Μενέλαος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2013 Καλημέρα σε όλους! Μόλις γράφτηκα εδώ και έχω πολλές ερωτήσεις! Θα ήθελα να μου πείτε τι να περιμένω από ένα διοπτρικό 150 χιλιοστών f/5 κι αν αξίζει τον κόπο να το αγοράσω, λόγω του ότι είναι σχετικά μαζεμένο σε διαστάσεις. Θα έχει τεράστια χρωματική εκτροπή και θα εστιάζει καλά; Επίσης αν κάποια κυάλια τύπου 20Χ-140Χ80mm που υπάρχουν στην ελληνική αγορά "βλέπουν" τίποτε, ή αντίστοιχα τα spotting scopes πάλι με πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις. Το πρώτο το θέλω για νύχτα και τα άλλα για γενική χρήση. Σας ευχαριστώ!
Greekdestiny Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2013 Γεια σου φιλε,καλωσηρθες και καλη συνεχεια στο χομπι.Αυτο που μπορω να σου απαντησω ειναι οτι τα κυαλια για χρηση αστρονομιας δεν πρεπει αν ειναι zoom και πρεπει να ειναι στρανταρ μεγενθυνση γιατι τα ζουμ εχουνε μικρο οπτικο πεδιο και δεν βλεπεις πολαλ πραγματα,δεν ειναι καλο για τα μεγαλα αστρικα σμηνη και κτλ.Τα κυαλια με στανταρ μεγενθυση εχουν μεγαλο οπτικο πεδιο και ειναι μια καλη πολυ καλη αρχη για την ερασιτεχνικη αστρονομια. Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:https://www.instagram.com/specca_observatory Η Σελίδα μου στο Facebook.https://www.facebook.com/dailyastronomy1/ Specca Observatory,IoanninaΛέκκας Γεώργιος.
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2013 Όχι σε ζουμ κιάλια, όχι επίσης σε κιάλια με πολύ μεγάλη μεγέθυνση, δεν είναι καλά για αστρονομία. Για το τηλεσκόπιο που λες, οπωσδήποτε θα έχεις χρωματική εκτροπή που θα φαίνεται σε λαμπρά αντικείμενα, πλανήτες κτλ αλλά θα δώσει ωραία πεδία σε βαθύ ουρανό. Βέβαια, δεν ξέρω τι οικονομικούς υπολογισμούς κάνεις αλλά αν βάλεις και μια αξιοπρεπή στήριξη ο λογαριασμός θα ανέβει αρκετά και πάλι θα έχεις μόνο ένα τηλεσκόπιο 6 ιντσών που σε dobsonian το παίρνεις με κλάσμα της τιμής. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Karellen Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2013 Συμφωνώ με αυτά που είπε ο Ανδρέας πιο πάνω αλλά αν ξεκινάς τώρα το ταξίδι σου στην ερασιτεχνική αστρονομία,αυτό το τηλεσκόπιο θα σου ανοίξει τους ουρανούς διάπλατα.Θα μάθεις και θα δεις πολλά πράγματα που θα σου κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον για πολύ καιρό. Φιλικά Νίκος Μέλος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης
Μενέλαος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2013 Σας ευχαριστώ για το χρόνο και τις απαντήσεις σας παιδιά! Η αλήθεια είναι ότι αν και αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποιο όργανο, έχουν κι αν έχουν περάσει από τα χέρια μου πόσα και πόσα τηλεσκόπια... Μέχρι και το C8 της Celestron είχα κάποτε από το οποίο δεν είχα μείνει ευχαριστημένος, νόμιζα ότι έβλεπα μέσα από κατοσταράκι... Για Dobsonian και γενικά για κατοπτρικά ή καταδιοπτρικά, που έχουν περάσει αρκετά από τα χέρια μου μέχρι σήμερα, αν και είνα πολύ βολικά -ειδικά τα καταδιοπτρικά- λόγω μεγέθους, έχω πλέον την τάση να τα αποφεύγω, πείτε μου κι εσείς τη γνώμη σας! Κυρίως για δυο λόγους, πρώτον επειδή με τα χρόνια χάνουν την επίστρωση αλλά και χρειάζονται και ευθυγράμμιση και θερμοκρασιακή προσαρμογή, και δεύτερον λόγω κεντρικής παρεμπόδισης που ιδιαίτερα στα Μακσούτοφ είναι τεράστια... Έτσι έχω στρέψει τις ελπίδες μου σε ρεφράκτορες, οι εκατοπενηντάρηδες των οποίων βρίσκονται γύρω στο χιλιάρικο. Και που εννοείται κιόλας ότι έχουν ανώτερη συγκριτικά απόδοση. Ξέρω βέβαια ότι αγοράζω πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα στα άλλα είδη, αλλά... αν ήξερα κιόλας τι θέλω! Γι'αυτό και ψάχνομαι και για μεγάλα spotting scopes, που έχω δει ότι υπάρχουν και στα 118 και 120mm. Αν γνωρίζατε κι αυτών τις επιδόσεις θα με βοηθούσε πολύ. Έχω επίσης δει έναν Αιγυπτιακό εκατοπενηντάρι ρεφράκτορα f/5 στο διαδίκτυο με αλταζιμουθιακή στήριξη, που είναι και σχεδόν τσάμπα, και ψήνομαι και γι'αυτόν, μια και θα μου χρησιμεύει και για επίγειες και για ουράνιες παρατηρήσεις... Όπως καταλαβαίνετε, άβυσσος η ψυχή μου! Ζητώ τη βοήθειά σας!
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2013 Μενέλαε, νομίζω τα αδικείς λίγο τα κατοπτρικά και υπερβάλλεις για τα μειονεκτήματά τους. Ευθυγράμμιση; Είναι απλή διαδικασία με τα κατάλληλα εργαλεία και λίγο χρόνο να τη μάθεις.Επιστρώσεις; Δε φθείρονται και τόσο γρήγορα με στοιχειώδη προσοχή, κρατούν πολλά χρόνια.Κεντρική παρεμπόδιση; Ναι υπάρχει εγγενώς στον οπτικό σχεδιασμό αλλά δεν εμποδίζει όσο υπονοείς. Έχουν γίνει στο παρελθόν συζητήσεις για την πολύ ευχάριστη και με λίγη περίθλαση εικόνα των διοπτρικών, το ωραίο πεδίο κτλ. Αλλά απλά δεν μπορούν να δείξουν τη λεπτομέρεια στην εικόνα που δείχνουν πολύ μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Παρεμπιπτόντως, τί αντικείμενα σε ενδιαφέρουν να παρατηρείς και από τι περιοχή; «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Μενέλαος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2013 Φίλε Ανδρέα σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου! Αναφορικά με όσα μου έλεγες στο πρώτο σου μήνυμα σχετικά με το λάθος των μεγάλων μεγεθύνσεων σε κιάλια σε άκουσα απόλυτα! Επειδή δεν πήγαινε άλλο και για να ξεχαρμανιάσω λίγο πήγα και αγόρασα σήμερα ένα μικρουλάκι 80άρι ρεφρακτοράκι της Sky Watcher με επιτραπέζια ισημερινή οδήγηση που μου φάνηκε τσάμπα από το πλανητάριο, ίσα ίσα να μπορώ να βλέπω πέντε - δέκα πραγματάκια, μια και έχω καιρό να βάλω το μάτι μου σε προσοφθάλμιο, και φυσικά δεν πήρα ζουμ αλλά σταθερής εστίασης (τα είχε έτσι κι αλλιώς μέσα). Βέβαια το πρόβλημά μου παραμένει για μεγαλύτερο όργανο, όμως κάτι μου λέει ότι τελικά ίσως σε ακούσω και γι'αυτό, μια και μου είπαν κι άλλοι ότι πράγματι οι επιστρώσεις δεν χαλάνε και τόσο γρήγορα. Εσύ προτείνεις -αν υποθέσουμε ότι το αποφασίζω- maksutov ή Σμιθ Κάσσεγκρεν (για νευτώνειο ούτε συζήτηση, και μόνο που σκέφτομαι τα κιλά σκόνης που θα μαζεύονται μέσα τρελλαίνομαι...); Μου αρέσει πολύ να βλέπω πλανήτες (πόσο θα ήθελα να δω τους δορυφόρους του Δία σαν δίσκους!-όταν είχα το C8 ούτε οι δύο ζώνες του Δία καλά καλά δεν φαίνονταν, πόσο μάλλον οι δορυφόροι του, γι'αυτό με βλέπεις και τόσο αρνητικό με τα καταδιοπτρικά), και φυσικά deep space. Βλέπω (όταν έχω κάτι όπως τώρα) από το σπίτι μου που είναι έξω από τα Μέγαρα, εκεί είναι αρκετά καθαρότερος ο ουρανός από την Αθήνα μεν, αλλά και πάλι με μπόλικη φωτορύπανση από την άλω της. Πάντως, τις περισσότερες φορές φαίνεται ο γαλαξίας μας καθαρά με γυμνό μάτι, αλλά για παράδειγμα για την Ανδρομέδα ούτε συζήτηση (με γυμνό μάτι). Πες μου και κάτι άλλο: Σε περίπτωση αγοράς καταδιοπτρικού τηλεσκοπίου, πωλούνται εκ των υστέρων καινούρια κύρια και δευτερεύοντα κάτοπτρα για το (κάθε) συγκεκριμένο μοντέλο, ώστε αν κάποτε χρειαστεί να μην αγοράζω άλλο τηλεσκόπιο; Σε ευχαριστώ!
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2013 όταν είχα το C8 ούτε οι δύο ζώνες του Δία καλά καλά δεν φαίνονταν, πόσο μάλλον οι δορυφόροι του, γι'αυτό με βλέπεις και τόσο αρνητικό με τα καταδιοπτρικά Οι ζώνες του Δία θα έπρεπε να φαίνονται εύκολα με αυτό το τηλεσκόπιο, φαίνονται και με μικρότερα. Προφανώς υπήρχε κάποιου τύπου πρόβλημα, πολύ κακή ευθυγράμμιση, κάποιο οπτικό ελάττωμα, πολύ κακό seeing (αν και υποθέτω δοκίμασες πολλές φορές). Σε περίπτωση αγοράς καταδιοπτρικού τηλεσκοπίου, πωλούνται εκ των υστέρων καινούρια κύρια και δευτερεύοντα κάτοπτρα για το (κάθε) συγκεκριμένο μοντέλο, ώστε αν κάποτε χρειαστεί να μην αγοράζω άλλο τηλεσκόπιο; Από όσο ξέρω, η αντικατάσταση οπτικών στα SCT απαιτεί να πάει το τηλεσκόπιο στον κατασκευαστή. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2013 Καλημερα, νομιζω το C8 το εχεις αδικησει λιγο. εχθες που παρατηρουσα το Δια, οσο μπορεσα, ενθουσιαστικα με την εικονα του με 67Χ. και για πρωτη μου φορα ειδα και την Ερυθρα κηλιδα.οτι αποφασισεις να παρεις καλο ειναι να δεις πρωτα απο καποιον φιλο για να ξες τι να περιμενεις.
Μενέλαος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2013 Τι να σου πω Στέλιο μου, η αλήθεια είναι ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το είχα, κοντά 20... ΉΤαν τότε που έπεφτε ο κομήτης πάνω στον Δία (κάπου το 97 ήταν νομίζω) και πίστευα ο τρελός ότι θα δω κάτι! Τότε το έβγαζα και τον έβλεπα και είχα απογοητευτεί από το θέαμα. Μπορεί να ήταν και αυτά που έγραψε ο Ανδρέας περί προβλήματος οπτικών... δεν έχει σημασία πια! Προς το παρόν θα βολευτώ με το ογδονταράκι μου και βλέπουμε! Να είσαι καλά!
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2013 Το 150mm f/5 διοπτρικό είναι ΑΧΡΗΣΤΟ για οτιδήποτε πέραν μεγάλων πεδίων σε χαμηλή μεγέθυνση. Οι πλανήτες σε αυτό φαίνονται λευκές μπάλες χωρίς καμμιά λεπτομέρεια στην επιφάνειά τους μέσα σε μπλε-βιολέ πεδίο. Στο δικό μου 100mm f/5 προτιμότερη είναι η εικόνα στους πλανήτες όταν του μειώνω το άνοιγμα σε 50mm κάνοντάς το έτσι f/10. Αν το θέλεις για μεγάλα πεδία-χαμηλή μεγέθυνση τότε οκ αλλιώς ούτε να το σκέφτεσαι καν. Ένα αχρωματικό διοπτρικό 150mm πρέπει να είναι f/15 για να έχει ανεκτό δευτερεύον φάσμα άντε το λιγότερο f/12 σαν έσχατος συμβιβασμός... Τα φίλτρα fringe killer κλπ δεν κάνουν ουσιαστικά τίποτα! Δίνουν μια ενοχλητική κίτρινη χροιά στους πλανήτες.Πάρε ένα 10" dobsonian ή 8" ισημερινό νευτώνιο. Αυτή είναι η γνώμη μου. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Μενέλαος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2013 Τόσο χάλια να πάρει η οργή; Και γω που τα ζαχαρώνω... Τότε τι τα πουλάνε αν είναι τόσο άχρηστα για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από ευρύ πεδίο με χαμηλές μεγεθύνσεις;... Πώς μειώνεις τη διάμετρο του διοπτρικού σου; Και τι είναι αυτό το φίλτρο fringe killer; Με πιάνεις αδιάβαστο Γιώργο... Μήπως ξέρει κανείς με την ευκαιρία πού μπορώ να βρω αναλυτικές και κατανοητές οδηγίες για ισημερινή οδήγηση με σέτινγκ σερκλς; Ποτέ δεν το κατάλαβα ακριβώς πώς δουλεύει η ισημερινή, και τώρα που πήρα το μικρουλάκι που έχει μια επιτραπέζια ισημερινή λέω να το ξαναπροσπαθήσω, μπας και βγάλω άκρη επιτέλους! Έστω να μάθω να τη δουλεύω χοντρικά!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα