premier Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2005 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2005 Ώρες ώρες πιστεύω πως η περιοχή μου δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το Las Vegas ή άλλη μεγαλούπολη σε ότι αφορά τον πληθωρικό φωτισμό. Διαθέτει πάσης φύσεως λαμπτήρων , φανών κτλ. Ειδικά τώρα που πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα είναι το κάτι άλλο. Δεν ξεχωρίζεις τη νύκτα από την ημέρα. Θαρρείς και η γη σταμάτησε να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της και λούζεται συνεχώς από ένα αέναο φως. Ιδού και η απόδειξη : σας στέλνω και κάποιες φωτογραφίες της περιοχής απ΄ όπου φωτογραφίζω τα βράδια . ..."Ουπς τις ημέρες" ήθελα να πω. Οι φωτογραφίες είναιν αποτέλεσμα εκθέσεων του ενός λεπτού περίπου στα iso 100 kai f/5.6
maxplanck Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2005 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2005 Εξαιρετικά(ειδικά για... οδομαχίες,δεν μπλοκάρουν!!!)Η απολυτη λύση για τις ... λάμπες της ΔΕΗKALASNIKOV
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2005 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2005 Αν ανοίξουμε όλοι οι αστρονόμοι μια συγκεκριμένη στιγμή όλες τις ηλεκτρικές μας συσκεύες λέτε να κάνουμε blackout;Ή αν λέγαμε στον Bin Laden να ρίξει κανένα αεροπλανάκι (μικρό μονοκινητήριο χωρίς πιλότο (τηλεκατευθηνόμενο)) σε καμιά κολώνα τση ΔΕΗς; Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
PapGeo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2005 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2005 Εξαιρετικά(ειδικά για... οδομαχίες,δεν μπλοκάρουν!!!) Η απολυτη λύση για τις ... λάμπες της ΔΕΗ KALASNIKOV Καλή ιδέα αλλά… εδώ πια χρειάζονται όπλα μαζικής καταστροφής!
amgamer Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2005 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2005 μεγαλο προβλημα η φωτορυπανση...τι να πουν κ αυτοι που μενουν σε πολεις τεραστιες!?? sydney,las vegas,new york.............αυτοι ουτε το φεγγαρι δν θα βλεπουν κατι ειχα ακουσει για ενα παρκο που δν θα χε φωτισμο κ θα ηταν καταλληλο για αστρονομικη παρατηρηση καπου κοντα στην Αθηνα!δν ξερω αν αληθευει.... δν υπαρχει καποια προταση για την μειωση της φωτορυπανσης?..καποια καπακια για τις λαμπες που να μν αφηνουν το φως να φευγει προς τα πανω?χωρις ταυτοχρονα να εμποδιζει κ τον φωτισμο των δρομων που ειναι πολυ βασικος???? BRESSER-GALAXIA(114/900)K-6mm,K-25mm,barlow 2xcelestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.
MARINOS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2005 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2005 μεγαλο προβλημα η φωτορυπανση...τι να πουν κ αυτοι που μενουν σε πολεις τεραστιες!?? sydney,las vegas,new york.............αυτοι ουτε το φεγγαρι δν θα βλεπουν κατι ειχα ακουσει για ενα παρκο που δν θα χε φωτισμο κ θα ηταν καταλληλο για αστρονομικη παρατηρηση καπου κοντα στην Αθηνα!δν ξερω αν αληθευει....δν υπαρχει καποια προταση για την μειωση της φωτορυπανσης?..καποια καπακια για τις λαμπες που να μν αφηνουν το φως να φευγει προς τα πανω?χωρις ταυτοχρονα να εμποδιζει κ τον φωτισμο των δρομων που ειναι πολυ βασικος???? Μου είχε κάνει εντύπωση όταν διάβασα, πριν απο καιρό, σε ένα τεύχος του Astronomy, ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε μιά ομάδα ελάχιστων χωρών, που έχουν θεσπίσει μέτρα κατά της φωτορύπανσης. Είχε μάλιστα ειδική σημείωση για τη χώρα μας πάνω σε ένα παγκόσμιο χάρτη φωτορύπανσης, ως μία από τις ειδικές περιπτώσεις !!!Πιστεύω ότι, κι αλήθεια νάλεγε ο συντάκτης του άρθρου, όλα αυτά πήγαν μακρυνό περίπατο μετά την ολοκλήρωση διάφορων, ας πούμε ολυμπιακών, έργων.Οποιος φίλος διασχίσει την περιφερειακή οδό του σταδίου στην Καλογρέζα, ας ρίξει μιά ματιά στα "φώτα πόλης" κατά μήκος της, είναι πολύ μοδάτα, trendy κλπ. και έχουν και "νευτώνεια" φιλοσοφία κατασκευής: Ρίχνουν όλο το φως ΚΑΘΕΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΠΑΝΩ και ανακλούν με ένα κάτοπτρο ένα μέρος του προς τα κάτω !Κάτι αντίστοιχο θέλουν να κάνουν και στο χωριό του πατέρα μου (Αρχαία Κόρινθος), γιά να προσελκύσουν (λένε) κόσμο και ευρώ: θα φωτίσουν με τεράστιας ισχύος προβολείς , από τους πρόποδες και επάνω, όλο τον Ακροκόρινθο, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, όλο το χρόνο !Αν γίνει κάτι τέτοιο, εγώ χαιρέτησα μάλλον γιά πάντα παρατήρηση/τηλεσκόπια κλπ., καθότι είναι το μοναδικό σχετικά σκοτεινό (νότια) μέρος που "ασκήσω" το χόμπυ μου με σχετική άνεση.Είχα την τύχη να βρίσκομαι φέτος στη Γενεύη με πολύ καλό καιρό. Είναι μιά πόλη 300.000 κατοίκων που ακόμη και μέσα από το καρα-κέντρο όπου έμενα, ο νυχτερινός ουρανός ήταν αισθητά σκοτεινότερος προς όλες τις κατευθύνσεις, από την βόρεια Κορινθία που έχει λιγότερους κατοίκους.Πολύ θα ήθελα επίσης μιά συμβουλή από κάποιους πιό ενημερωμένους συνερασιτέχνες γιά το πως μπορεί κανείς να πιέσει/αντιδράσει/εμποδίσει τέτοια αρνητικά γιά την ερασιτεχνική αστρονομία έργα. Οι οικολόγοι είναι πάντως σύμμαχοί μας, αντιδρώντας από τη μεριά τους για τις επιπτώσεις που έχουν τέτοια εγχειρήματα "πλούσιου" φωτισμού στην τοπική πανίδα και χλωρίδα. Αν κάνει ο καθένας ότι περνάει απο το χέρι του, δεν θα βγούμε χαμένοι. Χρήστος Μαρινός
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 2, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 2, 2005 θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό..στην περιοχή μου η φωτορύπανση είναι ελάχιστη και η ταράτσα μου έχει νότια θέα,έτσι έχω στο οπτικό μου πεδίο όλη την εκλειπτική... αλλά κάτι λάμπες απέναντι μου χαλάνε το "περιβάλλον" .. πότε θα πάρω τη σφεντόνα....και γω δεν ξέρω..
Foehammer Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 2, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 2, 2005 Καλως ηλθατε στην Κυπρο!!!! Με μονο 30-40 λεπτα απο την Πρωτευουσα μπορειτε να απολαυσετε mag.6-7 ουρανους και αν ειστε καλα παιδια σας περνουμε και σε mag.8+ Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
maxplanck Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Λοιπόν φίλοι, ας μελετήσουμε τον εχθρό μας , μήπως και τον ... νικήσουμε!Επεσε στα χέρια μου για δοκιμή ένα φίλτρο LPR της Celestron.Φωτογράφισα ένα λαμπτήρα με το φιλτρο μπροστα!
maxplanck Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Και μία φυσικά χωρίς το φίλτρο.
maxplanck Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Ολα τα σχετικά φίλτρα ασχολουνται με την αποκοπη(μείωση καλύτερα) μέρους του ορατου φασματος το οποίο υποτίθεται οτι εκπέμπεται απο πηγές τεχνητου φωτός.Σας ρωτάω λοιπόν:αν κάποιος εντοπισει τα συγκεκριμμένα μήκη κύματος ,υπάρχει καποιο αντίστοιχο πρόγραμμα για να τα αφαιρέσει???Η σκέψη μου είναι απλή.ΨΗΦΙΑΚΟ ΦΙΛΤΡΟ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗΣ!!!
maxplanck Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Αντε πληροφορικάριοι,περιμένω απάντηση!!!
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 μμμμ... Καλή ιδέα αλλά δεν ξέρω αν μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τα μήκη κύματος τεχνητών φώτων...
maxplanck Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Σαν ιδέα και γω καλή τη βρίσκω.Τη πρότεινα άλλωστε Τα μήκη κύματος βρίσκονται πανεύκολα.Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος που σου απαντώ.Ο λόγος είναι η υπογραφή σου!Φίλε Τηλέμαχε Ο Αρχιμήδης θα ζεί όσο υπάρχουν σκεπτόμενα ατομα!Θλίβομαι όμως για τη μοίρα της γενιάς που θα κάνει το ΤΡΑΓΙΚΟ λάθος να ξεχάσει τον Αισχύλο............................Μηδέν άγαν φίλε μου.
Heal Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Δεν ξέρω αν θα είναι τόσο εύκολο να λύσουμε το πρόβλημα της φωτορρύπνασης με ένα ψηφιακό φίλτρο γιατί δεν θα πρόκειται για ένα μόνο μήκος κύματος να το κόψουμε αλλά για μια συνεχή κατανομή που λογικά θα έχει αλληλοπικαλύψεις με μήκη κύματος που αποτελούν σήμα, από την άλλη μια δοκιμή ποτέ δεν έβλαψε κανένα. Όσο για τον Αισχύλο και τον Αρχιμήδη θα συμφωνήσω με τον Βασίλη (κατά κόσμον Μάξιμο ). Το ωραίο ακόμα και αν δεν ανήκει στο χώρο που αγαπάμε (αστρονομία, επιστήμη ή δεν ξέρω τι άλλο αρέσει στον καθένα) δεν πρέπει να το υποτιμούμε. Μου θυμίζει μονόπλευρες εκτιμήσεις καθηγητών (δυστυχώς) που έλεγαν τι θα ήταν τα μαθηματικά χωρίς τη φυσική, τί η φυσική χωρίς τη χημεία και πάει λέγοντας... Μάλλον άγνοια και στη συνέχεια άδικη υποτίμηση του ενός ή του άλλου τομέα οδηγούν σε τέτοιες απόψεις. Δεν μπορούμε όμως να τα ξέρουμε όλα και για αυτό δεν είναι δίκαιο να τα κρίνουμε όλα.
maxplanck Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2005 Τί προτείνεις λοιπόν φίλε Heal???Ψυχανεμίζομαι οτι το πρόβλημα είναι στο software.Θα μας βοηθήσουν οι πληροφορικάριοι και αν ναί ,πώς???
Heal Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Θα συμφωνήσω με την προηγούμενη άποψη ότι πρέπει να λάβουμε μια εικόνα της "φωτορρύπανσης" να δούμε σε τι μήκος κύματος εκπέμπει και μετά κόβουμε και ράβουμε ανάλογα.
maxplanck Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Εικόνα για τη φωτορύπανση έχουν ήδη σχηματίσει οι κατασκευαστές των διάφορων φίλτρων.Δεν έχουμε παρα να δούμε ποιά μήκη κύματος προτείνονται προς αποκοπή.Αναγράφονται στα χαρακτηριστικά των φίλτρων!
MARINOS Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Εικόνα για τη φωτορύπανση έχουν ήδη σχηματίσει οι κατασκευαστές των διάφορων φίλτρων.Δεν έχουμε παρα να δούμε ποιά μήκη κύματος προτείνονται προς αποκοπή.Αναγράφονται στα χαρακτηριστικά των φίλτρων!Δυστυχώς, μάλλον δεν είναι σταθερή η βρωμιά σε κάθε περιοχή.Υπάρχουν 3-4 βασικοί τύποι λαμπτήρων και διαφορετικές υλοποιήσεις τους απο τους κατασκευαστές, έτσι τα μήκη κύματος μεταβάλλονται, καμμιά φορά αισθητά.Στη γειτονιά του χωριού μου, έχω τη ρύπανση του εθνικού δρόμου από λαμπτήρες υψηλής πιέσεως νατρίου, των μνημείων από ατμών υδραργύρου και των δρόμων γύρω απο το σπίτι, που είναι μεν νατρίου αλλά με επίστρωση φωσφόρου για να γίνεται το φως λευκό !Τι να πρωτοκόψουν τα καημένα τα φίλτρα ; Χρήστος Μαρινός
japetus Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Στη σελίδα http://www.weasner.com/etx/techtips/lp-filter.html αναφέρει κάποιος τη χρηση UV φιλτρου για καταπολέμηση της φωτορύπανσης.
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2005 Εχετε δίκιο για την υπογραφή... το διάβασα σε ένα βιβλίο και μπορώ να πω ότι μου "άρεσε".... Μάλλον θα την αλλάξω..
aristarchus Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2005 Μου είχε κάνει εντύπωση όταν διάβασα, πριν απο καιρό, σε ένα τεύχος του Astronomy, ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε μιά ομάδα ελάχιστων χωρών, που έχουν θεσπίσει μέτρα κατά της φωτορύπανσης. Είχε μάλιστα ειδική σημείωση για τη χώρα μας πάνω σε ένα παγκόσμιο χάρτη φωτορύπανσης, ως μία από τις ειδικές περιπτώσεις !!!Το θυμαμαι το αρθρο πολυ καλα αλλα η αναφορα για την Ελλαδα ηταν οτι ειναι ακομα στο σκοταδι (που λεει ο λογος) σε σχεση με αλλες Ευρωπαικες χωρες. ΔΕΝ εγινε κανενα σχολειο οτι το κρατος πηρε ιδιαιτερα μετρα ... σιγα στην Ελλαδα να γινει κατι εκ των προτερων. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
aristarchus Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2005 Ψυχανεμίζομαι οτι το πρόβλημα είναι στο software.Θα μας βοηθήσουν οι πληροφορικάριοι και αν ναί ,πώς???Μαγκες, Με 100$ καθαρηζουμε περι φωτορυπανση ΚΑΙ σεληνη ... να παρετε ενα φιλτρο H-alpha (πχ 6 η 10 nm). Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
premier Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2005 Αντώνη , καλό το φίλτρο H-alpha , αλλά κόβει πολύ σήμα. Εϊναι ιδανικό για νεφελώματα .Τι γίνεται όμως με τους γαλαξίες και τα σμήνη ; Ειδικά αυτό που προτείνεις στα 6nm ή 10 nm είναι πολύ ισχυρό. Σκέψου το φίλτρο H-alpha της Astonomik που είναι στα 13nm κόβει τα πάντα . Το άλλο πρόβλημα που προκύπτει είναι οι μεγάλοι χρόνοι έκθεσης που θα χρειάζονται με τη χρήση τέτοιων φίλτρων. Άρης
amgamer Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2005 συγνωμη!! ποσα φιλτρα H-alpha υπαρχουν???(δν αναφερομαι σε μαρκες..)ενα δν ειναι??αυτο που το χρησιμοποιεις για τον Ηλιο κ κανει πανω απο 1500Ε αν θυμαμαι... εγω με το 4.5"μπορω να βαλω ενα τετοιο φιλτρο ωστε να μπορω να δω καλυτερα απο Αθηνα?στα νεφελωματα..οπως αυτο του ωριωνα!υπαρχει καποιο φιλτρο που με την χρηση του να βλεπεις καλυτερα?? σκεφτομαι να κανω καποιες αγορες,αλλα δ ξερω αν αξιζουν για το 4.5"!θα κανουν καθολου δουλεια?? αρχιζω κ ερωτευομαι κτ ομορφα 8" κ 10"............. BRESSER-GALAXIA(114/900)K-6mm,K-25mm,barlow 2xcelestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα