Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Στην τελευταία εξόρμηση και μετά απο ένα "κοπάνημα" στο έδαφος, το maksutov απευθυγραμμίστηκε και τα χάλια είδωλα είναι πλέον γεγονός.

Κατέβασα ένα pdf της Orion USA, που έχει κάποια βήματα για την ευθυγράμμιση των maksutov της εταιρείας, τα οποία έχω την εντύπωση πως είναι ίδια με τα skywatcher. Ακολούθησα τα βήματα αλλά δεν κατέληξα σε σωστή ευθυγράμμιση.

Το σύστημα είναι το push/pull, δηλαδή οι 3 μεγάλες βίδες σπρώχνουν και οι 3 μικρές τραβούν, αλλά μπορεί και το αντίθετο, πως θα καταλάβω ποιες είναι ποιές;

Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να καταλάβω τη φιλοσοφία των βιδών, δηλαδή το τι πρέπει να λύσεις και τι να σφίξεις, πότε και πόσο, θα ήμουν ευγνώμων. Αλλιώς, να το πάω σε κάποιους που ξέρουν.

Γιάννης
Δημοσιεύτηκε

Θα σου πω τι έκανα εγώ, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και το πιο σωστό:

Πρώτα ξεβίδωσα τελείως τις μικρές βίδες που είναι push. Παίζοντας με τις μεγάλες βίδες μόνο και κοιτάζοντας τον πολικό αστέρα, έφερα το τηλεσκόπιο σε σχεδόν τέλεια ευθυγράμμιση.Μετά άρχισα να βιδώνω λίγο λίγο τις μικρές εναλλάξ. Καθώς τις βιδώνεις χαλάει η ευθυγράμμιση πάλι, γι αυτό τις βιδώνεις ελάχιστα τη φορά και εναλλάξ ώστε να μη αποκλείνεις πολύ απο την τέλεια ευθυγράμμιση. Σκοπός είναι όταν θα το φέρεις τελικά ξανά σε ευθυγράμμιση, οι μικρές βίδες να ασκουν αρκετή πίεση για να "κλειδώσει" η ρυθμιση αλλά όχι υπερβολική πίεση (θυμίσου πόση αντίσταση έφερναν όταν τις πρωτοξεβίδωνες για να καταλάβεις πόσο χρειάζεται). Στην ουσία κάνεις 2 φορές ευθυγράμμιση, δεν είναι δύσκολο, απλά όταν το κάνεις πρώτη φορά θέλει αρκετή υπομονή.

Aν δεν το έχεις διαβάσει ήδη, διάβασε κι αυτό:http://legault.perso.sfr.fr/collim.html

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για την απάντηση, όμως δεν βγάζω άκρη όσο και να προσπαθώ, μου 'χει βγάλει το λάδι, μιλάμε για μεγάλο γρίφο. Τελικά αναγκάστηκα να λύσω τελείως την πλάτη και να την ξαναδέσω γιατί το λαστιχάκι ζορίστηκε αρκετά και βγήκε έξω. Ήθελα να βγάλω έξω όλο το καθρέφτη για να φυσήξω και ένα δύο σκουπιδάκια που τρυπώσαν εκεί μέσα, αλλά αυτό για να γίνει πρέπει να λύσεις τον μηνίσκο, κάτι που θέλει ειδικό εργαλείο και δεν το έχω. Θα προσπαθήσω μέχρι αύριο, μετά θα το παραδόσω σε κάποιον που ξέρει.
Γιάννης
  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου, αλλά τελικά ήταν λανθασμένη η εκτίμηση μου, κάτι που επιβεβαιώθηκε στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης απο τον Άρη Μυλωνά. Η λάθος εκτίμησή μου οφειλόταν τελικά στο διαγώνιο και όχι στο τηλεσκόπιο, παρόλαυτα ο κος Άρης ευθυγράμμισε το τηλεσκόπιο άριστα και πλέον είναι και καλύτερο απο πριν!
Γιάννης
Δημοσιεύτηκε
Λογικά αν το orion usa είναι iίδιο με το skywatcher(εχω το 150μμ)και επειδή έκανα προχτές ευθυγράμμιση οι 3 μικρές βίδες είναι το κλείδωμα κατόπτρου ενώ η ευθυγράμμιση γίνεται ΜΟΝΟ με τις 3 μεγάλες βίδες. πρώτα ξεβιδώνεις τις 3 μικρές ,και με κινήσεις 1/4 της στροφής και έχοντας ένα αφεστιασμενο αστέρα στο πεδίο γυρνάς τις 3 μεγάλες βίδες μεχρι να πετύχεις ενα ομοκετρικο τέλειο <κουλούρι>.μετα ξανασφιγγεις τις 3 μικρές βιδες για να κλειδώσεις την ευθυγράμμιση.

73 SV1EIH

Δεληγεωργόπουλος Δημήτριος

www.edsro.eu

sw1eih@yahoo.gr

GSO 6\" RC-CCD67 FR

ATIK 16 HR

ASI 120 mc ccd

NIKON D-7000

CANON EOS 500D(mod)

HEQ5 SKYSCAN PRO GOTO

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης