Heal Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2002 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2002 Είναι εντυπωσιακή η ακρίβεια με την οποία είχαν μετρήσει οι αρχαίοι Έλληνες μερικά μεγέθη (όπως την διαφορά Τροπικού από το Αστρικό έτος από όπου προκύπτει και η μετάπτωση των Ισημεριών). Ξέρετε μήπως τι τεχνικές χρησιμοποιούσαν προκειμένου να μετρήσουν αυτά τα διαστήματα; Γιατί μιλάμε για ακρίβεια 20 λεπτών μέσα σε ένα χρόνο στο συγκερκιμένο παράδειγμα, κάτι που δεν νομίζω πως είναι εύκολο να επιτευχθει με γνώμονες και παρατηρήσεις με γυμνό οφθαλμο. Είναι γνωστό πως κατείχαν ορισμένα από τα μυστικά των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων, η συγκεκριμένη ανακάλυψη όμως, είναι έργο του Ιππάρχου, ο οποίος σύγκρινε τις θέσεις των αστεριών και έβρισκε μια αλλαγή στις συντεταγμένες τους κατά 50'',2 ανά έτος. Είναι δυνατόν να μετρηθούν τέτοιες ελάχιστες διαφορες από ανθρώπους 2000 χρόνια πριν από εμάς?Φιλικά Κώστας
gataca Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7, 2002 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7, 2002 Χωρίς να έχω γνώσεις αστρονομίας, νομίζω πως το ερώτημά σου είναι ΑΤΥΧΟ , αφού λογικά το ΠΑΡΑΛΟΓΟ θα ήταν να μην μπορούσαν να κάνουν τέτοιες μετρήσεις.Τι θέλω να πω.Πρώτα από όλα , δεν είμαστε 2000 χρόνια μετά, αλλά 2777 χρόνια μετά την πρώτη ολυμπιάδα.Η σκέψη μου είναι αυτή. Αφού κατάφεραν τόσα και τόσα, έδωσαν σε όλες τις επιστήμες γνώση που ακόμα και σήμερα ψάχνουμε και δεν καταλαβαίνουμε , δεν θα ήταν άτοπο και παράλογο να αναρωτιόμαστε ΠΩΣ τα κατάφεραν.Ελπίζω να μην έφυγα εκτός θέματος. BhTaS
Heal Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7, 2002 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7, 2002 Δεν αναφερόμουν μόνο στο ότι είναι εντυπωσιακή η ακρίβεια αυτή αλλά μιλάω για τις συγκεκριμένες παρατηρησιακές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν (εξαντες? γνώμονες? ή κάτι άλλο)? Δεύτερον συμφωνώ πως είμαστε 2777 χρόνια μετά την πρώτη ολυμπιάδα αλλά ο ακριβής υπολογισμός της μετάπτωσης των ισημεριών στην οποία αναφέρομαι (και συνεπως στην διαφορά του αστρικού από το τροπικό έτος) έγινε τον δεύτερο αιώνα προ Χριστού από τον Ίππαρχο.
gataca Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7, 2002 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7, 2002 Ανοίγω τα σχετικά βιβλία και θέλω να πιστεύω πως σε λίγες μέρες θα έχω σχετικές απαντήσεις. Αν δεν κάνω λάθος, την μετάπτωση την βρίσκουμε νωρίτερα από ότι λές. (χεχε).Επανέρχομαι στο θέμα σε λίγες μέρες.θα ψάξω επίσης και τον τρόπο με τον οποίο το έκαναν αυτό.Φιλικά. BhTaS
petrosccd Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7, 2002 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7, 2002 H metaptosi tou polou brethike sygkrinontas theseis pou eixan megali xroniki diafora metaksi tous kai synepos to sfalma itan sxetika eukola metrisimo... Oi kalyteres optikes metriseis thesis sto parelthon an den kano lathos apodidontai ston Tycho pou eixe akribeia peri to 1 arcmin.Pantos sxetika me ta organa se ena apo ta Sky&Telescope ton perasmenon minon eixe ena arthro sxetika me to zitima tou an o Ipparxos eklepse paratiriseis tou Ptolemaiou klp, ekei perigrafetai to organo pou xrisimopoiisan... Petros
Heal Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12, 2002 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12, 2002 Μάλλον το αντίθετο ήθελες να πεις γιατί ο Ίππαρχος έζησε 250 χρόνια πριν τον Πτολεμαίο. Ευχαριστώ πάντως.
Κωνσταντίνος Τσατσαρούνος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2004 Πιστεύω πως η αρχαίοι Έλληνες είχαν εφεύρει τρόπους πολύ πρωτότυπους από ότι φανταζόμαστε, και αυτό φαίνεται στις μηχανές και τα μαθηματικά που είχαν δημιουργηθεί συνυφασμένα με τη φιλοσοφία, εν τέλει οποιοσδήποτε υπολογισμός πολύ γρηγορότερα. Για το αρχείο σας!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα