούργια προσοφθάλμια, ενώ με τα παλιά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορεί να βοηθήσει κανείς???? Ευχαριστώ πολύ και καλώς σας βρήκα
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2012 καλως ηρθες Γιαννη τα παλια προσοθαλμια σε τι χιλιοστα ειναι? ειναι αντιστοιχα των καινουριων?
Yiannis76 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2012 Ναι είναι 25mm και 15χιλιοστά μαζί με ένα φακό Barlow 3x
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2012 Γειά σου Γιάννη! Το Tal-1 ήταν το πρώτο μου τηλεσκόπιο!Θυμάμαι αυτό το πρόβλημα: τα δικά του προσοφθάλμια εστίαζαν κανονικά αλλά οποιοσδήποτε άλλος plossl ή kelner δεν δούλευε - τότε δεν είχα κάτι άλλο καλύτερο για να δοκιμάσω... Αν θυμάμαι καλά αυτό που έλειπε ήταν το in-focus: δηλαδή ο εστιαστής τερματίζει κάτω ενώ θέλεις κάποια μικρή απόσταση ακόμα για να εστιάσει; Δοκίμασε να ανεβάσεις το πρωτεύον όσο πιο πάνω γίνεται προκειμένου να δώσεις αυτά τα χιλιοστά που απαιτούνται. Ωστόσο από όσο θυμάμαι τα δικά του προσοφθάλμια (ειδικά ο 25άρης και ο 3Χ barlow) ήταν πολύ καλά!Αν θυμάμαι λάθος και θέλεις παραπάνω κίνηση προς τα έξω προμηθεύσου μια απλή επέκταση 1.25" προκειμένου να δώσεις μεγαλύτερο εύρος κίνησης προς αυτή την κατεύθυνση. Οπωσδήποτε πέταξε όπως είναι το φίλτρο για τον ήλιο (από τα φίλτρα-καπάκια που συνοδεύουν το τηλεσκόπιο, αυτό το σκούρο μαύρο φίλτρο). Είναι μονάχα θέμα χρόνου πότε θα ραγίσει και θα προκαλέσει από σοβαρές βλάβες μέχρι προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση σε όποιον τύχει να παρατηρεί εκείνη τη στιγμή!!!Και πάλι καλώς ήλθες και καλή αρχή!
Yiannis76 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2012 Θυμάσαι πάρα πολύ καλά. Το πρόβλημα είναι στο in focus. Όσων αφορά το φίλτρο για τον ήλιο αυτό το έχω πετάξει εδω και πολλά χρόνια.Ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή θα το δοκιμάσω απόψε.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα