Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους !!

Εδώ και καιρό ενδιαφέρομαι για την αγορά ενός off axis guider της ΤS. Θέλω να τον χρησιμοποιήσω τόσο στο celestron SC 9.25 όπως επίσης και στα διοπτρικά SW ED80 kai Takahashi Fs60 c. Η TS παρέχει δύο off axis guider : των 9mm και tων 27 mm. O προβληματισμός μου είναι ποιον από τους δυο πρέπει να διαλέξω για να έχω όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Το back focus είναι ο αποκλειστικός παράγοντας για να επιλέξω το καταλληλότερο από τα δυο guider ;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Άρης

Δημοσιεύτηκε

Άρη είναι αυτός http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2751_TS-Giant-Off-Axis-Guider---50mm-clear-aperture---length-10mm---very-stable.html

και αυτός http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4353_Off-Axis-Guider---only-9mm-length---with-T2-adaptation---like-ne.html

Τον πρώτο τον λέει "giant" επειδή έχει πιο "ψωμί" επάνω του για να μην κάνει flexure. Ο δεύτερος με αρκετό βάρος επάνω του κάνει flexure οπότε και για τον λόγο αυτόν έφτιαξαν τον giant.

Πάντως τον δεύτερο τον έχει σε προσφορά Like new μεταχειρισμένο σε σχετικά καλή τιμή :)

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου Άρη και χρόνια πολλά.

Δεν είναι μόνο το back focus ο μόνος παράγοντας.

Εγώ έχω τον 9mm και μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι (λόγω της πολύ

στενής της κατασκευής του) τα άστρα δεν είναι στρογγυλά-σημειακά

αλλά έχουν ένα περίεργο σχήμα. Αυτό βέβαια δεν επηρεάζει την οδήγηση.

Δυστυχώς δεν έχω κάποια φωτογραφία πρόχειρη για να σου δείξω τι εννοώ.

Επίσης, για τον 9mm διαβάζω γενικά ότι δεν είναι πολύ στιβαρός ο τρόπος

με τον οποίο συγκρατούν οι βίδες, την εστίαση και το πρίσμα.

Δηλαδή δεν μπορείς να σφίξεις πάρα πολύ καλά τις βίδες αυτές (γίνεται με το χέρι).

Εγώ δεν έχω τέτοιο θέμα στο δικό μου γιατί έχουν αντικατασταθεί

με allen σκουλικόβιδες, οπότε σφίγγω με εργαλείο και όχι με το χέρι.

Αυτό δεν ξέρω αν συμβαίνει στον 27mm, ας πει κάποιος που τον έχει.

Αν δεν επιμείνεις στην TS, κοίτα και τον Starlight, έχω διαβάσει καλά λόγια.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε
Στα 179 ευρώ πάρε με κλειστά μάτια τον 9μμ. Χρησιμοποιώ τον ίδιο και πράγματικά το βίδωμα με το χέρι είναι το αδύνατο σημείο του, αλλά αν σφίξεις καλά δεν θα έχεις πρόβλημα. O OAG της Starlight φαίνεται να είναι αξιόλογη εναλλακτική. Γενική παρατήρηση: ακόμα και στα 179 ευρώ η σχέση του τι πληρώνεις και του τι παίρνεις είναι εξωφρενική. Πόσο μάλλον στα 248 ή 350+ ευρώ ...
Δημοσιεύτηκε

Μιας και αναφερθηκε ο SX, ειναι 13mm και σε εμενα τουλαχιστον τα επιπλεων 4 χιλιοστα θα χρειαζοντουσαν. Αλλα προσεχτε, ο Starlight ειναι φιαγμενος για το loadstar που σημαινει οτι εχει ανταπτορα C στην οδηγητικη, και οχι Τ2. Αυτο σημαινει οτι θελετε και ενα C->T αλλα τοτε μπαινουν αλλα ζητηματα οπως πχ πως τον κλειδωνεις να μην παιζει "τρελα", ή πως κλειδωνεις την καμερα πανω του ; (εγω κολλησα τον C->T ανταπτορα με loctite). Και αν δεν εχεις οδηγητική "σωλήνα" οπως το loadstar τοτε ο τροχος σε εμποδιζει στο πανω-κατω. Και τελος, ο καθρέπτης με την οδηγητικη κλειδωνει στο σώμα με μια βιδα που λασκαρει ευκολα, θελει ελεγχο τουλαχιστον μια φορα στην αρχη της βραδιας.

Δεν το ηξερα οτι ο 9mm μπορει να εχει προβλημα flexure, ειναι οντως ετσι και απο ποιο βαρος και πανω ;

Δημοσιεύτηκε
Flexure δεν είχα ποτέ και χρησιμοποιώ το DSI II pro που είναι αρκετά βαρύτερο από QHY5 κλπ σε εστιακές από 600, 900 έως και 1700μμ. Ο τρόπος βέβαια που σταθεροποιείται το πρίσμα δεν είναι ο ιδανικός και θέλει καλό σφίξιμο προκειμένου να αποφευχθεί κάθε παίξιμο. Κατά τα άλλα όμως ούτε έχω ακούσει ούτε έχω δει ο ίδιος τέτοιου είδους προβλήματα.
Δημοσιεύτηκε

o 50mm που δείχνει ο άγγελος έχει πάχος 10mm σχεδόν ίδιος με τον 9mm η διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος σου επιτρέπει να τον χρησιμοποιήσεις και με κάμερες με μεγάλο αισθητήρα πχ ΑΤΙΚ 11000. Οι σωστοί oag που έχεις υπόψη είναι ο http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p377_TS-Off-Axis-Guider---27mm---2--connection---for-Astrophotography.html και ο 9mm που έχει δώσει ο άγγελος.

έχω τον 27mm και μπορώ να πω ότι έμεινα πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση του. τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

1. σου δίνει την δυνατότητα να περιστρέψεις την οδηγητική κάμερα κοντά στις 100 μοίρες, με αποτέλεσμα να βρίσκεις πιο εύκολα τα αστέρια εφόσον δεν έχεις μια Lodestar.

2. έχει την δυνατότητα να στρέψεις το πρίσμα μέσα-έξω για το ρυθμίσεις στο οπτικό του πεδίο (αλλά αυτό το έχει και 9mm)

3. ο 27mm δεν έχει την δυνατότητα Fine focus, αυτό έχει και τα καλά του μιας και αν όλα τα φίλτρα σου είναι ομοεστιακά θα χρειαστείς μερικές Τ2 προεκτάσεις και θα έχεις μόνιμη την εστίαση στην οδηγητική σου κάμερα χωρίς να έχεις κάποιο κίδυνο flexure εκεί αλλά και ούτε να ρυθμίζεις σε κάθε φωτογράφιση την εστίαση της οδηγητικής κάμερας.

για τον 9αρι έχω διαβάσει ότι στην περιοχή του άξονα του πρίσματος μπορεί να χαλαρώσουν οι βίδες πολύ εύκολα ή και ακόμα να φύγει και το ίδιο το πρίσμα. παραδειγμα ενός μέλους από το CN όπου παρήγγειλε τον 9ρι απο TS του ήλθε προβληματικός και η TS αρνιούταν να του τον αλλάξει, τελικά πρέπει να έκανε κάποια πατέντα και τον έφτιαξε, αν βρω το λινκ θα το ανεβάσω κάποια στιγμή. στον δικό μου oag παρόλο που είναι πιο στιβαρός ο άξονας του πρίσματος ανά καιρούς χαλάρωνε, αυτό έχει να κάνει με την δύναμη λόγω βάρους που ασκείται από την οδηγητική κάμερα. αν και η καλύτερη λύση είναι να βάλεις locktite εγώ δεν το έκανα και απλά έσφιγγα τις βίδες και μετά από 1 χρόνο πήγα στον oag της ATIK για το σύστημα μου που είναι ακόμα πιο στιβαρός. ο oag 27 mm πωλείται και με την επωνυμία της celestron αν δεν απατώμαι. όσον αφορά το backfocus δες που εστιάζει η κάμερα σου και μέτρα των σωλήνα που προεξέχει από τον εστιαστή σου, αν η απόσταση αυτή είναι άνω των 27mm τότε δεν έχεις πρόβλημα για την εστίαση με τον 27mm

από την πείρα μου με τους oag σε μεγάλη εστιακή απόσταση έχω καταλήξει στα εξής: α) να έχεις μια ευαίσθητη οδηγητική κάμερα, αν έχεις την qhy-5 θα έλθουν στιγμές όπου κατεβάζεις ολόκληρες εκκλησίες από τα νεύρα σου μιας και η ευαισθησία της είναι πολύ κακή σε μεγάλες εστιακές με oag, καλό είναι να προμηθευτείς και μια Lodestar και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο με τον oag. πολύς κόσμος κατέληξε σε αυτό συμπέρασμα μιας και η εύρεση αστεριών ήταν δραματική, επίσηε περιορίζεσε σε περιοχές του γαλαξία μας. ξέχνα πχ. γαλαξίες στην παρθένο β) εφόσον έχεις την ευαισθησία της οδηγητικής κάμερας θα πρότεινα να μείνεις σε oag όπου το πρίσμα δεν περιστρέφεται μιας και λόγω των δυνάμεων που ασκούνται στον άξονα κάποια στιγμή μπορεί να σου εμφανιστεί flexure.

αν έχεις qhy5 θα πρότεινα πας για τον 27mm, που είναι και πιο φθηνός σε σχέση με τον 9mm αλλά σου και η περιστροφή της οδηγητικής αντισθαμίζει κάπως το γεγονός της κακής ευαισθησίας της qhy-5 και μπορείς να ψάξεις για οδηγητικό αστέρι, και όταν πας για Lodestar απλά κλείδωσε τον άξονα του πρίσματος σε κάθετη θέση για σωστό ζύγισμα. σε περίπτωση που το backfocus δεν σου το επιτρέπει πήγαινε στον 9αρι, σε περίπτωση που θες να έχεις και περιστροφή του oag η TS προτείνει την προσθήκη ενός κατάλληλου εξαρτήματος αλλά γι' αυτό καλύτερα ρώτα σους εσύ μιας και υπάρχει αντάπτορας για sc. σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείς και προεκτάσεις για τις κάμερες για να φέρεις την σωστή εστιάση και στις δυο κάμερες.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Να πω και γω την εμπειρία μου.

ο TS-OAG9 είναι ένας συμπαθητικός OAG. Αρκετά υπερτιμημένος για τα λεφτά του αλλά, εάν έχεις πρόβλημα με το οπτικό backfocus είναι η μόνη λύση! Ειδικά με γρήγορα τηλεσκόπια και reducers χρειάζεται η ακριβής "μικρή" απόσταση που αν την ξεπεράσεις... , γειά σας, δεν εστιάζεις.

Τώρα όσον αφορά τον TS-OAG9 "ΕΧΕΙ FLEX" διότι αυτά τα πιασίματα με τις βιδούλες δεν είναι και τόσο καλά. Φυσικά η οδηγητική διορθώνει το flex και δεν φαίνεται τίποτα στο τελικό αποτέλεσμα. Επίσης να τονίσω πως το flex παρουσιάζεται όταν έχεις πίσω αρκετά βαρύ setup. Σε εμένα με ΑΤΙΚ filter wheel, ATIK383L+ έχω παρατηρήσει ότι κάνει λίγο flex. Με την παλιά 314L που ήταν πούπουλο δεν εμφανιζόταν τίποτα ή ήταν τόσο αμυδρό που δεν το έβλεπα..

Πάντως δεν είναι για να ανησυχεί κάποιον ειδκά αν έχει τηλεσκόπιο με f > 5 . Σε μένα πάντως στο RH200 f/3 αυτό το flex μετατρέπεται σε TILT!! που είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ στις άκρες με f/3. Τα άστρα τραβιούνται και αυτό το τράβηγμα μεταφέρεται από τη μία γωνία στην άλλη καθώς η βαρύτητα αλλάζει το tilt του setup όταν αυτό οδηγείται από τη βάση.

Μια χαρά είναι στην Παρθένο ο OAG (αρκεί να είσαι σε σκοτεινό ουρανό, έβρισκα άστρα με την starshoot/QHY9 με εστιακή 1300mm) Για το lodestar δεν το συζητάω, βρίσκεις πολύ εύκολα!

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστω, για την άμεση ανταπόκριση σας .

Οι πληροφορίες σας είναι πολύ διαφωτιστικές και αναλυτικές. Μάλλον έχω καταλήξει για τον ΤS OAG 27mm. Για οδηγητική κάμερα θα χρησιμοποιήσω την παλιά μου CCD MX516 Starlightxpress. Είναι πολύ ευαίσθητη κι έτσι ελπίζω να βρίσκω εύκολα οδηγητικό αστέρι ακόμα και στα 1480 εστιακή απόσταση.

Αν μου επιτρέπετε και μια τελευταία ερώτηση που έχει σχέση με τη διάταξη του συστήματος:

Μετα τον εστιαστή τοποθετείται το OAG πρώτα και στη συνέχεια οι απαραίτητες προεκτάσεις με την κάμερα ή το αντίστροφο;

Σας ευχαριστώ

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης