astroexplorer Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2014 Αγαπητοί φίλοι, Θα ήθελα την συμβουλή σας για εξοπλισμό οδήγησης όπου η κάμερα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πλανητική φωτογράφηση. Το καλοκαίρι πήρα το πρώτο μου τηλεσκόπιο, ένα νευτώνιο f 5 Skywatcher 200 pds σε EQ-6 και φωτογραφίζω (προς το παρόν) με Nikon D90 ενώ στο απώτερο μέλλον θα πάρω κάποια CCD (με ενδεικτικό προϋπολογισμό 2000 ευρώ, δεν το έχω ψάξει ακόμη αλλά το αναφέρω γιατί ίσως έχει σημασία για την οδήγηση που θα διαλέξω). Διάβασα κάποια βιβλία και συζητήσεις σε φόρουμ και κατέληξα στον εξής συνδυασμό και θα ήθελα την γνώμη σας: Οδηγητικό τηλεσκόπιο ST-80 / 400 mm με κάμερα QHY5L-II ή ZWO ASI120MM (δεν θέλω να πάω σε OAG). Εδώ έχω 4 απορίες κι θα το εκτιμούσα αν κάποιος φίλος μπορεί να απαντήσει κάποιες από αυτές: (1) Ο συνδυασμός τηλεσκοπίου – DSLR έχει ανάλυση 1.13 arc.sec/pix ενώ του ST80 – κάμερας 1.93 arc.sec/pix. Αυτό σημαίνει πως για κάθε pixel μετατόπισης στο οδηγητικό έχω 1.7 pixel στο τηλεσκόπιο. Είναι αυτό αποδεκτό ή να πάω σε οδηγητικό με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση (αλλά και βάρος)? (2) Έχει κανείς εμπειρία με QHY5L-II και ZWO ASI120MM? Έχουν τον ίδιο αισθητήρα και τιμή, ωστόσο είδα πως η ZWO πουλάει περισσότερο (δεν πάω για την ASI130MM καθώς δεν σκοπεύω να αναβαθμίσω το λαπτοπ). Είναι το ST-4 port σημαντικό αν θα οδηγήσω με PΗD2? (3) Για πλανητική φωτογράφηση διάβασα πως χρειάζομαι ανάλυση τουλάχιστον 0.25’’/pix που σημαίνει πως χρειάζομαι στο νευτώνιο ένα 3X barlow ή ένα powermate. Αν και θα προτιμούσα τον powermate, αυτός βγαίνει σε 2.5Χ @ 1¼’’ και 4Χ @ 2’’. Τι θα προτείνατε? (4) Η προηγούμενη μου ερώτηση οδηγεί και στην εξής απορία (τελευταία). Το οπτικό μου μονοπάτι για την φωτογράφηση (με την DSLR, την οδηγητική κάμερα ή την μελλοντική CCD) να είναι 2’’ ή δεν υπάρχει πρόβλημα αν περιοριστεί στην 1¼’’? Πιο συγκεκριμένα, αν πάρω τον barlow, τι μέγεθος να έχει? Τα φίλτρα? Διάβασα πως για την DSLR οι 2’’ είναι μονόδρομος για να περιορίσω το vigneting, αλλά αν αργότερα πάω σε CCD (π.χ. ATIK383L+) τι πρέπει τώρα να προσέξω έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αλλάξω εξοπλισμό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Βαγγέλης
KC Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2014 Καλησπέρα Βαγγέλη Ένας πρακτικός κανονας λέει ότι για οδήγηση χρησιμοποιείς οδηγητικό τουλάχιστον μισής εστιακής απόστασης από του φωτογραφικού. Ο κανόνας αυτός όμως κάποιες φορές δεν ισχύει και μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα. Πρέπει να πειραματιστείς με τον εξοπλισμό για να βγάλεις συμπεράσματα. Εγώ με το Vixen VC200L χρησιμοποιώ σαν οδηγητικο ένα 9x50 findercope...και έχω φτάσει σε 15-20 λεπτες λήψεις με αξιόλογα αποτελέσματα. Από την άλλη υπάρχει και η καλύτερη λύση από όλες να εχεις μια CCD κάμερα με δυο αισθητήρες. Ο ένας για φωτογράφιση και ο άλλος για οδήγηση. Ψάχτω και προς αυτή την κατεύθυνση... “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2014 Ευχαριστώ KC, στο τηλεσκόπιο έχω 9x50 findercope της Skywatcher. Πως προσάρμοσες την κάμερα και τι κάμερα έχεις? Βαγγέλης
KC Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2014 Καλησπέρα Και εγω το ίδιο finderscope έχω. Η οδηγητική κάμερα που χρησιμοποιώ είναι η DMK21AU04. Υπάρχει ένας ειδικός αντάπτορας για τη δουλειά αυτή που συνδέει την κάμερα στο finderscope.Θα χρειαστείς τα παρακάτω - KWIQ adapter- T to C mount adapter http//www.kwtelescope.com/ Ελπίζω να βοήθησα ) “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2014 Ευχαριστώ KC.
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2014 Βαγγελη καλημερα,1) μιας και τωρα θα ξεκινησεις θα σου προτεινα την δοκιμασμενη συνταγη οδηγησης με "ερευνητη". Μπορεις να φτιαξεις μονος σου αυτον που εχεις ή να πας στην ετοιμη λυση http://www.telescope.com/Orion-Mini-50mm-Guide-Scope/p/99607.uts 2) Εχω την Qhy οπως πολλοι εδω μεσα φοβερο εργαλειο για οδηγηση και πλανητικη. Εκει που βλεπεις οτι η Zwo πουλαει περισσοτερο, ειναι γιατι κανουν ΜΟΝΟ πλανητικη και οχι οδηγηση . Για το st-4 ειναι τι βολευει στον καθενα, εγω προσωπικα μου δουλευει καλυτερα απο οτι η οδηγηση με ascom.... ειναι πως θα σου κατσει 3) Αυτο που ξερω ειναι καλο να εισαι καπου στο f20 με f25. Θα σου προτεινα τον 2,5Χ 4) Μην κοιτας τι ccd θα παρεις αλλα τι τροχο φιλτρων αφου αυτο ειναι μπαινει στον εστιαστη σου. Φυσικα σχεδον ολα ειναι για 2". Το μονο που ισως να χρειαστεις για 1,25" ειναι αν κανεις πλανητικη με σκετη την καμερα. Αυτο διορθωνεται ευκολα με ενα ανταπτορακι απο 2" σε 1,25" Καλο διαβασμα!
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2014 Σε ευχαριστώ πολύ Στέλιο, πολύ χρήσιμες συμβουλές. Ψάχνω να βρω τώρα αν το οδηγητικό της Orion το φέρνει κάποιος στην Ευρώπη. Βαγγέλης
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2014 Σε ευχαριστώ πολύ Στέλιο, πολύ χρήσιμες συμβουλές. Ψάχνω να βρω τώρα αν το οδηγητικό της Orion το φέρνει κάποιος στην Ευρώπη. Βαγγέλης
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2014 Στην πορτα σου...http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5295_Mini-50mm-Guide-Scope-with-adjustable-Holder---Astrophoto.html
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2014 Με πρόλαβες, εκεί κοιτουσα τώρα... χίλια ευχαριστώ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα