Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μια που έγραψα την εμπειρία μου και σε ξενόγλωσσο forum, τη μεταφέρω και στα Ελληνικά μήπως ενδιαφέρει.

Συγκεκριμένα, ήθελα να δοκιμάσω ένα διορθωτή (field flattener) για το διοπτρικό μου Skywatcher 80ED και ίσως και να μου μείνει αν "μεγαλώσω" στο μέλλον. Από απλούς διορθωτές (όχι και reducer δηλαδή), οι οικονομικότεροι που έβρισκα είναι αυτός του Teleskop Service που μαζί με μεταφορικά έρχεται περί τα 215 Ευρώ, αλλά χωρίς απαραίτητους αντάπτορες (άλλα 65) και ο Starguider 2" από το Sky's The Limit με 187 Ευρώ, που όμως περιλαμβάνει αντάπτορες. Το μυστικό είναι πως είναι και τα δύο ακριβώς ίδια - από το ίδιο εργοστάσιο, το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά για αντικείμενα που πωλούνται ως TS, Agena, Starguider κλπ.

Να σημειώσω πως το Sky's The Limit έχει εγκαταλείψει το online κατάστημά του και πουλάει κυρίως μέσω ebay και στα περισσότερα πράγματα δέχεται και χαμηλότερες προσφορές (λέει Make Offer) και πιο σπάνια βάζει και σε δημοπρασία κάποια αντικείμενα. Για να το πω πιο απλά δεν πλήρωσα 187 Ευρώ, οπότε κι εσείς μη πατάτε buy it now και δώσετε και λιγότερα ;)

Λοιπόν ο διορθωτής αυτός είναι κατάλληλος για f/5-f/8, οπότε θεωρητικά κάνει για το f/7.5 80ED μου. Έχει σημασία η απόσταση του διορθωτή από το σένσορά μας και αυτό εξαρτάται από την εστιακή απόσταση της διόπτρας μας. Όπως έρχεται το πακέτο περιέχει ένα T-adaptor που προσθέτει 38mm και μία επέκταση των 15mm (και ένα λιγότερο χρήσιμο δακτυλίδι parfocal). Αν το συνδέσουμε λοιπόν στο κλασσικό T-ring της μηχανής μας όπως είναι έχουμε σύνολο απόστασης 38+15 + 55mm (για κανονικό T-ring) = 108mm. Στη σελίδα του TS βλέπουμε τις σωστές αποστάσεις διορθωτή-σένσορα για να γίνει η διόρθωση:

-- Focal Length < 450mm: 128mm

-- Focal Length 450-490mm: 123mm

-- Focal Length 500-550mm: 118mm

-- Focal Length 560-590mm: 116mm

-- Focal Length 600-690mm: 113mm

-- Focal Length 700-800mm: 111mm

-- Focal Length from 800mm: 108mm

Συνεπώς, αν είσαστε κοντά στα 800mm εστιακής και πάνω (ή και από 700 αφού έχει και ένα 5% "περιθώριο"), όπως έρχεται με τον αντάπτορα και την επέκταση το συνδέετε στο t-ring της μηχανής σας. Εγώ με τα 600mm μου χρειάστηκα κάτι παραπάνω. Ευτυχώς ο σωλήνας του διορθωτή έχει απλό σπείρωμα φίλτρου 2" (48mm), οπότε διάλεξα ένα από τα φίλτρα μου (το Orion Imaging Filter) και πρόσθεσα έτσι 7mm φτάνοντας στα 115mm που είναι σχεδόν το επιθυμητό.

97754d1415647127-first-light-starguider-2-refractor-field-flattener-sw-80ed-corrector12.jpg

Είμαι στην Αγγλία αυτή τη στιγμή, οπότε πρόλαβα ανάμεσα στα σύνεφα μερικά καρέ. Πριν δω τη διαφορά δε θεωρούσα πως η διόπτρα μου είχε ιδιαίτερο πρόβλημα (coma). Αλλά βλέποντας συγκριτικά χωρίς και με διορθωτή η διαφορά μου φάνηκε τόσο έντονη που με ενοχλούν πλέον οι παλιές φωτογραφίες μου! Για δείτε ένα crop από την πλήρους ανάλυσης εικόνα 18MP (Canon 550D). Είναι από το αριστερό άκρο του καρέ μέχρι περίπου τη μέση, πάνω χωρίς διορθωτή και κάτω με:

97755d1415647416-first-light-starguider-2-refractor-field-flattener-sw-80ed-corrector.jpg

Σε πρώτη ματιά φαίνεται να είναι διαφορετικό αστρικό πεδίο τραβηγμένο! Τα καρέ (uncalibrated και όχι τέλειο polar alignment, βιασύνη!) από τα οποία έκοψα το παραπάνω επισυνάπτονται στο τέλος. Όπως βλέπετε έχει διορθωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό το πεδίο μέχρι τα άκρα του αισθητήρα μεγέθους APC-S και όπως θα περιμέναμε από διορθωτή 2" δεν προστίθεται βινιέττα. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος και συστήνω το διορθωτή. Φυσικά οι διορθωτές δεν είναι τα φθηνότερα αξεσουάρ, αλλά τελικά νομίζω είναι κρίμα να έχουμε δώσει τόσα χρήματα για το ωραίο διοπτρικό μας και να μην το αξιοποιούμε τελικά όσο θα μπορούσαμε με ένα διορθωτή. Υπάρχουν και διορθωτές που είναι συγχρόνως και μειωτές, θα φροντίσω να πέσει στα χέρια μου κάποιος για να κάνω τη σύγκριση! ;)

CorrectorOn2.thumb.jpg.135d42f9d88c287e23fa7fdf5dc2b2e1.jpg

NGC 2244 45s SW 80ED / Canon 550D 1600ISO. Με διορθωτή.

CorrectorOff2.thumb.jpg.109b9a8d0502abc134ba109007a28878.jpg

NGC 2244 45s SW 80ED / Canon 550D 1600ISO. Χωρίς διορθωτή.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ φίλε δεν φαίνεται να έχεις πετύχει την σωστή απόσταση αφού δεν βλέπω τρομερή διόρθωση στις άκρες. Τον συγκεκριμένο flattener που αναφέρεις προσωπικά δεν τον γνωρίζω αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακός. Ένας δοκιμασμένος flattener που έχουμε/είχαμε οι περισσότεροι είναι ο astrotech ο οποίος είναι αρκετά φθηνός ειδικά αν τον βρεις μεταχειρισμένο.

Ρίξε μια ματιά αν θες στο παρακάτω θέμα.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10339&highlight=flattener

Δημοσιεύτηκε
Αγαπητέ φίλε δεν φαίνεται να έχεις πετύχει την σωστή απόσταση αφού δεν βλέπω τρομερή διόρθωση στις άκρες. Τον συγκεκριμένο flattener που αναφέρεις προσωπικά δεν τον γνωρίζω αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακός. Ένας δοκιμασμένος flattener που έχουμε/είχαμε οι περισσότεροι είναι ο astrotech ο οποίος είναι αρκετά φθηνός ειδικά αν τον βρεις μεταχειρισμένο.

Ρίξε μια ματιά αν θες στο παρακάτω θέμα.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10339&highlight=flattener

Χεχε, έτσι να κρατάμε γερά το Κεχαγιέικο. ;)

Πίσω στο θέμα, να παραδεχτώ πως δεν περίμενα καλύτερα για να αγχωθώ για την απόσταση. Βέβαια δεν είχα χρόνο όπως είπα, αλλά την επόμενη φορά (θα είμαι Ελλάδα σε 2 εβδομάδες, οπότε θα βρίσκω ουρανό) θα δοκιμάσω +/- μερικά mm. Βέβαια, αυτό που δεν πρόσεξες είναι πως έβαλα τις φωτογραφίες σε 18MP. Στο νήμα που ανέφερες είναι σε πολύ χαμηλότερη ανάλυση (οι περισσότερες 1536x1024 και μερικές σε 8MP όπου αρχίζει κάτι να φαίνεται), οπότε δε μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν έχω ήδη παρόμοια διόρθωση, ειδικά αν δεν έχω την ίδια εικόνα πριν τη διόρθωση για να δω πόση ήταν η βελτίωση. Αλλά και στο νήμα αυτό πολλοί αναρωτιούνται πως λειτουργεί ο TS, οπότε ιδού η απάντηση! Και μάλιστα σε αρκετά οικονομικότερη εκδοχή ώστε να έρχεται περίπου ίδια τιμή με τον Astrotech (ή και φθηνότερα αν δε βρούμε κάποιον να στέλνει τον Astrotech απευθείας από Αμερική με USPS). Θα είχε βέβαια ενδιαφέρον να συναντηθώ με κάποιον που έχει τον Astrotech και να τραβήξουμε και με τους δύο και σε πάνω από έναν οπτικό σωλήνα.

Πάντως για να καταλάβεις τι λέω με την ανάλυση, δες τη διορθωμένη μου εικόνα σε 1536x1024 και το crop της γωνίας πόσο λιγότερο αποκαλυπτικά είναι (και φαίνονται ουσιαστικά τέλεια):

CorrectorOnCrop.jpg.eb955daa4a5a1fa2883399a7a5a347cd.jpg

Άνω αριστερή γωνία

CorrectorOnSm.thumb.jpg.5dc1e97b622b672ff2fbe981dae45def.jpg

Σε ανάλυση 1536x1024

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης