Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Υ.Γ. Προσωπικά με έχουν κερδίσει τα apple για την καθημερινή χρήση, αλλά οποιοσδήποτε απαιτητικός επιστημονικός υπολογισμός απογειώνεται σε περιβάλλον linux...
  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Ενα απο τα προτεριματα είναι οτι βρισκεις πολλά προγράμματα δωρεάν.

Και σε windows υπάρχουν πολλά καλά για φωτομετρία και φασματοσκοπία.

Μάλιστα το Muniwin είναι μετεφρασμένος κώδικας από κάπoιο πρόγραμμα σε Linux.

Επίσης πολλοί χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν εναν υπολογιστή εφόσον μπορεί να δημιουργήσει πολλούς διαφορετικούς users, δεν παίρνει ιούς κλπ κλπ. Πρέπει να δοκιμάσεις για να καταλάβεις.

Έχω δοκιμάσει ubuntu και fedora. Πολλά user accounts κανεις και σε windows.

Απο windows εννοείς αν εχω δοκιμάσει κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας δεδομένων;

Ναι.Γιατι θελω να δω τις γνωμες του καθενος,αλλα θελω να ειναι λιγο πιο συγκεκριμενες.Π.χ. το ταδε ειναι καλυτερο.ΟΚ αλλα καλυτερο απο ποιο αλλο και γιατί;

Πάντως με το pdf που μας εδειξε η Iωαννα καταφερα κι εκανα φωτομετρια!

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
Θα συμφωνήσω με την paranoia, τα περισσότερα επιστημονικά κέντρα χρησιμοποιούν linux. Είναι πολύ πιο πρακτικά σε εφαρμογές δικτύων και δίνουν πολύ καλύτερο έλεγχο του υπολογιστή από τον χρήστη. Φυσικά το τίμημα είναι ότι πρέπει ο χρήστης να διαβάσει και να συνηθίσει το πολύ λιγότερο φιλικό περιβάλλον σε σχέση με τα παράθυρα...

Ωραία απάντηση Κώστα.Σε ευχαριστώ.

Πάντως καταλαβαίνω ότι αναφέρεσε και πέρα από προγράμματα φωτομετρίας και φασματοσκοπίας.

Δημοσιεύτηκε
Ναι, αναφέρομαι σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό κώδικα μαγνητοϋδροδυναμικής που είναι γραμμένος σε ForTran και μπορεί να τρέξει παράλληλα σε cluster.
Δημοσιεύτηκε

Πάντως με το pdf που μας εδειξε η Iωαννα καταφερα κι εκανα φωτομετρια!

This is perfect :D

"Κι εσείς άστρα, αιώνες τώρα κάτι θέλετε να μας πείτε, μα σε λίγο ξημερώνει και δεν προφταίνουμε να μάθουμε"

Τάσος Λειβαδίτης, Μικρό βιβλιο για μεγάλα όνειρα

Δημοσιεύτηκε
Ναι, αναφέρομαι σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό κώδικα μαγνητοϋδροδυναμικής που είναι γραμμένος σε ForTran και μπορεί να τρέξει παράλληλα σε cluster.

Δεν κατάλαβα τι εννοείς με αυτό...

"Κι εσείς άστρα, αιώνες τώρα κάτι θέλετε να μας πείτε, μα σε λίγο ξημερώνει και δεν προφταίνουμε να μάθουμε"

Δημοσιεύτηκε
Σχετικά με τις εντολές του Iraf θέλω να προσθέσω οτι με την εντολή help (στο τερματικό του iraf) συνοδευόμενη απο το όνομα της εντολής-λειτουργίας του iraf που θέλετε να χρησιμοποιήσετε δίνει πληροφορίες για το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ίσως να είναι μια μεγάλη βοήθεια ειδικά για το ξεκίνημα.

Δημοσιεύτηκε

Τα clusters είναι θα μπορούσαμε να πούμε συστοιχίες από servers, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με πολύ απαιτητικές και mission critical εφαρμογές.

Φαντάσου 2 servers που αλληλοσυμπληρώνονται σε ικανότητες και επεξεργαστική ισχύ, ένα απλό παράδειγμα. Υπάρχουν γενικά 2 είδη clusters, Balancing και Fail over φιλοσοφιών. Στο 1ο μοιράζονται το φόρτο εργασίας και οι δύο διακομιστές ενώ στο 2o ο ένας λειτουργεί σαν live backup του αλλουνού, αν πάθει κάτι ο ένας αναλαμβάνει ο άλλος άμεσα και δεν διακόπεται η επεξεργασία των δεδομένων, με αποτέλεσμα συνεχόμενο uptime, δηλαδή αδιάκοπη και απρόσκοπτη λειτουργία.

Είναι προχωρημένη φάση να στήσεις ένα cluster σωστά θεωρώ, θέλει καλό υπόβαθρο σε πολλά επιμέρους κομμάτια γνώσεων Μηχανογράφησης.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Τα βασικά για το cluster τα είπε περιεκτικά ο Τάσος.

Φαντάσου ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο υπολογίζει την συμπεριφορά ενός συστήματος (στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένα ρευστό με μαγνητικό πεδίο). Για να λύσεις τις εξισώσεις που το περιγράφουν απαιτείται πολύς χρόνος, οπότε μια λύση είναι να βάλεις περισσότερους υπολογιστές να δουλέψουν. Ένας τρόπος για να το επιταχύνεις είναι να κάνεις καταμερισμό εργασίας, να τα σπάσεις σε επιμέρους προβλήματα τα οποία μπορούν να λυθούν το ένα ανεξάρτητα από το άλλο, έτσι κάθε υπολογιστής στη συστοιχία θα μπορεί να λύνει ένα μέρος του προβλήματος και μετά η λύση να αποτελείται από σύνθεση των επιμέρους λύσεων.

Δημοσιεύτηκε

Τα βασικά για το cluster τα είπε περιεκτικά ο Τάσος.

Φαντάσου ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο υπολογίζει την συμπεριφορά ενός συστήματος (στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένα ρευστό με μαγνητικό πεδίο). Για να λύσεις τις εξισώσεις που το περιγράφουν απαιτείται πολύς χρόνος, οπότε μια λύση είναι να βάλεις περισσότερους υπολογιστές να δουλέψουν. Ένας τρόπος για να το επιταχύνεις είναι να κάνεις καταμερισμό εργασίας, να τα σπάσεις σε επιμέρους προβλήματα τα οποία μπορούν να λυθούν το ένα ανεξάρτητα από το άλλο, έτσι κάθε υπολογιστής στη συστοιχία θα μπορεί να λύνει ένα μέρος του προβλήματος και μετά η λύση να αποτελείται από σύνθεση των επιμέρους λύσεων.

Μάλλον κατάλαβα τι εννοείς. Ουσιαστικά ένα ''βαρύ'' πρόγραμμα το τρέχουν περισσότεροι απο έναν υπολογιστές για γρηγορότερο αποτέλεσμα.

Δημοσιεύτηκε
Ιωάννα από φασματα να ξεκινήσεις την επεξεργασία των απλών ,όχι των echelle.

Θα σου είναι πιο εύκολη η βαθμονόμηση σε νανόμετρα.

Parathrw mia sygkekrimenh grammh (Ha se Be asteres), den kserw se poia kathgoria entasontai.

Eimai sthn arxh akoma, exw polla na ma8w mexri na teleiwsw thn ptuxiaki..

(sorry gia ta greeklish oute emena mou aresoun alla akoma den eftaksa to pc tou grafeiou)

Δημοσιεύτηκε

Be ?

Αγαπημένο θέμα :)

Αν το φάσμα είναι echelle εξαρτάται από τον σχεδιασμό του φασματογράφου, όχι από τον στόχο σου.

Π.χ. αυτό είναι echelle

Aldabaran_spectrum_zoom.png

Το φάσμα έχει σπάσει σε επιμέρους τάξεις όπου η μία είναι πάνω από την άλλη.

Δημοσιεύτηκε

Oι αστέρες τύπου Be είναι φωτεινοί αστέρες που βρίσκονται σε διπλα συστήματα αστέρων ακτίνων x. Όπως υποδηλώνει και το όνομα πρόκειται για αστέρι φασματικού τύπου B (Oh Be A Fine Girl κλπ) με τη διαφορα ότι τριγύρω από το αστέρι υπάρχει ένας δίσκος οποτε τα αστερια με αυτή την ιδιομορφία ονομάζονται Be.

Θα προσπαθήσω να αναρτήσω ένα φάσμα εδώ.

Αλήθεια ξέρει κάποιος να μου πει πως ένα φάσμα σε αρχείο .fit το μετατρέπω σε .jpg για να μπορώ να το ανεβάσω εδώ?

Δημοσιεύτηκε
Oι αστέρες τύπου Be είναι φωτεινοί αστέρες που βρίσκονται σε διπλα συστήματα αστέρων ακτίνων x. Όπως υποδηλώνει και το όνομα πρόκειται για αστέρι φασματικού τύπου B (Oh Be A Fine Girl κλπ) με τη διαφορα ότι τριγύρω από το αστέρι υπάρχει ένας δίσκος οποτε τα αστερια με αυτή την ιδιομορφία ονομάζονται Be.

Θα προσπαθήσω να αναρτήσω ένα φάσμα εδώ.

Έχω ασχοληθεί με Be για αυτό τους αναφέρω ως αγαπημένο θέμα :D

Δε ξέρω αν σε μπέρδεψα.Το echelle έχει να κάνει με τη κατασκευή του φασματογράφου,όχι με τον στόχο που παρατηρείς.Απλά αλλάζει η μορφή του φάσματος που λαμβάνεις.

Απλά έχουν πιο πολλή δουλειά στην αρχή,όσον αφορά την επεξεργασία τους.

Π.χ. αυτό είναι φάσμα του Αρκτούρου με φασματογράφο κλασσικής σχεδίασης

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=14690

ενώ αυτό είναι πάλι του Αρκτούρου αλλά με φασματογράφο τύπου Echelle.

http://www.astro.amu.edu.pl/GATS/uploads/PST1/Aldabaran_spectrum_zoom.png

Αλήθεια ξέρει κάποιος να μου πει πως ένα φάσμα σε αρχείο .fit το μετατρέπω σε .jpg για να μπορώ να το ανεβάσω εδώ?

Σε Windows ξέρω να σου πω.Έχει πρόσβαση ή μονό σε Linux;

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι μονο σε linux ανοίγουν τα fit.

Για το φασματογράφο δεν ξέρω να σου πω λεπτομέρειες προς το παρόν γιατί χρησιμοποιώ αυτόν που έχουν στο σκίνακα (από εκεί είναι και τα περισσότερα φάσματα).

Δημοσιεύτηκε

Αν έχεις πρόσβαση σε Windows ψάξε το MaximDl.

Το έχει το πανεπιστήμιο σας.

Από εκεί πήγαινε στο File-> ?Save us

Αν δε το βρίσκεις μπορείς να εγκαταστήσεις πολλά freeware όπως

IRIS http://www.astrosurf.com/buil/us/iris/iris.htm

http://www.fitswork.de/software/softw_en.php

http://www.spacetelescope.org/projects/fits_liberator/

Δε χρειάζεται να μου πεις λεπτομέρειeς για τον φασματογράφο.

Απλά να ξέρεις ότι αλλό script θέλεις αν τα φάσματα σου μοιάζουν με αυτό

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=14690

κί άλλο script αν μοιάζουν με αυτό

http://www.astro.amu.edu.pl/GATS/uploads/PST1/Aldabaran_spectrum_zoom.png

οπότε πρέπει να ψάξεις τις αντίστοιχες οδηγίες.

Δημοσιεύτηκε

Κατάλαβα τι εννοεις. Κάπως έτσι μοιάζουν! thanx!

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα!

Πάντα ξεκινούσα να το μαθαίνω αλλά ποτέ δε προλάβαινα να συνεχίσω.

Για φάσματα υπάρχει και το MIDAS το οποίο είναι πολύ καλό.

Πράγματι, αλλά παλιό και χρησιμοποιείται σχεδόν στο ESO μόνο. Αν είναι να μάθει κανείς κάτι καλύτερα να επενδύσει στο IRAF.

geia sas guys...exei inadhsh mhpos kapios to ekshs error?--->ERRoR:Pixel storage file in truncated (onoma teleuteas eikonass sth lista)...to erro auto mu to emfanizei kata thn ektelesh tu imarith gia thn afeiresh ton dark apo tis raw eikones.Otan prospatho na kano display sthn sigekrimenh (teleutea eikona) epishs dn mu thn emfanizei ala mu dinei alo error.Oi ypoloipes ine kala!! (ine 326 eikones sinolo ektos apo dark-bias-flat)

thx ke sorry gia greeklish!

Για κοίταξε να δεις αν το αρχείο είναι οκ και όχι corrupted (δες το header, όπως αναφέρεται εδώ:

http://iraf.net/phpBB2/viewtopic.php?p=138120)

Σχετικά με τις εντολές του Iraf θέλω να προσθέσω οτι με την εντολή help (στο τερματικό του iraf) συνοδευόμενη απο το όνομα της εντολής-λειτουργίας του iraf που θέλετε να χρησιμοποιήσετε δίνει πληροφορίες για το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ίσως να είναι μια μεγάλη βοήθεια ειδικά για το ξεκίνημα.

Επίσης να προσθέσω ότι υπάρχει η έκδοση PyRAF που συνδυάζει την γλώσσα Python μέσα στο περιβάλλον του IRAF και είναι πιο βολική για scripts. Ωστόσο, σε command-line είναι λίγο ως πολύ το ίδιο...

Be ?

Αγαπημένο θέμα :)

Δηλαδή κάνεις φασματικές παρατηρήσεις σε Be ??

Εφόσον έχεις πρόσβαση σε ds9 τότε μπορείς εύκολα να κάνεις "File save as..." και διαλέγεις κάποιο από τα φορμάτ που έχει.

Νομίζω ότι μονο σε linux ανοίγουν τα fit.

Για το φασματογράφο δεν ξέρω να σου πω λεπτομέρειες προς το παρόν γιατί χρησιμοποιώ αυτόν που έχουν στο σκίνακα (από εκεί είναι και τα περισσότερα φάσματα).

Και στα Win ανοιγουν fits όπως είπε και ο βολιώτης. Για τον φασματογράφο σχισμής του Σκίνακα μπορείτε να δείτε εδω

http://skinakas.physics.uoc.gr/

Υπάρχει και echelle αλλά δεν είναι σε λειτουργία ακόμα.

Γρηγόρης

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστούμε Γρηγόρη!

Δημοσιεύτηκε
Καλημέρα!

Πάντα ξεκινούσα να το μαθαίνω αλλά ποτέ δε προλάβαινα να συνεχίσω.

Για φάσματα υπάρχει και το MIDAS το οποίο είναι πολύ καλό.

Πράγματι, αλλά παλιό και χρησιμοποιείται σχεδόν στο ESO μόνο. Αν είναι να μάθει κανείς κάτι καλύτερα να επενδύσει στο IRAF.

Ευχαριστούμε!Θα το έχουμε υπ΄οψιν.

Επίσης να προσθέσω ότι υπάρχει η έκδοση PyRAF που συνδυάζει την γλώσσα Pyraf μέσα στο περιβάλλον του IRAF και είναι πιο βολική για scripts. Ωστόσο, σε command-line είναι λίγο ως πολύ το ίδιο...

Μάλλον εννοείς με τη γλώσσα Python.

Δηλαδή κάνεις φασματικές παρατηρήσεις σε Be ??

Ναι έχω κάνει και με λίγα δικά μου φάσματα αλλά και με έτοιμα.

http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=14465

Δημοσιεύτηκε
Επίσης να προσθέσω ότι υπάρχει η έκδοση PyRAF που συνδυάζει την γλώσσα Pyraf μέσα στο περιβάλλον του IRAF και είναι πιο βολική για scripts. Ωστόσο' date=' σε command-line είναι λίγο ως πολύ το ίδιο...[/quote']

Μάλλον εννοείς με τη γλώσσα Python.

Ναι έχεις δίκιο! Εκ παραδρομής γράτηκε το ίδιο πράγμα! οπότε και διορθώθηκε...

Ναι έχω κάνει και με λίγα δικά μου φάσματα αλλά και με έτοιμα.

Τι έχεις κάνει πάνω σε Be ?? Κάνεις κάποια εργασία πάνω σε αυτά ?

Ρίξτε μια ματιά και στο πρόγραμμα, αν δεν το ξέρεις, (συνεργασία pro-am) http://basebe.obspm.fr/basebe/

Γρηγόρης

Δημοσιεύτηκε

Ναι το ξέρω το BeSS.

Πολύ όμορφο.

Έχω μια λίστα υποψήφιων Be αστέρων τους οποίους πρέπει να παραtηρώ όποτε μπορώ.(1 φορά το μήνα είναι καλούτσικα)

Για αυτή τη δουλειά έχω άλλο φασματογράφο χαμηλότερης ανάλυσης

http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=13180

Και πότε πότε αν η ανάλυση του μεγαλύτερου φασματογράφου το επιτρέπει ,αστέρες που είναι αντικείμενο prom-am συνεργασιών.( κι ας μην είναι Be)

Ασχολείσαι κι εσύ με φάσματα;

Δημοσιεύτηκε

Ναι έχω ασχοληθεί με φάσματα (αν και δεν έχω κάνει ανάλυση με το IRAF - έτσι όπως το εννοεί η Ιωάννα).

Οκ ενδιαφέρον ότι παρακολουθείς τα Be! Τι ανάλυση επιτυγχάνεις?

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης