Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Εγω μιλαω για την προσωπικη μεχρι τωρα εμπειρια μετα απο καμμια 50αρα παρατηρησεις. Δεν ξερω αν ειναι λιγες η αρκετες. Ξερω απλα οτι δεν ειναι οπτικα αυτο που περιμενα να ειναι.

Καμια 50ρια παρατηρήσεις δεν ειναι τίποτα! Πρέπει να μάθεις να βλέπεις και να διακρίνεις. Για τα βλέπω σωστά κλπ με κάλυψε ο Τάσος πριν. Τα Μεσσιέ φαίνονται όλα με 60-70mm τηλεσκόπιο ο Μεσσιέ δεν είχε καλύτερο και δεν διέκρινε κανένα σφαιρωτό να σπάει σε άστρα όπως θα δει με ένα 4" ο σημερινος αστρονόμος πολλά από τα σφαιρωτά που υπάρχουν στον κατάλογό του. Απλά δεν υπήρχε φωτορύπανση στην εποχή του ακόμα και μέσα στο Παρίσι.

Διαφωνω για τα Μεσσιερ, εγω με το 70mm δεν ειχα δει πολλα απο βουνο... Με το 10ιντσο και παλι δεν φαινονται ολα απο ΒΟΥΝΟ ΠΑΛΙ... και με την σιγουρια του GOTO.

Καλά εσύ θα μας τρελάνεις; ποιο Μεσσιέ δεν φαίνεται από το βουνό με 10"; Θεέ και κύριε! Αντιστρέφω το ερώτημα ποιο Μεσσιέ ΔΕΝ φαίνεται από το βουνό με 70mm να μας πεις καλύτερα!

Θα ακουστεί ελιτίστικο αλλά έχω ΒΑΡΕΘΕΙ να ακούω τα ίδια και τα ίδια αν φαίνεται το τάδε Μεσσιέ κλπ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ ή ξεχάστε την παρατήρηση αντικειμένων βαθέως ουρανού τελεία και παύλα!

Το ελάχιστο όριο για οποιαδήποτε ουσιαστική (δεν λέω σοβαρή γιατί ο όρος σοβαρή ειναι αδόκιμος) παρατήρηση αντικειμένων βαθέως ουρανού ειναι οριακό μέγεθος με γυμνό μάτι να ειναι τουλάχιστον 5.

Με χειρότερο ουρανο απλά ξεχάστε την παρατήρηση τέτοιου είδους. Πλανήτες, σελήνη, ήλιος άντε και μερικοί λαμπροι διπλοι αστέρες.

Προσωπικά και να φαίνεται ένα αντικείμενο βαθέως ουρανου από την πόλη δεν το παρατηρώ έχοντάς το δει από σκοτεινό ουρανό δεν θέλω να απογοητευθώ παρατηρώντας το από την πόλη.

Στο επιχείρημα "μα δεν πάω συχνά σε σκοτεινό ουρανό", "μα δεν μπορώ""μα δεν έχω αυτοκίνητο" κλπ λυπάμαι έτσι ειναι αυτό το χόμπυ δίνεις πολλά €€€€€ για να το εξασκείς ένα ΣΚ το μήνα και άν...

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Εντάξει φίλε Γιώργο μην είσαι τόσο απόλυτος. Εμείς δηλαδή που ζούμε σε πόλη με φωτορύπανση και είμαστε ανήλικοι και δεν έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε το αυτοκίνητο μας ακόμα και αυτό το 1 φορά το μήνα τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή?Να τα παρατήσουμε?Οχι βέβαια! Κυνηγάμε διπλούς και κάνουμε καταγραφή στα φεγγάρια του Κρόνου και του Δία . Εντάξει το ξέρω δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με κατασκότεινο ουρανό, αλλά κάνουμε υπομονή γιατί 2-3 φορές τον χρόνο μας δίνεται η ευκαιρία για κατασκότεινο ουρανό μεγέθους 6-6.5. Βέβαια παρατηρώ 2 μήνες από ουρανό 5.5 μεγέθους. Οπότε υπομονή από την πλευρά μας ](*,) ](*,) ](*,)
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Δημοσιεύτηκε
Δεν διαφωνό φίλε roofastro και δεν αναφερόμουν σε σένα που με αυτά που είπες συμφωνώ και τα προείπα εξάλλου... Αναφέρομαι σε απόψεις που παραπλανούν... Δεν μπορώ να ακούω πως δεν φαίνονται όλα τα Μεσσιέ με 10" απο το βουνό όταν με ένα ΕΤΧ-70 φαίνονται όλα!
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Άραγε συμπεραίνοντας σε γενικές γραμμές τα παραπάνω,όλα τα αντικείμενα του καταλόγου messier φαίνονται έστω και με ένα κακό τηλεσκόπιο (σαν αυτό που διαθέτω),αρκεί να υπάρχει έμπειρος παρατηρητής στο μάτι και στην παρατήρηση,σωστά ?

Αν θες να φτιάξεις μια μηλόπιτα εκ του μηδενός, πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις το Σύμπαν.

Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε
+και σκοτεινός ουρανός! ;) Συγνώμη τότε φίλε Γιώργο μπορεί να παρεξήγησα :roll: Σας εύχομαι καλές παρατηρήσεις και καθαρούς ουρανούς!!
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Δημοσιεύτηκε

Οι Μ81 & Μ82, σαφώς διακρίνονται και από τηλεσκόπια κάτω των 5 ιντσών ακόμη και από ερευνητή 9x50, σχετικά εύκολα, καθώς επίσης και οι σπείρες του Μ51

διακρίνονται από σκοτεινό ουρανό (έχω διακρίνει τη σπειροειδή μορφή του ακόμη και με το 6", με μικρότερο δεν έχει τύχει να τον παρατηρήσω).

Για την ακρίβεια, έχω την εντύπωση πως τα αντικείμενα του καταλόγου Messier είναι ευδιάκριτα όλα ακόμη κι από ένα 70-80mm διοπτρικό τηλεσκόπιο.

Από εκεί και πάνω, όσο ανεβαίνουμε σε ίντσες, σίγουρα διακρίνουμε περισσότερα αντικείμενα και σε κάποια βλέπουμε εντονότατη δομή, κυρίως όταν

παρατηρούμε με 10+ ίντσες.

Σίγουρα παίζουν σημαντικότατο ρόλο η εμπειρία, ο σκοτεινός ουρανός, η σωστή προσαρμογή των ματιών μας σε συνθήκες σκότους αλλά και η ποιότητα των

οπτικών του τηλεσκοπίου με το οποίο παρατηρούμε. Υπάρχει όμως και ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος δεν είδα να αναφέρεται κάπου

πιο πάνω. Η κατάσταση της όρασης του εκάστοτε παρατηρητή. Έχω διαπιστώσει για παράδειγμα, πως ο Γιώργος (giorgosgr) έχει καλύτερη όραση από εμένα,

μιας και μπορεί να εντοπίζει πολύ αμυδρούς-δύσκολους στόχους ευκολότερα από εμένα. Κατά συνέπεια λοιπόν, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως η όραση

διαφέρει στον καθένα μας. Ελπίζω να βοήθησα! :)

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Μακαρι να ειναι ετσι οπως τα λετε. Ευτυχως ουτε κακη οραση εχω, και το τηλεσκοπιο ειναι σε αριστη κατασταση. Μακαρι να φταιει παντα ο ουρανος που ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΟΥΤΕ ΩΣ ΛΕΚΕ τα Μ51-Μ101.

Η φαση ειναι πως εχω δει και τον Μ104, Μ81-Μ82 και μεσα απο ΠΟΛΗ αλλα τους παραπανω ουτε απο βουνο.

Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Samsung pl70 12mp. compact camera

Acer Aspire One.

Δημοσιεύτηκε

Βασιζόμενος σε αυτά που λες αλλά και σε δική μου εμπειρία, πιστεύω πως μάλλον δεν έχεις βρεθεί σε αρκετά σκοτεινό ουρανό ακόμη.

Παρατηρώ κι εγώ με 10" κι όσες φορές έχω βρεθεί σε αρκετά σκοτεινό ουρανό (πχ Πάρνωνας) οι σπείρες του M51 διακρίνονται ακόμη και

χωρίς πλάγια όραση. Αν ο ουρανός που παρατηρείς είναι αρκετά σκοτεινός κι εξακολουθείς να μην διακρίνεις κάποια λεπτομέρεια στους

Μ51 και Μ101 με 10", τότε μάλλον θα πρέπει να κοιτάξεις περαιτέρω το θέμα ώστε να δεις τι δεν κάνεις σωστά.

Για την όραση σου πως είσαι τόσο σίγουρος; Έχεις συγκρίνει άμεσα με κάποιο άλλο άτομο τη διακριτική σου ικανότητα;

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Οχι βαση οφθαλμιατρου, δεν εχω μυωπια, πρεσβυωπια αστιγματισμο και τετοια. Τωρα αν ενοεις αντιληψη και παρατηρητικοτητα σου λεω εχω δει οτι στοχο εχω βαλει εκτος αυτων των 2 γαλαξιων...

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Acer Aspire One.

Δημοσιεύτηκε
Τωρα αν ενοεις αντιληψη και παρατηρητικοτητα σου λεω εχω δει οτι στοχο εχω βαλει εκτος αυτων των 2 γαλαξιων...

Ναι, για αντίληψη-παρατηρητικότητα εννοούσα. Μα σε προηγούμενο μήνυμα σου ανέφερες πως δεν έχεις καταφέρει να δεις όλα τα Messier

ακόμη κι από το 10"(?) ... γι'αυτό και σε ρώτησα για τη διακριτική σου ικανότητα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να βλέπεις ότι άλλο στόχο

έχεις βάλει και να μην μπορείς να διακρίνεις τους 2 αυτούς γαλαξίες οι οποίοι είναι από τους πιο ευδιάκριτους μετά τους Μ31, Μ81 & Μ82...

Τους M65, M66 και NGC3628 (Leo Triplet) τους έχεις παρατηρήσει; Αν ναι, πως φαίνονται στα δικά σου μάτια; Πάντως ένα 10" τηλεσκόπιο

είναι υπεραρκετό για όλα τα Messier όπως είπαν αρκετοί φίλοι πιο πάνω, ακόμη και για εμένα που δεν έχω και την καλύτερη δυνατή όραση.

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Ναι δεν εχω δει ολα τα μεσσιερ οπως M51-M101

Λοιπον αν σημερα βοηθησει ο καιρος, στηνω μπαλκονι και βλεπω το leo triplet, ειμαι σχεδον 100% σιγουρος οτι θα τους διακρινω ακομα και απο το μπαλκονι που διπλα εχει παρκο με προβολεις... Πραγματικα πολυ φωτορυπανση στο δυτικο μπαλκονι.

Μετα θα γυρισω το τηλεσκοπιο στην Αρκτο και θα δω τους M51-M101

Ειμαι πεπεισμενος οτι δεν θα δω κατι !

Εχθες εβλεπα ας πουμε τους γαλαξιες του Μποουντ πεντακαθαρα απο το μπαλκονι αλλα και τον σομπρερο Μ104

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Acer Aspire One.

Δημοσιεύτηκε

Έχεις το προνόμιο να μένεις σε μικρή επαρχιακή πόλη και είσαι πολύ πιο κοντά σε σκοτεινούς ουρανούς από ότι εμείς στην πόλη και κάθεσαι στο μπαλκόνι;;; :shock:

Φύγε και εκμεταλλεύσου την Νέα Σελήνη (αν επιτρέψει ο καιρός) και πήγαινε στήσε σε σκοτεινό σημείο μακριά από την Δράμα (που και πάλι κοντά θα πας, δεν θα χρειαστεί να πας πολύ μακριά). Εγώ κατάγομαι από την Αλιστράτη που είναι 20χλμ. από σένα και έχω δει κάπως τα μέρη εκεί, θα έστηνα στην θέση σου κοντά στο σπήλαιο. Δεν είναι καλά εκεί;

Τι περιμένεις να δεις από το μπαλκόνι μέσα στα φώτα;;;;;;;; ](*,) #-o

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Βρε και στον Κορυλοβο να πας 5 λεπτα δρομος ειναι και σου δινει και 500μετρα υψομετρο αλλα η πολη ειναι διπλα οσο να πεις παλι χαλαει λιγο τον ουρανο

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Acer Aspire One.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης