Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ψάχνοντας φθηνή λύση για να αυτοματοποιήσω την εστίαση έπεσα πάνω σε αυτό το προιόν:

http://www.usb-foc.us/

Ηλεκτρονικός εστιαστής με temperature compensation και σύνδεση USB στον υπολογιστή,

που συνεργάζεται με MaximDL και Focusmax.

Και όλα αυτά με $180, όταν παρόμοια πακέτα φτάνουν τα 400 ευρώ.

Έστειλα mail να ρωτήσω κάποιες διευκρινήσεις και περιμένω απάντηση.

Για το set up μου η άλλη λύση είναι JMI motofocus και FCUSB που φτάνει στα $260

και χωρίς temperature compensation (δεν μου έρχεται τώρα η έκφραση στα ελληνικά).

Αν το έχει ψάξει/αγοράσει κάποιος άλλος, ας αναφέρει πληροφορίες.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε
Και εγώ έψαχνα για κάτι τέτοιο και από ότι βλέπω είναι μια πολύ καλή και φθηνή λύση φτάνει να κάνει για τον εστιαστή του TSAPO65...

Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8

1089626400_27_1_EUR_3_default.png

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη μου απάντησαν ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο

και μου ζήτησαν φωτογραφίες του πίσω μέρους του εστιαστή για να δουν τι μπορεί να γίνει.

Το έχουν κάνει πάντως για άλλα Astro-Tech (TS) τηλεσκόπια.

Θα ενημερώσω σε κάθε περίπτωση.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε
Άγγελε τους έστειλα και εγώ e-mai,l αλλά λέω για το minimal kit το οποίο έρχετε στα 99$ και απλά κάνεις την πατέντα με το bracket εσύ, Σίγουρα μπορείς να το φτιάξουμε μόνοι μας (θα αντιγράψουμε του Αντώνη :lol: )

Δημοσιεύτηκε

στο δικό μου εστιαστή moonlite dc motor έχω το χειρηστίριο της rigel (http://www.rigelsys.com/). προσφατα αγόρασα το Interface και ενα αισθητήρα θερμικρασίας από τη Rigel κοντα στα 80 ευρώ για το δουλέψω μέσω focusmax και σε μια δοκιμη που προλαβα να κανω η χρήση του σε γλυτώνει απο πολύτιμο χρόνο αν πρέπει να ελέγχεις την εστίαση π.χ. κάθε μιση ώρα μιας και μπορείς να διαλέξεις ενα αστερι στο πεδιο της φωτογραφίας (αρκει να μην είναι στα άκρα της εικόνας) και να κάνεις εστίαση με ακρίβεια ακόμα και κάνοντας οδήγηση μέσω oag. Η rigel παρεχει και βηματικο κινητηρα με παρόμοιο συστημα συνδεσης με η/υ ενω θα μπορούσες να κοιταξεις και το orion accufocus με το usb interface από shoestring astronomy. θα πρεπει να εχεις υποψη οτι αν το μοτερ ειναι stepper motor (βηματικος) τότε μπορείς να κανεις την χρήση κατευθειαν απο το maximdl, σε διαφορετική περιπτωση θα πας στο focusmax.

οσον αφορα την θερμορασια θα πρεπει ο εστιαστής να είναι κοντα στο κυρίς κάτοπτρο (με βαση το Manual απο το focusmax) και να αφιερώσεις μια βραδυα καταφραφοντας θερμοκρασιες σε εστιασμενο αστερι γαι να βρεις τον θερμοκρασιακο συντελεστη και να τον εισαγεις στο προγραμμα εστιασης (δεν το ψαξει ακομα εις βαθος το θεμα)

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη το άλλο που με προβληματίζει είναι το βάρος που αντέχει το σύστημα.

Τι γίνεται αν έχεις ccd,guiding ccd,OAG,Filter wheel,T2 extension κτλ; (περιμένω να απαντήσουν)

Γιατί αλλιώς προτείνουν εξωτερική τροφοδοσία που πουλάνε για $40.

Κώστα δεν το έχω ψάξει καθόλου για το σύστημα της Rigel.

Το orion accufocus δεν ξέρω αν κάνει για το τηλεσκόπιο μου και για αυτό σκεφτόμουν τη λύση

της JMI με το FCUSB.

Σίγουρα το USB_focus πάντως θέλει τη διαδικασία που λες για να ετοιμάσεις το σύστημα

να αντιλαμβάνεται τι διορθώσεις πρέπει να κάνει λόγω αλλαγής θερμοκρασίας.

Αν το στρώσεις όμως, θεωρώ ότι μετά θα είναι πολύ εύκολα τα πράγματα.

Ενδιαφέρον αυτό που λες για τη rigel, ότι παίζεις με αστέρι του πεδίου σου.

Δηλαδή δεν χρειάζεται να πας σε ένα 4-5 mag;

Τι γίνεται αν έχεις μόνο αμυδρά;

Σε πρώτη φάση με ενδιαφέρει μόνο η αυτόματη εστίαση μέσω υπολογιστή και focusmax,

και όχι το temperature compensation.

Δεν το θεωρώ (προς το παρόν) σπουδαίο να ελέγχω κάθε μια ώρα την εστίαση σε

ένα αστέρι 4mag κοντά στο στόχο, ειδικά με το "Slew prior" του TheSky.

Μόλις πάω σε πλήρη αυτοματοποίηση του set up σε μόνιμο παρατηρητήριο,

θα το λύσω κι αυτό.

ΥΓ. Γιάννη αν τελικά μας κάνει, ας ζητήσουμε προσφορά για 2 κομμάτια μήπως και κόψουν κάτι.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε

Για τόσο βάρος στον εστιαστή μου είπε ότι χρειάζεται και την εξωτερική πηγή

τροφοδοσίας... και το κόστος ανεβαίνει.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε

για το αν θα αντεχει το βαρος ο εστιαστής έχει να κάνει καθαρά με τον σωλήνα του εστιαστή και ποσο καλά ειναι καταστευασμένος για να σηκώνει το βάρος που θες ώστε να μην γλιστράει και να χάνεις την εστίαση, παράδειγμα: στην δοκιμή που έκανα τελευταία ο εστιαστής στο ζενίθ μου έφευγε πορς τα κάτω λόγω βάρους από κάμερες, τροχό φίλτρων, Oag. είχε χαλαρωσει η τάση του σωλήνα, η λύση απλή έσφιξα λίγο της βίδα τάσης του εστιαστη και το πρόβλημα λύθηκε. όσο για την τροφοδοσία που λες έχω στο χειρηστήριο 3 ΑΑ μπαταριες επαναφορτιζόμενες τις οποίες τις φορτίζω μετα απο κάθε χρήση

για την αρχική εστίαση μέσω focusmax σε κάθε διαφορετική βραδυά χρειάζεσε ενα αστερι mag 4 αλλιώς δεν θα μπορείς να κάνεις την ρύθμιση για την αρχική εστίαση της βραδυας, όμως σε μενα με mag 4 ήταν πολύ φωτεινο το αστερι και πήγα σε πιο αμυδρό αστερι. την δυνατότητα να εστιάζεις σε αστέρι στο οπτικό πεδιο σου, την δίνει το focusmax (δεν ξερω για το maxim) άσχετα με το πια κάμερα ή εστιαστή έχεις. πρέπει να βρεις πρώτα ενα αστερι στο πεδίο σου και μετά κάνεις εστίαση, για περισσότερες λεπτομεριες θα προτεινα να κατεβασεις το foxusmax καθως και τα ξεχωριστα αρχεια βοήθειας και Tutorial που εχει.

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε
για την εξωτερική πηγη τροφοδοσίας αν το μοτερ θέλει μια τάση τροφοδοσίας πχ 5V DC 1A τότε μπορείς να φτιάξεις και εσυ μια με κόστος μέχρι 3 ευρώ και είσαι καλυμένος ή να αγοράσεις ένα.

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε
π.χ. κάθε μιση ώρα μιας και μπορείς να διαλέξεις ενα αστερι στο πεδιο της φωτογραφίας (αρκει να μην είναι στα άκρα της εικόνας) και να κάνεις εστίαση με ακρίβεια ακόμα και κάνοντας οδήγηση μέσω oag.

Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο Κώστα. Από την στιγμή που το έχεις εκπαιδεύσει το σύστημα(μέσω focusmax) θα πρέπει να εστιάζεις σε αναλόγου μεγέθους αστέρι(σαν αυτό που επέλεξες στην εκπαίδευση).

Βέβαια το θέμα περιπλέκεται όταν θες να εστιάσεις σε φίλτρα narrowband. :-k

Παραθέτω και ένα λινκ με ένα review του Fleming σχετικά με το focusmax και πως θα πετύχουμε σωστή εστίαση(υποθέτω το γνωρίζετε, απλά το ανεβάζω για αυτούς που δεν το έχουνε δει).

http://www.flemingastrophotography.com/focusmax.html

Σε πρώτη φάση με ενδιαφέρει μόνο η αυτόματη εστίαση μέσω υπολογιστή και focusmax,

και όχι το temperature compensation.

Αν και ο starizona διαθέτει "temperature compensation" δεν ασχολήθηκα ποτέ και ούτε νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθώ. Αν κάθε 1 ώρα με slew prior στο The Sky6 πηγαίνεις σε αστέρι συγκεκριμένο και ξανά εστιάζεις είναι αρκετό.:mrgreen:

Εντάξει μαζί γράφαμε Κώστα.. :D :D

για την αρχική εστίαση μέσω focusmax σε κάθε διαφορετική βραδυά χρειάζεσε ενα αστερι mag 4 αλλιώς δεν θα μπορείς να κάνεις την ρύθμιση για την αρχική εστίαση της βραδυας, όμως σε μενα με mag 4 ήταν πολύ φωτεινο το αστερι και πήγα σε πιο αμυδρό αστερι. την δυνατότητα να εστιάζεις σε αστέρι στο οπτικό πεδιο σου, την δίνει το focusmax (δεν ξερω για το maxim) άσχετα με το πια κάμερα ή εστιαστή έχεις. πρέπει να βρεις πρώτα ενα αστερι στο πεδίο σου και μετά κάνεις εστίαση, για περισσότερες λεπτομεριες θα προτεινα να κατεβασεις το foxusmax καθως και τα ξεχωριστα αρχεια βοήθειας και Tutorial που εχει.

Κώστα για την επιλογή αστεριού παίζει ρόλο και η διάμετρο του τηλεσκοπίου. Όσο πιο μεγάλο τηλεσκόπιο τόσο πιο αμυδρό άστρο επιλεγείς.

Δημοσιεύτηκε

Αντρέα ο έλεγχος της εστίασης πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα άσχετα αν έχεις εκπαιδεύσει το σύστημα σου ή πόσο καλό εστιαστή έχεις γιατί όσο περνάει η νύκτα η συνθήκες εστίασης αλλάζουν συνέχεια ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος/συστηματος και το ύψος του στόχου. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αυτοματοποίησα την εστίαση, ώστε να ελέγχω την εστιαση γρήγορα και με ακρίβεια χωρίς πολλά goto μιας και έχω κάνει αυτές τις διαπιστώσεις στο πεδίο φέτος το καλοκαίρι. http://www.ewellobservatory.com/bestpractices/player.html σε αυτή την παρουσίαση στο σημείο 18. Focus αναφέρει αυτά που λέω.

Η εκπαίδευση γίνετε για να ξέρει το σύστημα περίπου πόσο θα κινηθεί από το χονδρικό σημείο εστίασης

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Αντρέα ο έλεγχος της εστίασης πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα άσχετα αν έχεις εκπαιδεύσει το σύστημα σου ή πόσο καλό εστιαστή έχεις γιατί όσο περνάει η νύκτα η συνθήκες εστίασης αλλάζουν συνέχεια ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος/συστηματος και το ύψος του στόχου. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αυτοματοποίησα την εστίαση, ώστε να ελέγχω την εστιαση γρήγορα και με ακρίβεια χωρίς πολλά goto μιας και έχω κάνει αυτές τις διαπιστώσεις στο πεδίο φέτος το καλοκαίρι. http://www.ewellobservatory.com/bestpractices/player.html σε αυτή την παρουσίαση στο σημείο 18. Focus αναφέρει αυτά που λέω.

Η εκπαίδευση γίνετε για να ξέρει το σύστημα περίπου πόσο θα κινηθεί από το χονδρικό σημείο εστίασης

Θα το μελετήσουμε και αυτό το λινκ Κώστα. :D

Δημοσιεύτηκε

Οκ Κώστα,

δεν είχα αντιληφθεί ότι το focusmax δίνει τη δυνατότητα να διορθώσεις

την εστίαση σε αστέρι του πεδίου σου, μετά την αρχική 1η εστίαση σε φωτεινό άστρο.

Για το τροφοδοτικό δεν έχω ιδέα πως να κατασκευάσω.Θα το ψάξω κι αυτό.

Θέλει τροφοδοτικό το μοτεράκι του εστιαστή λόγω του αυξημένου βάρους.

Περιμένω πληροφορίες απ'τον τύπο που φτιάχνει το USB_focus για να

αποφασίσω τελικά τι θα κάνω.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε

Άγγελε πήρα και εγώ την ίδια απάντηση σχετικά με την εξωτερκή τροφοδοσία.

Του έγραψα όμως ότι έχω τη δυνατότητα να τροφοδοτήσω από το δικό μου Powerbox με 12V, 5V και 3V.

Περιμένω απάντηση αλλά νομίζω ότι δεν θα έχω πρόβλημα να δώσω τροφοδοσία από το powerbox εκτός και υπάρχει θέμα με τον αντάπτορα εισόδου που πάλι δύσκολο το βλέπω.

Δημοσιεύτηκε

Εντάξει δεν είναι και παραπλάνηση γιατί πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί τους πριν κάνεις αγορά.

Και στο πρώτο e-mail μου ζήτησαν να τους πω ποιό είναι το setup μου για να κανουμε configure το σύστημα.

Μέχρι στιγμής για εμένα είναι θετική η προσέγγισή τους.

Δημοσιεύτηκε

Κώστα η αλήθεια είναι κάπου ενδιάμεσα.

Δηλαδή για τα περισσότερα set up μάλλον δεν χρειάζεται έξτρα τροφοδοσία

αλλά για άλλα λένε ότι είναι "recommended...".

Οπότε προτιμούν να διαφημίζουν περισσότερο τη 1η περίπτωση.

Πάντως κι εγώ στα mail μέχρι στιγμής είμαι ευχαριστημένος.

Γιάννη, μου ζήτησαν κάποιες διαστάσεις που αφορούν στον εστιαστή

και θα τις στείλω κάποια στιγμή σήμερα.

Λογικά θα ταιριάξει το σύστημα και για το δικό μας τηλεσκόπιο, οπότε μετά είναι θέμα

απόφασης. Η αλήθεια είναι ότι το temperature compensation δεν με ενδιαφέρει

(τι να γίνεται αν χρησιμοποιείς dew heater strap ταυτόχρονα; )

και επίσης δεν θέλω να αγοράσω έξτρα τροφοδοσία από αυτούς.

Αν το πακέτο μείνει στα $180 το σκέφτομαι σοβαρά.

Αν πάω σε Orion Accufocus με FCUSB βγαίνει λίγο πιο κάτω.

Αν πάω σε JMI motofocus με FCUSB βγαίνει $260.

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι το USB_focus δεν είναι και τόσο δοκιμασμένο.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε

Άγγελε κάτι πρέπει να έχω χάσει...

εγώ έχω ήδη το Orion Accufocus αλλά δεν το έχω βάλει ακόμα στον εστιαστή. (πρέπει να φτιάξω ένα λαμάκι για να στο στερεώσω)

Μπορείς με αυτό τις Orion να κάνεις την ίδια δουλειά; Δηλαδή να κάνει αυτόματη εστίαση μέσω του maxim;

Αν είναι έτσι να μην πάω για το USB_focus.. :-k

Δημοσιεύτηκε
μπορείς να το δουλέψεις μονο μεσω focusmax δεν ξέρω να σου οω αποτελεσματα αλλά καλο ειναι να δεις στο yahoo group του focusmax δες εδω πχ http://tech.groups.yahoo.com/group/FMaxUG/message/7976 καλό είναι εφοσον το εχεις (και εχεις και το Intrface) να κανεις και μια δοκιμη πρωτου προβεις σε αγορα

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη τώρα ψάχνομαι κι εγώ πάνω στο θέμα.

Απ'ότι έχω καταλάβει, αν καταφέρεις και στερεώσεις το Accufocus πάνω στον εστιαστή,

μετά χρειάζεσαι το Focusmax (για να εστιάζεις αυτόματα) μαζί με το FCUSB (Shoestring astronomy- $80)

για να συνδέσεις το Accufocus στον υπολογιστή.

Εγώ δεν έχω καν το Accufocus και για αυτό ψάχνω συνολικό πακέτο.

Ψάξε λίγο στο νετ για Focusmax με FCUSB και θα καταλάβεις.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε

Το έψαξα λίγο τώρα και αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι αν πραγματικά μπορείς να κάνεις αυτόματη εστίαση μέσω maxim. Γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα να δώσω 80$ απλά και μόνο για να το χειρίζομαι μέσω υπολογιστή... αν είναι έτσι το κάνω και χειροκίνητα. Εκτός βέβαια στην περίπτωση που θέλεις να είσαι πιο μακριά από το τηλεσκόπιο και να το χειρίζεσαι remote.

Περιμένω να μου στείλουν απάντηση για το αν χρειάζεται το σύστημα απαραίτητα την τροφοδοσία από αυτούς και βλέπουμε... το πολύ πολύ να βγάλω σε αγγελία τον Orion Accufocus και να πάρω το USB_focus.

Δημοσιεύτηκε
το maxim δουλέυει μονο εστιαστές με βηματικό μοτερ (absolute) ενω το accufocus ειναι relative, το γράφει και στην βοήθεια του σχετικά με την αυτοματη εστιαση. για relative μοτερ θα χρειστείς οπωσδήποτε το focusmax, μπορείς να το δουλέψεις και με absolute εστιαστες ενω στο maxim μονο absolute.

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη μη βιαστείς για κάτι προς το παρόν.

Το έψαξα κι άλλο για το USB_focus και λένε για backlash το οποίο όμως

μπορείς να το μαζέψεις μέσω του focusmax.

Για τη τροφοδοσία πάντως χρειάζεται 7v DC 1,5A.

Προς το παρόν περιμένω απαντήσεις σε mail από τους

USB_focus

rigelsystems

και JMI motofocus

Θα ενημερώσω μόλις έχω λεπτομέρειες.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

• 4 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
καλησπερα επαναφερω το θεμα... ενδιαφερομαι να παρω το focuser της moonlite να το τοποθετησω στο r200ss της vixen θελω να ρωτησω αν αξιζει τον κοπο να παρω την εκδοση με το step motor υπαρχει καποιος φιλος που το εχει στην κατοχη του?

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης