paranoia Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2012 Καλησπέρα! Το παρακάτω αποτελεί ένα από τα επιχειρήματα που κάνουν τους αστρονόμους να υποθέτουν την ύπαρξη μιας σκοτεινής ύλης, δηλαδή μιας ύλης που δεν μπορούμε να δούμε αλλά απο τη συμπεριφορά των ουράνιων αντικειμένων γύρω της μπορούμε να την υποθέσουμε. Αρχικά πληροφορίες σχετικά με την σκοτεινή ύλη μπορείται να βρείται εδώ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE_%CF%8D%CE%BB%CE%B7 και εδώ http://science.nasa.gov/astrophysics/focus-areas/what-is-dark-energy/ Το βασικό επιχείρημα που δικαιολογεί την ύπαρξη σκοτεινής ύλης στο γαλαξία μας έχει να κάνει με την ταχύτητα των διάφορων περιοχών του γαλαξία. Ξέρουμε ότι σε έναν γαλαξία (κυρίως ελλειπτικό) όσο προχωράμε απο το κέντρο του προς τα έξω έχουμε λιγότερη συγκέντρωση μάζας και άρα θα περιμέναμε και μικρότερη ταχύτητα. Όμως απο τις παρατηρήσεις βλέπουμε οτι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Απο μια ακτίνα και μετά η ταχύτητα του γαλαξία σταθεροποιείται αντί να μειώνεται όσο προχωράμε προς την άλω του γαλαξία κάτι το οποίο δεν το περιμένουμε θεωρητικά. Συνεπώς στις εξωτερικές περιοχές του γαλαξία μας (δίσκος και άλω) υπάρχει ύλη που δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε η οποία ονομάστηκε σκοτεινή ύλη.Το πειραματικό διάγραμμα που δείχνει τα παραπάνω είναι το εξής. Η καμπύλη Α δείχνει το αποτέλεσμα που αναμέναμε να παρατηρήσουμε ενώ η Β αυτό που τελικά παρατηρήθηκε. "Κι εσείς άστρα, αιώνες τώρα κάτι θέλετε να μας πείτε, μα σε λίγο ξημερώνει και δεν προφταίνουμε να μάθουμε" Τάσος Λειβαδίτης, Μικρό βιβλιο για μεγάλα όνειρα
paranoia Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2012 Αν πατήσετε την εικόνα δείχνει κανονικά τις καμπύλες. "Κι εσείς άστρα, αιώνες τώρα κάτι θέλετε να μας πείτε, μα σε λίγο ξημερώνει και δεν προφταίνουμε να μάθουμε" Τάσος Λειβαδίτης, Μικρό βιβλιο για μεγάλα όνειρα
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2012 Παρεμπιπτόντως, πριν λίγο διάβαζα για την σκοτεινή ύλη:http://www.nasa.gov/mission_pages/galex/galex20110519.html Η σκοτεινή ενέργεια υπάρχει .... και εξουδετερώνει την βαρύτητα. Η παρακάτω εικόνα μας δείχνει δύο τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο γρήγορα διαστέλλεται το σύμπαν. Στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκαν απομακρυσμένα σουπερνόβα, ως "πρότυπα κεριά" για την μέτρηση αποστάσεων στο σύμπαν και τον καθορισμό του ρυθμού διαστολής.Τα σουπερνόβα με την ίδια απόλυτη λαμπρότητα φαίνονται λιγότερο φωτεινά ανάλογα με το πόσο μακριά βρίσκονται. Όπως ακριβώς ένα "πρότυπο κερί", που φαίνεται πιο αμυδρό σε μεγαλύτερες αποστάσεις (αριστερό μέρος στην εικόνα).Στην έρευνα από το Galaxy Evolution Explorer της NASA και το Αγγλο-Αυστραλιανό τηλεσκόπιο, οι αποστάσεις των γαλαξιών έχουν υπολογιστεί με βάση έναν "πρότυπο κανόνα" . Η μέθοδος αυτή βασίζεται σε ζευγάρια γαλαξιών, που σήμερα η μεταξύ τους απόσταση είναι 490 εκατομμύρια έτη φωτός. Η απόστασή τους φαίνεται να μικραίνει, καθώς οι γαλαξίες κινούνται όλο και πιο μακριά, ακριβώς όπως και ένας χάρακας σταθερού μήκους (δεξιό μέρος στην εικόνα). Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2012 Οι αστρονόμοι πιστεύουν, ότι η διαστολή του σύμπαντος καθορίζεται τόσο από τη δύναμη της βαρύτητας, που ενεργεί επιβραδυντικά, όσο και από μια μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια, η οποία ωθεί την ύλη και τον χώρο προς τα έξω. Στην πραγματικότητα, η σκοτεινή ενέργεια είναι πιθανό να διαστέλλει το σύμπαν με όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες.Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη στην εικόνα που βλέπετε, η σκοτεινή ενέργεια παριστάνεται από το μωβ άνω πλέγμα, και η βαρύτητα με το πράσινο κάτω πλέγμα. Η βαρύτητα οφείλεται στην ύλη που περιέχεται στο σύμπαν και τα αποτελέσματά της είναι τοπικά, διότι εξασθενεί γρήγορα σε μεγάλες αποστάσεις.Τα νέα αποτελέσματα των επιστημόνων δείχνουν ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι μια σταθερή, ομοιόμορφη δύναμη, που τελικά εξουδετερώνει την επίδραση της βαρύτητας, κάνοντας το σύμπαν να διαστέλλεται επιταχυνόμενα. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
dp297 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 Απλά θα ήθελα να πω ... ότι άλλο η σκοτεινή ύλη κ άλλο η σκοτείνη ενέργεια κ δεν έχουν καμία σχέση μεταξυ τους. Σκοτεινή ύλη είναι η αφανής ουσία που καμπυλώνει τον χωροχρόνο κ είναι υπεύθυνη για φαινόμενα καμπύλωσης που δεν εξηγούνται από την ορατή ύλη. ΣΚοτεινή ενέργεια είναι ουσιαστικά η ενέργεια του κενού που είναι υπέυθυνη για τη διαστολή του σύμπαντος....η κοσμολογική σταθερά του Einstein. PixInsight 1.8 RC7 Δημήτρης Πλατής
panos - LX12 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 Πολύ σωστό αυτό αυτό που είπε ο Δημήτρης , αλλά αν μου επιτρέπεται Κατερίνα να δώσω και εγώ μια καλλιτεχνική προσομοίωση , όπου όντας ένας κυτταρικός τύπος αίματος , κάνω συνεχώς βόλτες μέσα στο κυκλοφοριακό σύστημα , γνωρίζω ελάχιστα για τα του πλάσματος , μέσω της αναγνώρισης ελαχίστων των υπολοίπων κυττάρων , Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα περί καρδιάς γιατί δεν μπορώ να την αντιληφθώ μιας και όλη την ώρα βλέπω μόνο κυτταρικό ιστό , και επιμένω να προσπαθώ να ερμηνεύσω την αέναη κυκλοφορία μου …… Γ΄αυτό ΕΙΜΑΙ τόσο μα τόσο ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ !!!!!!!!! ... αντικρίζοντας το σύμπαν , αντιλαμβάνεσαι τη θέση σου .. και συνάμα , πόσα ακόμα να ψάξεις ...με την αβίαστη μελέτη Του .. χωρίς αγκυλώσεις , ιχνηλατείς στις εσχατιες του πεπερασμένου απείρου Σου ... www.spartastronomy.gr
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 Έχετε δίκιο και οι δύο! Μάλλον έπρεπε να ανοίξω άλλο νήμα για τη σκοτεινή ενέργεια, ε; Μήπως ο Αντρέας μας θα μπορούσε, να μετακινήσει τις δύο τελευταίες αναρτήσεις αλλού; Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
panos - LX12 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 Οι αστρονόμοι πιστεύουν, ότι η διαστολή του σύμπαντος καθορίζεται τόσο από τη δύναμη της βαρύτητας, που ενεργεί επιβραδυντικά, όσο και από μια μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια, η οποία ωθεί την ύλη και τον χώρο προς τα έξω. Στην πραγματικότητα, η σκοτεινή ενέργεια είναι πιθανό να διαστέλλει το σύμπαν με όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες.Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη στην εικόνα που βλέπετε, η σκοτεινή ενέργεια παριστάνεται από το μωβ άνω πλέγμα, και η βαρύτητα με το πράσινο κάτω πλέγμα. Η βαρύτητα οφείλεται στην ύλη που περιέχεται στο σύμπαν και τα αποτελέσματά της είναι τοπικά, διότι εξασθενεί γρήγορα σε μεγάλες αποστάσεις.Τα νέα αποτελέσματα των επιστημόνων δείχνουν ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι μια σταθερή, ομοιόμορφη δύναμη, που τελικά εξουδετερώνει την επίδραση της βαρύτητας, κάνοντας το σύμπαν να διαστέλλεται επιταχυνόμενα. ΄Πλέων επί οίνοπα πόντον, επ’ αλλοθρόους ανθρώπους΄ ως μια κύτταρικη μορφή αίματος μέσα σε εναν ΄όγκο ελέγχου΄ , κοιτώντας την φωτο ΄΄dark_energy2.jpg΄΄ συλλογιεμαι τον γαλαξια να προκαλεί μια στενωση , παίρνω τις ΄ιδιότητες΄ ενός ΄πεπερασμενού΄ ΄σωματιδιου΄ του εννοιολογικου χωροχρονου , και αρχομενης απο το ΄θεώρημα μεταφοράς Reynolds΄, μου απλώνεται μπροστά μου όλη η ΄μηχανική των ρευστων ή αλλιώς ρευστομηχανική΄ ... Τι υπέροχα μαθηματα Θεέ μου !!! υστ: ΄οροθετημενη΄ ορολογία ... αντικρίζοντας το σύμπαν , αντιλαμβάνεσαι τη θέση σου .. και συνάμα , πόσα ακόμα να ψάξεις ...με την αβίαστη μελέτη Του .. χωρίς αγκυλώσεις , ιχνηλατείς στις εσχατιες του πεπερασμένου απείρου Σου ... www.spartastronomy.gr
paranoia Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια είναι διαφορετικές έννοιες. Το επιχείρημα που παρουσιάστηκε αναφέρεται μόνο στην ύπαρξη σκοτεινής ύλης. Επιπλέον επειδή έγινε μια αναφορά στα πρότυπα κεριά θέλω να προσθέσω, εκτός του θέματος, μια καλή πηγή που εξηγεί τη λεγόμενη μέθοδο του ''σταθερού κυρίου'' (standard candle method) για τη μέτρηση αποστάσεων στο σύμπαν. http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_distance_ladder "Κι εσείς άστρα, αιώνες τώρα κάτι θέλετε να μας πείτε, μα σε λίγο ξημερώνει και δεν προφταίνουμε να μάθουμε" Τάσος Λειβαδίτης, Μικρό βιβλιο για μεγάλα όνειρα
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 ΄Πλέων επί οίνοπα πόντον, επ’ αλλοθρόους ανθρώπους΄ ως μια κύτταρικη μορφή αίματος μέσα σε εναν ΄όγκο ελέγχου΄ , κοιτώντας την φωτο ΄΄dark_energy2.jpg΄΄ συλλογιεμαι τον γαλαξια να προκαλεί μια στενωση , παίρνω τις ΄ιδιότητες΄ ενός ΄πεπερασμενού΄ ΄σωματιδιου΄ του εννοιολογικου χωροχρονου , και αρχομενης απο το ΄θεώρημα μεταφοράς Reynolds΄, μου απλώνεται μπροστά μου όλη η ΄μηχανική των ρευστων ή αλλιώς ρευστομηχανική΄ ... Τι υπέροχα μαθηματα Θεέ μου !!!Ναι!!! "...τη Θάλασσα αρμενίζοντας πάμε σε αλλόγλωσσους ανθρώπους(; ) ....."!Ωστόσο, φοβάμαι αναλογιζόμενη τα λόγια του Μέντη και του Μεγάλου Ποιητή, πως έτσι όπως είμαστε τώρα, μόνο "σίδερο και φωτιά" θα μεταφέραμε, ως πεπερασμένα σωματίδια στο Σύμπαν αναρωτώμενα στο μικρόκοσμο του κουκουλιού μας, αν ..."ο θεός αγαπάει το χαβιάρι"... ΥΓ: ας μεταφέρει κάποιος τις παραπάνω εκτός θέματος, περί σκοτεινής ενέργειας, αναρτήσεις μου αλλού...! Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
panos - LX12 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2012 ΄Πλέων επί οίνοπα πόντον, επ’ αλλοθρόους ανθρώπους΄ ως μια κύτταρικη μορφή αίματος μέσα σε εναν ΄όγκο ελέγχου΄ , κοιτώντας την φωτο ΄΄dark_energy2.jpg΄΄ συλλογιεμαι τον γαλαξια να προκαλεί μια στενωση , παίρνω τις ΄ιδιότητες΄ ενός ΄πεπερασμενού΄ ΄σωματιδιου΄ του εννοιολογικου χωροχρονου , και αρχομενης απο το ΄θεώρημα μεταφοράς Reynolds΄, μου απλώνεται μπροστά μου όλη η ΄μηχανική των ρευστων ή αλλιώς ρευστομηχανική΄ ... Τι υπέροχα μαθηματα Θεέ μου !!!Ναι!!! "...τη Θάλασσα αρμενίζοντας πάμε σε αλλόγλωσσους ανθρώπους(; ) ....."!Ωστόσο, φοβάμαι αναλογιζόμενη τα λόγια του Μέντη και του Μεγάλου Ποιητή, πως έτσι όπως είμαστε τώρα, μόνο "σίδερο και φωτιά" θα μεταφέραμε, ως πεπερασμένα σωματίδια στο Σύμπαν αναρωτώμενα στο μικρόκοσμο του κουκουλιού μας, αν ..."ο θεός αγαπάει το χαβιάρι"... ΥΓ: ας μεταφέρει κάποιος τις παραπάνω εκτός θέματος, περί σκοτεινής ενέργειας, αναρτήσεις μου αλλού...! Οσο τα λογια και τα γραπτά όλων των μεγάλων ποιητών θα με παραπέμπουν σε αυτο που απέμεινε στην εύθραυστη ψυχοσύνθεση της Πανδωρας , το ανθρώπινο είδος θα συνεχίσει να παιζει με το fe και την οξείδωση των οποιων αεριων , ενωσω ο θεός θα συνεχίσει να πειραματιζεται με τη λατρεία προς το χαβιάρι ... Τα μη πεπερασμενα σωματίδια δυστυχώς σε αυτη την υπόσταση τους ειναι πεπερασμενα .. Εδω ειναι δύσκολο να επιτρεψουμε στην ελπίδα να μας περιφρουρήσει την πίστη μας πως απαιτούμε να αντιληφθούμε την δυναμική του μονοδιαστατου ? ... αντικρίζοντας το σύμπαν , αντιλαμβάνεσαι τη θέση σου .. και συνάμα , πόσα ακόμα να ψάξεις ...με την αβίαστη μελέτη Του .. χωρίς αγκυλώσεις , ιχνηλατείς στις εσχατιες του πεπερασμένου απείρου Σου ... www.spartastronomy.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα