ΕΡΑΣΥΤΕΧΝΗΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2012 Γεια και χαρα σε όλους!Χειμώνας! ώρα για κατασκευές λοιπόν.Τελευτέα έκανα μια έρευνα για αυτοσχέδιες στηρίξεις τηλεσκοποίων και βρήκα 2 που μοιάζουν και είναι εφικτές και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.Η πρώτη που βρείκα αφορά την κατασκευή μιας Γερμανικής βάσης απο υλικά υδραυλικού.Η εικόνα και τα μόνα στοιχεία που βρήκα ακολουθούν. (http://www.astrovox.gr/forum/files/pipemount_192.jpg)H επόμενη είναι μια ιδιοκατασκευή την οποία αποφάσισα να κατασκευάσω τελικά.Η εικόνα που υπάρχει για αυτήν ειναι παρακάτω. http://www.astrovox.gr/forum/files/mount-diagram_117.jpg Βέβαια δεν υπάρχουν σχέδια ούτε και διαστάσεις,αλλά και αυτό λύθηκε μιάς και άρχισα να το σχεδιάζω και έχω είδη προχωρήσει αρκετά.εάν ενδιαφέρετε κάποιος θα ανεβάσω εικόνες με σχέδια.Επίσης ίσως να χρειαστώ βοήθεια με την επιλογή μοτέρ οπότε....κάθε βοήθεια δεκτή.
ΕΡΑΣΥΤΕΧΝΗΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2012 θα προσαρμόσω λοιπόν το 12" dob μου σε μια γερμανική αυτοσχέδια βάση με πολύ καλή ακρίβεια ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
cptfurz Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2012 Πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή. Καλή επιτυχία Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
ΕΡΑΣΥΤΕΧΝΗΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2012 Ξεκινάμελοιπόν με τα έδρανα μέσα στα οποία θα τοποθετήσουμε τα ρουλεμάν και πάνω σε αυτά θα προσαρμοστούν οι άξονες αποκλισης και πρθής αναφοράς.Τα εδρανα θα είναι μεταλλικά,4 στον αριθμό,παραθέτω τα σχέδια. ΕΔΡΑΝΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΞΌΝΩΝ
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 φιλε καλη επιτυχια!!πες μου μονο πως υπολογιζεις τα ορια του βαρους της στηριξης?
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 μια παρατήρηση σχετικά με την τοποθέτηση του τηλεσκοπίου σου στην βάση. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΟΣ. σου το λέω έντονα γιατί με την περιστροφή της βάσης και κατ' επέκταση του τηλεσκοίπου θα σου ξεβιδωθεί και θα κλαίς βάση και τηλεσκόπιο, επίσης το ζύγισμα θα σου είναι τελείως εκτός αλλά και το προσοφθάλμιο θα σου είναι σε παράξενες θέσεις ανάλογα με το που θα κοιτάζει το τηλεσκόπιο. Πρόταση μου πήγαινε σε τοποθέτηση με δαχτυλίδια που είναι πολύ πιο ασφαλή σε σχέση με το σχήμα που δείχνειςα φού αφαιρέσεις από τον σωλήνα τα πλαστικά αυτιά του dob και θα μπορείς να περιστρέφεις τον σωλήνα για να βκέπεις από το προσοφθάλμιο. Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
ΕΡΑΣΥΤΕΧΝΗΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Φιλε κωστα και στέλιο! ευχαριστω για τις παρατηρήσεις σας,και το ενδιαφέρον.Σχετικα με το όριο βάρους,θα ήθελα να πω πως δέν εχω κάνει σχετικό υπολογισμό γιατι θεώρισα πως είναι περιτός (προς το παρών) εμπειρικα όμως και με δοκιμές που έκανα η κατασκευή αντέχει άνετα 70 κιλά βάρους χωρις να υπερβάλω καθόλου.Οι κοχλίες τα ρουλεμάν και οι άξονες καθώς και η φέρουσα κατασκευή είναι μεταλικά και μεγάλης αντοχής .Σχετικά τώρα με την τοποθέτηση του σωλήνα,όπως σωστά παρατήρησε ο Κώστας,έχω αντικαταστήση τα πλαστικά έδρανα του σωλήνα με δύο αυτοσχέδιους σωλήνες απο ertalon.παραθέτο σχετικές εικόνες. η κατασκευή εώς τώρα. δακτυλίδια απο ertalon στο σωλήνα
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Κι εγώ θέλω να κατασκευάσω μια στήριξη, μικρή, από σωλήνες, από αυτές που έχουν το "χαιδευτικό" "ο εφιάλτης του υδραυλικού" \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Μου αρέσει που έχει τα δυο έδρανα, αυξάνεται η σταθερότητα, αλλα αν τα έδρανα στο RA έχουν μεγάλη απόσταση και βάλεις ελαφρύ τηλεσκοπιο ίσως δυσκολευτεις στο ζυγισμα. Και πάλι μπράβο που το ξεκινησες και ενημέρωνε μας
ΕΡΑΣΥΤΕΧΝΗΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Να και τα τρίγωνα της βάσης,για το αυλάκι κάνουμε τρύπες Φ10 χιλ. την μια δίπλα στην άλλη και μετα λυαίνουμε με τροχό.Είναι συμαντικό τα δύο κομάτια να είναι πανομοιότυπα,γι αυτο τα κόβουμε και τρυπάμε μαζί. Τα δύο τρίγωνα της βάσης μας.
GALEX Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Μέσα στο μυαλό μου είσαι. Αυτό το διάστημα σχεδιάζω κι εγώ κάτι παρόμοιο.Θα χρησιμοποιήσω 2 ζευγάρια ρουλεμάν "Ω" και για άξονες ντίζες 16 χιλ. με σπείρωμα, στις οποίες θα προσαρμόσω πλαστικά γρανάζια.Επειδή δεν έχω άμεση και εύκολη πρόσβαση σε μηχανουργείο, προσπαθώ να βρω όσο το δυνατόν έτοιμα υλικά. Επίσης δεν θα έχω μηχανισμό ρύθμισης του πολικού άξονα, αλλά θα είναι σταθερός (θα τον ρύθμίζω απο 3 βιδωτά ποδαράκια της βάσης). Η όλη κατασκευή θα μπει πάνω σε αυτοσχέδιο πυλώνα.Δυστυχώς ελλείψει χρόνου προχωράω με βήματα χελώνας... Καλή επιτυχία και θα παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατασκευή σου. Γιώργος Αλεξίου
ΕΡΑΣΥΤΕΧΝΗΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Μέσα στο μυαλό μου είσαι. Αυτό το διάστημα σχεδιάζω κι εγώ κάτι παρόμοιο.Θα χρησιμοποιήσω 2 ζευγάρια ρουλεμάν "Ω" και για άξονες ντίζες 16 χιλ. με σπείρωμα, στις οποίες θα προσαρμόσω πλαστικά γρανάζια.Επειδή δεν έχω άμεση και εύκολη πρόσβαση σε μηχανουργείο, προσπαθώ να βρω όσο το δυνατόν έτοιμα υλικά. Επίσης δεν θα έχω μηχανισμό ρύθμισης του πολικού άξονα, αλλά θα είναι σταθερός (θα τον ρύθμίζω απο 3 βιδωτά ποδαράκια της βάσης). Η όλη κατασκευή θα μπει πάνω σε αυτοσχέδιο πυλώνα.Δυστυχώς ελλείψει χρόνου προχωράω με βήματα χελώνας... Καλή επιτυχία και θα παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατασκευή σου. Για ότι θέλεις και μπορώ φίλε μου στην διάθεσή σου.Εχω φτιάξη και ένα τυπολογιο για τον υπολογισμό των γραναζιών και του ατέρμονα κοχλία.αν το χρειαστής εδώ είμαι.καλή τυχη και θα με ενδιέφερε να δω κάποια στιγμή και την δουλειά σου.
ΕΡΑΣΥΤΕΧΝΗΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2012 αυτο είναι το σχέδιο της βάσης επάνω στήν οποια θα βιδώσουμε τα δύο τρίγωνα της κατασκευή μας. βαση
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα