Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα και Καλή Πρωτοχρονιά σε όλη την παρέα !

Καθώς ο χιονιάς επελαύνει \:D/ και δεν προβλέπεται παρατήρηση εκει έξω (τουλάχιστον) σήμερα... θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με το red dot finder του τηλεσκοπίου μου ....

Το τηλεσκόπιο που έχω είναι το 4-inch table-Dob της Orion

http://www.astroshop.eu/orion-dobson-telescope-n-100-400-skyscanner-dob/p,23287#tab_bar_0_select

για ερευνητή έχει προσαρμοσμένο το EZ Finder II

Την προσαρμογή του , ευθυγράμμιση και χρήση του σε γενικές γραμμές την βρήκα εύκολη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα , ωστόσο ....

ενώ το να στοχευω τους πλανήτες μέσα από το στρογγυλό πλαίσιο του ερευνητή είναι απλούστατο...

επίσης απλό είναι και για λαμπρούς αστέρες ( π.χ τον Σείριο ή τον Betelgeuse ) έχω διαπιστώσει ότι

για αστέρες μικρότερου μεγέθους το red dot finder είναι πρακτικά άχρηστο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δουλέψει το τηλεσκόπιο και τον ερευνητή , σε περιβάλλον βουνού ( χωρίς φωτεινή μόλυνση ) αλλά από την ταράτσα μου στην Αγία Παρασκευή , ακόμα και προς τα Νοτιο-Ανατολικά που ο Υμηττός κάνει την κατάσταση κάπως καλύτερη , δεν μπορώ να διακρίνω μέσα απο τον ερευνητή άστρα όπως π.χ τον δ της Μεγάλης Άρκτου, που έχει μέγεθος γύρω στα 3,5 νομίζω...

Κάνω κάτι λάθος ή απλά ο red dot finder έχει κάποιο όριο στο μέγεθος που μπορεί να βρεί ;

(να σημειώσω ότι χαμηλώνω την ένταση της κόκκινης κηλίδας μέχρι που μόλις να διακρίνεται ώστε το κόκκινο φώς να μην με εμποδίζει να βλέπω μέσα απο το πλαίσιό του ότι στοχεύω ).

Υπάρχει κάποιος optimum τρόπος χρήσης τέτοιων ερευνητών ή απλά έχω βρεί τα όρια του συγκεκριμένου μοντέλου ερευνητή ;

Per aspera ad astra...
Δημοσιεύτηκε
Ρε συ ο ερευνητης κοκκινης κουκιδας δεν δινει μεγενθυση ουτε κανει τα ειδωλα πιο λαμπρα!! Οτι βλεπεις με γυμνο ματι εκεινη την ωρα το ιδιο βλεπεις και απτον ερευνητη κοκκινης κουκιδας . Θες κανονικο ερευνητη με σταυρονημα για να δεις πιο αμυδρα αστερια οπως ενας ερευνητης 9Χ50
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Δημοσιεύτηκε

Γι'αυτό και πολλοί (αν όχι οι περισσότεροι) dobsonάδες χρησιμοποιούμε δύο ερευνητές:

-Έναν κόκκινης κουκίδας (ή telrad) για το πρώτο βήμα: γρήγορη στόχευση σε έναν φωτεινό στόχο που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού.

-Έναν οπτικό ερευνητή για το δεύτερο βήμα: αστροάλματα μέχρι την εύρεση του στόχου με τη βοήθεια ενός χάρτη ή απευθείας όραση.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης