Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα, λοιπών αυτές της μέρες με προβληματίζει το θέμα της οδήγησης.Σκευτομε να κάνω οδήγηση με προσουθαλμιο που έχει σταυρόνημα ή αυτόματη οδήγηση.Το θέμα είναι έχει δύο εκδοχές:

1 ) αγοράζω το http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1056 με συνδιασμό το μοτέρ αυτό http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=464

2 )αγοράζω αυτό το μοτέρ http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1377 και κάνω οδήγηση αυτόματα με ccd

Η διάφορα στο κόστος μετά την προσφορά που είχει το προσοuθαλμιο το στο πλανητάριο είναι 130 ευρώ περίπου.Αλοιος χωρίς εκτώσει κατευενει το ίδιο.Άρα δεν είναι θέμα τιμής.

το ερώτημα μου είναι το έξεις: Ποια αδιγηση <<σε ποιότητα>> αξίζει?

Who are we? We find that we live on an insignificant planet of a humdrum star lost in a galaxy tucked away in some forgotten corner of a universe in which there are far more galaxies than people.

Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε

Η χειροκίνητη οδήγηση με προσοφθάλμιο φακό με σταυρόνημα είναι πολύ δύσκολη ειδικά σε πολύωρες λήψεις και απαιτεί "γυμνασμένο" αυχένα. Η αυτόματη οδήγηση είναι σαφώς πιο ξεκούραστη και μπορείς να αυτοματοποιήσεις τις λήψεις χωρίς να είναι απαραίτητο να είσαι διαρκώς επάνω από το τηλεσκόπιο.

 

Στην αυτόματη οδήγηση η ποιότητα είναι σχετική με τον εξοπλισμό. Εάν η οδηγητική κάμερα που διαθέτεις έχει αισθητήριο CCD θα μπορείς να βρίσκεις πιο εύκολα αστέρι οδήγησης σε σχέση με κάποια που διαθέτει CMOS. Κατά τ΄ άλλα το δωρεάν πρόγραμμα οδήγησης PHD είναι πολύ καλό και χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς ερασιτέχνες αστροφωτογράφους με άριστα αποτελέσματα.

 

Επίσης στη δεύτερη λύση αναβαθμίζεις τη στήριξή σου σε GOTO, όπου έκτος από την ευκολία στο να βρίσκεις γρήγορα τους στόχους, το σύστημα διαθέτει και διόρθωση περιοδικού σφάλματος “PEC” - Periodic Error Correction, διαδικασία με την οποία μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα της αστροφωτογράφησης.

 

Φιλικά,

 

Δημήτρης

“The Truth Is Out There”

 

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Δημοσιεύτηκε
αν για οδηγητική κάμερα βάλω την neximage 5 θα έξω αποτέλεσμα για ξεκίνημα?

Who are we? We find that we live on an insignificant planet of a humdrum star lost in a galaxy tucked away in some forgotten corner of a universe in which there are far more galaxies than people.

Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε
Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάτι για τη συγκεκριμένη κάμερα όσον αφορά τις δυνατότητες οδήγησης, ίσως κάποιος άλλος που τη χρησιμοποιεί μπορεί να απαντήσει.

“The Truth Is Out There”

 

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Δημοσιεύτηκε
η neximage σε σχέση με άλλες οδηγητικές κάμερες είναι στην ίδια κατηγορία με την spc900nc και σε μεγάλες εστιακές οδηγητικού τηλεσκοπίου/oag δεν βλέπεις τίποτα. άποψη μου για οδηγητική κάμερα να πας οπωσδήποτε σε αποκλειστική τέτοια κάμερα. Οι επιλογές (απο το καλύτeρο προς το χειρότερο και αντίστοιχα σε κόστος από ακριβή σε φθηνή) είναι Lodestar - DSI I/II (μεταχειρισμένες μιας και δεν κατασκευάζονται) - Atik 16 ic(s)/titan - QHY-5.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Η οδήγηση με το χέρι είναι (εφ όσον γίνεται σωστά) ακριβέστερη από την αυτόματη και πολύ απλούστερη. Για την αυτόματη αν δεν έχεις ειδική κάμερα φτιαγμένη επι τούτου απαιτείται laptop ή netbook καλώδια κλπ και φυσικά οι οθόνες σου χαλάνε την νυχτερινή όραση και ενοχλούν και τυχόν συμπαρατηρητές σου. Το ποσο δύσκολη είναι εξαρτάται από το τι φωτογραφίζεις και με τι. Με τηλεφακό 200mm πχ δεν ειναι ανάγκη να έχεις το μάτι κολλημένο στο σταυρόνημα κάθε ένα λεπτό να ελέγχεις ειναι ΟΚ. Με 2000mm το πράγμα αλλάζει και απαιτείται εμπειρία καθώς και συνεχείς παρακολούθηση που ειναι κουραστική.

Ένα μειονέκτημα της χειροκίνητης οδήγησης ειναι το ότι υπάρχει πιθανότητα κατά λάθος να σκουντήξεις το τηλεσκόπιο μέσα στο σκοτάδι και να πάει χαμένη η φωτογραφία.

Καλό είναι επίσης την χειροκίνητη οδήγηση να την κάνεις σε μεγάλη μεγέθυνση. Εγώ πχ για τον 200mm τηλεφακό χρησιμοποιώ το 102/500 και barlow 2.8x (μεγέθυνση 112x ώστε να είμαι σίγουρος πως τα άστρα θα βγουν "καρφιά").

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης