Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2005 Δεν ξέρω αν με πείτε Υ.Τ.(υπερβολικά τυχερό),αλλά... πριν μια βδομάδα πήγα σε μια θεία μου επίσκεψη όταν είδα την παρακάτω μηχανή!! Τα παιξα!!και εγώ που έλεγα που θα βρω μηχανή χειροκίνητη για αστροφωτογραφία!! μου την χάρησε ,και είναι ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ.Το θέμα είναι τώρα ότι θέλω βοήθεια σχετικά με τη χρήση της.Εχω διαβάσει αρκετά, αλλά τι καλύτερο από τους αστροφωτογράφους του astrovox?? εχει ρύθμιση Β για απεριόριστη έκθεση.Σκοπεύω να πάρω και ισημερινή στήριξη με αστροστάτη.Τι άλλο νομίζετε ότι θα χρειαστώ?απο φίλμ? πολλές οι ερωτήσεις ,μην σας κουράζω συμβουλεύστε με όπως εσείς θεωρείτε καλύτερα.. ευχαριστώ
japetus Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2005 Επ!! Η Ζενιτ ΕΤ, η πρωτη μου μηχανη.. Πρεπει να την ειχα παρει οταν ημουν και εγω στην ηλικια σου στα πρωτα μου βηματα, παμφτηνη αλλα αξιοπρεπεστατη για το κοστος της. Εχει μεγαλωσει γενιες και γενιες εκκολαπτομενων φωτογραφων.. Εχω βγαλει πολυ ωραιες φωτογραφιες με αυτην, δεν την εχω δοκιμασει ομως σε αστροφωτογραφηση.. Με γεια σου! Αλήθεια, αν ξερει καποιος, ο λόγος που δεν την εχω χρησιμοποιησει για αστροφωτογραφηση είναι ότι δεν εχω το καταλληλο t-ring. Επειδη αμφιβάλλω αν υπαρχει κατι ειδικο για ζενιτ, κατι που ακουσα οτι χρησιμοποιει το ιδιο με τη Pentax P ισχυει;
maxplanck Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2005 Ο άγιος Βασίλης σε θυμήθηκε πρώτο-πρώτο!!!Ειναι φοβερό το συναίσθημα να σου δωρίζουν κάτι ακριβώς τη κατάλληλη στιγμή!!!Το ΄ζησα και γω με μία ... θεία μου που μου χάρισε το "SPARTAKUS" του Αram Khasaturian!!!(και πολλά άλλα )Λοιπόν, εισαι τυχερός κάτοχος μίας πολύ ωραίας Ζενιτ!!!Ξεκίνα με ένα Τ-ring για Ζενίτ και... τα λέμε.Α, και ένα ντεκλανσέ!Προς τον ΙαπετόΙΣΧΥΕΙ!Για Μ42 σπείρωμα.Το έχω δοκιμάσει φίλε μου!
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2005 Τηλεμαχε με γεια!Η Ζenit εχει θεση T και κλειδωνει ανοιχτο το διαφραγμα ακομα και χωρις ντεκλανσε... για piggybacκ δεν θα το χρειαστεις, απλως κλεινε το φακο με μια μαυρη καρτα η το καπακι του οταν βαζεις Τ. Ο adapter ειναι Pentax S (international screw mount, M42).Ως μηχανη εχει και πλην παντως.. μεγαλο βαρος, μικρη γκαμα ταχυτητων (απο 30 κατευθειαν στο B), μετριοτατο φακο, σκοτεινο σκοπευτρο μεγαλους κραδασμους απο τον καθρεφτη, ταχυτητα συγχρονισμου του φλας μονο 1/30.Οι ανατολικογερμανικες Praktica ηταν οι καλυτερες SLR του ανατολικου μπλοκ.Φιλμ δοκιμασε Fuji superia 1600 για piggyback απο (το τονιζω) σκοτεινο ουρανο, απο Αθηνα ξεχνα το,θα φτασεις σε ομιχλιασμα ουρανου (sky fog) σε δευτερολεπτα.Κλεισε το διαφραγμα στο 4 (και στο 2.8 το μισο πεδιο ειναι χαλια) και δοκιμασε εκθεσεις 5 λεπτα και πανω.Με στατικο τριποδα δοκιμασε εκθεσεις εως 20 δευτερολεπτα.Αν θελεις να φωτογραφησεις σεληνη στην κυρια εστια ξεχνα το φωτομετρο της Zenit και βρες την σωστη εκθεση απο πινακες. ΥΓ στο μεταξυ αν δεν εχεις ξαναχρησιμοιησει SLR παρε ενα δυο φιλμακια και τραβα μερικες καθημερινες φωτογραφιες να δεις το χειρισμο της. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2005 Καλορίζικη...Αν έχεις τηλεσκόπιο (δεν θυμάμαι,sorry) πάρε τον Τ αντάπτορα για κύρια εστία. Αν όχι δοκίμασε να φτιάξεις μια ισημερινή βάση για τη φωτογραφική σου. Υπάρχει κάπου εδώ μέσα μια αναφωρά. Πολύ καλή περιγραφή με σχήμα έχει το βιβλίο "Αστρωφοτογραφία".Καλές φωτογραφίες Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
taxiarchis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2005 Καλό εργαλείο ,φίλεΚάνει τα πάντα,χειροκίνητα, από πορτρέτο ,φύση, δρόμο,close ap και αστροφωτγραφία,πάντα χειροκίνητα, όμωςΠρέπει να μάθεις πρώτα,για το θέμα φωτογραφία,και μετά θα βρεις τον δρόμο σου στην αστροφωτογράφιση.Χρειάζεται δουλειά.Αν θέλεις σου στέλνω υλικό να ξεκινήσεις.
maxplanck Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2005 Το ντεκλανσέ θα σου χρειαστει για χρόνους έκθεσης 1-5 δευτ. σε συνδυασμό με τη μέθοδο του μαυρου πετάσματος που αναφέρει ο giorgos.Λάβε όμως υπόψιν σου οτι τα 1-5δευτ. είναι και οι χρόνοι έκθεσης στους οποίους πάσχουν λίγο οι SLR, γιατί ο κραδασμός του μηχανικού κλείστρου προκαλεί ελαφρό θάμπωμα στη φωτογραφία (το οποίο μπορεί να εκληφθεί και ως κακκή εστίαση,χωρίς να είναι όμως έτσι!)Η χρήση της Ζενιτ για piggyback δεν γνωρίζει περιορισμούς!Αφθονία φακών με ποιότητα απο μέτρια ως εξαιρετική και σε πολύ χαμηλές τιμές.Απλά ψάχνεις για φακό με άρμωση (μοντούρα Μ42)Το service τους πανεύκολο , στην πόλη μου μάλιστα υπάρχουν εξαιρετικοί τεχνίτες για Ζενίτ. Ο Γκουσγκούνης ο Χαρης για όσους συμπολίτες ενδιαφέρονται.http://fisheye.gr/ εδώ θα βρείς τα νεα μοντέλα της ζενιτ καθώς και φακούς καλής ποιότητας, αν ψάχνεις για καινούργιους.Aκολουθεί (με πολύ καμάρι!!!) μια απο τις πρώτες μου αστροφωτογραφίες 2 χρόνια πριν (με Ζενιτ και 400φίλμ prime focus στο skywatcher200mm)Kαμμία επεξεργασία!
zantespear Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2005 'Εχω και εγώ μια τέτοια κοιτα να δεις που μπορεί να είναι χρήσιμη... Σπύρος
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2005 Κάπου στην αποθήκη μου βρήκα και εγώ μια παλια Zenit που είχα. Μου φαινεται οτι πρέπει να την αξιοποιήσω, αφου διαβαζω τοσο καλα λόγια για αυτήν. Μια όμως και δεν κατέχω τοσο καλά το άθλημα (με τις ψηφιακές έχουμε ξεχάσει πως να βάξουμε το φιλμ!) κάθε υλικό η πληροφορία θα είναι χρήσιμη. (Ταξιάρχη έχεις κάτι να προτείνεις ή να στείλεις?) Δεν ξέρω πως μου ήρθε αλλά θέλω να ευχαριστήσω όλη την παρέα που καταφέρνει να δημιουργεί συνέχεια καινούργια θέματα, κρατώντας μας σε "πνευματική εγρήγορση". Να είστε καλά!!
maxplanck Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2005 "Δεν ξέρω πως μου ήρθε αλλά θέλω να ευχαριστήσω όλη την παρέα που καταφέρνει να δημιουργεί συνέχεια καινούργια θέματα, κρατώντας μας σε "πνευματική εγρήγορση". "Τώρα που το λέτε κ.Μωυσιάδη, το συνειδητοποιώ και 'γω.Λοιπόν , πληροφορίες για τη Ζενιτ θα βρεθουν εύκολα στο διαδίκτυο!Ας αστροφωτογραφίσουμε !
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2005 Κάπου στην αποθήκη μου βρήκα και εγώ μια παλια Zenit που είχα. Μου φαινεται οτι πρέπει να την αξιοποιήσω, αφου διαβαζω τοσο καλα λόγια για αυτήν. Μια όμως και δεν κατέχω τοσο καλά το άθλημα (με τις ψηφιακές έχουμε ξεχάσει πως να βάξουμε το φιλμ!) κάθε υλικό η πληροφορία θα είναι χρήσιμη. (Ταξιάρχη έχεις κάτι να προτείνεις ή να στείλεις?) Δεν ξέρω πως μου ήρθε αλλά θέλω να ευχαριστήσω όλη την παρέα που καταφέρνει να δημιουργεί συνέχεια καινούργια θέματα, κρατώντας μας σε "πνευματική εγρήγορση". Να είστε καλά!!
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2005 Με μιά ZENIT 12 έμαθα κι εγώ τη φωτογραφία στα φοιτητικά χρόνια. Με συνόδευσε σε πολλές εκδρομές και ταξίδια αλλά τελικά την άφησα ενθύμιο σε κάποια φίλη. Χρησιμοποιόντας κατόπιν άλλες πολύ πιό εξελιγμένες μηχανές, μπορώ να πω ότι είναι μέν πολύ καλή για αρχή (και για να μάθει κανείς τις βασικές αρχές της λήψης) αλλά οι περιορισμοί της, όπως και των ΕΤ, 11, 122, είναι πολλοί. Ιδίως το βάρος της, καθώς και το βάρος των ρώσικων φακών, και η δόνηση του καθρέφτη/κλείστρου είναι πρόβλημα και για piggy-back και για prime focus. Ιδανική όμως γιά star-trails... Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2005 και η δόνηση του καθρέφτη/κλείστρου είναι πρόβλημα και για piggy-back και για prime focus. Ο κραδασμος απο την επαναφορα του καθρεφτη δεν ειναι καθολου προβλημα σε piggyback και σε κυρια εστια οταν κανεις μακρες εκθεσεις, πχ deep sky φωτογραφηση η πλανητες με προσοφθαλμια προβολη και εκθεση μερικων δευτερολεπτων.Το κολπο ειναι γνωστο, μαυρη καρτα εμπρος στον φακο, κλειδωμα κλειστρου στο B η Τ, περιμενουμε μερικα δευτερολεπτα και βγαζουμε την καρτα να αρχισει η εκθεση.Τελειωνουμε την εκθεση βαζοντας την μαυρη καρτα και κλεινοντας το κλειστρο.Το προβλημα ειναι σε μικρες εκθεσεις πχ σεληνη η ηλιο στην κυρια εστια η εστω με μικρη μεγεθυνση προβολης που χρειαζονται εκθεσεις της ταξεως κλασματων του δευτερολεπτου. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2005 Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας ,τώρα στις διακοπές των Χριστουγέννων θα ασχοληθώ....... ...... και θα επιστρέψω με απορίες.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Για Τ-ring για τη ΖΕΝΙΤ δοκιμαστε καποιο για ΝΙΚΟΝ. Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Για Τ-ring για τη ΖΕΝΙΤ δοκιμαστε καποιο για ΝΙΚΟΝ. ΟΧΙ! Ειναι τελειως διαφορετικα! Οι φακοι της Zenit ειναι βιδωτοι ενω της Nikon μπαγιονετ. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Φυσικά ο Γιώργος έχει δίκιο. Οι μηχανές ΖΕΝΙΤ μπορούν να δεχτούν μόνο τους δικούς τους βιδωτούς φακούς και αξεσουάρ, δηλ. αυτούς με τη βιδωτή μοντούρα "Μ42" και όχι με μοντούρα Nikon, Canon κλπ. Αντίθετα, επειδή το σύστημα "Μ42" έχει σχετικά μεγάλη απόσταση φίλμ-φακού, υπάρχει χώρος για την προσαρμογή διαφόρων αντάπτορ ώστε οι φακοί "Μ42" να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αρκετές άλλες μάρκες μηχανών (π.χ. Nikon, Minolta κ.α.). Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
taxiarchis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Τυχαίνει να βιδώνει ,σχεδόν, δύο στροφές στον barlow,απ"ευθείας.Στέκεται καλά και έχω κάνει έτσι αποδεκτές φωτογραφίες.Δοκιμάστε το. 1,25"
maxplanck Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Οντως βιδώνει ,αλλά μόνο δυο στροφές.Το Τ2 (του barlow!) μοιάζει με το Μ42 της Ζενιτ.Κανονικά όμως χρειάζεται αντάπτορας
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Εαν βρεις φωτογραφικο converter x2 η x3 για Μ42 ειναι προτιμοτερο απο barlow. Το δικο μου το πηρα το 1992 σε ενα παζαρι 1500 δρχ ακομα μετανοιωνω που δεν πηρα και το x3 Παλι καλα που αγορασα εναν κατοπτρικο (καταδιοπτρικο για να μαστε ακριβεις) τηλεφακο ΜΤΟ 500mm f/6.3 με 4 φιλτρα 95mm για 16.000 δρχ Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα