Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα και απο εμενα. Εχω ξεκινησει να διαβαζω το Nightwatch και θελω σιγα σιγα να αρχισω να

βλεπω και μερικα πραγματα στον ουρανο.

Σκεφτηκα λοιπον να παρω κιαλια για παρατηρηση κρατωντας τα στα χερια. Μεχρι τωρα ψαχνοντας

ξεχωρισα τα Bresser Corvette 7x50.

Ποια η γνωμη σας για τα συγκεκριμενα κιαλια ?

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου,

Για να σου πω την αληθεια δεν χρειαζεται να ειναι αδιαβροχα τα κυαλια, οπως αυτα που αναφερεις. Εκτος και αν εχεις σκοπο να τα χρησιμοποιεις πολυ και σε περιοδο με πολυ ασχημο καιρο και βροχες μπορεις να παρεις 7Χ50 λιγο πιο φτηνα που θα κανουν την ιδια δουλεια η να παρεις και 10Χ50 που συμφωνα με καποιους ειναι πιο καταλληλα για την αστρονομια. Το πιο σημαντικο ειναι να μαθεις να ελεγχεις οπτικα τα κυαλια που θελεις να αγορασεις. Αν βαλεις το σχετικο θεμα σε μηχανη αναζητησης, ειμαι βεβαιος οτι θα εχεις αποτελεσματα.

Νικος

Δημοσιεύτηκε

Η απόφασή κάποιου να ξεκινήσει με κιάλια και ένα βιβλίο είναι σωστή κατά την άποψή μου, για την ευκολότερη κατανόηση του ουρανού. Πιστεύω βέβαια, ότι ακόμη καλύτερα είναι να ξεκινήσει με γυμνά μάτια, βιβλίο και ένα επιπεδόσφαιρο. Η μεγέθυνση 7Χ που έχεις σωστά επιλέξει, είναι το περισσότερο που ενδείκνυται, για κράτημα στο χέρι.

Όμως το έχεις ψάξει αρκετά για να καταλήξεις σε αυτή την μεγέθυνση; Είναι τελικά αυτό που πραγματικά θα σε καλύψει;

Επειδή πιστεύω ότι ο κάθε παρατηρητής έχει διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες, μια βιαστική συμβουλή, ακόμη και αν τα συγκεκριμένα κιάλια είναι καλά, ίσως να μη βοηθούσε αρκετά.

Αν το έχεις ψάξει λοιπόν αρκετά, έχει καλώς.

Αν έχεις αμφιβολίες, ορθότερο θα ήταν να αναφέρεις λίγα για το πως σκέπτεσαι να τα χρησιμοποιήσεις.

Για παράδειγμα, επιθυμείς να ασχοληθείς μόνο με την Σελήνη, τον Δία και τα φεγγάρια του, τους πλανήτες, ένα γενικό σκανάρισμα στον Γαλαξία;

Πιστεύεις ότι θα θελήσεις ίσως να παρατηρήσεις και περισσότερα αντικείμενα με κιάλια όπως διπλοί αστέρες, αστρικά σμήνη;

Σκέπτεσαι να προχωρήσεις και σε αμυδρότερα αντικείμενα όπως γαλαξίες και νεφελώματα;

Το περισσότερο χρονικό διάστημα θα παρατηρείς από σκοτεινό ουρανό, μέτρια φωτορυπασμένο, ή από πόλη;

Διαθέτεις μόνο ελάχιστο χρόνο για αστροπαρατήρηση μερικά βράδια κάθε μήνα;

Μήπως διαθέτεις λίγο ή αρκετό χρόνο για αστροπαρατήρηση αρκετά βράδια κάθε μήνα;

Έχεις κάποια μικρή εμπειρία στην παρατήρηση του ουρανού με κιάλια;

Υπάρχουν και άλλες ερωτήσεις, αλλά ψάχνοντας και απαντώντας έστω σε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις παραπάνω -είτε στον εαυτό σου είτε εδώ στο φόρουμ-, ουσιαστικά φτιάχνεις ένα προφίλ σου και τις πραγματικές προσδοκίες σου, που θα σε βοηθήσει να καταλήξεις στην καταλληλότερη αγορά. Επίσης μπορείς έτσι να βοηθήσεις κάποιον εμπειρότερο να σου προτείνει με περισσότερη σιγουριά τα συγκεκριμένα ή κάποια άλλη καταλληλότερη λύση.

Έτσι τα χρήματά σου θα πιάσουν τόπο και θα ευχαριστηθείς περισσότερο την αγορά τους. Συγνώμη για την μακροσκελή απάντηση, θα ήταν πιο εύληπτο να ακούσεις ένα "ΝΑΙ είναι καλά" άλλα ίσως αυτό δεν θα βοηθούσε τόσο το ξεκίνημά σου, τελικά.

Καλωσόρισες και καλή συνέχεια :)

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Και γω πιστευω καλα κανει και ξεκιναει απο κυαλια και γω αυτο εκανα και τα περιμενω πως και πως να ερθουν, εγω προτιμησα 15χ70 αλλα με τριποδο γιατι κουραζουν πολυ στο χερι και δεν ευχαριστιεσαι παρατηρηση, και γω θα σου προτινα να κατεβασεις το stellarium ειναι προγραμμα με την χαρτογραφηση του ουρανου και live εκεινη την ωρα που θες βλεπεις που βρισκεται το καθε τι που θες. αυτα και απο μενα ελπιζω να βοηθησα...

καλες αστροπαρατηρησεις.

Δημοσιεύτηκε

Φιλε KonstantinosM μου αρεσει πολυ ο τροπος που αναλυεις τα πραγματα.

Λοιπον θα απαντησω στις ερωτησεις σου για να εχεις μια πληρη εικονα.

Θελω ενα καλο ζευγαρι κιαλια εως 200 euro για να μην ξαναγοραζω κιαλια για την ιδια μεγενθυση (7x50)

Δεν θελω τριποδα, θα παρατηρω κρατωντας τα κιαλια στα χερια.

Με αυτα τα κιαλια θελω απλα να μαθω τον ουρανο, για τα ουρανια σωματα που θα μπορει η μεγενθυση αυτη (7x50) να μου δωσει.

Θα παρατηρω απο νοτιοανατολικο προαστιο της Αθηνας με μετρια φοτορυπανση.

Διαθετω περισσοτερο απο λιγο εως και αρκετο χρονο το μηνα για παρατηρηση.

Δεν εχω καμια εμπειρια παρατηρησεις με κιαλια στα 39 μου χρονια.

Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Αρκετά πράγματα μπορούν να αλλάξουν από τις απαντήσεις σου αυτές και κάποια πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν πριν την αγορά των κιαλιών σου. Ας τα δούμε με την σειρά. Εάν κάποιες από τις λέξεις με έντονα γράμματα δεν είναι κατανοητές θα ήταν καλύτερα να τις διευκρινήσεις πριν συνεχίσεις το διάβασμα.

-Κατ' αρχάς να πω ότι τα κιάλια αυτά έχουν μεγάλη κόρη εξόδου 7.1mm (exit pupil) το οποίο θεωρείται πλεονέκτημα στα κιάλια. (50/7=7.1 αντιστρέφουμε και διαιρούμε τα δύο νούμερα 7Χ50)

Ο γενικός κανόνας είναι ότι, μεγαλύτερη κόρη εξόδου σημαίνει περισσότερο φως στα μάτια μας, άρα φωτεινότερα τα αντικείμενα που βλέπουμε, άρα μπορούμε να διακρίνουμε αμυδρότερους στόχους.

Επομένως έχουμε ένα πλεονέκτημα στα συγκεκριμένα κιάλια; Ναι και όχι.

-Εδώ έρχεται η δεύτερη απάντηση σου, της μέτριας φωτορύπανσης του μέρους που θα παρατηρείς. Κιάλια με κόρη εξόδου 7.1 είναι ιδανικά μόνο για σκοτεινό ουρανό όπου θα ξεδιπλώσουν το πλεονέκτημά τους, αυτό του μεγάλου exit pupil. Άλλα σε φωτορυπασμένο ουρανό από όπου θα είναι και οι περισσότερες παρατηρήσεις σου, μειονεκτούν.

Ένα από τα αγαπημένα μου κιάλια είναι τα Oberwerk 10.5X70 με exit pupil 6.7mm. Δυστυχώς παρά το ότι βλέπω καταπληκτικές εικόνες από αυτά, -εντελώς μαύρο υπόβαθρο με τα φωτεινότερα αντικείμενα-, δεν τα χρησιμοποιώ σε κάθε παρατήρηση μου. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα 7mm θα μας δώσουν φωτεινότερες εικόνες, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε σκοτεινό ουρανό. Και μόνο εάν οι κόρες των ματιών μας φτάνουν ή πλησιάζουν τα 7mm. Εάν όμως έχουμε ουρανό με φωτορύπανση, για παράδειγμα φωτεινότητας 4.5-5.5 mag τότε τα 7mm των κιαλιών μετατρέπονται σε μειονέκτημα. Το επιπλέον φως δείχνει τον ουρανό φωτεινότερο σαν να καλύπτεται από ένα γκρίζο πέπλο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αντίθεση και να ξεπλένονται οι επιθυμητές λεπτομέρειες στα αντικείμενα. Συνεπώς σε ουρανό που έχει λίγη ή αρκετή φωτορύπανση το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσουμε κιάλια με exit pupil γύρω στα 5mm.

-Επίσης είτε λόγω φωτορύπανσης, είτε λόγω ηλικίας οι κόρες των ματιών μας δεν μπορούν να ανοίξουν στα 7mm. Εάν οι κόρες των ματιών μας δεν μπορούν να ανοίξουν περισσότερο από 5-6mm δεν υπάρχει κανένας λόγος για αγορά κιαλιών με 7mm exit pupil. Τα μάτια μας δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το επιπλέον φως.

-Σε αυτήν λοιπόν την περίπτωση και εφ' όσον θέλεις να κρατήσεις την μεγέθυνση στα 7Χ, θα πρότεινα κάποια κιάλια 7Χ35 ή 7Χ40. Τα πλεονεκτήματά τους; Θα έχουν μικρότερους αντικειμενικούς φακούς, άρα θα είναι και πιο ελαφριά για κράτημα στο χέρι. Επιπλέον θα έχουν μικρότερο κόστος. Και θα έχουν καλύτερη αντίθεση στον ουρανό. Δεν γνωρίζω όμως πόσα προσιτά και ποιοτικά 7Χ θα βρεις για αστρονομική παρατήρηση. Εδώ θα πρότεινα να ανέβεις στις 8Χ. Μπορείς να βρεις ευκολότερα καλά κιάλια σε 8Χ40 για αστρονομική χρήση, κάτω από τον προϋπολογισμό σου. Παραμένουν ελαφριά, θα έχουν βέβαια ένα μεγαλύτερο μειονέκτημα στο κράτημα στα χέρια λόγω μεγέθυνσης. Αλλά θα μπορέσεις να δεις και κάποια περισσότερα αντικείμενα.

-Το ότι διαθέτεις από λίγο έως αρκετό χρόνο για παρατήρηση από το σπίτι σου, αλλά και η συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεσαι, σε φέρνει σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με πολλούς που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να παρατηρήσουν από την πόλη. Για τον λόγο αυτό αξίζει να επενδύσεις σε κάποια που θα είναι και ποιοτικά. Αφού θα διαθέσεις χρόνο, καλό είναι να μην παλεύεις με τεχνικά προβλήματα που έχουν τα φτηνότερα κιάλια, ούτως ώστε να δεις όσο το δυνατόν περισσότερα με καλύτερες εικόνες. Αναρωτιέσαι πόσα αστρονομικά αντικείμενα μπορείς να παρατηρήσεις; Αρκεί να σου δείξω κάποια στιγμή το τι έχω καταγράψει από τις παρατηρήσεις μου από την Αθήνα. Το βασικότερο όμως είναι ότι με τον χρόνο που θα διαθέτεις τακτικά, θα έχεις σύντομα μια καλή γνώση του ουρανού. Που θα μπορεί να είναι το βήμα για ένα τηλεσκόπιο ή ένα ζευγάρι μεγαλύτερα κιάλια. Το σίγουρο είναι πως, με αυτή τη μέθοδο θα έχεις μάθει τις πραγματικές ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ανάγκες και δεν θα βασιστείς σε προτάσεις ή πόθους που ταιριάζουν σε άλλους παρατηρητές.

-Η εμπειρία παρατήρησης δεν είναι φυσικά απαραίτητη, θα βοηθούσε απλώς στο να γίνουν κατανοητά κάποια περισσότερα πράγματα για τις δυνατότητες που θα αναζητούσες από τα κιάλια σου. Το μεγάλο άνετο οπτικό πεδίο των κιαλιών 7-8Χ θα βοηθήσει σε αυτήν την περίπτωση και θα κάνει την εύρεση των αντικειμένων μια ευχάριστη υπόθεση. Όμως το ότι έχεις σκεφτεί να αγοράσεις ένα καλό ζευγάρι κιάλια από την αρχή, κάνει περιττή την περαιτέρω διερεύνηση των αναγκών σου παρατήρησης.

- Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της χρήσης γερής στήριξης, αλλά έτσι και αλλιώς αν ασχοληθείς σοβαρά με την παρατήρηση με κιάλια γνωρίζω ότι θα διακρίνεις την ανάγκη για τρίποδο. Συμβαίνει με όλους. Ουσιαστικά δεν ξέρω κάποιον που γνωρίζει την συστηματική παρατήρηση και δεν χρησιμοποιεί τρίποδο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Να διευκρινίσω λοιπόν ότι μπορείς να δεις κάμποσα πράγματα με τα κιάλια στο χέρι. Αλλά θα παρατηρήσεις πολλά αν τα στηρίξεις αργότερα σε τρίποδο. Η διαφορά βρίσκεται στο "βλέπω" και "παρατηρώ". Θα έχεις κάποιες δυσκολίες κρατώντας τα στο χέρι. Το μόνο σημείο στις απαντήσεις που δεν κατάλαβα απόλυτα είναι το " θελω απλα να μαθω τον ουρανο, για τα ουρανια σωματα που θα μπορει η μεγενθυση αυτη (7x50) να μου δωσει ". Όπως είπα μπορείς να φτάσεις να δεις πολλά. Αλλά σκέφτεσαι για παράδειγμα να χρησιμοποιείς απλό χάρτη και σημειώσεις με τους στόχους που θα επιλέγεις;

Τι λέει το NightWatch? Σου έχει δημιουργήσει τέτοια επιθυμία;

Συνοψίζοντας: Δεν θα συνιστούσα κιάλια 7Χ50 για περιοχή με φωτορύπανση λόγω τις χαμηλότερης αντίθεσης που θα έχουν σαν αποτέλεσμα. Και εφ' όσον θα κρατήσεις την μεγέθυνση στις 7Χ – 8Χ αναζητάς κιάλια 7Χ35 έως 7Χ40 ή ακόμη καλύτερα 8Χ40 που είναι και πιο εύκολο να βρεις κάποια καλά κιάλια. Τα να είναι fully multi-coated πολυεπιστρωμένα σε όλες τις επιφάνειες ή στις περισσότερες είναι το ζητούμενο για πολύ καλές εικόνες. Να έχουν δυνατότητα να στηριχτουν με βίδα σε τρίποδο, αν αλλάξεις γνώμη αργότερα. Μέχρι το όριο της τιμής που έχεις βάλει, μπορείς να αγοράσεις αξιόλογα κιάλια από την μεσαία κατηγορία τιμών, που θα σε συντροφεύουν για χρόνια.

Ερωτήσεις που θα βοηθούσαν ακόμη περισσότερο στην επιλογή σου είναι:

- Χρησιμοποιείς γυαλιά οράσεως; (αφορά το eyerelief που θα πρέπει να έχουν τα κιάλια σου)

- Τα πας καλά με τους χάρτες και σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις έναν για να ανακαλύψεις σιγά-σιγά τα αντικείμενα στον ουρανό;

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Φιλε μου κωνσταντινε τα κυαλια που πηρα εγω (15χ70) κανουν για περιοχες με φωτορυπανση? θα μπορεσω να δω αρκετα πραγματα μεσα στην πολη? μενω πειραια και βρισκομαι στον 5ο οροφο.
Δημοσιεύτηκε
Εφ' όσον τα συγκεκριμένα έχουν κόρη εξόδου 4.4 mm δεν υπάρχει το πρόβλημα σε περιοχές με φωτορύπανση που έχουν αυτά με κόρη εξόδου 7 mm. Σχετικά με το τι θα μπορέσεις να δεις... το καλύτερο είναι να βγεις στο μπαλκόνι σου και να έχεις την δική σου άποψη. :D Υπάρχει αναλυτικό τεστ γι αυτά στις "Δοκιμές κιαλιών" του Astrovox.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Καταπληκτικη και πληρης αναλυση, νομισα οτι καθοσουν απεναντι και μου μιλουσες.

Ανατραπηκαν ολα οσα ειχα σκεφτει.

Μεγαλο προβλημα στην περιοχη μου ειναι ο δημοτικος φωτισμος, τα σπιτια ειναι λιγα.

Ναι το Nightwatch μου εβγαλε την επιθυμια να βγω με τους χαρτες εξω και να κοιταξω τον ουρανο.

Το εκανα και σε 1 λεπτο αναγνωρισα στα Βορειοδυτικα την Μεγαλη Αρκτο και στα Νοτια τον Σκορπιο, και το βασικο ειναι οτι μου φανηκε ευκολο.

Εχεις δικιο αλλο βλεπω και αλλο παρατηρω.

Με τα κιαλια στα χερια βλεπεις αλλα σιγουρα η παρατηρηση θελει τριποδα και χαρτες.

Στα ματια εξεταστηκα τον Ιουνιο και ειμαι στα 10/10.

Ναι τα παω καλα με τους χαρτες μεχρι τωρα(Nightwatch).

Αρα εχω δυο επιλογες 8x40 στα χερια ή 10x50 με τριποδα για να παρατηρω.

Δημοσιεύτηκε
Καταπληκτικη και πληρης αναλυση, νομισα οτι καθοσουν απεναντι και μου μιλουσες.

Ουσιαστικά αυτό γινόταν κατά κάποιο τρόπο, αλλά νοερά.

Η σκέψη σου είναι πολύ σωστή, κάπως έτσι θα το σκεφτόμουν και εγώ αν ξεκινούσα τώρα και θα πήγαινα σε 10Χ. Θα πρέπει ίσως να ανέβεις λίγο παραπάνω σε τιμή από ότι τα 8Χ42. Το πεδίο συνεχίζει να είναι μεγάλο και να κάνει εύκολη την εύρεση των αντικειμένων στον ουρανό. Με την 10Χ οπωσδήποτε θα μπορέσεις να δεις περισσότερα από ότι με 7-8Χ. Και αν το βλέπεις ότι έχεις την επιθυμία να προχωρήσεις σε σοβαρή παρατήρηση τότε το πλάνο 7Χ και κιάλια στο χέρι δεν θα χρειαστεί. Το θέμα της στήριξης ενισχύεται από την τελευταία απάντηση σου και το γεγονός ότι έχεις στο μυαλό σου να χρησιμοποιήσεις χάρτη και η ερώτηση ήταν για να πεις αν σκέφτεσαι κάτι τέτοιο. Διότι στην πραγματικότητα, χάρτης και κιάλια στα χέρια για σοβαρή παρατήρηση είναι ένας από τους μύθους στα κιάλια. Πολλοί που δεν παρατηρούν με αυτά, απλώς τον συντηρούν. Μπορεί να δουλέψει για τον πρώτο στόχο, αλλά όταν πρέπει να κοιτάς χάρτη και μετά τον ουρανό για να εντοπίσεις τον νέο στόχο και μετά πάλι χάρτη… ο στόχος χάνεται γιατί τα κιάλια δεν είναι σταθερά στηριγμένα. Τόσο απλά! Οπότε τι κάνεις; Ξεκινάς από την αρχή; Άρα όπως λες, ξεκίνα και σε εύλογο χρονικό διάστημα συμπληρώνεις με ένα τρίποδο.

Βλέποντας ότι η όρασή σου είναι 10/10 ας υπάρχει απλώς σαν υπενθύμιση για όποιον χρησιμοποιεί γυαλιά οράσεως για τον ουρανό ότι θα χρειαστεί ένα ικανοποιητικό eyerelief στα κιάλια του πάνω από 14mm.

Χάρηκα για δύο πράγματα. Πρώτα, γιατί μέσα από ερωτήσεις διερεύνησης είδες καλύτερα τις δικές σου ανάγκες και πήρες νέες αποφάσεις ώστε να το ψάξεις καλύτερα. Διότι για την ερώτηση: "Είναι καλά αυτά;" ίσως ήταν ποιο κουραστική η λύση αυτή από τα γενικά και ακάτεχα "–Ναι είναι καλά, έχω δει με αυτά - Οι περισσότεροι εδώ χρησιμοποιούν τα ΧΧΧ και είναι ευχαριστημένοι, οπότε πάρε τα και εσύ –Δοκίμασε καλύτερα αυτά που αναφέρει το ΧΧΧ τεστ και είναι καλά". Αλλά τελικά άξιζε τον κόπο νομίζω.

Το δεύτερο που χάρηκα, ήταν ότι βγήκες (για πρώτη φορά; ) με χάρτες έξω και αναγνώρισες την Μεγάλη Άρκτο και στα Νότια τον Σκορπιό και ένιωσες ότι είναι εύκολο. Σε ευχαριστώ που με έκανες να θυμηθώ αυτό το αίσθημα.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Τι λετε για τα Pentax pcf wp ii 8X40 και τα Pentax pcf wp ii 10x50 τα δινουν απο 180 εως 220.

Παρά το ότι είναι μια καλή λύση τα Pentax υπάρχουν καλύτερα σε παραπλήσιες τιμές και με μεγαλύτερο οπτικό πεδίο.

Άλλωστε τα κιάλια ένας λόγος που τα προτιμούμε είναι το πλεονέκτημα του μεγάλου οπτικού πεδίου τους.

Ψάξε για

Oberwerk 8X40 Mariner στα $150 δολλάρια http://www.oberwerk.com/products/mseries.htm

Αλλά αν αποφασίσεις για 10Χ50 η λύση στην Ευρώπη είναι τα TS 10X50 MX στα 229 ευρώ.

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1403_TS-10x50-MX---Marine-Binocular----shock-and-water-resistant.html

λίγο επάνω δηλαδή πάνω από τα Pentax 10X50 αλλά και μια κατηγορία ψηλότερα αφού ανήκουν στην premium κατηγορία ποιότητας. Έχουν ανεξάρτητη εστίαση και πραγματικά την καλύτερη σχέση τιμής-απόδοσης. Έχω ακριβώς τα ίδια και λέω ότι είναι κιάλια για αστρονομία.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Το δεύτερο που χάρηκα, ήταν ότι βγήκες (για πρώτη φορά; ) με χάρτες έξω και αναγνώρισες την Μεγάλη Άρκτο και στα Νότια τον Σκορπιό και ένιωσες ότι είναι εύκολο. Σε ευχαριστώ που με έκανες να θυμηθώ αυτό το αίσθημα.

Εγω ευχαριστω. Πρωτη φορα με αντιμετωπιζουν με τοση σοβαροτητα και επιχειρηματα σε ενα forum.

Και παλι ευχαριστω.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης