Ifikratis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Γειά σε όλους,Ίσως είμαι από τους πιο γκαντέμηδες ίδιοκτήτες καταδιοπτρικού τηλεσκοπίου. Θα εξηγήσω αμέσως γιατί το λέω. Μόλις ένα χρόνο μετά την απόκτηση του LΧ90( τον Αύγουστο του 2003, τη χρονιά του Άρη) το πήρα μαζί στις διακοπές (Βόρειος Έβοια) όπου παραθέριζα, περίπου 200 μέτρα από τη θάλασσα. Μετά από 2-3 φορές που παρατήρησα και ενώ το είχα χρησιμοποιήσει και τη μέρα (έβλεπα τα καράβια που περνούσαν) διαπίστωσα το εξής τρομερό. Παρατήρησα ότι στο διορθωτικό φακό (το μέρος που είναι πάντα εκτεθειμένο) πολλά στίγματα σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένα και αμέσως φρίκαρα !! . Αφού σιγουρεύτηκα ότι δεν ήταν σκόνη (δεν έβγαιναν) ή αντανακλάσεις, γρήγορα συμπέρανα ότι το θαλασσινό αλάτι που μεταφέρει ο αέρας είχε επικαθήσει στις επιστρώσεις του φακού, και είχε αντιδράσει χημικά, καθιστώντας αδύνατη την απαλειφή των στιγμάτων. Όταν επέστρεψα στην Αθήνα επικοινώνησα με έναν έμπειρο αστρονόμο ο οποίος προσπάθησε να κάνει κάτι, αλλά τα στίγματα είναι ακόμα εκεί. Δεν μπορώ να πω ότι έχω δει διαφορά αλλά τα αντικείμενα που είχα δει μέχρι τότε δεν ήταν αρκετά ώστε να μπορώ να συγκρίνω. Όσους ρώτησα μου είπαν ότι δεν θα έχω κάποια διαφορά στις παρατηρήσεις (δεδομένου ότι δεν παραμορφώθηκε η γεωμετρία του φακού, όπως εάν είχε γρατζουνιστεί), αλλά ακόμα δεν έχω ησυχάσει με το θέαμα. Γι' αυτό θα ήθελα τη δική σας άποψη. IK Observing System
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Φιλε Ifikratisμην "φρικαρεις" απλως ξεχασε τα στιγματα,δεν υπαρχει καμμια ορατη διαφορα απο πριν. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
maxplanck Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 11, 2005 Αμα θες να μην έχει ούτε στίγματα , ούτε γρατσουνιές ,ουτε τζόγους , ούτε τίποτε,κλείδωσέ το σε ένα ντουλάπι και κάτσε δες τηλεόραση!!!Και το δικό μου κάτοπτρο μέσα στη σκόνη είναι,και στα στίγματα ,όπως και το ccd της πολύπαθης Νικον.Δεν επηρεάζεται η παρατήρηση,ούτε η φωτογράφιση!!!Αν θες μας ακούς φιλικάMax
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 ΠΑΝΙΚΟΣ Ιφικράτη, δε χάθηκε ο κόσμος!!! Από τη στιγμή που δεν έχεις διαφορά στην οπτική απόδοση δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου. Το δικό μου είναι γεμάτο σκόνη και στίγματα και το καθαρίζω μόνο με τρίχινο βουρτσάκι και αέρα. Δεν έχω χρησιμοποιήσει υγρό γιατί δεν ξέρω ποιο δεν θα βλάψει τις επιστρώσεις συν ότι γνωρίζω ότι είναι προτιμότερο να μην καθαριστεί ποτέ με υγρό.Τι έγινε με την DSI Pro? Τη δοκίμασες καθόλου?(Σου έχω στείλει προσωπικό μήνυμα)
KOTS Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Φιλε Ιφικρατη, που θες να σου ορκιστουμε οτι δεν εχει τιποτα??? Το δικο μου κατοπτρο εχω να το καθαρισω πανω απο 6 χρονια (καλα κι εγω το ακρον αωτο ειμαι) αλλα δεν υπαρχει κανενα απολυτως προβλημα σε διαβαιβεω. Ειναι τοσο μικρα τα στιγματα αυτα εκει πανω που στη παρατηρηση σου δεν επηρεαζουν καθολου μα καθολου το ειδωλο. Γι αυτο κιολας ακομα και να παρατηρουσες κανονικα και πριν και τωρα πιστεψε με, δε θα παρατηρουσες καμια διαφορα! STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2005 Παιδιά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις. Με ανακουφίσατε ιδιαίτερα από ένα μακροχρόνιο προβληματισμό. Ευχαριστώ και πάλι Καμενίδης Ιφικράτης IK Observing System
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα