Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας

Θέλω να σας περιγράψω ένα πρόβλημα που αντιμετώπισα με τη CCD κάμερα και να ρωτήσω αν υπάρχει λύση κάποια άλλη από αυτή που εφάρμοσα.

Το Σάββατο που μας πέρασε πήρα μερικές λήψεις σε Ha σε ένα στόχο. Μετά πάρκαρα το τηλεσκόπιο και το προστάτευσα με ένα κάλυμα. Την επόμενη νύχτα ο στόχος ήταν να πάρω τις αντίστοιχες λήψεις σε R,G,B. Κέντραρα όσο μπορούσα το στόχο χρησιμοποιώντας το σταυρόνημα (crosshair) στο maximdl μετακινώντας ελαφρά τη στήριξη μου με το joystick. Όταν ολοκλήρωσα τη διαδικασία και πήγα να κάνω align τα frames μετα διαπίστωσα ότι τα R,G,B frames δεν ήταν καλά ευθυγραμμισμένα με το Ha. Π.χ. κάποια αστέρια που είχε το Ha frame στις άκρες του πεδίου έλλειπαν από τα R,G,B frames. Το αποτέλεσμα όταν έκανα register όλα τα frames με base frame το Ha ή κάποιο R,G,B να χαθεί πολύτιμη πληροφορία του στόχου από το Ηa (έπρεπε να κάνω crop) το μέρος που δεν ευθυγραμμίστηκε...

Το λάθος που έκανα ήταν ότι δεν κέντραρα σωστά το στόχο κατά τη διάρκεια της λήψης των RGB frames. Υπάρχει κάποιος τρόπος με λογισμικό να επιτευχθεί αυτό σωστά που να λαμβάνει υπόψη του την προηγούμενη λήψη σε Ha;

Μια άλλη σκέψη που μου περνάνει από το μυαλό είναι πάρε ένα π.χ. R frame και κάντο align με το frame Ha που έχεις πάρει. Δες τι δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί και μετακίνησε το στόχο σου (με R φίλτρο επάνω) με τα πλήκτρα του joystick. Ξανακάνε align και σύγκρινε. Επανέλαβε διαδικασία μέχρι ο στόχος να είναι σωστά κεντραρισμόνος σε R,G,B όπως ήταν και με το Ha.

Ελπίζω να σας φάνηκα κατανοητός με όλα αυτά για το τι θέλω να σας περιγράψω.

Παρακαλώ μια βοήθεια στο πρόβλημα ) 

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Ουσιαστικα η ερώτηση είναι πως κεντράρουμε το στόχο μας ακριβώς σε πολλαπλές νύχτες χωρίς να υπάρχει περιστροφή της CCD κάμερας πάντα. Με το μάτι το κεντράρισμα θα σου φύγει λίγο και το αποτέλεσμα θα είναι να χάσεις πληροφορία με την ευθυγράμμιση/stacking.

Μια άλλη σκέψη που μου περνάει από το μυαλό είναι να βρούμε ένα αστέρι δίπλα στο στόχο να το κεντράρουμε να γίνει map μέσω tpoint (πρόγραμμα ου χρησιμοποιώ) και μετά να πάμε με slew στο στόχο.

Τι γίνεται όμως αν μετακινήσουμε το στόχο για να έχουμε καλυτερο καδράρισμα; Σε πολλαπλές νύχτες θα μπορούμε να μετακινούμε το στόχο το ίδιο ακριβώς; το μάτι πάντα σε γελάει )

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

υπάρχουν προγράμματα τα οποία κάνουν plate solving και σε συνδυασμό με goto στήριξη σε "πάνε" εκεί που ήσουν με ακρίβεια arcsec (ρυθμιζόμενο).

Ένα πολύ καλό και δωρεάν είναι το http://sourceforge.net/projects/astrotortilla/

Το "ταΐζεις" με subframe που έχεις ήδη τραβήξει από άλλη νύχτα και αφού βρει τις συντεταγμένες στις οποίες βρίσκεται η εικόνα αρχίζει να μετακινεί το mount προς τα εκεί διορθώνοντας ενδιάμεσα με διαδοχικές λήψεις.

Η άλλη λειτουργία του που είναι φανταστική :) άμα στήνεις και ξεστήνεις είναι ότι δεν χρειάζεται να φτιάχνεις μοντέλο του ουρανού κάθε φορά!

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου Μάριε

Σε ευχαριστώ για το πρόγραμμα που ανέφερες. Το έχεις δουλέψει στην πράξη;

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Κωνσταντίνε,

ναι, το χρησιμοποίησα εκτενώς για 2 μήνες και έχω πολύ καλές εντυπώσεις καθώς με έφερνε σχεδόν πάντα εκεί που έπρεπε.

Μόνη εξαίρεση, ένα εκνευριστικό bug που συνέβαινε περιστασιακά, ίσως στο δικό μου setup μόνο, και χανόταν η επικοινωνία με το ASCOM της βάσης, οπότε ήθελε επανεκκίνηση το πρόγραμμα.

Αν το δοκιμάσεις, συνέδεσε για τηλεσκόπιο το dummy ASCOM και παίξε με τις ρυθμίσεις μέχρι να καταφέρεις να κάνεις solve ένα frame από προηγούμενη νύχτα.

Υπόψιν οτι χρειάζεται να ετοιμάσεις - φορτώσεις διαφορετικό configuration file για κάθε συνδυασμό κάμερας - τηλεσκοπίου (βλέπω στο site σου ότι έχεις διάφορα καλούδια).

Όταν το πετύχεις είσαι έτοιμος για δοκιμή στο πεδίο :-)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης