Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά την καλησπέρα μου. Θα ήθελα να σας θέσω μια απορία μου, για την οποία δεν κατάφερα να βρω απάντηση: Φαίνεται η Αφροδίτη απ' τον Βόρειο Πόλο της Γης κι αν ναι πώς;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Δημοσιεύτηκε

Στο βόρειο πόλο έχεις τον πολικό αστέρα στο ζενίθ και βλέπεις ανά πάσα στιγμή ακριβώς τη μισή ουράνια σφαίρα, δηλαδή το βόρειο ουράνιο ημιασφαίριο. Οι αστερισμοί και τα άστρα που ανήκουν στο βόρειο ουράνιο ημισφαίριο είναι πάντα πάνω από τον ορίζοντα.

Οι πλανήτες δεν έχουν σταθερή σχέση ως προς τους αστερισμούς αλλά κινούνται πάνω στους ζωδιακούς αστερισμούς. Οι μισοί περίπου ζωδιακοί αστερισμοί είναι του βορείου ημισφαιρίου και οι μισοί του νοτίου. Όταν οι πλανήτες βρίσκονται σε αστερισμό που ανήκει στο βόρειο ουράνιο ημισφαίριο τότε είναι ορατοί στο βόρειο πόλο. Αυτή τη στιγμή η Αφροδίτη είναι στον αστερισμό των ιχθύων που ανήκουν κατά το μεγαλύτερο μέρος στο βόρειο ημισφαίριο και θα ήταν ορατή από το βόρειο πόλο.

Σου προτείνω να κατεβάσεις ένα πρόγραμμα όπως το Stellarium ή το Cartes di Ciel και να πειραματιστείς με διάφορες τοποθεσίες και εποχές.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Να τονίσουμε ότι θα χρειαστείς πολύ καλό παλτό! Πάντως το ερώτημά σου δεν είναι τόσο απλό μου φαίνεται. Από το Β. Πόλο βλέπεις τη νύχτα (διάρκειας 6 μηνών) το εξωτερικό ηλιακό σύστημα και τη μέρα το εσωτερικό. Οπότε πρέπει να πας την ημέρα για να έχεις ελπίδες. Αλλά έλα που βλέπεις και τον ήλιο... Οπότε η ιδανική περίπτωση είναι κοντά στην αλλαγή μέρας νύχτας, ώστε ο ήλιος να μη σβήνει την Αφροδίτη. Ανάλογα με τη σχετική θέση ήλιου και Αφροδίτης τότε πιθανόν να έχεις την ευκαιρεία να τη δεις. Επειδή βέβαια η ανατολή/δύση γίνεται σε ετήσιο κύκλο και όχι σε ημερήσιο, θα πρέπει να κοιτάξεις αν τη χρονιά που θα επιλέξεις να πας η Αφροδίτη είναι σε αρκετή γωνιακή απόσταση και από τη "σωστή" μεριά για να φανεί όταν ο ήλιος είναι πολύ χαμηλά. Γενικά δε μου φαίνεται η καλύτερη λύση για να παρακολουθήσεις την Αφροδίτη, κάτσε καλύτερα στην Ελλάδα...

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης