Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Έχω μια απορία.. Όταν είσαι σε τροχιά γύρω από ένα σώμα, όσο πιο κοντά είσαι, τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα πρέπει να έχεις για να κρατηθείς σε σταθερή τροχιά γύρω από το σώμα. π.χ ο ISS έχει ταχύτητα 7.2 km/s περίπου. Εάν κόψεις ταχύτητα θα χαμηλώσεις την τροχιά σου και όσο κατεβαίνεις η ταχύτητά σου θα ανεβαίνει λόγο της βαρύτητας οπότε θα επιταχύνεις αντί να επιβραδύνεις. Φυσικα θα έχεις μια ελλειπτική τροχιά μετά από αυτό.

Το ίδιο γίνεται και όταν είσαι σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Εάν όμως είσαι π.χ 2 έτη φωτός μακριά από τον ήλιο, πάλι θα κινείσαι γύρω από το κέντρο του γαλαξία. Εάν όμως μπορέσεις με κάποιον τρόπο να μηδενίσεις την ταχύτητα σου, θα πέφτεις προς το κέντρο του γαλαξία?? :-k

GeorgeXiro
Δημοσιεύτηκε

Δεν ξέρω για το δεύτερο πάντως για το πρώτο ξέρω ότι ο ISS παρόλο που έχει μια σχετικά σταθερή ταχύτητα (7,2 km/h),πέφτει συνεχώς προς την Γη.Αυτό συμβαίνει επειδή ο ISS βρίσκεται σε Low Earth Orbit με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και εκεί μερικά μόρια αέρα.Ως αποτέλεσμα αυτού,είναι να προκαλείται τριβή μεταξύ των μορίων και τα τοιχώματα του σταθμού και ο σταθμός να χάνει συνεχώς ύψος.Μετά βέβαια χρειάζεται να πραγματοποιηθούν κάποια orbit boost ώστε να επαναφέρουν τον σταθμό στο προηγούμενό του ύψος.

Οπότε με λίγα λόγια,ο σταθμός δεν χρειάζεται να χαμηλώσει ταχύτητα για να αρχίσει την κάθοδο καθώς στην ουσία πέφτει συνέχεια προς την Γη. (με εξαιρετικά μικρό ρυθμό βέβαια) :wink: :D

Δημοσιεύτηκε
O ISS βρίσκεται σε Low Earth Orbit με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και εκεί μερικά μόρια αέρα.Ως αποτέλεσμα αυτού,είναι να προκαλείται τριβή μεταξύ των μορίων και τα τοιχώματα του σταθμού και ο σταθμός να χάνει συνεχώς ύψος.Μετά βέβαια χρειάζεται να πραγματοποιηθούν κάποια orbit boost ώστε να επαναφέρουν τον σταθμό στο προηγούμενό του ύψος.

Οπότε με λίγα λόγια,ο σταθμός δεν χρειάζεται να χαμηλώσει ταχύτητα για να αρχίσει την κάθοδο καθώς στην ουσία πέφτει συνέχεια προς την Γη. (με εξαιρετικά μικρό ρυθμό βέβαια) :wink: :D

Ναι. αυτό το ξέρω. αλλά για σχετικά μεγάλες αλλαγές μιλάω. Ας πούμε οτι θέλει να αλλάξει την τροχιά του κατά 10 km. Θα πρέπει να επιβραδύνει αρκετά και μόλις φτάσει στο ύψος που θέλει ξαναεπιβραδύνει ώστε να έχει μια περίπου κυκλική τροχιά.

GeorgeXiro

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης