Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μιας και βλέπω μεγάλες αποκλήσεις στις χρωματικές αποδόσεις απο τους αστροφωτογράφους είπα να κάνω αυτό το θέμα μπας και βοηθηθεί κόσμος.

Συγκεκριμένα αφορά όσους έχουν το kaf-8300 δηλαδή qhy9-atik 383L-sbig st-8300 κλπ. Έγω έχω καταλήξει λοιπόν να χρησιμοποιώ στο maxim τα εξής βάρη Red 1 Green 1.1 Blue 1.6. (τα φίλτρα που δουλεύω είναι της baader ).

Θα ήθελα να δοκιμαστούν και απο άλλους χρήστες ή τέλος πάντων να ορίσουμε μια σταθερά για αυτές τις πολυφορεμένες κάμερες έτσι ώστε να μην ψάχνουν και οι νεότεροι που αγοράζουν αυτό το τσιπάκι (το οποίο πλέον έχει γίνει και Must).

Κάτι που θα ήθελα να προσέχουν όσοι δουλεύουν με το 8300 είναι πως θα πρέπει να τραβάνε λήψεις διπλάσιες σε χρόνο στο μπλέ απο τις υπόλοιπες και αυτό γιατί το 8300 είναι πεθαμένο στo μπλε.

Αυτό θα το έχετε καταλάβει ήδη στα άστρα σας που σχεδόν δεν υπάρχει καθόλου μπλε χρώμα.

Ελπίζω να γράψετε και τις δικές σας τιμές και να κάνουμε δοκιμές ώστε να καταλήξουμε κάπου .Επίσης όποιος έχει κάνει g2v calibration θα ήταν ενδιαφέρον να δοκιμάσουμε τις δικές του τιμές.

 

 

Υ.γ. Τις τιμές τις δοκίμασα σε καρέ απο την παλιά μου qhy9 αλλά και στην τωρινή sbig st-8300 με ίδια αποτελέσματα.

Δημοσιεύτηκε
Αρκετά κοντά στο δικό μου αποτέλεσμα (χωρίς g2v) αλλά στο photoshop βλέπω πως το πράσινο είναι λίγο παραπάνω απ'οτι πρέπει στο ιστόγραμμα. Κώστα για δοκίμασε να ρίξεις λίγο την τιμή στο πράσινο.
Δημοσιεύτηκε

Ωραίο Θέμα Αγγελε,

 

Χωρίς να είμαι ιδικός, ψάχνοντας για το τι μπορω να κάνω με την ccd και τα φίλτρα βρήκα αυτο, Astrodon Tru-Balance Generation 2 I-Series, εννοείτε ότι είναι πανάκριβα αλλά απο ότι καταλαβαίνω οι χρωματικές διαφοροποιήσεις εξαρτώνται απ'τα φίλτρα. Βέβαια προκειμένου να πληρώσεις διπλάσια αξία είναι καλύτερο να αλλάζεις λίγο την τιμή στο PS.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Όντως ωραίο θέμα! Εγώ να πω την αλήθεια κρατάω σταθερές τιμές στο R και το G πολύ κοντά στα δικά σου νούμερα Άγγελε, ενώ με το μπλε πειραματίζομαι ανάλογα και με τις εκθέσεις που έχω κάνει στο συγκεκριμένο χρώμα συνήθως ανάμεσα στο 1.5 και το 2
Δημοσιεύτηκε
Επιβεβαιώνω με ATIK383L+ πως η αναλογία R:1 G:1.1 B:1.6 ειναι η ιδανική για το KAF8300. Έχω παρατηρήσει πως ανάλογα το ύψος του στόχου μπορεί να χρειάζονται μικροαλλαγές στο πράσινο (από 0.9-1.2)
Δημοσιεύτηκε

Κάτι πολύ σημαντικό επίσης είναι πως το μπλέ φίλτρο θέλει και τουλάχιστον διπλάσιες λήψεις ώστε να έχουμε ικανοποιητικό σήμα και αντίστοιχο των άλλων φίλτρων.

 

Το KAF8300 είναι "πεθαμένο" στο μπλέ. Αυτό μπορείτε να το επιβεβαιώσετε με ένα flatοκουτο μετρώντας τα ADU και να τα συγκρίνετε με τα άλλα φίλτρα.

 

*Τώρα είδα ότι το είχε πει και ο Άγγελος ;)

Δημοσιεύτηκε

Άγγελε θα ήθελα να ρωτήσω κάτι..

 

Λέμε ότι στο μπλέ θέλουμε διπλάσιες λήψεις.... αλλά στην τελευταία φωτό που ανέβασες http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=15037

γράφεις

 

Εκθέσεις : RGB bin 1x1 6x600sec

 

Αυτό σημαίνει ότι έχεις κάνει για κάθε φίλτρο από 6x600sec ή είναι ο συνολικός χρόνος και οι περισσότερες λήψεις είναι στο μπλέ;

 

Παίζει ρόλο ο στόχος για το αν θα πρέπει να βγάζουμε διπλάσιες λήψεις στο μπλέ φίλτρο;

Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8

 

1089626400_27_1_EUR_3_default.png

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη είναι 6χ600 για κάθε φίλτρο. Ο συγκεκριμένος στόχος έχει πλούσιο μπλε εγώ όμως ξέχασα να εφαρμόσω τα λεγόμενα μου μιας και εκείνες τις μέρες είχα αρκετές αναποδιές και μια απο αυτές ήταν να μου καεί ο τροχός φίλτρων (θαύμα είναι που βγήκε και έτσι).

Aπο την στιγμή που η ευαισθησία στην κάμερα είναι χαμηλή στο μπλέ το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μεγαλώσουμε τις λήψεις .Για παράδειγμα κόκκινο φίλτρο 300δευτερόλεπτα πράσινο 300δευτερόλεπτα μπλε 600δευτερόλεπτα (πρόσεξε δεν εννοώ r 10 καρέ g 10 καρέ b 20 καρέ [-X ).

Τουλάχιστον εγώ έχω παρατηρήσει στην επεξεργασία μου πάντα σπρώχνω το μπλέ με saturation να φανεί διότι είναι πεθαμένο. Πιστεύω πως σε όλους τους στόχους ισχύει έστω και αν έχει μόνο άστρα στο πεδίο. Για την τιμή του διπλάσιου τριπλάσιου χρόνου μπορεί να υπερβάλω αλλά σίγουρα χρειάζεται παραπάνω απο τα υπόλοιπα φίλτρα (ειδικά σε στόχους επάνω στην σπείρα του γαλαξία μας που χυριαρχεί το καφέ/κίτρινο).

Όπως και να έχει Γιάννη δοκιμές δοκιμές δοκιμές

:cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Εγω πάντως δεν έχω εφαρμόσει ποτέ περισσότερο χρόνο στα subexposures ενός φίλτρου. Προτιμώ να έχω περισσότερο χρόνο συνολικά ώς stacked (με ίδια subexposures).

 

Έχω την εντύπωση ότι αν πάρεις μεγαλύτερο χρόνο στα subs μπορεί να παίρνεις μεγαλύτερα άστρα σε διάμετρο και να έχεις θέμα στο τελικό RGB.

Δημοσιεύτηκε

Άγγελε ευχαριστώ, είναι πολύ λογικό αυτό που λές για το χρόνο και όχι για τα καρέ...

Το έχω δει αρκετές φορές κατά τις λήψεις των flats που χρειάζεται περισσότερο χρόνο σε αυτό το φίλτρο.

 

Τώρα για αυτό που λέει ο Βαγγέλης για τα άστρα με τη μεγαλύτερη διάμετρο χρειάζεται αυτό που λές.. δοκιμές ...δοκιμές ...δοκιμές!

 

Και να ρωτήσω και κάτι άλλο σχετικό.

Στο maxim βάζεις τιμές 1 / 1 /1.6 (RGB).

Υπάρχει κάποιος να μας πει ποιές είναι οι αντίστοιχες τιμές στο Pixinsight (φαντάζομαι στο LRGB combination).

 

Αν δεν κάνω λάθος, νομίζω κάπου είχε αναφερθεί ότι, το color calibration του Pix δουλεύει πάρα πολύ καλά οπότε ίσως να μή χρειάζεται να δίνουμε manual τιμές.

Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8

 

1089626400_27_1_EUR_3_default.png

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
τις τιμες στα βαρη που γραφετε, τα βαζετε κατα την διαρκεια της φωτογραφισης. σε ποιο προγραμμα μπαινουν...αν μπουν στανταρ στις τιμες που δινετε εσεις, πειραζει; η πρεπει να πειραματιστει κανεις; και οσο αφορα τα αποτελεσματα, θα φανουν εντονα στην επεξεργασια
ΛΑΖΑΡΟΣ ΨΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύτηκε

Τα βάρη που χρησιμοποιώ και εγώ είναι R=10, G=12 και Β = 16 . Χρησιμοποιώ τις δεκάδες και όχι δεκαδικά γιατί έχω μεγαλύτερη ευελιξία στις αλλαγές τιμών αλλά ουσιαστικά είναι το ίδιο με 1 - 1,2 και 1,6. Με αυτά ξεκινάω αλλά πάντα υπάρχει πιθανότητα να τα αλλάξω αν δεν μου κάθεται κάτι καλά στο μάτι.

Τώρα σχετικά με τους χρόνους λήψεων, για να μην μπερδευτείτε με αυτά που ειπώθηκαν αφού βρεις τα βάρη μετά από εμπειρία ή g2v calibration, αποφασίσεις αν θα αλλάζεις τα βάρη στην σύνθεση του rgb ή βάση αυτών κάνεις λήψεις με ανάλογο χρόνο ανά φίλτρο και βάζεις βάρος 1 σε όλα τα φίλτρα στο λογισμικό που κάνεις την σύνθεση. Πχ για λήψεις 300 sec στο παράδειγμα μας τραβάς R 300 sec ,

G 300x1,2 δηλαδή 360 sec και μπλε 300χ1,6 δηλαδή 480sec. Ο δεύτερος τρόπος είναι θεωρητικά και ο πιο σωστός. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η θέση του θέματος στον ουρανό - όσο ψηλότερα τόσο καλύτερα. Bάση αυτού υπάρχει και άλλος συντελεστής .Πιο αναλυτικά τα λέει και ο οδηγός του Γιώργου Βίδου http://www.astrovox.gr/avat/g2v.php

  • 1 έτος αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης