KC Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2014 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2014 Γεια σας Στη διάρκεια μιας αστροφωτογράφισης πολλαπλών νυχτών αντιμετώπισα ένα πρόβλημα με το autoguiding. Η οδήγηση έγινε με το MaximDL μέσω της ST4 θύρας της στήριξης μου. Την πρώτη βραδιά δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα με την αυτόματη οδήγηση. Πήρα 20x10 min λήψεις σε Ha και όλα πήγαν μια χαρά. Είχα ενεργοποιήσει το dithering μεταξύ των λήψεων στα 3 pixels. Βραδιά 1 - λήψεις σε Ha “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
KC Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2014 Τη δεύτερη βραδιά ρύθμισα το MaximDL να πάρει για τον ίδιο στόχο 60x1min λήψεις σε κάθε φίλτρο R,G,B. Το dithering μεταξύ των λήψεων το έβαλα στα 2 pixels. Η αυτόματη οδήγηση πήγε χάλια. Επισυνάπτω γράφημα και το track log από το MaximDL. TRACKING_ERROR.txtmaximdl track log - 2η βραδιά Λήψεις RGB “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
KC Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2014 Την τρίτη βραδιά ρύθμισα το MaximDL να πάρει για τον ίδιο στόχο 30x1min λήψεις σε φίλτρο R. Το dithering μεταξύ των λήψεων το έβαλα στα 2 pixels. Η αυτόματη οδήγηση πήγε πάλι χάλια. Επισυνάπτω γράφημα και το track log από το MaximDL. TRACKING_ERROR2.txtmaximdl - track log2 “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
KC Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2014 Με βάση τα γραφήματα και τα track logs που επισύναψα μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί η αυτόματη οδήγηση δεν πήγε καλά τη 2η και 3η βραδιά; Και κάτι που ξέχασα την 3η βραδιά το MaximDL μου εμφάνισε μήνυμα λάθους "autoguiding error" χωρίς να μου λέει που οφείλετε. Τέλος έχω διαπιστώσει ότι το MaximDL επιλέγει αυτόματα ένα άστρο για να κάνει τις διορθώσεις σε X-Y. Μπορώ να το ρυθμίσω ώστε να επιλέγεται manually το άστρο; “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
KC Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2014 Το έψαξα λίγο το θέμα μελετώντας καλά τα γραφήματα από το MaximDL. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι το πρόβλημα δημιουργήθικε από τις έντονες διακυμάνσεις της λαμπρότητας του αστέρα οδηγού τις νύχτες 2,3. Ίσως λόγω κακού seeing, ίσως κάποιο σύννεφο στα ανώτερα στρώματα που δεν ήταν εύκολα ορατό διαγυμνού οφαθαλμού. Όπως και να έχει πιστεύω είναι θέμα του οδηγητικού αστέρα. Άφησα το MaximDL να τον επιλέξει αυτόματα ενώ θα μπορούσα με ένα click να επέλεγα το αστέρι που ήθελα εγώ. Συμπέρασμα να μελετάτε τα γραφήματα βγαίνουν αξιόλογα συμπεράσματα από αυτά. Διακυμάνσεις λαμπρότητας οδηγητικού αστέρα Διορθώσεις σε RA Διορθώσεις σε DEC “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
KC Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2014 Το έψαξα λίγο το θέμα μελετώντας καλά τα γραφήματα από το MaximDL. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι το πρόβλημα δημιουργήθικε από τις έντονες διακυμάνσεις της λαμπρότητας του αστέρα οδηγού τις νύχτες 2,3. Ίσως λόγω κακού seeing, ίσως κάποιο σύννεφο στα ανώτερα στρώματα που δεν ήταν εύκολα ορατό διαγυμνού οφαθαλμού. Όπως και να έχει πιστεύω είναι θέμα του οδηγητικού αστέρα.. Για όποιον ενδιαφέρεται τελικά δεν είναι θέμα οδηγητικού αστέρα. Φταίει που δεν είχα ορίσει delay timer ανάμεσα στις λήψεις Ha και RGB. Για μικρές εκθέσεις 1-2 λεπτών πρέπει να το ορίσεις και προτείνετε να το βάζεις 4-5 φορές του χρόνου οδήγησης. Αλλιώς θα έχεις πρόβλημα που περιέγραψα. Για μεγάλες εκθέσεις 5-10 λεπτών και μηδέν να το αφήσεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Παραπέμπω και το σχετικό απόσπασμα από το manual του MaximDL Set Delay First and Delay Between to 0. Delay Between can be used to provide some extra time between exposures for the autoguider to settle (by default there is a minimum 5 second delay when the guider is running). You can also set a settling criterion based on the autoguider error using the Guide Tab Options menu. “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα