Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι,

 

Σκοπεύω να αγοράσω ένα σετ LRGB φίλτρων 2" και ένα USB τροχό για αστροφωτογράφηση. Ο προϋπολογισμός μου δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Από την έρευνα αγοράς που έκανα κατέληξα σε φίλτρα Baader και τροχό της starlightXpress. Ωστόσο και ο ΑΤΙΚ είναι ακόμη στο μυαλό μου. Θα ήθελα την συμβουλή του forum αν η επιλογή μου είναι σωστή.

 

Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο στην επιλογή αλλά ο εξοπλισμός είναι

- κατοπτρικό SW 200 PDS (αλλά σύντομα θα πάρω και ένα 80αρι ΑΡΟ)

- NEQ6

-ZWO120MM για πλανητική φωτογράφηση (και οδήγηση) και σύντομα θα αντικαταστήσω την DSLR Nikon που χρησιμοποιώ τώρα με μια CCD.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων γαι τις συμβουλές.

 

Βαγγέλης

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω πως η επιλογή για starlight express είναι καλή από αυτά που έχω ακούσει (έχουν περάσει από τα χέρια μου δύο χειροκίνητοι τροχοί αλλά όχι ηλεκτρικός).

 

Όσον αφορά τα φίλτρα, οι 2" δεν είναι πάντα απαραίτητες. Σίγουρα είσαι καλυμμένος για οποιοδήποτε μελλοντικό σκοπό και είσαι άνετος αλλά στα περισσότερα setup με λίγη προσοχή στην τοποθέτηση του τροχού κοντά στη CCD δεν προκύπτει σημαντικό βινιετάρισμα με το 1.25". Και η διαφορά στην τιμή μπορεί να είναι πιο σημαντική αν αύριο πάρεις και κάποιο narrowband που λογικά θα θες να έχεις στην ίδια διάμετρο για να τα βάλεις μέσα στον ίδιο τροχό. Επίσης LRGB και τρία narrowband χωράνε σε 7άρι τροχό. Αυτά από άποψη "οικονομίας" :)

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Έχεις αποφασίσει σε τι CCD θα στραφείς; Έτσι μπορούμε να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Δεν έχω ακόμη καταλήξει. Έχω ένα προϋπολογισμό μέχρι 2500 ευρώ και έχω βάλει στο μάτι την ΑΤΙΚ 460 ΕΧ. Στο 200αρι κατοπτρικό μου δίνει 0.94 arc.sec/pixel και σε ένα μελλοντικό διοπτρικό π.χ. ED80, 1.56 arc.sec/pixel. Προσπαθώ να καταλάβω καλύτερα την σχέση του seeing με την ανάλυση του συνδιασμού κάμερας/τηλεσκοπίου. Το Πάσχα που θα έχω χρόνο θα προσπαθήσω να μετρήσω το seeing και να βάλω τις σκέψεις μου σε μιά σειρά. Δεν ξέρω αν βαδίζω στον σωστό δρόμο για να διαλέξω κάμερα, οπότε κάθε συμβουλή είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Προς το παρόν φωτογραφίζω με μια Nikon D90. Κάθε φωτογραφία που βγάζω με γεμίζει ικανοποίηση αλλά είμαι ακόμη μακρυά από τις φωτογραφίες των φίλων που βλέπω στο forum. Σιγά σιγά όμως...
Δημοσιεύτηκε

Θα πρέπει να δεις αν οντως χρειαζεσαι 2'' κ οχι 1.25'.

Κ εγω εχω 2ιντσα κ δεν νομιζω ότι δεν θα με καλυπταν τα 1.25'...με σημαντικη μείωση στην τιμη αγοράς.

Επιπλέον θα σου πρότεινα να δεις κ τον τροχο Xagyl ο οποίος ειναι πολύ λεπτός.

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ Δημήτρη. Υπάρχει κάποια, έστω και εμπειρική, σχέση που να συνδέει το μέγεθος του CCD chip με το μέγεθος του φίλτρου? Λίγο πολύ όλες οι κάμερες που κοιτάω έχουν το ίδιο μέγεθος. Μως μπορώ να εξακριβώσω αν το 1 1/4" με καλύπτει? Για μένα το οικονομικό σκέλος παίζει ρόλο αλλά περισσότερο η δυνατότητα να έχω και τα 7 φίλτρα στον ίδιο τροχό.

 

Βαγγέλης

Δημοσιεύτηκε

Βαγγέλη καλημέρα,

 

Από ότι βλέπω στο site της ΑΤΙΚ αναφορικά με την 460 που σε ενδιαφέρει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα φίλτρα 1,25":

 

"The Atik 460EX fully supports 1.25" filters down to f/2, so you won’t need to replace any of your current investment in wheel or filters. This is an added advantage when looking to invest in a CCD camera that may go through multiple telescopes."

 

http://www.atik-cameras.com/product/atik-460ex/

 

Τα φίλτρα 2" είναι προτιμότερα για μεγαλύτερο chip π.χ. KAF8300 ή σε τηλεσκόπια με f/ μικρότερο από 4. Το δικό σου απ' ότι βλέπω είναι f/5.

 

Η διαφορά στο κόστος των φίλτρων 2", ειδικά στα Narrow Band είναι μεγάλη. Η τιμή τους είναι σχεδόν διπλάσια.

 

Τέλος χρησιμοποιώντας φίλτρα 1,25" μπορείς να τοποθετήσεις τα LRGB και όλα τα Narrow Band στο ίδιο Carousel 7 θέσεων.

 

Ο τροχός φίλτρων της Starlight Xpress είναι πολύ καλός (τον χρησιμοποιώ εδώ και 2 χρόνια) δεν απαιτεί εξωτερική τροφοδοσία γιατί παίρνει ρεύμα από τη θύρα USB.

 

Φιλικά,

 

Δημήτρης

“The Truth Is Out There”

 

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Δημοσιεύτηκε
Σε ευχαριστώ Δημήτρη, πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Μάλλον θα πάω για τα φίλτρα των 1 1/4". Κατάλαβα όμως πως θα πρέπει ταυτόχρονα να αποφασίσω και για την κάμερα. Έχεις κάποιο σχόλιο για τα φίλτρα της Baader?
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

 

Τα φίλτρα της Baader χρησιμοποιώ και εγώ χωρίς κανένα πρόβλημα, και τα LRGB και τα Narrow Band.

 

Σχετικά με τα φίλτρα Narrow Band, εάν φωτογραφίζεις μέσα από πόλη τότε θα χρειαστείς φίλτρα πιο στενής ζώνης για να περιορίσεις τον θόρυβο από την φωτορύπανση.

 

Για παράδειγμα το φίλτρο Ha της Baader είναι στα 7nm ενώ της Astrodon στα 3nm. Η διαφορά τιμής όμως είναι πολύ μεγάλη: 135 Ε και 645 Ε αντίστοιχα! Απαιτείται βέβαια και μεγαλύτερος χρόνος έκθεσης στα φίλτρα πιο στενής ζώνης (3nm).

 

Σε κάθε περίπτωση για την επιλογή του μεγέθους των φίλτρων λάβε υπόψη σου αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής της κάμερας. Φυσικά εάν προσέξεις και τη διάμετρο του αντάπτορα (nose piece) που συνοδεύει το CCD μπορείς να έχεις και μια εκτίμηση για το μέγεθος των φίλτρων.

 

Η ΑΤΙΚ 460 για παράδειγμα συνοδεύετε από αντάπτορα 1,25". οπότε είναι λογικό να καλύπτεσαι επαρκώς με φίλτρα 1,25".

 

Φιλικά,

 

Δημήτρης

“The Truth Is Out There”

 

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Δημοσιεύτηκε

Το αν καλύπτεσαι από τα 1.25" έχει να κάνει κυρίως από το μέγεθος του chip και της χωροθέτησης οπότε δεν αλλάζει ανάλογα το μοντέλο αν πρόκειται για τα συνήθη μικρά μεγέθη chip. Όσον αφορά τη χωροθέτηση, μπορείς να βιδώσεις κατευθείαν την CCD στον τροχό με σύνδεση T2 κάτι που μικραίνει την απόσταση και το βινιετάρισμα.

 

Για τα φίλτρα, οι πιο πολλοί έχουν baader καθώς είναι ευρέως διαθέσιμα και στην Ελλάδα και είναι δοκιμασμένα και καλά φίλτρα. Εγώ έχω narrowband της Astronomik από τα οποία επίσης είμαι ευχαριστημένος. Συνήθως έχουμε όλο το set από έναν κατασκευαστή για πρακτικούς λόγους καθώς συνήθως είναι ομοεστιακά. Βέβαια, στην πράξη μια μικρή επανεστίαση πάντα χρειάζεται για διάφορους λόγους. Πέρα από τα LRGB, ένα φίλτρο Ηα είναι κάτι που δε λείπει από το οπλοστάσιο ενός αστροφωτογράφου!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης