Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Η Δήμητρα είναι στα λαμπρότερά της αυτές τις ημέρες. Με φαινόμενο μέγεθος 6.7 είναι ευκολότατη για οποιοδήποτε τηλεσκόπιο. Μεσουρανεί στον Ταύρο τα μεσάνυχτα.

Επειδή η θέση της αλλάζει σε σχέση με το αστρικό υπόβαθρο, τύπωσε ένα χάρτη (προτείνω από το Cartes du Ciel) με την ακριβή της θέση την ημέρα και ώρα που θες να την παρατηρήσεις και μετά ψάχτην με αστροάλματα.

Στο συνημμένο δες που θα είναι απόψε στις 21:30 (είναι στο κέντρο των κύκλων του telrad).

ceres.thumb.png.01f1b6453efed58f30fc4c26bb1616bf.png

Ο πλανήτης-νάνος Δήμητρα, 18/12/2012 στις 21:25.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν,μιας και είπατε ότι με το τηλεσκόπιο που διαθέτω,μπορώ να τη δώ,οργάνωσα μερικά αστροάλματα!

Πρώτα ξεκινάω από το Alp Ori στον Ωρίωνα,μετά στο Gam Gem των διδύμων,μετά στο Mu. Gem επίσης των διδύμων,μετά στο Eta Gem επίσης των διδύμων,μετά το Zet tau του ταύρου,μετά στο Μ1,μετά στο 121 tau και μετά στην Δήμητρα!

Λοιπόν τι λέτε?

Θα ήθελα λίγο να μου πείτε σχετικά με τις μεγενθύσεις που να έχω σε κάθε στόχο.(διαθέτω δύο προσοφθάλμια 10mm και 25mm και έναν barlow 2x)

Αν όλα τα παραπάνω πετύχουν,θα έχω πετύχει δύο πράγματα:1) θα έχω δει για πρώτη μου φορά αστεροειδή και 2) θα έχω δει και άλλο νεφέλωμα εκτός από του Ωρίωνα,το M1!

Δημοσιεύτηκε

Για καλύτερα αστροάλματα (σαν διαφήμιση ακούγεται!!!) πρέπει πρώτα να ξέρεις το μέγεθος αστέρα που μπορείς να δεις με το τηλεσκόπιο σου. Έπειτα να ξέρεις το πεδίο του τηλεσκοπίου σου ανάλογα με το προσοφθάλμιο που θα χρησιμοποιήσεις. Μετά εμφανίζεις στο Cartes Du Ciel τα ανάλογα αστέρια, δηλαδή αυτά που μπορείς να δεις. Παραπάνω αστέρια στον χάρτη που δεν μπορείς να δεις από το τηλεσκόπιο θα σε μπερδέψουν. Εμφανίζεις τον κύκλο προσοφθαλμίου στο πρόγραμμα και κατόπιν "βολτάρεις" στην περιοχή. Ξεκινάς από ένα φωτεινό αστέρι και φτιάχνεις την πορεία σου μέχρι τον αστεροειδή έτσι ώστε το πεδίο σου να περιέχει λαμπρά άστρα για να σε καθοδηγούν (αυτό ακούγεται χριστουγεννιάτικο!!!)

Είναι πιο εύκολο όταν επιλέγεις μικρες ομάδες άστρων με χαρακτηριστικό σχήμα για να τις ταυτοποιείς εύκολα.

Και να τυπώσεις ανάποδα τον χάρτη ανάλογα τον προσανατολισμό που σου δίνει το τηλεσκόπιο

Βοσινάκης Ανδρέας

Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ φίλε Ανδρέα για τις συμβουλές σου!

Θα τις επεξεργαστώ και θα τις εφαρμόσω.

Αλλά όταν λες να τυπώσω τον χάρτη ανάποδα ανάλογα με τον προσανατολισμό που με δίνει το τηλεσκόπιό μου,τι εννοείς?

Δημοσιεύτηκε
Σε ευχαριστώ φίλε Ανδρέα για τις συμβουλές σου!

Θα τις επεξεργαστώ και θα τις εφαρμόσω.

Αλλά όταν λες να τυπώσω τον χάρτη ανάποδα ανάλογα με τον προσανατολισμό που με δίνει το τηλεσκόπιό μου,τι εννοείς?

Κυριάκο, στο Cartes Du Ciel στην αριστερή μπάρα με τα εικονίδια κάτω έχει 2 εικονίδια με δίκτες δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω.

Πάτα τα κουμπάκια και δοκίμασε να δεις τι κάνει το κάθε ένα.

Σου στέλνω 2 Φώτο για δείγμα.

Στην Νο1 φωτό σου εχω τσεκαρι τα βελακια

Καλό ψάξιμο :)

1.thumb.jpg.0febee43bee44a6a1a83b3faa21db000.jpg

Χωρίς τηλεσκόπιο

2.thumb.jpg.efd0752d723b1b9cfd160a7a8b38272a.jpg

Το πεδιο Αριστερα-Δεξια

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Κυριάκο, το Αστροάλμα γίνεται όλο και πιο εύκολο με την εμπειρία.

Εγω αυτό που κάνω είναι να φτιάχνω εικονικά Τριγωνάκια-Τετραγωνάκια-Σχήματα μετα γύρω αστέρια και να στέλνω το τηλεσκόπιο στο κατάλληλο σημείο αναλογα τα πολλαπλάσια ή τα υποπολλαπλάσια των εικονικών γραμών που έχω σχηματίσει.

π.χ ο Πλανήτης νάνος Δήμητρα βρίσκεται λιγο αριστερά απ'το κέντρο και πάνω των κεράτων του Ταύρου, άρα αν βρεις των 125Tauri που είναι στο κεντρο των κεράτων μετα με μια ταύτιση στο πεδίο σου με μικρή μεγέθυνση μπορείς να βρεις πιο "αστέρι" είναι η Δήμητρα.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης