Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Φωτογραφίζοντας το NGC7606 χθες το βράδυ (1:00AM - 2:00AM) διαπίστωσα, όταν πήγα να προσθέσω 20 φωτογραφίες των τριών λεπτών, πως είχα καταγράψει έναν αστεροειδή δεκάτου πέμπτου μεγέθους. Όχι δεν επρόκειτο για μια ανακάλυψη που θα με έκανε διάσημο - διαπίστωσα σύντομα χρησιμοποιώντας το http://asteroid.lowell.edu/ . Ο αστεροειδής στη φωτογραφία είναι ο Smuts (1731).

Δίδαγμα: Να ελέγχετε προσεκτικά τις φωτογραφίες σας γιατί συχνά καταγράφουν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα πέρα από το αρχικό θέμα σας.

 

Γιάννης

 

NGC7606x.JPG.301e1ed55ba4b1fd8144faec3f093c1c.JPG

NGC7606 και Smuts

20Χ180sec

Νευτώνειο 200/800 σε Vixen GPD

Starlight Xpress MX516

Φίλτρο Luminance IRcut

Συνθήκες μεγάλης ατμ. διαταραχής και χαμηλής διαύγειας.

Δημοσιεύτηκε

Δίδαγμα: Να ελέγχετε προσεκτικά τις φωτογραφίες σας γιατί συχνά καταγράφουν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα πέρα από το αρχικό θέμα σας.

Διδαγμα-2: Κλασσικη περιπτωση για τη χρηση του median-combine εναντι του average-combine. :)

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Πραγματι, αν για τη σύνθεση των φωτογραφιών χρησιμοποιούσε κανείς το "average combine" αντι για το "add" ή το "median" το γραμμικό ίχνος του αστεροειδή δεν θα απουσίαζε εντελώς !
Δημοσιεύτηκε

Κυριε Ηλιοπουλε,

 

Πολλες φορες με τη φωτογραφηση τυπου RGB/LRGB, θα βρουμε στην τελικη συνθεση μια διαδοχικη σειρα τελειων οι οποιες αλλαζουν χρωματα ... δηλαδη υα υπαρχει μια κοκκινη τελεια, ελαχιστα ποιο περα θα βρουμε μια πρασινη τελεια και ακομα λιγο ποιο περα θα βρουμε μια μπλε τελεια.

 

Δυστυχως το εχω παθει πολλες φορες οπου ενας "αδεσποτος" αστεροειδης μου χαλασε μια προσπαθεια.

 

Οσον αφορα την επεξεργασια, ο λογος S/N ειναι περιπου 1,6x καλυτερος οταν κανουμε χρηση "average-combine" εναντι "median-combine" αλλα σε τετοιες περιπτωσεις τα χερια μας ειναι δεμενα. :cry:

 

Και κατι αλλο ... η τεχνικη της "median-combine" ειναι ιδιαιτερα ευνοικη στην επεξεργασια φωτογραφιων κομητων λογω της διαφορετικης κινησης μεταξυ κομητη και αστερων. Με registration και alignment στον πυρηνα του κομητη και ακολουθωντας με "median-combine", χανουμε ΟΛΟΥΣ τους αστερες και μας μενει μονο ο κομητης ... τελευταιο βημα ειναι να παρουμε μια ενδεικτικη αρχικη φωτογραφια (κομητη συν αστερες) για συνθεση με τη φωτογραφια του "median-combine" οπου υπαρχει μονο ο κομητης ωστε να εχουμε ως τελικο αποτελεσμα μια συνθετη φωτογραφια απο κομητη συν αστερες.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Άρα πρέπει να διορθώσω κ. Αγιομαμίτη αυτό που έγραψα παραπάνω. To σωστό είναι λοιπόν πως το median-combine εξαφανίζει τους αστεροειδείς ενώ το average combine μας επιτρέπει να τους δούμε.
Δημοσιεύτηκε

Κυριε Ηλιοπουλε,

 

ΑΚΡΙΒΩΣ! :D

 

Και κατι αλλο ... ΔΕΝ υπαρχει ΚΑΜΙΑ διαφορα μεταξυ το average-combine και το sum-combine! Ο μαθηματικος τυπος μπορει να διαφερει λογω το συντελεστη "1/n" - δηλαδη Sum(x/n) εναντι Sum(x) - αλλα δεν επιρεαζει καθολου το αποτελεσμα μονο και μονο επειδη με το "stretching" θα βγαλουμε απο τη μεση ουτος η αλλως τον ιδιο συντελεστη ("1/n").

 

Αυτος ειναι και ο λογος που τα διαφορα προγραμματα επεξεργασιας δεν μας διαθετουν average-combine και το sum-combine αλλα ενα απο τα δυο συν το medium-combine. :D

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Mια ερώτηση φίλοι μου: Είναι δυνατον ερασιτέχνης να ασχοληθει με την έρευνα για αστεροειδής? Αν ναι ξέρετε τι εξοπλισμος χρειάζεται? Γνωρίζετε κάποιο λινκ?
Σπύρος
Δημοσιεύτηκε

Σπυρο,

 

Ειναι σχετικα ευκολο. Θα χρειαστεις μια μηχανη τυπου CCD με μεγαλα pixel και εκθεσεις οι οποιες να φθασουν μεγεθος 17 και ανω (ουσιαστικα εχουν βρεθει ολα σε μεγεθος 16 και κατω - περιπου 40.000 αντικειμενα). Με το δευτερο, μιλαμε για περιπου 30 δευτερα.

 

Ταυτοχρονα θα παρεις μια δευτερη εκθεση σε μια ωρα αργοτερα και με την μεθοδο της "blinking" θα μελετησεις τις φωτογραφιες (δηλαδη θα πας μπρος-πισω μεταξυ τις δυο φωτογραφιες με γρηγορο ρυθμο ψαχνοντας για ιχνη διαφορας μεταξυ τους).

 

Φυσικα η ωρα μεταξυ τις δυο φωτογραφιες δεν θα παει χαμενη εφοσον ενδιαμεσα θα παιρνεις αλλες φωτογραφιες στην αμεση περιοχη.

 

Αν οντως βρεις κατι, πρεπει να επιβεβαιωσεις οτι ειναι κατι νεο (η οχι) και αυτο θα γινει με τη βοηθεια του MPC (Minor Planet Center) του Πανεπιστημιου Χαρβαρντ οπου θα εκτελεσεις ερευνα με τις συντεταγμενες της δικια σου ανακαλυψης. Αν δεν υπαρχει κατι, υπαρχει μια συγκεκριμενη διαδικασια οπου θα στειλεις σχετικα στοιχεια και ειδωλα στον Brian Marsden (διευθυντη του MPC).

 

Λυπαμαι αλλα δεν μπορεις να ονομασεις μια νεα ανακαλυψη αστεροειδης με το ονομα σου αλλα οτι αλλο επιτρεπεται (υπαρχουν ορια φυσικα). Αν εισαι μελος μιας ομαδας, μπορεις να συμφωνησεις με συναδελφο να γινει "ανταλλαγη" ονοματων οποτε και οι δυο σας εχετε καταχωρησει κατι νεο.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης