Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το telescope.org που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Bradford δίνει τη δυνατότητα για ενα μήνα να κάνει ο οποιοσδήποτε demo λογαριασμό και να χρησιμοποιήσει το ρομποτικό τηλεσκόπιο τους στην Τενερίφη υπό κάποιους περιορισμούς! Βασικά επιλέγεις στόχο, παίρνεις αποτέλεσμα, και το κάνεις edit με έναν απλό web editor στο site ή κατεβάζεις fits και το κάνεις edit μόνος σου.

Αυτό γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Guardian .

Δημοσιεύτηκε

Για τους αναγνώστες του Guardian ΄ίσως είναι δωρεάν , αλλά χρειάζεται κάποιο κουπόνι ή κωδικός .

Εγώ γράφτηκα για ένα μήνα ή δέκα αιτήσεις για φωτογραφίες [πληρώνοντας 5 λίρες Αγγλίας με paypal)

...και μόλις έλαβα τις 3 πρώτες μου αστροφωτογραφίες από το τηλεσκόπιο του Bradford ! \:D/

Είχα ζητήσει πριν 2 ημέρες τα παρακάτω αντικείμενα βαθέως ουρανού

Μ51 ( Whirpool Galaxy)

M104 ( Sombrero Galaxy)

M99

¨Ελαβα στο email τα αρχεία και θα ξεκινήσω να "πειραματίζομαι " για να βελτιώσω το αποτέλεσμα.

Για να πάρετε μία ίδέα πώς τα στέλνει το τηλεσκόπιο επισυνάπτω το .jpeg αρχειίο του Μ104

Γενική εντύπωση από την χρήση του ρομποτικού τηλεσκοπίου είναι ότι είναι απλούστατη .

Ο λόγος αξίας/κόστους (value for money) για κάποιον σαν και μένα που δεν έχω τον εξοπλισμό για αστροφωτογραφία (με το δικό μου το 4-ιντσο επιτραπέζιο dob ) καθώς και την δυνατότητα επεξεργασίας ( ουσιαστικά πειραματισμού για να μαθαίνω) με λογισμικό, είναι πολύ μεγάλος !

[Υπάρχει άλλο ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο που έχω δοκιμάσει - και μάλιστα δωρεάν - με κάπως καλύτερο αποτέλεσμα , αλλά θα γράψω την εμπειρία σε άλλο ποστ ]

Γενικά θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες / απόψεις των εμπειρότερων για αυτού του είδους την δυνατότητα για αστροφωτογράφιση.

1626121740_BradfordroboticSombreroGalaxy.thumb.jpg.5105e71fb23459ed8f15dae7e94d2b8a.jpg

Μ104 - Sombrero Galaxy

Per aspera ad astra...
Δημοσιεύτηκε

Στέλιο, το τηλεσκόπιο , γεωγραφικά βρίσκεται σε υψόμετρο στην Τενερίφη

Μπορείς να το δείς μέσω διαδικτυακής κάμερας

http://www.telescope.org/v4webcams.php

Τα χαρακτηριστικά του είναι λεπτομερώς αναφερόμενα εδώ

http://www.telescope.org/infopage.php?title=Tenerife_Telescope_Hardware

Τώρα, όσο αφορά την φωτογραφία...ο εγγεγραμμένος χρήστης μετά την επιλογή του στόχου του ( με κωδικό π.χ Messier, ή NGC ) ,επιλέγει και το τηλεσκόπιο και έχει την επιλογή του είδους της φωτογραφίας

δηλ. έγχρωμης ή ασπρόμαυρης και το τηλεσκόπιιο σου δίνει την επιπλέον επιλογή μερικών φίλτρων

π.χ Oxygen III, IR, χρωματικά , Hydrogen-A

Τον συγκεκριμένο στόχο τον επέλεξα με το στάνταρ έγχρωμο setting που μου "έδινε" το σύστημα του τηλεσκοπίου χωρίς κανένα άλλο φίλτρο.

Υπάρχει backlog από άλλους χρήστες με αιτήσεις για στόχους και μόλις έρθει η σειρά του αντικειμένου που έχεις ζητήσει τότε επιχειρείται και φωτογράφιση του στόχου σου. ( Δεν γνωρίζω με ποιά σειρά γίνεται η επιλογή αλλά υποθέτω υπάρχουν κάποια κριτήρια )

Το σύστημα, μαζί με την εικόνα σε .jpeg αρχείο, σου δίνει και τα παρακάτω στοιχεία / λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη αίτηση που έχει ολοκληρώσει

Request ID R567297

Job ID J258365

Object Type MESSIER

Object ID 104

Object Name The Sombrero Galaxy

Exposure Time 120000 ms

Filter Type BVR

Dark Frame Instant

Site Name Tenerife

Telescope Type Name Galaxy

Telescope Name Galaxy Camera

Request Time 11:40 on Sunday 29 March 2015 (10:40:32 UTC)

Completion Time 02:30 on Tuesday 31 March 2015 (01:30:40 UTC)

Comments dimbot req#8

Status Complete

Ελπίζω να βοήθησα ...

Δημήτρης

Per aspera ad astra...
  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Χαιρετώ την παρέα....και επιστρέφω στο θέμα του ρομποτικού τηλεσκοπίου του Bradford...

Έχοντας "αγοράσει" πρόσβαση τον έλεγχο του τηλεσκοπίου για δύο μήνες ( λήξη μεθαύριο) και έχοντας πειραματιστεί με τις δυνατότητες για φωτογραφίες DSO καθώς και την επεξεργασία τους με εργαλεία που σου δίνει ο συγκεκριμένος ιστότοπος είπα να σας γράψω τις εντυπώσεις μου.

Ο χρήστης κάνει εγγραφή στον ιστότοπο και άμα πληρώσει ( μέσω PayPal) την ενισχυτική (ελάχιστη) συνδρομή των 5 λιρών, έχει και την δυνατότητα να βγάλει φωτογραφίες των αντικειμένων που επιθυμεί από έναν μεγάλο διαθέσιμο κατάλογο στόχων.

Να διευκρινίσω ότι η συνδρομή των 5 λιρών σας δίνει την δυνατότητα για 10 φωτογραφίες.

Η διαδικασία της φωτογράφισης αποτελείται από 3 βήματα

1ο βήμα : Επιλογή στόχου

Ο ιστότοπος δίνει ιδέες για στόχους αναμεσα σε : Σελήνη και πλανήτες, Αστερισμούς, Αστρκά σμήνη, Νεφελώματα , Γαλαξίες ( π.χ Υπάρχουν όλα τα αντικείμενα Μεσιέ και μάλιστα σε κάθε αντικείμενο υπάρχει η ένδειξη αν ο τρέχων μήνας είναι κατάλληλος για φωτογράφιση)

[Μετά από 20 φωτογραφίες , κατάλαβα ότι για το συγκεκριμένο set up , οι πλανήτες και τα σμήνη δεν

αποτυπώνονται τόσο καλά εν αντιθέσει με τα νεφελώματα και τους γαλαξίες που δείχνουν ΙΜΗΟ καλύτερα στο τελικό αποτέλεσμα]

2ο βήμα: Επιλογή κάμερας

Ανάλογα με την επιλογή τους στόχου υπάρχει ένα γραφικό που δείχνει στον χρήστη ποιά είναι η καταλληλότερη κάμερα να επιλέξει ( Galaxy camera, Cluster camera, Constellation)

3ο Παράμετροι φωτογράφισης

Χρόνος έκθεσης ,επιλογή έγχρωμης ή B&W έκθεσης , φίλτρα, και η επιλογή "Dark frame" ( που δεν ξέρω τί ακριβώς είναι)

Μετά από την καταχώρηση της αίτησης για φωτογράφισης, με ένα job id. (δηλ. αριθμ.πρωτοκόλλου :-) ), υπάρχει σειρά εκτέλεσης της αίτησης και όταν η φωτογραφία ληφθεί , ο χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση στο email του .

Η πρόσβαση στην φωτογραφία γίνεται από ξεχωριστό μενού που δίνει την δυνατότητα για επεξεργασία της φωτογραφίας από τον χρήστη με συγκεκριμένο photo editor, όπου δίδεται η ευκαιρία να βελτιώσει κάποιος την φωτογραφία του, με απλό και άμεσο τρόπο

Σας επισυνάπτω δύο φωτογραφίες όπως τις έλαβα - χωρίς επεξεργασία από το τηλεσκόπιο ( των Μ57 -Ring Nebula , και Μ106 )

Με τον editor "πειραματίστηκα" και ορίστε τα αποτελέσματα ( οι φωτό #2 ). Θυμίζω ότι δεν γνωρίζω από αστροφωτογράφιση και με αυτούς τους πειραματισμούς, αρχίζω να συνείδητοποιώ ότι έχει πολύ βάθος το θέμα!

Υπάρχει και ένα άλλο ρομποτικό τηλεσκόπιο που δούλεψα αυτό το δίμηνο και θα σας γράψω και για αυτό , καθώς και τα δικά μου συμπεράσματα για το αν η χρήση τέτοιων τηλεσκοπίων είναι χρήσιμη.

1859621148_M1062.thumb.png.854620b4fdf4340c74ff02cd183772e6.png

Επεξεργασμένη Μ106

268819077_M57_2.thumb.png.02792761fdc6371ed8ff6cf9be2ff446.png

Επεξεργασμένη Μ57

M106_initial.thumb.jpg.933318938374b0ad3834709d2c435682.jpg

Αρχική Μ106

927917589_RingNebulainitial.thumb.jpg.973100b194b9895c16ac7c5a53cefd13.jpg

Αρχική Μ57

Per aspera ad astra...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης