Jump to content

Τακτικές Συναντήσεις και Αστροεξορμήσεις του ΣΕΑ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί αστρόφιλοι!

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και λεπτομέρειες για τις τακτικές συναντήσεις και τις αστροεξορμήσεις του ΣΕΑ.

 

 

Τακτικές Συναντήσεις:

 

Κάθε μήνα λαμβάνουν χώρα οι Τακτικές Συναντήσεις του ΣΕΑ. Στις συναντήσεις αυτές γίνονται εκπαιδευτικές και ενημερωτικές διαλέξεις, παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων του συλλόγου και συζητήσεις σχετικά με τις μεθόδους παρατήρησης και ανάλυσης των δεδομένων στην Ερασιτεχνική Αστρονομία, ενώ είναι άμεση η επαφή μεταξύ των προχωρημένων ερασιτεχνών αστρονόμων και των νέων στον τομέα.

 

Η συμμετοχή στις συναντήσεις είναι ελεύθερη και δωρεάν.

 

Οι τακτικές συναντήσεις θα γίνονται Κυριακή, 11:45-14:00, στο χώρο του hackerspace.gr, πολύ κοντά στο σταθμό Άγιος Ελευθέριος. Πιο αναλυτικές οδηγίες για τον χώρο διεξαγωγής των συναντήσεων μπορείτε να βρείτε εδώ: http://hackerspace.gr/wiki/Getting_Here

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των συναντήσεων. Εκτός απρόοπτου, το πρόγραμμα θα παραμείνει ως έχει.

 

  • 27/10/2013: 1η Τακτική Συνάντηση 2013-2014.
    24/11/2013: 2η Τακτική Συνάντηση 2013-2014.
    15/12/2013: 3η Τακτική Συνάντηση 2013-2014.
    19/01/2014: 4η Τακτική Συνάντηση 2013-2014.
    23/02/2014: 5η Τακτική Συνάντηση 2013-2014.
    16/03/2014: 6η Τακτική Συνάντηση 2013-2014 και Γενική Συνέλευση του ΣΕΑ.*
    13/04/2014: 7η Τακτική Συνάντηση 2013-2014.
    18/05/2014: 8η Τακτική Συνάντηση 2013-2014.

* Η συνάντηση αυτή είναι μόνο για τα μέλη του ΣΕΑ.

 

 

Αστροεξορμήσεις:

 

Έχοντας αναλάβει την 8η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων (ΠΕΕΑ), ο ΣΕΑ θα διοργανώσει αρκετές αστροεξορμήσεις τις μέρες κοντά σε κάθε Νέα Σελήνη (καιρού επιτρέποντος). Οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί για τις αστροεξορμήσεις είναι οι «Φούσκες» Ελικώνα (όπου και θα λάβει χώρα η 8η ΠΕΕΑ), η Ανάβρα και ο Κιθαιρώνας.

 

Όσοι θα ήθελαν να μετάσχουν σε κάποια από τις αστροεξορμήσεις, πρέπει να στείλουν πρώτα mail στο hellasastro@gmail.com προκειμένου να λάβουν περισσότερες λεπτομέρειες και να υπάρξει καλύτερη οργάνωση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε αυτό το θέμα θα συγκεντρώνονται και όλα τα βίντεο, καθώς και παρουσιάσεις των διαλέξεων που θα γίνονται στις τακτικές συναντήσεις, καθώς και βίντεο και σχόλια από τις αστροεξορμήσεις.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1η Τακτική Συνάντηση μελών και φίλων του ΣΕΑ, 2013-2014:

 

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12:00 θα λάβει χώρα η 1η Τακτική Συνάντηση των μελών και φίλων του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας για το έτος 2013-2014. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του hackerspace.gr (http://hackerspace.gr/wiki/Getting_Here ). Θα γίνουν οι παρακάτω ομιλίες - συζητήσεις:

 

1."Ανασκόπηση των τελευταίων δραστηριοτήτων του ΣΕΑ."

• Περιγραφή: Παρουσίαση των δραστηριοτήτων του συλλόγου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και εντυπώσεων από το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων.

• Ομιλητές: Γιάννης Μπελιάς & Ορφέας Βουτυράς

• Διάρκεια: ~20’

 

2. "Το δεύτερο φεγγάρι της Γης."

• Περιγραφή: Φήμες ύπαρξης ενός δεύτερου φεγγαριού της Γης και… οι λύσεις του μυστηρίου!

• Ομιλητής: Γιώργος Βουτυράς

• Διάρκεια: ~20

 

3. ’"Παρουσίαση συλλογικών θεμάτων και ανοιχτή συζήτηση"

• Περιγραφή: Παρουσίαση θεμάτων σχετικά με επόμενες δράσεις του συλλόγου (π.χ. ανάληψη της 8ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων).

• Ομιλητές-Συντονιστές συζήτησης: Γιάννης Μπελιάς & Οργανωτική Επιτροπή της 8ης ΠΕΕΑ

• Διάρκεια: 50’+

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1η Αστροεξόρμηση: όρος Ελικώνας

 

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Σ.Ε.Α.) οργανώνει αυτό το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013, στο όρος Ελικώνας την πρώτη του Αστροεξόρμηση για τη νέα χρονιά. Στην εξόρμηση αυτή μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως των αστρονομικών του γνώσεων, του αστρονομικού εξοπλισμού που διαθέτει και του αν είναι μέλος ή όχι του ΣΕΑ.

 

Χρόνος:

Εκείνη την μέρα θα έχουμε Νέα Σελήνη και προβλέπεται πως ο καιρός θα είναι καλός, κάτι που κάνει τη βραδιά ιδανική για αστροπαρατήρηση! Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε θα έχει την εξής μορφή:

  • -) Αναχώρηση από Αθήνα το απόγευμα του Σαββάτου.
    -) Αστροβραδιά Σάββατο βράδυ μέχρι Κυριακή πρωί.
    -) Ανάπαυση σε δωμάτια στο χωριό Κυριάκι Σάββατο βράδυ μέχρι Κυριακή πρωί.
    -) Αναχώρηση για Αθήνα Κυριακή μεσημέρι.

Τόπος:

Η τοποθεσία που θα λάβει χώρα η αστροεξόρμηση βρίσκεται μόλις 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Είναι πάρα πολύ καλή για ουράνια παρατήρηση και αστροφωτογράφιση. Ενδεικτικά, με καθαρό ουρανό, αντικείμενα όπως ο γαλαξίας της Ανδρομέδας και το Διπλό Σμήνος είναι ορατά με γυμνό μάτι και με απευθείας όραση! Στην τοποθεσία αυτή, θα λάβει χώρα και η 8η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων (ΠΕΕΑ) τον Ιούλιο του 2014 που θα διοργανώσει ο ΣΕΑ. Για όσους δεν έχουν αμάξι, θα γίνει η απαραίτητη συνεννόηση με άλλους συμμετέχοντες προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλα τα διαθέσιμα αμάξια! Κοντά στην περιοχή αυτή βρίσκεται το χωριό Κυριάκι, στο οποίο μπορούν να νοικιαστούν δωμάτια για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν εκεί.

 

Πρόγραμμα αστροπαρατήρησης:

  • -) Για όσους έχουν εξοπλισμό και είναι έμπειροι ερασιτέχνες αστρονόμοι… μπορούν να χαρούν τον ουρανό με αστροπαρατήρηση και αστροφωτογράφιση.
    -) Για όσους έχουν εξοπλισμό, αλλά δεν τον έχουν δοκιμάσει και θα ήθελαν μια βοήθεια στο να ξεκινήσουν τις παρατηρήσεις τους, μπορούμε να βοηθήσουμε με σεμινάριο αστροπαρατήρησης που θα λάβει χώρα εκείνο το βράδυ.
    -) Τέλος, για όσους δεν έχουν εξοπλισμό και έχουν μικρή εμπειρία στην αστρονομική παρατήρηση (πρώτη επαφή!), πέρα από το σεμινάριο, θα είναι διαθέσιμα κάποια τηλεσκόπια μέσα από τα οποία θα μπορέσουν να θαυμάσουν το νυχτερινό ουρανό!

Σεμινάριο:

Το σεμινάριο που θα λάβει χώρα έχει ως στόχο, αφενός να προσφέρει γνώσεις και εμπειρία όσον αφορά στην αστρονομική παρατήρηση και αφετέρου να δώσει την ευκαιρία σε όσους δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει τηλεσκόπιο (ή το έχουν κάνει λίγες φορές) να θαυμάσουν το νυχτερινό ουρανό. Το σεμινάριο θα ακολουθήσει το εξής πρόγραμμα:

  • -) Μάθημα ουρανογραφίας, δηλαδή ξενάγηση στο νυχτερινό ουρανό με ένα green laser (ονόματα, θέση, ιστορία και μυθολογία αστέρων, αστερισμών και άλλων ουράνιων σωμάτων).
    -) Πρώτη επαφή με τον ουρανό (κίνηση της ουράνιας σφαίρας, της Σελήνης και των πλανητών). Πρακτικές αστρονομικές γνώσεις: προσανατολισμός, υπολογισμός της ημερομηνίας και της ώρας με βάση τον ουράνιο θόλο κ.ά.
    -) Οδηγίες του πώς στήνεται ένα τηλεσκόπιο και του πώς λειτουργεί.
    -) Παρατήρηση από τηλεσκόπια (αστέρες, αστρικά σμήνη, νεφελώματα, γαλαξίες)!

Συμμετοχή:

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν. Όμως, θα υπάρξει αναγκαστικά κάποια επιβάρυνση για όσους αποφασίσουν να κοιμηθούν σε δωμάτια στο Κυριάκι. Επίσης, όσοι θα ήθελαν να συμμετέχουν στην Αστροεξόρμηση, πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα μέχρι την Τετάρτη: https://docs.google.com/forms/d/18c7qQwCgDHvTLsENRrDytnnv4mfF35G_qKa8AZeCHPE/viewform

 

Την Πέμπτη θα σταλεί e-mail σε όσους θα έχουν δηλώσει συμμετοχή, δίνοντας παραπάνω λεπτομέρειες και οδηγίες (ώρα και τόπος αναχώρησης από την Αθήνα κ.τ.λ.)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη αστροεξόρμηση μελών και φίλων του ΣΕΑ στην τοποθεσία που θα λάβει χώρα η 8η ΠΕΕΑ, στο όρος Ελικώνας.

 

Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος ήταν μεγάλη, καθώς η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τα 65 άτομα! Αρχικά, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μάθημα ουρανογραφίας, καθώς και ένα μάθημα παρατηρησιακής αστρονομίας με πιο τεχνικές λεπτομέρειες για την μελέτη της ουράνιας σφαίρας (συνολική διάρκεια 1.5 ώρα). Έπειτα, παρά την υγρασία που έκανε δύσκολη την παρατήρηση από τα τηλεσκόπια τις πρώτες νυχτερινές ώρες, ακολούθησε η παρατήρηση αντικειμένων βαθέως ουρανού, πλανητών, μεταβλητών και διπλών άστρων. Τέλος, έγινε και καταγραφή της φωτορύπανσης ώστε να εκτιμηθεί με ακρίβεια το πόσο σκοτεινός είναι ο ουρανός στην τοποθεσία.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και τον ΕΟΣ Κυριακίου, για την εκπληκτική βραδιά, το πάθος και τον ενθουσιασμό που μοιράστηκαν μαζί μας. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Νέα Σελήνη, καιρού επιτρέποντος!

 

Φωτογραφίες από την αστροεξόρμηση μπορείτε να βρείτε εδώ: http://box.hellas-astro.org/Events/Astroexormisi_2013-14_1/

 

Καθαρούς Ουρανούς!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

2η Τακτική Συνάντηση μελών και φίλων του ΣΕΑ, 2013-2014:

 

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 11:45 στο χώρο του hackerspace (http://hackerspace.gr/wiki/Getting_Here), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μελών και φίλων του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Στη συνάντηση αυτή θα γίνουν οι παρακάτω ομιλίες - συζητήσεις:

 

1. " Ψηφιακές παρατηρήσεις πλανητών κατά τη διάρκεια της ημέρας" - Μ.Καρδάσης -> ~30’

2. " Ο Σ.Ε.Α. στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΠΣΕΑ)" - Ο.Βουτυράς -> ~30’

 

Η πρώτη ομιλία θα αποτελεί μια παρουσίαση της μεθοδολογίας που απαιτείται να ακολουθήσει κανείς προκειμένου να κάνει όχι μόνο παρατηρήσεις, αλλά μάλιστα και καταγραφή πλανητών κατά τη διάρκεια της ημέρας! Πρόκειται για μια πρωτότυπη εργασία που παρουσιάστηκε στο EPSC 2013 (Λονδίνο) και στο 8ο ΠΣΕΑ (Θάσος), χρήσιμη για πλανητικούς παρατηρητές και φωτογράφους.

 

Στη δεύτερη ομιλία θα γίνει μια παρουσίαση των εντυπώσεων μελών του συλλόγου από το 8ο ΠΣΕΑ: ομιλίες, σεμινάρια, poster, συζητήσεις κ.ά. Με αφορμή αυτή την ομιλία, θα ακολουθήσει ενημέρωση των μελών του ΣΕΑ σχετικά με θέματα που αφορούν το ΣΕΑ, όπως η ανάληψη της 8ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων.

 

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε κοντά μας!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης