cptfurz Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2013 Πρίν απο 2 περίπου χρόνια ψάχνοντας τρόπους να βελτιώσω τις ηλιακές παρατηρησεις μου, έκανα την πρώτη και ουσιαστική τροποποίηση του PST μου, τοποθετώντας το βασικό του σκέλος σε ένα Bresser 102/1000 αγορασμένο από το Lidl. Οι πρωτες εικόνες με είχαν αφήσει αφωνο αφού δεν περίμενα τέτοια βελτίωση. Ειχα περιγράψει τότε την κατασκευή στο παρακάτω post:http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14253 Οπως είχα γράψει και τότε για να ολοκληρωθεί η μετατροπή έπρεπε να αντικαταστήσω το BF 5 που έχει σαν στανταρ το PST με ένα BF10 που ηταν καταλήλώτερο λόγω της εστιακής του Bresser. Η σκέψη αυτή τριγύρναγε στο μυαλό μου και το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπιζα ήταν η μη υπάρξη adaptor για το πίσω μέρος του etalon που βιδώνει επάνω στο σώμα του PST. Με απασχόλησε ακόμα το μήκος του extemsion tube πισω απο το etalon, εφ' οσον ηταν προφανές πως έπρεπε να υπάρχει κάποια απόσταση απο το BF10. Κατέφυγα σο internet και πιστέυω οτι μελέτησα όλες τις μετατροπές που εχουν γίνει σε PST. Αυτό που διαπίστωσα πρωτα ήταν οτι για να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα έπρεπε η δέσμη να συγκλίνει 200mm πισω απο το etalon. Κυτάζοντας τα Blocking Filters της Lunt είδα πώς χρησιμοποιούν προέκταση 150mm. Κατέληξα επομένως σε αυτό το μήκος και αρχισα να σχεδιάζω την κατασκευή. Πολύ γρήγορα διαπίστωσα πως το κόστος εαν το εφτιαγνα μόνος μου ήταν μεγάλο γιατί έπρεπε να αγοράσω ενα καβαλέτο για τον τόρνο μου και τα αποτελέσματα θα ήταν μάλλον αμφίβολα αφού δεν έχω φτιάξει μέχρι τώρα εσωτερικό πάσο. Ξεροντας πως η Teleskopshop Austria κανει παρόμοιες κατασκευές απευθύνθηκα στον Tommy Navratil, του έστειλα τα σχέδια και τον ρωτησα αν μπορούν να μου φτιάξουν τον αντάπτορα που ήθελα. Η απάντηση ήταν θετική και το κόστος περίπου 50 Ευρω, επομένως προχώρησα στην παραγγελία. Μετα απο 3-4 εβδομάδες ο ανταπτορας ηταν στα χέρια μου. Η δουλειά άψογη. Ο αντάπτορας έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Εσωτερική διάμετρος σωλήνα 2". Στο ένα άκρο έχει εωτερικό σπειρωμα 50mm X 1mm σε μήκος 10mm. Συνολικό μήκος του σωλήνα 150mm, πάχος 3mm. Το τελευταίο βημα ήταν η αγορά του BF10. Αρχικά σκέφτηκα το BF1200 της Lunt. Οταν όμως είδα την άυξηση των τιμών τους το απέρριψα και στράφηκα στην Αμερική και την Coronado. Η ΟΡΤ παρα τις οποιες δυσκολίες με εξυπηρέτησε άψογα και πρίν απο μερικές μέρες εφτασε στα χερια μου ενα BF10. Η τιμή του με τα μεταφορικά 410 ευρω που πιστέυω οτι ηταν οτι καλύτερο μπορουσα να πετυχω (στην Ευρωπη έχει γύρω στα 870). Ηρθε λοιπον σημερα με λίγο Ηλιο το μεσημέρι η ωρα να δει το πρωτο φως η ολοκληρωμένη κατασκευή. Το αποτέλεσμα πολύ καλό. Με το 17mm Plossl είχα ολόκληρο τον δίσκο και μάλιστα γεμάτο prominences (μου την έκανε τη χάρη). Το είδωλο του δίσκου είναι ευκρινέστατο και πάνω από όλα δεν υπάρχει κανένα βινιεάρισμα, αντανάκλαση ή αστιγματισμό ( Το PST μεταξύ άλλων έχει ένα κινούμενο πρίσμα για εστίαση/ εκτροπή της δέσμης, το οποίο λίγο να φύγει απο την ευθυγράμισή του - και πιστέψτε με αυτο είναι το μόνο ευκολο - χάνεις την δέσμη). Στέλνω τις φωτογραφίες της κατασκευής και ελπίζω το πρωτο Σ-Κ με ήλιο να μπορέσω να ανεβάσω τις πρώτες φωτογραφιες του ήλιου με την καινούρια διάταξη. Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2013 Μιχάλη πολύ ωραία η τελική έκδοση της κατασκευής, μπράβο! Έχω περιέργεια με ποιας διαμέτρου έτοιμου ηλιακού τηλεσκοπίου μπορεί να συγκριθεί η απόδοσή του πλέον, αφού όπως καταλαβαίνω έχει αφήσει πολύ πίσω το PST. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
cptfurz Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2013 Ανδρέα η σύγκριση είναι δύσκολη. Ενα εργοστασιακό τηλεσκόπιο των 90mm / f10 (παίρνω σαν γνωμονα την διάμετρο του ERF) είναι ανώτερο ποιοτικά. Με το αρχικό PST βέβαια δεν υπάρχει σχέση - δεν είχε ήδη απο την πρωτη μετατροπή που είχα κάνει. Με την χρηση του BF10 αλλά και την αντικατάσταση του σώματος του PST και του απαράδεκτου κατα την γνωμη μου πρίσματος/εστιαστή της Coronado η κατασκευη βελτιώθηκε σημαντικά. Αν πρέπει να το κατατάξω θα το τοποθετούσα συντηρητικά σε ενα ισοδύναμο των 70-75mm. Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2013 Μπράβο Μιχάλη, πολύ δυνατή αναβάθμιση!! Περιμένουμε φωτογραφίες του Ήλιου Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
cptfurz Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2013 Βασίλη ανυπομονω να ερθει το πρωτο Σ-Κ με καλό καιρό για να δω τι τελικά θα βγεί. Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα