Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αφιερωμένο στον Νικόλαο Κοπέρνικο είναι το σημερινό doodle της Google!

Σήμερα, συμπληρώνονται 540 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους σημαντικότερους αστρονόμους, του ανθρώπου που έκανε κατανοητό στους... κοινούς θνητούς το ηλιακό σύστημα, τοποθετώντας τον Ήλιο στο κέντρο του σύμπαντος.

Ο Nικόλαος Κοπέρνικος γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1473 και πέθανε στις 24 Μαΐου 1543.

Στο σημερινό doodle της Google εμφανίζονται ο Κρόνος, ο Δίας και ο Άρης να κινούνται γύρω από τον Ήλιο.

http://www.google.gr/

Δημοσιεύτηκε

Χμμμμ... άραγε ο Κοπέρνικος είναι ο "πατέρας" του ηλιοκεντρικού συστήματος ή ο Αρίσταρχος;

Άραγε γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά από κανέναν στους Έλληνες πατέρες της αστρονομίας;

Γιατί η google δεν κάνει τον κόπο να αναφέρει έστω και επιγραμματικά τον Ερατοσθένη που πρώτος κατάφερε και υπολόγισε με επιστημονικό τρόπο την περιφέρεια της Γης;

Γιατί δεν λέει ποιός ήταν ο Αρίσταρχος;

Απορία το έχω...

Πώς γίνεται κάποιος, που απλά διάβασε αυτά που έγραφαν αιώνες πριν οι Έλληνες πρωτοπόροι, και μετά τα υιοθέτησε σαν ιδέες να θεωρείται "πατέρας" των ιδεών αυτών;

Δημοσιεύτηκε
Χμμμμ... άραγε ο Κοπέρνικος είναι ο "πατέρας" του ηλιοκεντρικού συστήματος ή ο Αρίσταρχος;

Άραγε γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά από κανέναν στους Έλληνες πατέρες της αστρονομίας;

Γιατί η google δεν κάνει τον κόπο να αναφέρει έστω και επιγραμματικά τον Ερατοσθένη που πρώτος κατάφερε και υπολόγισε με επιστημονικό τρόπο την περιφέρεια της Γης;

Απορία το έχω...

Πώς γίνεται κάποιος, που απλά διάβασε αυτά που έγραφαν αιώνες πριν οι Έλληνες πρωτοπόροι, και μετά τα υιοθέτησε σαν ιδέες να θεωρείται "πατέρας" των ιδεών αυτών;

Μια πολύ καλή αφορμή για σκέψη. Το ότι ο Κοπέρνικος είχε γνώση των παλιότερων απόψεων για τη θέση του Ήλιου δεν αμφισβητείται, για τον ίδιο άλλωστε ήταν σημαντικό να χρησιμοποιήσει αναφορές σε αναγνωρισμένους στοχαστές του παρελθόντος για να υποστηρίξει τις θέσεις του. Αυτό φυσικά δεν υπαινίσσεται αντιγραφή ή κλοπή ιδεών και ούτε μειώνει την καίρια θέση του στην επιστημονική επανάσταση. Δυστυχώς ελάχιστα γνωρίζουμε για τον Αρίσταρχο και την ακριβή διατύπωση του Ηλιοκεντρισμού του. Σχετικά με τον Αρίσταρχο όμως θέλω να το δω από μια άλλη σκοπιά. Γιατί αν και ο Αρίσταρχος, ενώ είχε δίκιο, δεν κατάφερε να πείσει τους σύγχρονούς του;

Δημοσιεύτηκε
Heal

Παράθεση:

Απορία το έχω...

Μια πολύ καλή αφορμή για σκέψη. Το ότι ο Κοπέρνικος είχε γνώση των παλιότερων απόψεων για τη θέση του Ήλιου δεν αμφισβητείται, για τον ίδιο άλλωστε ήταν σημαντικό να χρησιμοποιήσει αναφορές σε αναγνωρισμένους στοχαστές του παρελθόντος για να υποστηρίξει τις θέσεις του. Αυτό φυσικά δεν υπαινίσσεται αντιγραφή ή κλοπή ιδεών και ούτε μειώνει την καίρια θέση του στην επιστημονική επανάσταση. Δυστυχώς ελάχιστα γνωρίζουμε για τον Αρίσταρχο και την ακριβή διατύπωση του Ηλιοκεντρισμού του. Σχετικά με τον Αρίσταρχο όμως θέλω να το δω από μια άλλη σκοπιά. Γιατί αν και ο Αρίσταρχος, ενώ είχε δίκιο, δεν κατάφερε να πείσει τους σύγχρονούς του;

Mια που δεν είμαι 'ειδικός' στο θέμα του τι έκανε ο Κοπέρνικος, ούτε και φυσικός,

την προσωπική μου άποψη θα την κρατήσω για τον εαυτό μου..

Εδώ, θα'θελα απλώς να παραθέσω μια φωτογραφία απ' το χειρόγραφο του Κοπέρνικου όπως είχε δημοσιευτεί στο Βήμα πριν από 7-8 νομίζω χρόνια, στο οποίο διαγράφει το μέρος στο οποίο αναφέρεται σε Αρίσταρχο, Αριστοτέλη, Ίππαρχο ...

Γιατί, τι και πώς;; ...

Στους πιο ειδικούς ας μείνει η απάντηση!

Α! 10-12-2000 είχε δημοσιευτεί στο ΒΗΜΑ! Το λέει το όνομα του αρχείου ...

394518466_1abc4bXeirografoKopernikuPuSvhneiGiaTonAristarxoarxaiusEllhnes.BHMA10122000.thumb.jpg.276b299f04f793bbb66518b066e5e515.jpg

Η καρδιά & το μυαλό είναι σαν τα αλεξίπτωτα:

Για να λειτουργήσουν, θέλει να είναι α ν ο ι χ τ ά !!!

Are you SIRIUS ..?!! :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Heal λέει:

Σχετικά με τον Αρίσταρχο όμως θέλω να το δω από μια άλλη σκοπιά. Γιατί αν και ο Αρίσταρχος, ενώ είχε δίκιο, δεν κατάφερε να πείσει τους σύγχρονούς του;

Α, σε αυτό το όμορφο ερώτημα θα'χα να πω κάτι που άπτεται και σ'αυτά που λέγαμε νωρίτερα σήμερα σε άλλο νήμα ...

Καταλήγω ότι δεν είναι το πόσο σωστά μιλάει ένας επιστήμονας ή ερευνητής πάνω σε κάτι που λέει ή ανακαλύπτει, αλλά και το πόσο έτοιμη είναι να τον ακούσει η κοινωνία μέσα στην οποία ζει

(κάτι σε ευτυχή σύμπτωση χωροχρονική, δηλαδή).

Άσε που είναι και κοινωνιολογικό, μάλλον, φαινόμενο ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος-ανοιχτός να ακούσει την "Αλήθεια" ει μη μόνον αν συμβαδίζει/αν είναι και στα νερά του, όπως θα λέγαμε.

Με λύπη μου, ομολογώ, κάτι τέτοιο διαπιστώνω.

Η καρδιά & το μυαλό είναι σαν τα αλεξίπτωτα:

Για να λειτουργήσουν, θέλει να είναι α ν ο ι χ τ ά !!!

Are you SIRIUS ..?!! :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Σχετικά με τον Αρίσταρχο όμως θέλω να το δω από μια άλλη σκοπιά. Γιατί αν και ο Αρίσταρχος, ενώ είχε δίκιο, δεν κατάφερε να πείσει τους σύγχρονούς του;

Πολύ ενδιαφέρον ερώτημα Κώστα. Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές το αν, και κατά πόσο, και πόσο ένθερμα επεδίωκε ο ίδιος ο Αρίσταρχος να διαδόσει τη θεωρία του. Κατά πόσον είχαν κυκλοφορήσει τα συγγράμματά του και ποιοί τα διάβασαν; Να ήταν άραγε σημαντικό γι' αυτόν ή όχι; Δεν είμαι ειδικός ούτε έχω μελετήσει ιδιαίτερα το θέμα, πχ δεν ξέρω αν είχε δική του σχολή όπως ο Αριστοτέλης ή ο Πλάτων. Εάν δεν είχε ιδιαίτερες φιλοδοξίες αποδοχής, αναγνώρισης, υστεροφημίας κλπ, κλπ, δε βλέπω το λόγο να βαλθεί να τους πείσει. Ούτε πιστεύω ότι θα υποτιμούσε όσους δεν ασπάζονταν τη θεωρία του περί Ηλιοκεντρισμού. Θεωρώ ότι είχε κατανοήσει τους λόγους ύπαρξης του Γεωκεντρικού μοντέλου πιο καλά και από τους υποστηρικτές του - ήταν μια καλή θεωρία που λειτουργούσε, απλά η δική του ήταν καλύτερη, πιο κοντά στην πραγματικότητα, και το ήξερε!

Ομοίως, ο Immanuel Kant δεν ξέρω πόσους συγχρόνους του ή και μεταγενέστερους έπεισε για την θεωρία/υπόθεσή του περί Ηλιακού Νεφελώματος, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο του Καντ, ούτε απαραίτητα είναι κόλαφος για όσους δεν την υιοθέτησαν.

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Απορία το έχω...

Συμφωνώ και επαυξάνω!

Όμως, η μοναδική εργασία του Αρίσταρχου που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα, "Περί των μεγεθών και αποστάσεων του Ηλίου και της Σελήνης", βασίζεται στο γεωκεντρικό μοντέλο! Παρ'όλα αυτά, γνωρίζουμε από διάφορες παραπομπές ότι ο Αρίσταρχος, γνωστός και ως ο "Έλληνας Κοπέρνικος", είχε γράψει και ένα άλλο βιβλίο στο οποίο πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο. Ο δε Αρχιμήδης στο έργο του Ψαμμίτης έγραψε:

"...Συ βασιλιά Γέλων γνωρίζεις ότι ο κόσμος είναι το όνομα που δίνουν οι περισσότεροι αστρονόμοι σε µία σφαίρα, που στο κέντρο της βρίσκεται η Γη και ότι η ακτίνα της σφαίρας αυτής είναι ίση προς την απόσταση µεταξύ του Ήλιου και της Γης. Αυτή είναι η εξήγηση την οποία δίνουν οι αστρονόμοι. Αλλά ο Αρίσταρχος έγραψε ένα βιβλίο, που περιέχει ορισμένες προτάσεις, από τις οποίες συµπεραίνεται ότι ο πραγµατικός κόσµος είναι πολύ µεγαλύτερος. Πιστεύεται ότι οι απλανείς αστέρες και ο Ήλιος είναι ακίνητοι, ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο σε κυκλική τροχιά, που στο κέντρο της βρίσκεται ο Ήλιος. Ακόµη, ότι η σφαίρα των απλανών αστέρων, που βρίσκεται στο ίδιο µε τον Ήλιο κέντρο, είναι τόσο µεγάλη, ώστε ο κύκλος γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η Γη απέχει από τους απλανείς αστέρες, όσο απέχει το κέντρο µιας σφαίρας από την επιφάνεια της... Ο Αρίσταρχος δηλαδή εννοεί το εξής: αφού πιστεύουμε ότι η Γη είναι, ας πούµε, το κέντρο του κόσμου, η σχέση της Γης προς εκείνο που ονομάζουμε "κόσμο' είναι ίση προς τη σχέση της σφαίρας, που περιέχει τον κύκλο πάνω στον οποίο διατείνεται ότι περιστρέφεται η Γη, προς τη σφαίρα των απλανών αστέρων."

Όμως την ηλιοκεντρική άποψη την απέρριπταν έντονα και η Καθολική Εκκλησία, της οποίας η επίσημη θέση ήταν το γεωκεντρικό μοντέλο, αλλά και ο Αριστοτέλης και Πτολεμαίος! Όπως φαίνεται δε από το ακόλουθο κείμενο του Πλούταρχου "Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της σελήνης", η απόρριψη της ιδέας του Αρίσταρχου ήταν έντονη από αρκετούς:

"..Ο Κλεάνθης, [ένας σύγχρονος του Αριστάρχου] πίστευε ότι ήταν το καθήκον των Ελλήνων να καταδικάσουν τον Αρίσταρχο τον Σάμιο με την κατηγορία ότι έβαζε σε κίνηση την εστία [κέντρο] του Σύμπαντος [δηλ. τη Γη] και έτσι διαταράσσει την ηρεμία των θεών: "Ως κινών την του κόσμου εστίαν και ταράσσων την των ολυμπίων (θεών) ηρεμίαν"...!

Πάντως, αν θυμάμαι καλά, ο ίδιος ο Κοπέρνικος επισημαίνει στην εισαγωγή του έργου του, δυο χιλιάδες χρόνια μετά, ότι στηρίχτηκε στις θεωρίες του Αρίσταρχου και των Πυθαγορείων, για να αναλύσει περισσότερο το ηλιοκεντρικό σύστημα.

Δημοσιεύτηκε
Το έχουμε συζητήσει εκτενώς και στο παρελθόν αυτό το θέμα, και έχουμε κάνει και σχετικό δημοψήφισμα. Εκ των υστέρων ίσως πιστεύω πως δεν είχε νόημα το δημοψήφισμα "ποιος από τους δύο". ΚΑΙ οι δύο ήταν μεγάλα μυαλά, που αξίζουν να τους θυμούμαστε και να τους εορτάζουμε, και η συμβολή των δύο αδιαμφισβήτητη. Ούτως ή άλλως, η γνώση και η επιστήμη είναι μια αλυσίδα στην οποία συνεισφέρουν πολλοί, είτε στα φώτα της ιστορίας είτε στην αφάνεια, ώσπου κάποιος να βάλει έναν κρίκο που δίνει μια απάντηση και παίρνει τα εύσημα για λογαριασμό όλων. Πιστεύω πως σε κάθε επιστήμονα και σε κάθε ανακάλυψη θα έπρεπε να γιορτάζουμε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό τον κρίκο της γνώσης ανά τους αιώνες βλέποντας την επιστήμη ως πανανθρώπινη και όχι σε στενά πρόσωπα.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης