Jump to content

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ευκαιρία ήταν τώρα το Μάρτιο αφού πήγα στο χωριό μου να κάνω και καμιά παρατήρηση . Ο καιρός μας επέτρεψε μόνο την προηγούμενη Δευτέρα 21/4/2014 . Παρά την Σελήνη στο 45% που έβγαινε στης 3 το πρωί μπορέσαμε εγώ και ο φίλος και συμπατριώτης , Greekdestiny ( Γιώργος Λέκκας ) να οργανώσουμε μια παρατήρηση βαθέως ουρανού στο χωριό μου ( Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων ) . Ο ουρανός ήταν περίπου mag 5.3 και το seeing μέτριο . Ο τόπος που παρατηρήσαμε ήταν απομονωμένος από τοπικά φώτα . Όμως για αυτόν τον λόγο περιοριστήκαμε σε ένα οπτικό πεδίο με πολύ καλό Νότο - Δύση και Ζενίθ προφανώς . Ανατολή και Βορράς πολύ περιορισμένα . Γνωρίζαμε βέβαια εκ των προτέρων ότι στον Νότο και στο ζενίθ μετά τα μεσάνυχτα θα είχαμε πάμπολους στόχους. Παρόλο που οι συνθήκες δεν ήταν τέλειες αποφασίσαμε να οργανωθούμε καλά και να παρατηρήσουμε . Στην διάθεση μας είχαμε ένα 8-ίντσο dobsonian της Skywatcher με 1200 mm εστιακή απόσταση και κιάλια Nikon 7X50 . Τα προσοφθάλμια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το 25mm και το 10mm που είχε από την μάνα του το τηλεσκόπιο , σε συνδυασμό με ένα TeleVue Barlow 2X και ένα φίλτρο Baader UHC , το οποίο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε παρά μόνο στα νεφελώματα του Ωρίωνα μιας και ο στόχος μας ήταν οι γαλαξίες . Επιπλέον χρησιμοποιήσαμε τους χάρτες Cambridge Star Atlas και Pocket Sky Atlas , κυρίως για αστροάλματα τον 2ο . Ο Ερευνητής ήταν ο κλασικός 9Χ50 .

Να σημειωθεί επίσης ότι και οι δύο μας είμαστε αρχάριοι παρατηρητές και με εξαίρεση τον γαλαξία της Ανδρομέδας και τους συνοδούς της , και εγώ τον Γαλαξία του Barnard και τον Μ33 , δεν είχαμε ξαναδεί γαλαξία από το προσοφθάλμιο οπότε το κυνήγι γαλαξιών για μας ήταν κάτι εντελώς καινούργιο . Προσωπικά βέβαια είχα κάνει άλλη μία κατάδυση στα ''βαθιά'' πέρυσι το καλοκαίρι πάλι από την ίδια τοποθεσία και το ίδιο μέρος . Είχα παρατηρήσει όμως κυρίως σφαιρωτά και ανοιχτά σμήνη . Είχα κάνει και την σχετική ανάρτηση : http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=18840 . Έτσι ανέλαβα να δείξω και στον φίλο μου πως να βρίσκουμε τα αντικείμενα του βαθέως ουρανού και τα βασικά .

 

Και ο Ήλιος λοιπόν άρχισε να δύει ...

 

1ος στόχος ήταν ο πλανήτης Δίας μιας και έλαμπε στον απογευματινό ουρανό . Στρέψαμε το τηλεσκόπιο με στα 200Χ και είδαμε τις ζώνες και τα φεγγάρια του . Γρήγορα όμως το βαρεθήκαμε μιας και ήταν ένα θέαμα που το είχαμε ξαναδεί πολλές φορές .

 

Έτσι περιμέναμε λίγο να σκοτεινιάσει και μετά κατευθείαν βουτιά !

 

- Μ42 και Μ43 στον Ωρίωνα με το UHC . Τα είχαμε ξαναδεί απλώς να κάνουμε τον τυπικό ''έλεγχο'' ( Παραλείψαμε - Ξεχάσαμε το Μ78 :P )

 

- Μ41 Ανοιχτό στον Μέγα Κύων

 

- Αφού το παρατηρήσαμε για λίγη ώρα γρήγορα είδαμε με γυμνό μάτι την Φάτνη ( Μ44 ) και στρέψαμε το τηλεσκόπιο και τα κιάλια προς τα εκεί.Επίσης είδαμε το Μ67 πάλι στον Καρκίνο .

 

- Ακολούθησε μια γρήγορη ματιά στο Μ48 στην Ύδρα .

 

- Στην συνέχεια έστρεψα το τηλεσκόπιο στις γνωστές Πλειάδες και Υάδες , αλλά μιας και τις είχα δει πολλές φορές τις αποχαιρέτησα στα γρήγορα . Έτσι στραφήκαμε προς τους Διδύμους .

 

- Μ35 ανοιχτό στους Διδύμους ( αρκετά αραιό ) με δίπλα να στέκει το αμυδρό αλλά πυκνό NGC2158 . Ωραία αντίθεση .

 

- Μετά στραφήκαμε προς τον Ηνίοχο και στα 3 ανοιχτά σμήνη του . Μ36 - Μ37 - Μ38 . Εύκολα στον εντοπισμό και όμορφα στο μάτι .

 

Σε αυτό το σημείο τα μάτια μας είχαν προσαρμοστεί στο σκοτάδι και αποφασίσαμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση του κυνηγιού γαλαξιών .

 

- Αρχίζοντας από τον Λέοντα και με ελπίδες να δούμε το φημισμένο ''τρίο γαλαξιών'' του για πρώτη φορά. Μετά από λίγη προσπάθεια καταφέραμε να δούμε τον Μ65-Μ66 και τον NGC3628 . Πραγματικά ωραίο θέαμα ! Συνεχίζοντας πάλι στον Λέοντα είδαμε Μ96 .

 

- Μετά από μια αποτυχημένη αναζήτηση του Μ95 στραφήκαμε πιο νότια στα σύνορα Κόρακα-Παρθένου . Είδαμε το Μ104 ( Γαλαξίας Σομπρέρο ) και το οβάλ σχήμα στον πυρήνα του , σαν αυγό , ήταν ευκρινές .

 

- Κάναμε μία στάση στα σφαιρωτά Μ68 στην Ύδρα και Μ53 στην Κόμη και Μ3 στον Μικρό Κύων . Επιπλέον στον Μικρό Κύων χτυπήσαμε τον Μ51 και τον συνοδό του NGC5195 για πρώτη φορά ! Δύο θαμπές κουκίδες αλλά ευκρινέστατες . Εύκολος και στον εντοπισμό . Επιπλέον είδαμε τους Μ94 - Μ63 - Μ106 - Μ53

 

- Έτσι συνεχίσαμε στην Μεγάλη Άρκτο μιας και είχε ''γυρίσει'' και βρισκόταν σε καλό σημείο . . Έπειτα σειρά είχαν οι Μ101 - Μ108 - Μ109 . Βέβαια δεν μπορούσε να λείπει το δίδυμο των Μ81-Μ82 των οποίων η θέα στο προσοφθάλμιο ανταπέδωσε πλήρως ! Κατά την άποψη μου το highlight της βραδιάς .

 

- Έπειτα είδαμε το Μ4 ( Σφαιρωτό ) στον Σκορπιό .

 

Το φως της ημισέληνου είχε αρχίσει ήδη να διακρίνεται και η ώρα ήταν 2:30 . Έτσι παρά την θέληση μας να βουτήξουμε στην Παρθένο και να ψάξουμε τους πολυάριθμους γαλαξίες μας απέτρεψε το φως της Σελήνης . Στρέψαμε το τηλεσκόπιο τότε στον πολλά υποσχόμενο Άρη και είδαμε καθαρά στον Βόρειο Πόλο τους πάγους και κάποια μαύρα ρήγματα . Προτού τα μαζέψουμε ρίξαμε και μία ματιά στον σαγηνευτικό , όπως πάντα , Κρόνο και τα δαχτυλίδια του . Έτσι λόγω ανωτέρας δύναμης ( Σελήνης ) αποφασίσαμε να φύγουμε και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για το καλοκαίρι . Μία επιτυχημένη για εμάς παρατήρηση, από τις πρώτες σοβαρές μαζί με αυτή του καλοκαιριού , έφτασε στο τέλος της .

 

ΥΓ : Σε όλο αυτό μέγα ρόλο διαδραμάτισε η εξαιρετική πίτα της μητέρας του Γιώργου την οποία τιμήσαμε !!

 

Σχόλια και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτες :)

 

Με εκτίμηση , Κωνσταντίνος Παπαθανασίου

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ηξερα ότι η πιτα της μητερας μου ηταν η καλυτερη !!! :lol: Στην παρατηρηση μας,ο στοχος που μου κεντρισε πιο πολύ το ενδιαφερον ηταν ο m51 και ο συνοδος του.Μου αρεσε πολύ η ολη δομη του !!!

Καθαρους ουρανους σε ολους με πολλες επιτυχημένες παρατηρήσεις !!!

 

Φιλικα,

Γιωργος Λεκκας :)

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποιο είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο αυτή την εποχή;

 

"Ανοιξιάτικες Παρατηρήσεις"

 

Μόλις είδα το post αυτό μου ρθε στο μυαλό μιας και αυτή η ανοιξη παραείναι βροχερή. Παρόλα αυτα εσείς όμως βλέπω του δώσατε και κατάλαβε. Το πιο σημαντικό είναι ότι είστε παρέα και να συνεχίσετε έτσι. Ο ένας να παροτρύνει τον άλλον για παρατήρηση.

Είδατε πάρα πολλά αντικείμενα . Μπράβο σας ! Συνεχίστε δυναμικά! :D :D =D> =D>

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο παιδιά =D> =D>

 

Ωραίοι στόχοι για αρχή. Συνεχίστε έτσι και σταδιακά εμπλουτίστε το "μενού" σας και με κάποια φωτεινά κι εντυπωσιακά αντικείμενα από τον κατάλογο NGC όπως το γαλαξία NGC 4565 στην Κόμη και το πλανητικό νεφέλωμα NGC 2392 στους Διδύμους.

 

Καλή συνέχεια!

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλα σας λογια !!! Τωρα υπομονη μιας και εχουμε διάβασμα-εξετασεις για το σχολειο και από το καλοκαιρι ξανα !!!

 

Γιωργος Λεκκας :)

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο πολύ ωραίες παρατηρήσεις πάντα τέτοια! :cheesy:

Μια παρατήρηση - διόρθωση μονο τα αντικείμενα που αναφέρεις στον Μικρό Κύνα ειναι στους Θηρευτικούς Κύνες.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαχα ευχαριστώ για την υπόδειξη . Οι αστερισμοί ήταν στα αγγλικά και απλά υπέθεσα ότι θα λέγεται έτσι :P
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια ερωτηση ρε παιδια : πως φαινεται ο Μ87 απο ενα τηλεσκοπιο???( 130mm) σαν αστερι?, σαν φωτεινο συννεφο? ή σαν κατι αλλο????????????????? :-k :-k :-k
BILLLOON
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O M 87 από το τηλεσκόπιό σου θα φαίνεται σαν ένα θαμπό (μεγάλο) αστέρι . Για να μπεις στο σμήνος της Παρθένου χρειάζεσαι αρκετά σκοτεινό ουρανό . Αν στοχεύεις σωστά και παρόλα αυτά δε βλέπεις τίποτα μάλλον η περιοχή σου είναι πολύ φωτορυπασμένη. Επίσης το τηλεσκόπιό σου είναι μικρό για τόσο αμυδρούς στόχους πάντως συνέχισε την προσπάθεια! :D
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χρειάζεται σκοτεινός ουρανός από την πόλη δεν έχεις ελπιδα. Απο ουρανο που δεν φαινονται εύκολα αστέρες τουλάχιστον 5ου μεγέθους με γυμνό μάτι δεν έχει νοημα να προσπαθείς καν παρατήρηση του βαθέως ουρανού. Γιατί ειναι μικρό το τηλεσκόπιό του; Ο Μεσσιέ δεν είχε μεγαλύτερο.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εαν οι χαρτες φωτορυπανσης ειναι ακριβεις και εαν οι υπολογισμοι μου ειναι ορθοι (αποστασεις απο πηγες φωτορυπανσης), τοτε οι καλυτερες τοποθεσιες του νομου Ιωαννινων για αστροπαρατηρηση ειναι οι εξης:

 

Τα χωρια βορεια του Σμολικα (οχι κοντα στην Κονιτσα ομως).

Αετομηλιτσα και Πληκατι (οχι εντος των χωριων ομως, θα μετακινηθειτε μερικα χιλιομετρα εξω και θα βρειτε καταλληλο μερος με ορατοτητα προς ολες τις κατευθυνσεις).

 

Κατα πασα πιθανοτητα, οι ουρανοι στη διαδρομη Αετομηλιτσας - Γραμμου ειναι τοσο σκοτεινοι που τα φωτομετρα μπορουν να δωσουν μετρησεις 21,7 ή και 21,8. Δυσκολα θα βρεθει πιο σκοτεινος ουρανος στην Ελλαδα και μαλιστα με τετοιο seeing, λογω υψομετρου (περι τα 2000 μετρα!). Ενα SQM-L θα μας λυσει τις αποριες. :wink: :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εαν οι χαρτες φωτορυπανσης ειναι ακριβεις και εαν οι υπολογισμοι μου ειναι ορθοι (αποστασεις απο πηγες φωτορυπανσης), τοτε οι καλυτερες τοποθεσιες του νομου Ιωαννινων για αστροπαρατηρηση ειναι οι εξης:

 

Τα χωρια βορεια του Σμολικα (οχι κοντα στην Κονιτσα ομως).

Αετομηλιτσα και Πληκατι (οχι εντος των χωριων ομως, θα μετακινηθειτε μερικα χιλιομετρα εξω και θα βρειτε καταλληλο μερος με ορατοτητα προς ολες τις κατευθυνσεις).

 

Κατα πασα πιθανοτητα, οι ουρανοι στη διαδρομη Αετομηλιτσας - Γραμμου ειναι τοσο σκοτεινοι που τα φωτομετρα μπορουν να δωσουν μετρησεις 21,7 ή και 21,8. Δυσκολα θα βρεθει πιο σκοτεινος ουρανος στην Ελλαδα και μαλιστα με τετοιο seeing, λογω υψομετρου (περι τα 2000 μετρα!). Ενα SQM-L θα μας λυσει τις αποριες. :wink: :wink:

 

Πολύ ομορφα φιλε μου.Ευχαριστουμε πολύ.Με την πρωτη ευεκαιρια θα τα κοιτάξω όλα.Πιστευω πως θα εχει καλο ουρανο,στα οχυρα της πινδου (απέναντι) εκει οπου πολεμουσαν οι ελληνες...Το εχω στο πρόγραμμα να το κοιτάξω και εκει.

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πράγματα είναι απλά . Αν δεν έχεις σκοτεινό ουρανό , τουλάχιστον 5 mag , το κυνήγι γαλαξιών είναι άπιαστο όνειρο .Η κωμόπολη λυπάμαι, αλλά δεν είναι κατάλληλη . Πρέπει να μάθεις επίσης πολύ καλά να κάνεις αστροάλματα με το προσοφθάλμιο και με τον ερευνητή για να βρεις τους στόχους . Σε διαβεβαιώ ότι σε σκοτεινό ουρανό με το τηλεσκόπιο σου θα μπορείς να τα δεις . Βέβαια ειδικά στους γαλαξίες μην περιμένεις την φοβερή λεπτομέρεια και δομή . Μια θαμπάδα θα είναι . Για δομή θες ίντσες>10 . Εγώ με το 8ιντσο παρόλο που δεν ήμουν σε τέλειο ουρανό πέρα απ'τον γαλαξία σομπρέρο , την ανδρομέδα , και κανά δύο ακόμη δεν μπόρεσα να διακρίνω κάτι . Ίσως βέβαια να φταίει και που δεν έκατσα πολύ να τους παρατηρήσω .
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πράγματα είναι απλά . Αν δεν έχεις σκοτεινό ουρανό , τουλάχιστον 5 mag , το κυνήγι γαλαξιών είναι άπιαστο όνειρο .Η κωμόπολη λυπάμαι, αλλά δεν είναι κατάλληλη . Πρέπει να μάθεις επίσης πολύ καλά να κάνεις αστροάλματα με το προσοφθάλμιο και με τον ερευνητή για να βρεις τους στόχους . Σε διαβεβαιώ ότι σε σκοτεινό ουρανό με το τηλεσκόπιο σου θα μπορείς να τα δεις . Βέβαια ειδικά στους γαλαξίες μην περιμένεις την φοβερή λεπτομέρεια και δομή . Μια θαμπάδα θα είναι . Για δομή θες ίντσες>10 . Εγώ με το 8ιντσο παρόλο που δεν ήμουν σε τέλειο ουρανό πέρα απ'τον γαλαξία σομπρέρο , την ανδρομέδα , και κανά δύο ακόμη δεν μπόρεσα να διακρίνω κάτι . Ίσως βέβαια να φταίει και που δεν έκατσα πολύ να τους παρατηρήσω .

 

Πέρα από τις ίντσες, η τελευταία σου πρόταση τα λέει όλα. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι ένα από τα πιο κοινά "λάθη" που κάνουν οι πιο άπειροι παρατηρητές. Δεν κάθονται αρκετή ώρα σε κάθε στόχο. Νομίζω ότι τα έχουμε αναφέρει ξανά, αλλά θα πώ κάποια πράγματα/τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να έχετε μια επιτυχημένη παρατήρηση.

 

Αφιερώστε αρκετό χρόνο σε κάθε στόχο σας. Άν έχετε πρόχειρη κάποια φωτογραφία του, συμβουλευτείτε τη για να σχηματίσετε μια ιδέα του τι μπορείτε να δείτε και μετά προσπαθήστε να δείτε όσα περισσότερα μπορείτε από τα χαρακτηριστικά του. Αυτό βέβαια προϋποθέτει κατάλληλη προετοιμασία της παρατήρησης. Δηλαδή πριν βγούμε το βράδυ στο βουνό, έχουμε κάνει ήδη την προεργασία μας κι έχουμε βγάλει το πλάνο παρατήρησης. Έχουμε δίπλα σε ένα τραπεζάκι, τους χάρτες μας, τα βιβλία μας, τα προσοφθάλμιά μας, καφέ, νερό, σνάκ κλπ.

 

Καταγράψτε κάπου όσα βλέπετε. Εγώ χρησιμοποιώ ένα ψηφιακό μαγνητοφωνάκι, άλλοι τα γράφουν σε μπλοκάκι με τον παραδοσιακό τρόπο. Θυμηθείτε το ρητό : αν δεν το έχετε καταγράψει, δεν το έχετε παρατηρήσει.

 

Χρησιμοποιήστε την περιφερειακή σας όραση. Μόλις μάθετε την συγκεκριμένη τεχνική, θα εκπλαγείτε με το πόσα περισσότερα μυστικά θα σας αποκαλύπτει ο κάθε στόχος σας.

 

Παρατηρήσετε καθισμένοι. Μπορεί να σας ακούγετε παράξενο, αλλά η καθιστή παρατήρηση θα σας δώσει τουλάχιστον 0.5 mag περισσότερη λεπτομέρεια και θα σας επιτρέψει να μείνετε πολύ περισσότερη ώρα έξω πριν κουραστείτε.

 

Μην ξεχνάτε να αναπνέετε κανονικά. Μερικές φορές κατά την παρατήρηση αμυδρών αντικειμένων, ασυναίσθητα κρατάμε την αναπνοή μας. Μεγάλο λάθος. Αναπνέοντας κανονικά βοηθάμε τον εγκέφαλό μας να οξυγωνώνεται σωστά, κι αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη λεπτομέρεια στο προσοφθάλμιο.

 

Σε δύσκολους κι αμυδρούς στόχους, αν δεν μπορείτε να διακρίνετε λεπτομέρειες, κουνήστε λίγο το σωλήνα σας. Ελαφρά με το δάχτυλό σας, δώστε ένα μικρό χτυπηματάκι στο πλάι. Θα δείτε ότι αυτό θα σας βοηθήσει να βγάλετε περισσότερη λεπτομέρεια από το στόχο σας.

 

Αυτά για την ώρα σαν μια πρώτη βοήθεια. Πρέπει να βγείτε όμως έξω και να παρατηρείστε. Όσο περισσότερο μπορείτε κι όσο πιο συχνά μπορείτε. Τώρα που ο καιρός ανοίγει, δεν έχουμε δικαιολογίες.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πράγματα είναι απλά . Αν δεν έχεις σκοτεινό ουρανό , τουλάχιστον 5 mag , το κυνήγι γαλαξιών είναι άπιαστο όνειρο .Η κωμόπολη λυπάμαι, αλλά δεν είναι κατάλληλη . Πρέπει να μάθεις επίσης πολύ καλά να κάνεις αστροάλματα με το προσοφθάλμιο και με τον ερευνητή για να βρεις τους στόχους . Σε διαβεβαιώ ότι σε σκοτεινό ουρανό με το τηλεσκόπιο σου θα μπορείς να τα δεις . Βέβαια ειδικά στους γαλαξίες μην περιμένεις την φοβερή λεπτομέρεια και δομή . Μια θαμπάδα θα είναι . Για δομή θες ίντσες>10 . Εγώ με το 8ιντσο παρόλο που δεν ήμουν σε τέλειο ουρανό πέρα απ'τον γαλαξία σομπρέρο , την ανδρομέδα , και κανά δύο ακόμη δεν μπόρεσα να διακρίνω κάτι . Ίσως βέβαια να φταίει και που δεν έκατσα πολύ να τους παρατηρήσω .

 

Πέρα από τις ίντσες, η τελευταία σου πρόταση τα λέει όλα. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι ένα από τα πιο κοινά "λάθη" που κάνουν οι πιο άπειροι παρατηρητές. Δεν κάθονται αρκετή ώρα σε κάθε στόχο. Νομίζω ότι τα έχουμε αναφέρει ξανά, αλλά θα πώ κάποια πράγματα/τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να έχετε μια επιτυχημένη παρατήρηση.

 

Αφιερώστε αρκετό χρόνο σε κάθε στόχο σας. Άν έχετε πρόχειρη κάποια φωτογραφία του, συμβουλευτείτε τη για να σχηματίσετε μια ιδέα του τι μπορείτε να δείτε και μετά προσπαθήστε να δείτε όσα περισσότερα μπορείτε από τα χαρακτηριστικά του. Αυτό βέβαια προϋποθέτει κατάλληλη προετοιμασία της παρατήρησης. Δηλαδή πριν βγούμε το βράδυ στο βουνό, έχουμε κάνει ήδη την προεργασία μας κι έχουμε βγάλει το πλάνο παρατήρησης. Έχουμε δίπλα σε ένα τραπεζάκι, τους χάρτες μας, τα βιβλία μας, τα προσοφθάλμιά μας, καφέ, νερό, σνάκ κλπ.

 

Καταγράψτε κάπου όσα βλέπετε. Εγώ χρησιμοποιώ ένα ψηφιακό μαγνητοφωνάκι, άλλοι τα γράφουν σε μπλοκάκι με τον παραδοσιακό τρόπο. Θυμηθείτε το ρητό : αν δεν το έχετε καταγράψει, δεν το έχετε παρατηρήσει.

 

Χρησιμοποιήστε την περιφερειακή σας όραση. Μόλις μάθετε την συγκεκριμένη τεχνική, θα εκπλαγείτε με το πόσα περισσότερα μυστικά θα σας αποκαλύπτει ο κάθε στόχος σας.

 

Παρατηρήσετε καθισμένοι. Μπορεί να σας ακούγετε παράξενο, αλλά η καθιστή παρατήρηση θα σας δώσει τουλάχιστον 0.5 mag περισσότερη λεπτομέρεια και θα σας επιτρέψει να μείνετε πολύ περισσότερη ώρα έξω πριν κουραστείτε.

 

Μην ξεχνάτε να αναπνέετε κανονικά. Μερικές φορές κατά την παρατήρηση αμυδρών αντικειμένων, ασυναίσθητα κρατάμε την αναπνοή μας. Μεγάλο λάθος. Αναπνέοντας κανονικά βοηθάμε τον εγκέφαλό μας να οξυγωνώνεται σωστά, κι αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη λεπτομέρεια στο προσοφθάλμιο.

 

Σε δύσκολους κι αμυδρούς στόχους, αν δεν μπορείτε να διακρίνετε λεπτομέρειες, κουνήστε λίγο το σωλήνα σας. Ελαφρά με το δάχτυλό σας, δώστε ένα μικρό χτυπηματάκι στο πλάι. Θα δείτε ότι αυτό θα σας βοηθήσει να βγάλετε περισσότερη λεπτομέρεια από το στόχο σας.

 

Αυτά για την ώρα σαν μια πρώτη βοήθεια. Πρέπει να βγείτε όμως έξω και να παρατηρείστε. Όσο περισσότερο μπορείτε κι όσο πιο συχνά μπορείτε. Τώρα που ο καιρός ανοίγει, δεν έχουμε δικαιολογίες.

 

Κ.Τακη πραγματικα ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλες σας !!! Συμβουλες που μπορουν να βοηθησουν πολύ σε μια παρατηρηση !!! Δυστυχώς,ακομη τουλάχιστον στα μερη μου,παρα τη θεληση για παρατηρηση ο καιρος,δεν μας το επιτρεπει ακομα... ](*,) :( Υπομονη μεχρι τοτε...Καθαρους ουρανους !!!

 

Φιλικα,

Γιωργος Λεκκας :)

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εσεις στα Ιωαννινα εχετε πολυ κοντα σας τους πιο σκοτεινους ουρανους της Βορειας Ελλαδας. Να το θεωρησετε πλεονεκτημα. Εδω στη Θεσσαλονικη, για να βρω ουρανο 21,5+ πρεπει να μετακινηθω 150-250 χιλιομετρα! :-$
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εσεις στα Ιωαννινα εχετε πολυ κοντα σας τους πιο σκοτεινους ουρανους της Βορειας Ελλαδας. Να το θεωρησετε πλεονεκτημα. Εδω στη Θεσσαλονικη, για να βρω ουρανο 21,5+ πρεπει να μετακινηθω 150-250 χιλιομετρα! :-$

 

Χεχε..οντως αυτό ειναι γεγονος αλλα για να παρατηρήσουμε σε τετοιους ουρανους,πρεπει να περιμενουμε μεχρι μεσα καλοκαιριου γιατι η βροχη παει συννεφο... :lol: :lol:

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα βελτιωθει ο καιρος σε λιγες μερες...

 

Πραγματικά το ελπίζω !!! :)

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Τάκη Κατσίχτη (takis63) ότι η υπομονή είναι ένα από τα κοινά "λάθη". Κατά την γνώμη μου όχι μόνο λιγότερο έμπειρων, αλλά και αρκετών από όσους ασχολούνται για χρόνια.

Δύο πράγματα είναι σίγουρα. Ότι η οικονομική κατάσταση δεν θα αλλάξει σύντομα ώστε να παίρνει ο καθένας άνετα τα βουνά για παρατήρηση και η φωτορύπανση χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. Ας μην χάνονται λοιπόν οι δυνατότητες για παρατήρηση σε όσους την αγαπούν, από όπου είναι δυνατόν αυτή να γίνει.

Και αν έχουν αναφερθεί ξανά Τάκη δεν πειράζει, ας αναφερθούν πάλι μέχρι να γίνουν κατανοητά. Να συμπληρώσω στα προηγούμενα που γράφτηκαν ότι αν οι γαλαξίες φαίνονται σαν αχνά συννεφάκια υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα τα οποία μπορεί να παρατηρήσει κάποιος από μέρη με φωτορύπανση…

 

  • Τα φωτεινά DSO, τα περισσότερα από τον κατάλογο Messier
    - Ανοιχτά σμήνη αστέρων
    - Αρκετά σφαιρωτά σμήνη
    - Τους πολυάριθμους διπλούς αστέρες και τα χρώματά τους
    - Μεταβλητούς αστέρες που μπορούν να είναι πηγή ατελείωτης αναζήτησης των αλλαγών λαμπρότητάς τους στην πάροδο του χρόνου
    - Απόκρυψη αστέρων από αστεροειδείς, πλανήτες, ή επανεμφάνιση αστέρων από την Σελήνη, μπορούν να προσφέρουν μεγάλη απόλαυση και ενθουσιασμό όταν τα παρακολουθεί κάποιος
    - Την συνεχόμενη ολίσθηση αστεροειδών στον ουρανό, σε σχέση με τα γύρω τους αστέρια
    - Αντικείμενα από NGC, IC και άλλους καταλόγους
    - Φωτεινούς νόβα και σουπερνόβα αστέρες
    - Πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος
    - Τους πολυπληθείς κρατήρες και τα βουνά της Σελήνης
    - Τους κομήτες
    - Μπορείτε να φωτογραφίσετε τον ουρανό της πόλης
    - Τέλος οι εκλείψεις της Σελήνης είναι πάντοτε ένα μεγαλειώδες θέαμα.

 

Διάβασε περισσότερα επίσης για την σημασία της υπομονής, τον προγραμματισμό και την προσαρμογή των ματιών στο "Οδηγός παρατήρησης από την πόλη και τα προάστια"

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης