Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα φίλοι

 

Ενώ έχω διαβάσει τη θεωρία για τις ισημερινές συντεταγμένες δεν μπορώ να καταλάβω πως να τισ χρησιμοποιήσω...

 

Βρίσκω στο Sky&Telescope οτι ένα αστέρι ή πλανήτης έχει συντεταγμένες πχ.

 

RA: 0h43m01.69s DE:+41°17'57.7"

 

εγώ πως το βρίσκω αυτό στον ουρανό?? Διαβάζω στο ιντερνετ οτι είναι ο ευκολότερος τρόπος να βρίσκεις ότι θέσ στον ουρανό αλλά εγω δεν καταλαβαίνω πως λειτουργεί? Τελικά είναι μόνο για εμπειρους??

 

Πέτρος

Δημοσιεύτηκε

Ειναι απλο ευθυγραμμιζεις πολικα την ισημερινη βαση, στοχευεις ενα αστρο με γνωστες συντεταγμενες και κλειδωνεις τα φρενα στους δυο αξονες (το μοτερ οδηγησης λειτουργει).

Ο κυκλος αποκλισης θα δειχνει την σωστη (αν ειναι καλιμπραρισμενος,αλλιως τον καλιμπραρεις μια φορα και τον ξεχνας) και στον κυκλο ορθης αναφορας βαζεις την ορθη αναφορα του αστρου που στοχευσες. Απο κει και περα στοχευεις οτι θελεις με συντεταγμενες λυνεις φρενα πας στο σωστο σημειο γρηγορα και τα ξανασφιγγεις.Το ουρανιο σωμα που θελεις θα ειναι στο πεδιο.

 

ΥΓ καλυτερα βρες τα με τον ερευνητη (finder) :D

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Αν καταλαβα καλά οι ισημερινές συντεταγμένες είναι μόνο για ισημερινές στηρίξεις??

 

Με τηλεσκόπιο τύπου Dobson δεν εχουν νόημα? Γιατί εγώ έχω dobson και ήθελα να μπορώ να χρησιμοποιώ τις πληροφορίες που δίνουν τα περιοδικά....

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Πέτρο,

 

Όχι δεν θα σε βοηθήσουν οι Ισημερινές συντεταγμένες σε Dob,

αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ούτε με ισημερινή στίρηξη θα σε βοηθούσαν...

 

Το πιό καλό είναι να κατεβάσεις χάρτες μικρών περιοχών από το Internet και να μάθεις να βρίσκεις αυτά που θές με "αστροάλματα"

 

Ψάξε λίγο σε παλαιότερα post και θα βρείς πολύ χρήσιμες πληροφορίες...

Δημοσιεύτηκε

Κοιτα φιλε Πετρο,

με τηλεσκοπιο που εχει τετοια βαση σα τη δικη σου αυτες οι συντεταγμενες ειναι αχρηστες. Αυτα τα νουμερα που βλεπεις και που ρωτας κανουν για τηλεσκοπια με ισημερινες γερμανικες στηριξεις και διχαλωτες οπως του MEADE lx200 ας πουμε.

 

Για μενα παρε το τηλεσκοπιο σου, βγες εξω και αρχισε να οργωνεις καθε σημειο και πιθαμη του ουρανου με τα ματια. Θα πρεπει να κανεις αρκετη υπομονη βεβαια αλλα θα δεις οτι σε λιγο καιρο οταν θα τα εχεις μαθει δε θα σου χρειαζονται πλεον ουτε χαρτες ουτε τιποτα.

 

Εξασκησου μονος σου παρεα με ενα χαρτη και θα δεις οτι το αποτελεσμα θα σε ικανοποιησει πολυ περισσοτερο.

 

Κι επειτα πιστεψε με οι συντεταγμενες αυτες οπως σου ειπαν παραπανω τα παιδια ειναι χοντρικα σημειωμενες και εμπεριεχουν σφαλματα. Απλα οταν βρεις ενα αντικειμενο με γνωστες συντεταγμενες με το ματι, το κεντραρεις στο οπτικο σου πεδιο, τοτε πας κατω στους κυκλους που αναγραφονται αυτοι οι αριθμοι και τους γυριζεις γυρω γυρω μεχρι οι οι ενδειξεις να δειχνουν τις ιδιες τιμες. Και καλα μετα γυρνωντας το τηλεσκοπιο σε οποιοδηποτε αλλο σημειο η αντικειμενο με συντεταγμενες που θα διαβασεις απο το βιβλιο θα το βρεις κεντραρισμενο εκει. Αλλα κατα μια περιεργη συγκιρια σχεδον ποτε δε το βρισκεις μεσα. Απλα εισαι στη γυρω περιοχη!

 

Μην σε απογοητευει. Δεν εχουν μεγαλο νοημα

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Πέτρο, οι ουράνιες συντεταγμένες (όπως και οι γήινες) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσει κανείς ένα αντικείμενο (ή ένα τόπο), έτσι, χωρίς κάποιο όργανο. Χρειάζεται πάντα κάποιος μηχανισμός που αφού προρρυθμιστεί θα μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στον εντοπισμό του επιθυμητού σημείου με τη χρήση των συντεταγμένων του.

Στην περίπτωση των τηλεσκοπίων, αυτός ο μηχανισμός ενσωματώνεται στις "ισημερινές" βάσεις (αλλά και σε κάποιες "αλταζιμουθιακές") και είναι είτε μηχανικός είτε ηλεκτρονικός. Στην αστρονομική παρατήρηση τα αντικείμενα εντοπίζονται με τους χάρτες ή με τα συστήματα "go-to". O πρώτος τρόπος είναι πολύ πιο γοητευτικός γιατί περιλαμβάνει περιήγηση στον ουρανό (με αποτέλεσμα να τον ανακαλύπτεις την ομορφιά του, τις "γειτονιές" του) ενώ ο δεύτερος είναι λύση "έτοιμη στο πιάτο" και είναι προτιμότερο να αφήνεται για ειδικές εφαρμογές.

Πάντως, με οποιοδήποτε τρόπο, είναι πολύ σπάνιο να χρειαστείς τις συντεταγμένες ενός αντικειμένου.

 

Καλως ήρθες στο φόρουμ,

Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης