Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αν καταλαβαίνω καλά, θες να κάνεις παρατήρηση με αστρονομική βιντεοκάμερα;

Έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετά οι Watec για παρατήρηση/καταγραφή φαινομένων όπως αποκρύψεις, εκλείψεις και άλλα (κάνε μια σχετική αναζήτηση με τον όρο αυτό). Δεν ξέρω κάποιον εδώ που να εξασκείται σε αυτό το χόμπι αντί για κανονική παρατήρηση βαθύ ουρανού.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Η σκεψη μου ειναι να συνδυαστει ενα πολυ μεγαλο και δυνατο τηλεσκοπιο με καμερα με σκοπο

1) να μην παρατηρω απο τον προσοφθαλμιο αλλα απο μονιτορ/laptop (ακομα και τον βαθυ ουρανο).

2) η καμερα να ειναι τοσο φωτο-ευαισθητη ωστε στην οθονη να βλεπω ο,τι θα εβλεπα αν εβαζα το ματι στον προσοφθαλμιο.

Αρα μιλαμε για υψηλη ευκρινεια οθονης και υπερ-υψηλη ευαισθησια καμερας.

Για ποιο λογο; Διοτι με το ματι κολλημενο στον προσοφθαλμιο δε μπορει να μεινει κανεις πολυ ωρα συνεχομενα. Επισης αν μιλαμε για dobs 16" εκει τα πραγματα ειναι εξαιρετικα αβολα σε παρατηρηση προς το ζενιθ του ουρανου.

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά δε μου φαίνεται ελκυστική ιδέα, καλύτερα να το φωτογραφίσεις, αυτό έχει νόημα. Η "ζωντανή" εικόνα με βιντεοκάμερα δε θα είναι ούτε καλή σαν κανονική αστροφωτογραφία αλλά ούτε και θα έχει την αίσθηση του να έχεις το μάτι στον προσοφάλμιο.

Από εκεί και πέρα, βλέπω πως οι κάμερες βγάζουν αναλογική έξοδο S-VHS οπότε η εικόνα μόνο υψηλής ανάλυσης δεν μπορεί να βαπτιστεί (μιλάμε για 400 οριζόντιες γραμμές δηλαδή όταν θα την ψηφιοποιήσεις και θα την περάσεις στον υπολογιστή για 400 πιξελ κάθετη ανάλυση). Και φυσικά θα έχεις ανάγκη να κουβαλάς όλα τα σχετικά ηλεκτρικά παραφερνάλια όπως όταν πας για φωτογραφία, πηγές ενέργειας, καλώδια, υπολογιστές κτλ.

Δεν ξέρω, φοβάμαι πως δε θα είναι όσο καλό όσο περιμένεις και θα απογοητευτείς.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Κοιταξε για αντικειμενα ηλιακου συστηματος μπορεις να το κανεις, με τις καμερες που χρησιμοποιουμε για πλανητικη φωτογραφηση (τυπου webcam). γιανα καταλαβεις η ρυθμιση ειναι απο 10 μεχρι 100+καρε/δευτ. (αναλογα το στοχο)

Οι καινουριες ειναι αρκετα ευαισθητες και ορισμενοι τις χρησιμοποιουν και για deep sky. Αλλα σε deep sky το κλειστρο πρεπει να μεινει αρκετο για καποιο χρονο (παλι αναλογα το στοχο) πχ. 5-10-30 sec

δεν νομιζω οτι υπαρχουν καμερες να δειξουν βαθυ ουρανο με ροη βιντεο... αλλα αν υπαρχουν ισως να κανουν οσο δυο 16αρια... [-X

Δημοσιεύτηκε
Φίλε νομίζω πως θα χαθεί το νόημα της παρατήρησης. Τα αρχέγονα φωτόνια που έκαναν 1 εκατομμύριο χρόνια να απεδεσμευτούν από το άστρο και ταξιδευαν αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες έτη θα βρουν για αποδέκτη έναν αισθητήρα και όχι το μάτι σου. Κατα την παρατήρηση δε βλέπεις απλά ένα είδωλο , μια εικόνα ενός αντικειμένου αλλά τα τα αποτελέσματα διεργασιών που συνέβησαν πολλά χρόνια πριν. Αν το αντιληφθούμε αυτό πριν παρατηρήσουμε κάτι τότε αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρατήρηση. Φαντάζομαι θα θέλεις τεχνικές συμβουλές . Λοιπόν έχω δει βίντεο deep sky παρμένες είτε με οδηγητική κάμερα πχ QHY 5 , είτε με WATEC , είτε με απλή webcam και το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό και δε συγκρίνεται με τίποτα με τη θέα μέσα από ένα καλό προσοφθάλμιο κι ένα καλοευθυγραμμισμένο τηλεσκόπιο. Για πλανητική ίσως να ενδείκνυται περισσότερο η τεχνική που προτείνεις για τι σε συνεχή παρατήρηση δε θα κουράζεται το μάτι π.χ σελήνη. Ελπίζω να βρεις άκρη. ξεκίνα με μια απλή webcam και πειραματίσου !
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Μαλιστα.... Με προβληματιζουν ολα αυτα που γραφετε. Θα ελεγα με αποθαρρυνουν κιολας.

Μου δημιουργειται κι ενα ερωτημα ομως. Οταν καποιος κανει αστροφωτογραφηση και εχοντας ανοιχτο το κλειστρο αρκετη ωρα, εχει πλεον μια πολυ ωραια εικονα, δε μπορει να συνδεσει τη φωτογραφικη μηχανη με ενα μονιτορ full HD (ή και 4K πλεον) με hdmi ωστε να δει την εικονα ζωντανα λιγο πριν την αποθανατισει; Ουσιαστικα να χρησιμοποιησει την φωτογραφικη μηχανη για να προβαλει μια ευκρινη εικονα deep sky σε μεγαλο μονιτορ....

Δημοσιεύτηκε
Όσοι αστροφωτογραφίζουν με CCD βλέπουν τα καρέ που τραβάνε συνέχεια στον υπολογιστή τους. Όμως, τα μεμονωμένα καρέ απέχουν πολύ από την τελική εικόνα που θα προκύψει από άθροιση και επεξεργασία. Ωστόσο αν εσύ αρέσκεσαι στο να βλέπεις στο laptop το αντικείμενα όπως το τραβάς, μπορείς. Οι οθόνες των laptop είναι συχνά Full HD αλλά δεν είναι εκεί η ουσία, σίγουρα δε λείπει η ανάλυση στην οθόνη.
  • 1 έτος αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Μου είχε ξεφύγει αυτό το νήμα και σε σένα μάλλον αυτό που ανοιξα εγώ φίλε Explorer79.

Ναι μπορεις να δεις "ζωντανά" (σχημα λόγου όχι με 1/30 του δευτερολέπτου έκθεση αλλα με μερικά δευτερόλεπτα) στην οθόνη όχι όπως βλέπεις με το μάτι στον προσοφθάλμιο αλλά 2-3 μεγέθη ΑΜΥΔΡΟΤΕΡΑ αντικείμενα! Οι αστρονομικές βιντεοκάμερες έχουν ανάλυση τηλεόρασης και χαμηλή ευκρίνεια διότι έχουν μεγάλα πιξελ για αυξημένη ευαισθησία.

Ειναι πολύ πιο εύκολη διαδικασία απο την αστροφωτογραφία (δεν χρειάζεσαι οδήγηση, η κάμερα καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια και ένα μικρό τηλεοπτικό μόνιτορ κάνει δουλειά αν δεν θέλεις να κουβαλας μαζι λαπ και frame grabber).

Φυσικα αν θέλεις μπορείς να σώσεις τα βίντεο και να στακάρεις οπότε πλέον μιλάμε για αστροφωτογραφία. Η βιντεοαστρονομία επίσης ειναι ΙΔΑΝΙΚΗ για εκδηλώσεις sidewalk και αστροπάρτυ (γλυτώνεις λερωμενους προσοφθάλμιους απο δαχτυλα "απο εδώ κοιτάμε;" και μάσκαρα ματιών και απο το να εξηγεις σε κάθε έναν χωριστά τι ειναι αυτό που βλέπει).

Δες το άλλο νήμα http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=20524&postdays=0&postorder=asc&start=0 που έχει ανοιχτή με σχετική συζήτηση.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Σήμερα με την πολύτιμι βοήθεια του φίλου Μιχάλη (cpfrutz) κατασκευάστηκε η ιδιοκατσκευή θήκη της cctv κάμερας SC2000. Oι οπές και ο ανεμιστήρα είναι για εξαερισμό / ψύξη. Η κάμερα δοκιμάστηκε στον ήλιο και δούλευε μια χαρά. Αδημονώ να την δοκιμάσω και σε βαθύ ουρανό. :cheesy:

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι πως όταν ανοίγαμε τον ανεμιστήρα υπήρχε θόρυβος / παράσιτα στην εικόνα με τη μορφή οριζόντιων κυλιόμενων γραμμών. Όταν σβήναμε τον ανεμιστήρα όλα πάλι οκ. Έχει κανείς καμια ιδέα πως θα το αντιμετωπίσουμε;

camera3.jpg.14346f74c107e5b2a6cb95ce27e1eb6b.jpg

camera4.jpg.a42d516ec690d86833d90ff66f03d1e0.jpg

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης