Τουτούνης Δημήτρης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4, 2012 Η θερμοκρασία στον αισθητήρα μιας dslr είναι ένα πρόβλημα για όσους χρησιμοποιούν τέτοιες μηχανές.Πριν απο καιρό αποφάσισα να επέμβω στην μηχανη με σκοπό να λύσω αυτό το πρόβλημα.Δεν ήταν και τόσο δύσκολο τελικα,μου πήρε βεβαια αρκετές ημέρες και πονοκέφαλο.Είχα τραβήξει πολλές φωτογραφίες κατα την διάρκεια της κατασκευής με σκοπό την παρουσίαση της εδω στο φόρουμ,αλλα δυστυχώς τις έσβησε η σύζυγος μου νομίζοντας οτι δεν χρειάζονται ,κρίμα γιατί ήταν κατατοπιστικότατες (κάποια στιγμή θα την παω στα δικαστήρια γι΄αυτό ).Το δυσκολότερο μέρος ήταν ο τρόπος θέρμανσης του εμπρόσθιου μέρους του αισθητήρα για την αντιμετώπιση της υγρασίας.Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Άγγελο Κεχαγιά που μου επισήμανε σε άλλο thread την παρουσία υγρασίας λόγω διαφοράς θερμοκρασίας .Ο στόχος επιτεύχθηκε με δύο αντιστάσεις των 27 Ωμ 1watt συνδεμένες παράλληλα και πέρνουν ρεύμα απο ένα κύκλωμα θερμοστάτη οπου είναι ρυθμισμένος να κρατάει σταθερή θερμοκρασία στους 40 βαθμούς (+-1).Εφτιαξα και ένα κύκλωμα για να λειτουργεί η μηχανή απο τροφοδοτικό και ένα τρίτο κύκλωμα για να μήν χρειάζονται μπαταρία τα θερμόμετρα.Τα τρία κυκλωματα χώρεσαν στην ίδια πλακέτα μέσα στον χώρο που έμπαινε η μπαταρία της μηχανής εκτός απο τα δυο lm317 που τοποθετήθηκαν στην ψύχτρα.Τα σχεδιαγράμματα των κυκλωμάτων τα δείχνω παρακάτω για όποιον τα θέλει,δυστηχώς δεν έχω τα λινκ που τα βρήκα.Για να χωρέσει όλο το σύστημα (αντιστάσεις,αισθητήρας θερμομέτρου,αισθητήρας θερμοστάτη,χαλκός για μεταφορά θερμότητας) έπρεπε να αφαιρεθεί το κλείστρο και οι καθρέπτες,για να κλείσω το κενό εκοψα και κόλησα χαλκό και τον επένδυσα με βαμ΄βακι απο παλιά ακουστικάΠροσοχή!Το μοτεράκι αν κα δεν χρειάζεται πλέον πρέπει να μείνει στην θέση του διαφορετικά η μηχανή βγάζει error.Το αναφέρω γιατι το είχα αφαιρέσει και κατάλαβα τί φταίει μετά απο τρεις μέρες.Για την ψύξη χρησιμοποίησα ένα πελτιερ που είχα απο ένα παλιό ψυγειάκι αυτοκινήτου.Η θερμοκρασία μεταφέρεται στον αισθητήρα απο ένα κομμάτι χαλκό πάχους 1 χιλ και πάνω του έχω προσαρμόσει τον αισθητήρα του δεύτερου θερμόμετρου οσο το δυνατό πιο κοντά στον αισθητήρα.Τα εσωτερικά μέρη της μηχανής τα έχω περάσει με ειδικό σπρει πλαστικοποιήσης για πλακέτες για να αποφύγω τυχόν βραχυκύκλωμα απο υγρασία.Να αναφέρω επίσης οτι στις αντιστάσεις,στους αισθητήρες θερμοκρασίας και στο πελτιερ εχει μπει θερμοαγώγιμη αλοιφήΕννοείτε οτι έβαλα και το φιλτράκι της baader και ανάμεσα απο το τζαμάκι και την οθόνη έβαλα ένα κομμάτι απο κόκκινο διάφανο φάκελο.Το ατυχές γεγονός όλης της υπόθεσης είναι οτι με κάποιον τρόπο έκαψα κάποια pixel kai τώρα εμφανίζονται με διάφορα χρώματα ,ευτυχώς είναι μικρά και λίγα (περίπου 15-20) ακολουθούν οι φωτογραφίες που σώθηκαν.Σύντομα δοκιμαστικά dark frames μπήκε η θερμοαγώγιμη αλοιφή και είναι έτοιμο να τοποθετηθεί το πελτιερ ο χαλκός που φαίνεται εδώ πάει στον αισθητήρα.απο κάτω είναι το πελτιερ.πάνω στην ψύχτρα φαίνονται επίσης τα δυο lm317 τα κομμάτια αλουμινίου μετά το βάψιμο.τελικά έπρεπε να πάνε για ηλεκτροστατική γιατί τώρα που έχουν ψιλοχτυπηθεί φαίνονται άσχημα Εδώ φαίνεται μόνο μια αντίσταση,στην πραγματικότητα πάνω μπηκε αντίσταση με αισθητήρα θερμοκρασίας και κάτω δεύτερη αντίσταση με αισθητήρα θερμοστάτη η πλακέτα με τα τρία κυκλώματα.το κίτρινο είναι το ρελε που ανοιγοκλείνει τις αντιστάσεις και το μπλέ δίπλα του είναι το τρίμμερ που ρυθμίζει την θερμοκρασια.όλο αυτό μπαίνει στην θέση της μπαταρίας κόκκινο πλαστικό διάφανο απο φάκελο για την οθόνη κύκλωμα για εξοδο 8ν για την μηχανή κύκλωμα για έξοδο 1,5ν για τα θερμόμετρα κύκλωμα θερμοστάτη το κενο που έμεινε απο την αφαιρεση του καθρέπτη έκλεισε με χαλκό και επενδύθηκε με βαμβάκι απο ακουστικά
dp297 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4, 2012 Αυτά είναι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PixInsight 1.8 RC7 Δημήτρης Πλατής
nio22 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4, 2012 μπραβο ρε φιλε πολυ ωραια κατασκευη.... meade sn6 f/5_BRESSERmount:skywatcher eq6
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4, 2012 Πολύ ωραία Δημήτρη!! Σούπερ δουλεια, Μπράβο!!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4, 2012 Συγχαρητηρια!!! αναμενουμε τις δοκιμαστικες εικονες σου!!
ziorange Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4, 2012 Γι'αυτό μ'αρέσει το astrovox...Δεν συμβαίνει συχνά αλλά όταν βλέπουμε κατασκευές σαν αυτή θυμάμαι πόσο ωραία είναι η προσφορά του ερασιτέχνη στον ερασιτέχνη! Μπράβο!! http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
Φαρμακόπουλος Αντώνης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2012 Συγχαρητήρια για την κατασκευή , ελπίζω τα αποτελέσματα να είναι τα αναμενόμενα ! http://www.Astrofarma.grhttp://www.SpartAstronomy.gr
GALEX Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2012 Πολύ καλή κατασκευή. Μπράβο! Καλές φωτογραφήσεις! Γιώργος Αλεξίου
Τουτούνης Δημήτρης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2012 Ευχαριστώ πολύ παιδια.Να΄στε καλά.Παρακάτω ανέβασα δοκιμαστικά dark frames σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 32 βαθμούς,το πελτιερ έφτασε το αισθητήρα στους 12,1 βαθμούς.Καθόλου άσχημα με τέτοια ζέστη.Οι χρόνοι είναι 5 λεπτα,10 λεπτά και 20 λεπτά iso 1600.Εχω ενώσει τις φωτογραφίες ίδιου χρόνου για καλύτερη σύγκριση.Αριστερά με το peltier εκτός λειτουργίας και δεξια σε λειτουργία.Οι εικόνες τα λένε όλα 20 λεπτά 10 λεπτά 5 λεπτά
ziorange Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2012 Το πείραμα πέτυχε! Συγχαρητήρια!! http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα