Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα ,

Οταν κανεις οδηγηση με καμερα , εχεις επιλεξει στην κατηγορια MOUNT την επιλογη On camera σωστα? και εχεις κανει την συνδεση καλωδιου απο καμερα σε υπολογιστη και βαση στηριξης.....

Α) Το PHD εξακολουθει να δινει εντολες στην βαση στηριξης ????

...Εφοσον η στηριξη παιρνει εντολες απο την καμερα εννοειται.....(απορια)

Β) Το χειριστηριο της στηριξης τοτε που χρησιμευει ? μπορω να το αφαιρεσω και τελειως αν θελω ? ,Ναι ή Οχι ?

...Εαν το χειριστηριο ειναι ανοιχτο , τοτε απενεργοποιεις την επιλογη Tracking ??

Συγχωρεστε με που κανω τοσες ερωτησεις αλλα πολυ φοβαμαι οτι η θυρα οδηγησης στην βαση μου δεν δουλευει και δεν νομζω οτι υπαρχει τροπος να εξακριβωσω αν δουλευει ή οχι παρα μονο με προσπαθειες την νυχτα και με κινουμενους στοχους (αστερια).

Και φθανω σε αυτο το συμπερασμα γιατι οταν κανω οδηγηση με επιλογη ASCOM στηριξη κλπ δεν θυμαμαι να ειχα προβλημα....

Κανω τωρα καποιες δοκιμες με την οδηγητικη (QHY5 mono)..που δεν ειχα ξανακανει..

Νικος.

Νικος Π.
Δημοσιεύτηκε
Τι μπορουμε να κανουμε για να εξακριβωσουμε οτι η θυρα της οδηγησης στην στηριξη δουλευει ;;;
Νικος Π.
Δημοσιεύτηκε

καλημερα για να κανεις "on camera" πρεπει να εχεις συνδεσει την καμερα και την βαση μεσω της θυρας st4 (οπως του τηλεφωνου)

οχι το χειριστηριο δεν μπορεις να το αφαιρεσεις αφου για να στο βλεπει ο υπολογιστης δινεις την εντολη "connect to pc"

για να δεις αν οντως κανεις οδηγηση αφου τα ετοιμασεις ολα δωστου εντολη να κανει calibration. εαν κανει και σου γραψει μετα "guiding" πιστευω οτι ολα ειναι οκ :wink:

επισης ριξε μια ματι εδω http://www.astrovox.gr/avat/pdf/phdguiding.pdf

Δημοσιεύτηκε

Στελιο καλησπερα απο την Βουδαπεστη ,

χθες το βραδυ ο καιρος μου εκανε την χαρη και καθαρισε για 2 ωρες...φυσικα τις εχασα ψαχνωντας τις ρυθμισεις οδηγησης....Παρατηρησα οτι οδηγηση στο PHD με ASCOM και με καλωδιο συνδεσης στο χειριστηριο επαιρνα καλυτερα αποτελεσματα απο οτι με την QHY5 και συνδεση στην θυρα οδηγησης...

Φοβομουνα οτι εχει προβλημα η θυρα οδηγησης και δεν επαιρνε εντολες απο την καμερα.....Εψαξα να βρω τροπους για να δω πως μπορω να τεσταρω την θυρα οδηγησης , και συνδεσα το χειριστηριο της στηριξης μου....Ακουσα προσεκτικα και επιασα τον ηχο των μοτερ...Ωραια αρα η θυρα δουλευει ....επομενως ξεκινω να ψαχνω τωρα τις ταχυτητες και ρυθμισεις της βασης μου......

Ολα αυτα ξεκινησαν γιατι ειναι η πρωτη μου φορα που προσπαθω να οδηγησω τηλεσκοπιο 1500mm , σαφως και ο στοχος φευγει πιο γρηγορα απο οτι σε ενα 800 ή 600mm τηλεσκοπιο.....

Δεν γνωριζω καλα το χειριστηριο , NEXSTAR εαν πρεπει να ειναι στην επιλογη οδηγηση ή οχι,..εφοσον κανεις την οδηγηση με καμερα......το Connect to PC το εχει το χειριστηριο SynScan...

Το χειριστηριο το συνδεεις με καλωδιο στο λαπτοπ ή οχι ??οταν εχεις επιλεξει καμερα ;

Ευχαριστω,

Νικος

Νικος Π.
Δημοσιεύτηκε

Το χειριστηριο το συνδεεις με καλωδιο στο λαπτοπ ή οχι ??οταν εχεις επιλεξει καμερα ;

Νικο καλησπερα, κατ'αρχην δεν εχω εμπειρια με nexstar, αλλα παντα το χειριστηριο ειναι συνδεδεμενο με το λαπτοπ ασχετα αν οδηγεις με ascom ή καμερα. Το μονο "περιττο" ειναι το καλωδιο st4 μονο οταν κανεις οδηγηση με ascom.

Δημοσιεύτηκε

Στελιο σε ευχαριστω ,

αρα το μονο που παραμενει στην ουσια για το χειριστηριο ειναι για να ρυθμισεις καποια πραγματα στα μοτερ της βασης....ταχυτητες , τροπο διολησθησης , και ευθυγραμμιση...κλπ Σωστα ??

Νικος

Νικος Π.
Δημοσιεύτηκε
....Προσπαθω να κατανοησω τον ρολο του χειριστηριου , οταν κανεις οδηγηση με οδηγητικη καμερα.... ](*,)
Νικος Π.
Δημοσιεύτηκε
....Προσπαθω να κατανοησω τον ρολο του χειριστηριου , οταν κανεις οδηγηση με οδηγητικη καμερα.... ](*,)

Νικο, ο ρολος του χειριστηριου ειναι απλα να για βλεπει το eqmod την στηριξη ετσι ωστε να περνανε οι εντολες απο διαφορα προγραμματα (phd, cdc, stelarium κ.α.) απο το λαπτοπ στη στηριξη.

πιστευω οτι το nexstar οπως και το synscan εχουν την ιδια λογικη αφου δουλευεις με ascom. Οποτε οτι ειναι να κανεις θα το κανεις στο λαπτοπ στο eqmod και επειτα στο phd αν χρειαστει να αλλαξεις κατι.

Τωρα αν δεν ξερεις τι ρυθμσεις να βαλεις στο phd αυτο ειναι αλλη ιστορια που εκει ο καθενας βαζεις τις δικες του υστερα απο πολλες δοκιμες μιας και ιδια ρυθμιση σε διαφορετικο σεταπ μπορει να μην εχει καλα αποτελεσματα.

Δημοσιεύτηκε
Απο το χειριστήριο μπορείς να αλλάξεις τα guide rates στο DEC,RA.Αν δείς οτι έχει θέμα με το backlash η βάση σου καλό είναι να τα ανεβάζεις ανα 10.Για αρχή ξεκίνα απο το 0 και για τα 2.

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Δημοσιεύτηκε
Απο το χειριστήριο μπορείς να αλλάξεις τα guide rates στο DEC,RA.Αν δείς οτι έχει θέμα με το backlash η βάση σου καλό είναι να τα ανεβάζεις ανα 10.Για αρχή ξεκίνα απο το 0 και για τα 2.

Ωραια , αρα ειναι απαραιτητο το χειρηστιριο να ειναι ενωμενο με το λαπτοπ με καλωδιο ή μπορει να ειναι ανεξαρτητο....

Καλα , η καμερα δεν ειναι αυτη η οποια αναλαμβανει την οδηγηση , ταχυτητες κλπ ελεγχο της βασης ;Αυτο δεν ειναι το νοημα της οδηγητικης ;

Νικος....

Να πω επειδη ισως να μην εγινα κατανοητος...κανω οδηγηση με καμερα (on camera)......οχι ascom στηριξη.....

Νικος Π.
Δημοσιεύτηκε

Καλα , η καμερα δεν ειναι αυτη η οποια αναλαμβανει την οδηγηση , ταχυτητες κλπ ελεγχο της βασης ;Αυτο δεν ειναι το νοημα της οδηγητικης ;

Νικο, η οδηγητικη απλα παιρνει μερικα καρε που το phd τα αναλυει και κανει τις απαραιτητες διορθωσεις βασει μερικων ρυθμισεων που θα του δωσεις εσυ (εαν θες το αφηνεις στις αρχικες ρυθμισεις)

το χειριστηριο το βαζεις στην θεση που συνδεεται με το λαπτοπ (connect to pc για synscan, δεν ξερω πως για nexstar αλλα καπως παρομοιο θα ειναι) και δεν το πειραζεις

Δημοσιεύτηκε

Δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένο με το pc εκτός αν έχεις το nexremote και "παίζεις" απο κει.

Το χειριστήριο επίσης σε βοηθάει να κάνεις το απαραίτητο align και sync στο στόχο σου.

Δεν ξέρω πια βάση έχεις πάντως το backlash και το guiding rates είναι σημαντικά στην ομαλή οδήγηση.

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Δημοσιεύτηκε
Δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένο με το pc εκτός αν έχεις το nexremote και "παίζεις" απο κει.

Το χειριστήριο επίσης σε βοηθάει να κάνεις το απαραίτητο align και sync στο στόχο σου.

Δεν ξέρω πια βάση έχεις πάντως το backlash και το guiding rates είναι σημαντικά στην ομαλή οδήγηση.

Τωρα διαβαζα sportikus , ενα post apo 2013 που καποιος αλλος ειχε σχεδον τις ιδιες αποριες και του εδινες πληροφοριες..... :)

Σωστα τα λες align τον στοχο μου πριν να αναλαβει η καμερα ....

Αρα το χειριστιριο ειναι αυτο που κανει τις βασικες ρυθμισεις στην βαση στηριξης (στην ουσια τις εχεις κανεις εσυ πριν ξεκινησεις) .....απο εκει και υστερα το PHD σε Οn camera , στην ουσια κανει διορθωσεις χωρις ομως να αλλαζει βασικες ρυθμισεις στην βαση στηριξης....για παραδειγμα να σου αλλαξει RA , DEC ταχυτητες , backlash κλπ.....

Παρολαυτα το PHD δινει εντολες στη βαση....ναι ;

Το SYNSCAN το γνωριζω , και αυτο που λεει ο φιλος Στελιος το ξερω , για το connect to pc και εκει ειναι ολη η ουσια γιατι οταν του πεις connect to pc το χειριστιριο κοβει να δινει εντολες και αντιθετως αρχιζει να παιρνει και να στελνει απο το pHD ή την καμερα.....

Εμενα η βαση εχει autoguide port που συνδεεις την καμερα με ST4 καλωδιο και απο εκει και υστερα , η καμερα μαζι με το PHD κανουν την δουλεια τους....οι εντολες απο το PHD και καμερα πηγαινοερχονται βαση USB καλωδιου που ειναι ενωμενο με το λαπτοπ.....και η βαση παιρνει τις εντολες/πληροφοριες με το τηλεφωνικο καλωδιο ST4....

Καμμια φορα τα πιο απλα πραγματα ειναι τα πιο δυσκολα να τα καταλαβεις....

ΒΑΣΗ : Celestron Advance CG5 Goto

ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ : Nexstar Remote version 4.21

ΚΑΜΕΡΑ : QHY5 mono

Νικος Π.
Δημοσιεύτηκε

Την ίδια βάση έχουμε.Είναι ιδιότροπη και εγωίστρια...άμα μουλαρώσει δεν παλεύεται με τίποτα....θέλει εξορκισμό.

Θα κάνω δοκιμές αυτές τις μέρες για on camera και θα σε ενημερώσω.

Δημοσιεύτηκε

Το λοιπον , για να δωσω ενα τελος στην απορια μου και ισως να το δουν και αλλοι που ισως καποια στιγμη θα ειχαν την ιδια απορια οπως εγω.

Ο φοβος μου ηταν να μην τυχον και εχω 2 συσκευες ταυτοχρονα (οδηγητικη καμερα ή χειριστηριο βασης ), που να προσπαθουν να οδηγησουν την βαση στηριξης με αποτελεσμα η βαση να παιρνει 2 διαφορετικες πληροφοριες απο 2 διαφορετικες πηγες , ενω καποιος εχει επιλεξει την οδηγητικη του καμερα για οδηγο.

Απαντηση απο 3 εγκυρες πηγες (κατ'εμενα) :

α) Δημιουργος του PHD , Craig Stark

b) James Mchugh εχει σελιδα στο ιντερνετ και εχει γραψει τροπους συνδεσης οδηγητικης με PHD προγραμμα, αυτη ειναι η απλη σελιδα του : http://deepspaceplace.com/

γ) Ο ανθρωπος απο τον οποιο αγοραζω τον εξοπλισμο μου......

ΟΧΙ , οταν εχεις επιλεξη στο PHD Mount On Camera τοτε ειναι η καμερα που θα δινει πληροφοριες στην βαση στηριξης..το χειριστηριο παραμενει στην θεση του ΔΕΝ το αγγιζεις ΔΕΝ το συνδεεις με το λαπτοπ ΔΕΝ το πειραζεις , μονο η καμερα συνδεεται με το λαπτοπ με USB και με την βαση στηριξης μεσω ST4 τηλεφωνικου καλωδιου και εφοσον η στηριξη σου εχει θυρα(πορτα) οδηγησης...

Η καμερα με λιγα λογια γινεται η βαση στηριξης σου !!

Αυτα για τον κατωθι δικο μου εξοπλισμο , τα οποια ομως πρεπει να ισχυουν και για αλλους...

Βαση Στηριξης : Celestron Advance CG5 GoTo version 4.21

Χειριστηριο : Nexstar Hand Control version 5.20

Οδηγητικη Καμερα : QHY5

Φιλικα,

Νικος.

Νικος Π.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης