Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας, θα ηθελα την βοηθεια σας, θελω να παρω ενα τηλεσκοπιο, δεν θελω να παρω κατι φτηνο και μετα να το μετανιωσω, προτημω να δωσω 5 δραχμες παραπανω και να μου μεινει για μερικα χρονια, επιδη θα ηθελα να ασχοληθω και με αστροφωτογραφια σκεφτομαι να στραφω σε Schmidt-Cassegrain, εχω 2 μοντελα στο μυαλο μου και θα ηθελα την γνωμη σας για το αν καποιο απο αυτα υπερτερει σε μερικα σημεια ωστε να αποφασησω, αυτα ειναι:

 

Meade LX90-ACF 8"

 

Celestron C8 CPC-XLT (CE11073-XLT )

 

 

Ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια σας.

Δημοσιεύτηκε

Καλώς όρισες φίλε στο forum (καλό θα ήταν να γράφεις όνομα δεν τρώμε εδώ :D )

 

Τα τηλεσκόπια που δείχνεις δεν κάνουν για αστροφωτογραφία βαθέως ουρανού είναι μανούλα όμως για παρατήρηση και πλανητική φωτογράφιση. Τι ακριβώς θέλεις να αστροφωτογραφίζεις τι στήριξη έχεις ή θα πάρεις κάμερα κλπ ;

 

Tώρα είδα ότι αναφέρεσαι και στις 2 περιπτώσεις σε ολοκληρωμένο σύστημα με πυρούνα και όχι σκέτους σωλήνες . Γνώμη μου είναι να πάρεις μια ισημερινή στήριξη και ξεχωριστό σωλήνα μιας και θα μπορείς να αλλάζεις ότι τηλεσκόπιο θέλεις επάνω στην στήριξη. Αν πάρεις όμως πυρούνα έχεις παντρευτεί το σύστημα που επέλεξες και δεν μπορείς να κάνεις προσθήκες / αλλαγές μιας και η πυρούνα αντέχει στάνταρντ κιλά απο τον κατασκευαστή για το τηλεσκόπιο που προορίζεται. Κάνε μας πιο λιανά τις ανάγκες σου να σε βοηθήσουμε στην επιλογή σου.

Δημοσιεύτηκε
Το ονομα μου ειναι Νικος, για βαση θα παρω αυτη που δινουν μαζι με το τηλεσκοπιο, για καμερα εχω dslr, καλο θα ηταν αν μπορουσα να φωτογραφησω και πλανητες και βαθυ ουρανο...
Δημοσιεύτηκε

Δεν κανουν ?????? !!!!!!! Και γω ενα απο αυτα θα διαλεγα για βαθυ ουρανο. Ειναι μεγαλα σε διαμετρο, μικρος ογκος, λιγο κουνημα με μια καλη βαση, δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν κανουν. Αν πεις οτι ειναι αργα, αποψη μου ειναι, αν δε διεκδικεις βραβεια φωτογραφιας σιγα την διαφορα απο ενα γρηγορο F/4 ας πουμε...

 

Το δικο μου ειναι F/5 και τι να το κανω. Ειναι τεραστιο και μονο που θα το στησω βαριεμαι την διαδικασια και δεν φωτογραφιζω ποτε. Απ την αλλη τα διοπτρικα αποχρωματικα ειναι πανακριβα..

Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Samsung pl70 12mp. compact camera

Acer Aspire One.

Δημοσιεύτηκε
Ισως καποια στιγμη να παρω μια ccd camera, το θεμα ειναι πιο απ τα 2 αξιζει περισσοτερο, οπως και λεει και ο συνονοματος ειχα την εντυπωση και εγω οτι κανουν μια και η βαση τους κλειδωνει απ οτι γραφουν στο αντικειμενο που φωτογραφηζεις, προφανως ομως δεν ειναι αυτο που καταλαβα εγω, Αγγελε σ ευχαριστω και για το λινκ που εστειλες, μου ελεισε και καποιες αλλες αποριες που ειχα.
Δημοσιεύτηκε
Καταρχάς για κάποιον που ξεκινάει τώρα η μεγάλη εστιακή είναι μεγάλο πρόβλημα μιας και μπαίνει κατευθείαν στα πολλλλλλλυυυυυυυυ βαθειά. Για σωστή παρακολούθηση του στόχου με τέτοια εστιακή θα πρέπει η οδήγηση μας να είναι ακριβέστατη και αυτό απαιτεί μια καλή στήριξη ή τέλος πάντων αρκετή γνώση σε πολλούς τομείς ενώ με ένα μικρό διοπτρικό τα λάθη συγχωρούνται και δεν χρειάζονται πολλά πολλά για να αστροφωτογραφίσουμε . ΕΠίσης τα sct διαθέτουν μετακινούμενο πρωτεύων πράγμα που σημαίνει όταν το τηλεσκόπιο κοιτάζει ζενιθ το κάτοπτρο κουνιέται (mirror flop) οπότε και αφεστιάζει ή κάνει trail. Με λίγα λόγια δεν θεωρείται και ότι καλύτερο για αστροφωτογραφία. Αν θέλετε ντε και καλά εστιακή προτείνεται το rc 8" της gso το οποίο είναι καθαρά αστροφωτογραφικό τηλεσκόπιο.
Δημοσιεύτηκε

Νίκο ναι παρακολουθούν τον στόχο αλλά δεν είναι ικανά να το κάνουν με ακρίβεια. Σου κάνω επικόλληση ένα κείμενο που έχω γράψει και νομίζω θα καταλάβεις ακόμη περισσότερα.

 

Πως βγαίνει λοιπόν μια αστροφωτογραφία και ποιός είναι ο βασικός εξοπλισμός ;

1.Η ισημερινή στήριξη.

2.Το τηλεσκόπιο.

3.Η βασική κάμερα.

4.Οδηγητικό τηλεσκόπιο.

5.Δεύτερη κάμερα για το οδηγητικό τηλεσκόπιο.

6.Υπολογιστής με τα απαραίτητα λογισμικά.

7.Και πολλά μα πολλά καλώδια.

 

1. Η ισημερινή στήριξη είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να καταφέρνει απόλυτο παραλληλισμό με τον άξονα της γης.Αυτό μας επιτρέπει (μιας και η γη περιστρέφεται) να γίνεται παρακολούθηση των ουράνιων σωμάτων χωρίς να υπάρχει κίνηση στην φωτογραφία μας . Στην ουσία δηλαδή είναι υπολογισμένη η κίνηση της γης απο την ισημερινή μας στήριξη και έτσι όταν κοιτάζουμε η φωτογραφίζουμε έναν στόχο αυτός παραμένει στο πεδίο μας και δεν φεύγει απο αυτό.

Η στήριξη μας συνοδεύεται με ένα χειριστήριο συνήθως το οποίο περιέχει λογισμικό και μας επιτρέπει την εύρεση των ουράνιων σωμάτων. Για να γίνει σωστά όμως αυτό θα πρέπει να του κάνουμε

α. πολική ευθυγράμμιση

β. ευθυγράμμιση αρκετών αστεριών έτσι ώστε να καταλάβει η στήριξη και να υπολογίσει την τοποθεσία μας για να δημιουργήσει το αντίστοιχο μοντέλο που αντιστοιχεί στον ουρανό που βρισκόμαστε. Υπάρχει μια τεράστια λίστα χιλιάδων αντικειμένων που μπορούμε να επιλέξουμε σύμφωνα φυσικά και με την εποχή που βρισκόμαστε. Όταν τελικά πατήσουμε να μας πάει στον στόχο μας η στήριξη θα μετακινήσει το τηλεσκόπιο ακριβώς στο σημείο του ουρανού που επιλέξαμε (αυτό είναι το λεγόμενο go-to).

2. Τα είδη των τηλεσκοπίων είναι πολλά και ποικίλουν ανάλογα τι θέλουμε να φωτογραφίσουμε. Την λογική "πήρα ένα τηλεσκόπιο και βγάζω τα πάντα" ξεχάστε την.

Αν θέλουμε λοιπόν να βγάζουμε τεράστια νεφελώματα θα χρειαστούμε ένα μικρό διοπτρικό τηλεσκόπιο με μεγάλο πεδίο το οποίο θα μας χαρίσει απίστευτα αποτελέσματα. Αυτή η φωτογράφιση θεωρείται και εύκολη διότι έχουμε λίγο βάρος στον συνολικό εξοπλισμό και τα προβλήματα είναι μηδαμινά. Αν θελήσουμε μικρούς στόχους (πιο μακρυνούς στην ουσία ) όπως γαλαξίες θα χρειαστούμε μεγαλύτερη διάμετρο τηλεσκοπίου με στενό πεδίο και σίγουρα περισσότερα χρήματα και γενικότερα πιο σοβαρό εξοπλισμό. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε εκεί είναι πολλαπλάσια απο τον προηγούμενο εξοπλισμό αφού μιλάμε για αρκετό βάρος (20+ κιλά) οπότε αυτομάτως οδηγούμαστε σε μια πιο σοβαρή ισημερινή στήριξη που να αντέχει το συνολικό βάρος του εξοπλισμού μας ώστε να είναι πιο αξιόπιστη στην παρακολούθηση των αντικειμένων. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με λανθασμένη παρακολούθηση του στόχου λόγω μηχανικών προβλημάτων της στήριξης η ακόμη και προβλήματα διαστρεύλωσης σε διάφορα μέρη σύνδεσης του τηλεσκοπίου με την στήριξη.

Το θέμα αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα και δεν θα το αναλύσουμε περαιτέρω.

 

3. Η βασική μας κάμερα μπορεί για αρχή να είναι μια τυπική dslr (canon,Nikon κλπ) η οποία είναι εύκολη στην χρήση και δεν χρειάζεται απαραίτητα υπολογιστή. Απο την άλλη όμως έχει αρκετά μοιονεκτήματα σε σχέση με μια αστρονομική κάμερα όπως για παράδειγμα η ευαισθησία και η ψύξη. Ενδεικτικά θα σας πω ότι μια αστρονομική κάμερα έχει μέχρι και 50 φορές περισσότερη ευαισθησία απο μια dslr.

Η ψύξη χρειάζεται για τον λεγόμενο θερμικό θόρυβο τον οποίο σίγουρα έχετε παρατηρήσει και στις φωτογραφίες που βγάζετε με τα κινητά σας. Είναι αυτα τα κοκκινοπρασινομπλέ πιξελάκια που εμφανίζονται σε όλη την φωτογραφία. Στις αστρονομικές κάμερες λοιπόν αυτά τα πιξελάκια δεν υπάρχουν διότι ο αισθητήρας ψύχεται (μέχρι και -50 βαθμούς) και έτσι έχουμε πιο σωστό αποτέλεσμα απ'οτι με μιά κάμερα χωρίς ψύξη.

Γενικά στην αστροφωτογραφία το 90% των ερασιτεχνών χρησιμοποιεί ασπρόμαυρες αστρονομικές ccd κάμερες διότι πετυχαίνουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με μια έγχρωμη. Πως όμως βγαίνει μια έγχρωμη αστροφωτογραφία αφού έχουμε ασπρόμαυρη κάμερα ;

Για να βγεί μια έγχρωμη αστροφωτογραφία γίνεται χρήση τροχού φίλτρων με φίλτρα rgb στο εσωτερικό του. Προγραμματίζουμε τον τροχό φίλτρων με το λογισμικό της κάμερας να βγάλει αντίστοιχα καρέ για κάθε φίλτρο πχ 10 καρέ στο Κόκκινο φίλτρο 10 κάρε σε πράσινο και άλλα 10 σε μπλέ. Στο τέλος όλα αυτά τα καρέ θα στιβαχτούν με ειδικό αστρονομικό πρόγραμμα για να δώσουν την τελική ‘’ενισχυμένη” έγχρωμη φωτογραφία.

 

4+5. Επειδή οι λήψεις μας χρειάζονται ακρίβεια στο κλείδωμα του στόχου (μιας και είναι πολύωρες) χρησιμοποιούμε ένα δεύτερο μικρό τηλεσκόπιο στο οποίο έχουμε επάνω του και μια δεύτερη κάμερα την λεγόμενη “οδηγητική κάμερα”. Βρίσκουμε ένα αστέρι σχετικά κοντά στον στόχο μας και με ένα ειδικό λογισμικό το κλειδώνουμε. Το πρόγραμμα τώρα προσπαθεί να κρατήσει σταθερό το άστρο στο ίδιο σημείο και έτσι αν αυτό πάει να κουνηθεί και να φύγει το λογισμικό δίνει εντολές στην στήριξη να κάνει διορθώσεις για να το ξαναέπαναφέρει. Αυτή λοιπόν η τεχνική ονομάζεται ‘’αυτόματη οδήγηση’’ και με αυτή καταφέρνουμε να έχουμε πραγματικά ακούνητα καρέ. Παλιότερα που δεν υπήρχαν τέτοια λογισμικά οι αστροφωτογράφοι έκαναν χειροκίνητα την οδήγηση . Είχαν κεντράρει ένα άστρο στο προσοφθάλμιο τους (στο δεύτερο τηλεσκόπιο) και ενώ η βασική τους κάμερας φωτογράφιζε εκείνοι έκαναν χειροκίνητα τις διορθώσεις όταν έβλεπαν το άστρο να φεύγει απο το κέντρο. Φυσικά δεν άντεχαν να κάνουν για πολύ ώρα αυτή την δουλειά γι’αυτό και οι παλιότερες αστροφωτογραφίες είναι πιο φτωχές σε πληροφορία σχέση με τώρα. Παρ’ολα αυτά όμως θεωρώ ήρωες όσους πρόλαβαν τέτοιες εποχές κλασικού φιλμ και χειροκίνητης οδήγησης.

Άλλοι τρόποι οδήγησης είναι απευθείας απο το ίδιο τηλεσκόπιο με κάμερα με 2 αισθητήρες. Ο ένας αισθητήρας για να φωτογραφίζει ενώ ο δεύτερος για να κάνει την οδήγηση. Επίσης υπάρχει και παρόμοιος τρόπος αλλά με 2 κάμερες και ένα τηλεσκόπιο.

 

6+7. Όπως σας είπα και νωρίτερα κάθε συσκευή (κάμερες-στήριξη κλπ) έχει και το λογισμικό του. Έχουμε λογισμικό για λήψη και την οδήγηση πιθανόν κάποιο πρόγραμμα πλανηταρίου για να ψάχνουμε στόχους ακόμη και για την εστίαση μιας και έχουμε την δυνατότητα να εστιάσουμε ηλεκτρονικά με μοτέρ οπότε και δεν χρειάζεται να εστιάζουμε με το χέρι. Τέλος η χρήση προγράμματος επεξεργασίας εικόνας για την τελευταία και σημαντικότερη πινελιά στην αστροφωτογραφία μας.

Τα καλώδια είναι φυσικά και αυτά μέσα στο παιχνίδι και απ’οτι βλέπετε είναι αρκετά. Δυστυχώς δεν μπορούν να αποφευχθούν μιας και είναι απαραίτητα για την σύνδεσμολογία μεταξύ των συσκευών αλλά και του υπολογιστή μας.

setup.thumb.jpg.5f751c2c76e7fbe47753c69caf1ad83a.jpg

Δημοσιεύτηκε
Ισως καποια στιγμη να παρω μια ccd camera, το θεμα ειναι πιο απ τα 2 αξιζει περισσοτερο, οπως και λεει και ο συνονοματος ειχα την εντυπωση και εγω οτι κανουν μια και η βαση τους κλειδωνει απ οτι γραφουν στο αντικειμενο που φωτογραφηζεις, προφανως ομως δεν ειναι αυτο που καταλαβα εγω, Αγγελε σ ευχαριστω και για το λινκ που εστειλες, μου ελεισε και καποιες αλλες αποριες που ειχα.

 

Καλώς ήρθε φίλε μου...

1. Πάνω από όλα ειναι η βάση. Καταρχάς θα σας πρότεινα να δείτε τις διαφορές μεταξυ αλταζιμουθιακής κ ισημερινής βάσης όσον αφορά την αστροφωτογράφιση. Ειναι πολύ γνωστα τα προβλήματα των αλταζιμουθιακών βάσεων (περιστροφή πεδίου) κ δεν ξέρω κανέναν που θα διάλεγε τετοια βαση για φωτογράφιση. Η ισημερινη ειναι η εμπιστη λύση.

2. Σωλήνας......Υπάρχουν πολύ παράγοντες εδω...αλλα γενικα νομιζω ότι ισχυει ότι όσο πιο απλό κ εύχρηστο το συστημα τόσο το καλλίτερο. Τα GSO, που προτείνει κ ο Αγγελος, ειναι απλά συστηματα αποτελούμενα από εναν πρωτευοντα καθρέπτη (ακινητο) κ ένα δευτερεον κατοπτρο. Οποιεσδηποτε οπτικες ατελειες διορθωνονται ευκολα απλά ευθυγραμμιζοντας τα οπτικά...ακομα κ ανοιγοντας το σωληνα (πολύ ευκολος σχεδιασμός). Ειναι σχετικα αδιαβλητα στην υγρασία διοτι δεν ειναι κλειστα κ δυσκολα θολωνουν οι καθρέπτες τους. Ειναι φθηνα, πολύ!!!!! Ειναι ελαφριά!!! Αν θελετε κ παρατηρηση, παίζει...δεν ειναι απαγορευτικο

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ, Αγγελε τελικά μάλλον δεν το πηρα σωστά το θέμα,

Μήπως έχεις να προτήνεις τηλεσκόπιο και βάση που να μου κάνουν την δουλειά με περίπου 2 - 2.5 χιλιάρικα? Τόσο είναι το μπάτζετ και λίγο τραβηγμένο, αλλά αν χρειαστώ παραπάνω το πολύ πολύ να περιμένω λίγο ακόμα....

Δημοσιεύτηκε
Σας ευχαριστώ πολύ, Αγγελε τελικά μάλλον δεν το πηρα σωστά το θέμα,

Μήπως έχεις να προτήνεις τηλεσκόπιο και βάση που να μου κάνουν την δουλειά με περίπου 2 - 2.5 χιλιάρικα? Τόσο είναι το μπάτζετ και λίγο τραβηγμένο, αλλά αν χρειαστώ παραπάνω το πολύ πολύ να περιμένω λίγο ακόμα....

 

καινούργια ή μεταχειρισμένα??

Διότι όπως βλέπεις πολύ αξιόλογος εξοπλισμος διακινείται ακομα κ μέσα στο Astrovox.

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Δημοσιεύτηκε

 

καινούργια ή μεταχειρισμένα??

Διότι όπως βλέπεις πολύ αξιόλογος εξοπλισμος διακινείται ακομα κ μέσα στο Astrovox.

 

Δεν θα με πειραζε να ειναι μεταχειρισμενο, αρκει βεβαια να ειναι σε καλη κατασταση, το μονο που θα με ευχαριστουσε πολύ θα ήταν αν μπορούσα να κάνω την δουλειά μου με Schmidt Cassegrain, λόγο του μεγεθους, οσο να ναι ειναι πιο ευκολο να μετακηνηθει απο ενα Dobsonian.

Δημοσιεύτηκε

 

καινούργια ή μεταχειρισμένα??

Διότι όπως βλέπεις πολύ αξιόλογος εξοπλισμος διακινείται ακομα κ μέσα στο Astrovox.

 

Δεν θα με πειραζε να ειναι μεταχειρισμενο, αρκει βεβαια να ειναι σε καλη κατασταση, το μονο που θα με ευχαριστουσε πολύ θα ήταν αν μπορούσα να κάνω την δουλειά μου με Schmidt Cassegrain, λόγο του μεγεθους, οσο να ναι ειναι πιο ευκολο να μετακηνηθει απο ενα Dobsonian.

 

Μην σε απασχολεί το μέγεθος....βαζω στοιχημα ότι αυτα που θα σου προτείνουμε θα ειναι ευκολομετακίνητα.

Όσον αφορά τη βάση, μία HEQ5/EQ6 θα έλεγα ειναι ότι πρέπει κ αν βρεις μια σχετικα φθηνη μεταχειρισμένη ακόμα καλλίτερα.

Σε σκόπιο....

Μία εύκολη επιλογή ειναι ενα όμορφο διοπτρικό 60-80mm διάμετρο που θα σου δώσει πανέμορφα πεδία κ δεν θα συναντησεις προβλήματα σε οδηγησεις, collimation κλπ. κ φθηνό επίσης....ισως 500-700 το πολύ

Μία άλλη προσωπική μου επιλογή θα ήταν τα RC τύπου τηλεσκόπια 8'' (γύρω στο 1000ρικο), ευκολες κατασκευες, αλλα για αστροφωτο μαλλον θα επιβαρυνθεις με 200-300 ευρω παραπανω για αλλαγη εστιαστη. Ισως αν χρησιμοποιήσεις DSLR να το γλυτωσεις για την αρχη αυτο.

Υπάρχουν επίσης όμορφα νευτώνια για αυτο το σκοπό.....

 

αλλα γενικα θα σου πρότεινα να ρίξεις κ μια ματια σε κανενα online site για να δεις πανω κατι τι ειναι αυτα που σου λεω

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης