Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2005 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2005 Γνωρίζει κάποιος φίλος πως παίρνουμε Dark frames και flats με το πρόγραμμα MaximDSLR και την EOS 350D, από την επιλογή Sequence νομίζω και με τι ρυθμίσεις και πόσα είναι καλά να παίρνουμε? Φιλικά Γιώργος Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
gpi_snteam Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2006 Αγαπητέ φίλε. Δεν γνωρίζω καλά την διαδικασία λήψης dark frames με το πρόγραμμα που αναφέρεις (χρησιμοποιώ το Images Plus), αλλά μπορώ να αναφέρω τα παρακάτω και ελπίζω να σου φανούν χρήσιμα: 1. Πρέπει να πάρεις αρκετά darks (15 με 30 είναι καλά)2. Τα dark frames πρέπει να παίρνονται με ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις όπως και τα "light frames" δηλ. ίδιο ISO και ίδιο χρόνο έκθεσης.3. Master dark: Αφού πάρεις τα darks πρέπει να τα κάνεις ένα median-combine και να δημιουργήσεις ένα master dark το οποίο θα πρέπει να γίνει subtract από κάθε light frame. Η διαδικασία διαφέρει από software σε software. Φιλικά Πιστικούδης Γιώργος Να κοιτάμε ψηλά!
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2006 Ευχαριστώ Γιώργο με έβαλες τουλάχιστον σε ένα δρόμο!!! γιατί είχα πλήρη άγνοια!!! Φιλικά Γιώργος Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
gpi_snteam Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2006 Για τα flats μπορώ να αναφέρω τα εξής: 1. Πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον 15 με 30 raw flats.2. Το βασικό που πρέπει να προσέξουμε στα flats είναι ο χρόνος έκθεσης: Ρυθμίζουμε το χρόνο έκθεσης ώστε στο ιστόγραμμα να έχουμε περίπου την φωτεινότητα μέχρι την μέση των τιμών.3. Προτεινόμενο ISO 100 (χαμηλός θόρυβος)4. Θα πρέπει να πάρουμε και dark-flats ώστε να μειώσουμε τον θόρυβο από τα flats. Σημαίνει 10 με 15 dark-flats (ISO-100, ίδιο χρόνο με τα raw flats) τα οποία θα γίνουν median-combine σε master-dark-flat και το οποίο θα αφαιρεθεί (Subtract) από κάθε raw-flat για να έχουμε flat χωρίς θόρυβο (calibrated-flats). 5. Τα calibrated-flats τα κάνουμε median-combine και έτσι έχουμε ένα τελικό master-flat το οποίο θα χρησιμοπόιήσουμε στο software που έχουμε. Φιλικά Πιστικούδης Γιώργος Να κοιτάμε ψηλά!
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2006 Κατατοπιστικότατος και πάλι ευχαριστώ, νομίζω και οι φίλοι στο Astrovox να ακολουθήσουν τις οδηγίες σου!!! Περιμένω να δω φώτο σου, γιατί από τις απαντήσεις κατάλαβα ότι το κατέχεις το θέμα καλά!!! εγώ έχω ακόμη πολύ δρόμο!!! Φιλικά Γιώργος Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
aristarchus Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2006 Γιωργο, Συμφωνω με αυtα που περιγραφεις αλλα ηθελα να προσθεσω οτι γενικα το average-combine ειναι καλυτερο απο το median-combine. Η μονη εξαιρεση ειναι αν υπαρχει κατι με ενα-δυο frames (πχ. cosmic ray hit). Μαλιστα, με ενα-δυο προβληματικα frames, ισως ειναι καλυτερα να διαγραφουν εφοσον υπαρχουν 15-30 συνολικα frames και να βρουμε το average-combine απο τα υπολοιπα. Και κατι αλλο ... οσον αφορα τον χρονο εκθεσης για τα flat, μιλαμε για 1/2 μεχρι 2/3 του μεγιστου ADU. Mε τη δικια μου καμερα (SBIG ST-2000XM), ο στοχος μου ειναι μεταξυ 40.000 και 45.000 ADU. Και κατι τελευταιο ... με τα dark frames, η περιβαλλοντικη θερμοκρασια ειναι ενας κρισιμος παραγοντας και τα dark frames πρεπει να ειναι σε θερμοκρασια παρομοια με αυτη των εκθεσεων. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
aristarchus Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2006 ΥΓ. Το θεμα του average-combine εναντι median-combine ειναι εξισου σημαντικο και με τις εκθεσεις σηματος (LRGB). Υπαρχει μαθηματικη αναλυση που αποδειχνει οτι υπαρχει 1,6 φορες καλυτερο συνολικο σημα μετα απο average-combine εναντι median-combine. Αν επιθυμεις, μπορω να ψαξω για να βρω την αναλυση. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
gpi_snteam Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2006 Αντώνη θα συμφωνήσω μαζί σου. Όσον αφορά τα darks και την θερμοκρασία έχεις απόλυτο δίκιο. Τώρα, όσον αφορά το θέμα του combine, κατά νου είχα τις one shot cameras (έχω την DSLR Canon 20D). Πιστεύω ότι η επιλογή του πια μέθοδο combine είναι και η δοκιμή δηλ. μπορεί κάποιος να δοκιμάσει και τις δυο μεθόδους και να κρίνει πότε έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Όσον αφορά τα flats (sky-flats) δεν νομίζεις ότι η πιο κατάλληλη μέθοδος είναι η median-combine ώστε να εξαλείψει και τα star-trails; Γιώργος Να κοιτάμε ψηλά!
aristarchus Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2006 Τώρα, όσον αφορά το θέμα του combine, κατά νου είχα τις one shot cameras (έχω την DSLR Canon 20D). Γιωργο, Με βαση στατιστηκη θεωρια και μαθηματικα, το average-combine μας οδηγει σε 1,6 φορες περισσοτερο τελικο σημα εναντι το median-combine και ασχετα αν μιλαμε για μονοχρωματικες εκθεσεις η εγχρωμες (ετσι και αλλιως οι εγχρωμες ειναι αρθρηση των μονοχρωματικων και οπου διατηρηται ο συντελεστης του 1,6). Πιστεύω ότι η επιλογή του πια μέθοδο combine είναι και η δοκιμή δηλ. μπορεί κάποιος να δοκιμάσει και τις δυο μεθόδους και να κρίνει πότε έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτο ισχυει με ολες τις τεχνικες επεξεργασιας επειδη η καθε φωτογραφια ειναι μοναδικη και ακολουθει οτι το αποτελεσμα ειναι μοναδικο. Όσον αφορά τα flats (sky-flats) δεν νομίζεις ότι η πιο κατάλληλη μέθοδος είναι η median-combine ώστε να εξαλείψει και τα star-trails;Φυσικα αν κανουμε χρηση ενος light-box, δεν υπαρχει θεμα. Τωρα, αν παρουμε sky-flats, η σωστη τεχνικη ειναι να τα παρουμε απο διαφορετικα σημεια του ουρανου (μεταξυ διαδοχικων εκθεσεων) και μακρια απο αστρα. Οι δικες μου δοκιμες με sky-flats ειναι της ταξεως των 2 με 8 δευτερολεπτων ανα εκθεση και οπου δεν υπαρχει θεμα με αστερες και star-trails. Πρεπει να αποφυγεις τα sky-flats για δυο λογους: (1) ειναι δεδομενο οτι θα υπαρχουν "light-gradients" και (2) το περιθοριο για την καταγραφη τους ειναι καπως περιορισμενο και προβληματικο (αν χαθει η ευκαιρια πριν το σκοταδι, πρεπει να περιμενεις μεχρι το πρωι να τις παρεις και ασχετα τι ωρα τελειωσες και ποσο κουρασμενος εισαι). Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα