Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πάμε για έναν που συζητάγαμε πρόσφατα στον Πάρνωνα αλλά ακόμα δεν έχω πειστεί :cheesy:

15. Τα bias δε χρειάζονται αν παίρνεις dark και dark flat (ίδιου χρόνου με τα αντίστοιχα light και δεν κάνεις scaling φυσικά).

Εγώ στα βιβλία είχα διαβάσει πως το bias εμπεριέχεται στο dark και άρα δε χρειάζεται. Στον Πάρνωνα άκουσα πως από πειραματισμό κάποιοι είχαν δει πως βοηθούν.

Τελικά είναι μύθος ή όχι; Ή κάποια συγκεκριμένη παραξενιά κάποιων CCD;

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

15. Τα bias δε χρειάζονται αν παίρνεις dark και dark flat (ίδιου χρόνου με τα αντίστοιχα light και δεν κάνεις scaling φυσικά).

...

Τελικά είναι μύθος ή όχι;

Αντρέα, δεν το θεώρησα ποτέ μύθο, και εγώ το έχω καταλάβει όπως το περιέγραψες, τα bias χρειάζονται μόνο για τη δυνατότητα scaling των darks στην περίπτωση που διαφέρουν οι χρόνοι, αλλιώς είναι άχρηστα.

Πάντως, αν είσαι τεμπέλης σαν και μένα και έχεις έτοιμα darks 300δλ, 600δλ και 1200δλ αντί να τραβάς κάθε φορά, τελικά χρειάζονται :mrgreen:

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε
Παραταύτα σε έγχρωμες κάμερες όπως QHY8 και στο deepskystacker τα bias χρειάζονται για να καλιμπραριστούν σωστά τα flats. Όπως επίσης χρειάζονται γενικά άν δεν έχεις darks, π.χ σε sony αισθητήρες που δεν έχουν θόρυβο.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε
Σωστό Ανδρέα αυτό με τα bias πάντως τζάμπα είναι φτιάχνεις ένα Master bias απο καμιά 30αριά καρέ και άστο να υπάρχει. Στην περίπτωση με τις qhy το έχω δεί και εγώ το έργο ισχύει αυτό που λέει ο Στάθης αν δεν μπούν bias δεν κάθονται τα flat με αποτέλεσμα να ασπρίζουν οι γωνίες και να μαυρίζει το κέντρο. Στην δική μου περίπτωση ανοίγω όλα τα flat τα περνάω απο bias (έχω έτοιμο master bias) στακάρω τα τελικά καρέ να βγεί ένα Master flat (Πλέον είναι bias calibrated) ύστερα στακάρω όλα τα darks να βγεί επίσης ένα Master dark και έτσι έχω 2 τελικά master τα οποία τα βάζω στα αντίστοιχα group στο maxim και κάνω calibration στα Light frames χωρίς να περιμένω καθόλου.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης