Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που μου δίνετ(ε)αι να ζητήσω βοήθεια για θέματα που προσωπικά δε γνωρίζω.

Να θέσω κατευθείαν το θέμα που με απασχολεί λοιπόν. Ανακάλυψα το φόρουμ κάνοντας μια έρευνα αγοράς, για ένα δώρο που θέλω να κάνω σε κάποιον που ενδιαφέρεται (κυρίως) να παρατηρεί τα καράβια, που περνάνε στο βάθος του ορίζοντα, στο μέρος που περνάει τα καλοκαίρια του (Γερολιμένας, Μάνη). Δεν μπορώ να προσδιορίσω την απόσταση αλλά αυτή είναι η βασική χρήση. Σκέφτηκα κάποιο τηλεσκόπιο λοιπόν αλλά μου προτάθηκε γι΄ αυτή την περίπτωση η παρακάτω διόπτρα.

ACUTER 20-60x80A Zoom (Sky-Watcher)

Η αλήθεια είναι ότι κάνοντας ¨βόλτες" στο φόρουμ σας και σε παρεμφερείς ιστοσελίδες μου δημιουργήθηκε μια επιθυμία και για αναζητήσεις νυχτερινές στο διάστημα. Πάντα υπάρχει στο μυαλό μου ο ουρανός της παιδικής μου ηλικίας στο ορεινό χωριό των Σερρών, που μεγάλωσα, ο οποίος ήταν σχεδόν καθημερινά τα καλοκαίρια ένα από τα πράματα που μας γέμιζε με εικόνες και απορίες. Αναρωτιέμαι μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερα να το συνδυάσω με ένα τηλεσκόπιο που θα μπορούσε να κάνει και τα δύο (καθώς θα έχω κι εγώ πρόσβαση στο "μηχάνημα"). Μου είπαν όμως ότι για επίγειες παρατηρήσεις είναι καλύτερη η διόπτρα.

Θα ήθελα τη γνώμη σας λοιπόν, εάν έχετε κάτι να σχολιάσετε και να προτείνετε.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα και καλως ορισες! :cheesy:

Οντως για επιγεια παρατηρηση η διοπτρα ειναι η καλυτερη λυση.

Αλλα αν θελεις να συνδυασεις και τα δυο εγω στη θεση σου θα επαιρνα ενα ζευγαρι κιαλια http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=747 για τις επιγειες παρατηρησεις και ενα τηλεσκοπιο σαν αυτο http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1691 για τις νυχτερινες περπλανησεις

Σου βαζω αυτα τα παραδειγματα γιατι ειναι σχετικα κοντα στην τιμη της διοπτρας που αναφερεις.

αν παλι δεν σου αρεσει ο συνδυασμος κιαλια-τηλεσκοποιο και θελεις μονο τηλεσκοπιο τοτε να κοιταξεις για τηλεσκοπιο διοπτρικο πχ σαν αυτο http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=514

Δημοσιεύτηκε
Τα κυάλια όμως δεν υστερούν ως προς το αποτέλεσμα σε σχέση με τη διόπτρα; τα συγκεκριμένα. Επίσης θα είναι εύκολο στη χρήση το τηλεσκόπιο γι αυτό το σκοπό; Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση.
Δημοσιεύτηκε
Νομίζω πως η διόπτρα ταιριάζει καλύτερα από τα κιάλια διότι με τη μεγαλύτερη μεγέθυνση που έχει θα του δώσει την ευκαιρία να παρατηρήσει κάποιες λεπτομέρειες παραπάνω στα πλοία (πχ το όνομα της εταιρείας). Επίσης, με δεδομένο πως η διόπτρα ταιριάζει απόλυτα στο κύριο ενδιαφέρον του κυρίου, πρέπει να τονιστεί πως η διόπτρα κάθε άλλο παρά άχρηστη είναι για χρήση σε ουρανό. Αν τη στρέψει σε φωτεινούς στόχους όπως το φεγγάρι ή κάποιον πλανήτη θα μπορεί να κάνει παρατήρηση. Φυσικά η διόπτρα δεν είναι βελτιστοποιημένη για αυτή τη χρήση αλλά δε σημαίνει πως δεν μπορεί να δείξει 2-3 βασικά πράγματα. Αν υποθέσουμε, δηλαδή, πως ο χρήστης δε θα αναπτύξει βαθύτερο ενδιαφέρον αλλά θα αρκεστεί να δει δυο πραγματάκια τότε κάνει και για βασική αστρονομική χρήση. Αν υποθέσουμε πως θα θελήσει να προχωρήσει παραπέρα τότε φυσικά δεν μπορεί να κατορθώσει αυτό που μπορεί με ένα τηλεσκόπιο.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης