stelaras1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2015 καλησπέρα σας, θα ήθελα να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο με ρομποτική βάση για παρατήρηση κυρίως πλανητική, deep space και όχι πολύ αστροφωτογράφηση.Διαθέσιμο budget ~1000 ευρώ, έχετε κάποια πρόταση; Θα προτιμούσα όχι από ελληνικό μαγαζί
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2015 Ίσως να πρέπει να δώσεις και άλλες πληροφορίες. Π.χ. πόσο σε ενδιαφέρει η φορητότητα; Όταν λες πλανήτες και deep sky, τα έβαλες όλα - έχεις κάποια προτίμηση ή να είναι όσο πιο "ισορροπημένο" γίνεται; Όταν λές "λίγη αστροφωτογραφία" τι εννοείς; Απλά πλανητική (για την οποία κάνει οποιοδήποτε "ρομποτικό") ή θες και deep space (όπου μάλλον προς ισημερινή πρέπει να κοιτάζεις...); Έχεις άλλο τηλεσκόπιο; Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2015 Ή για να στο πω και αλλιώς, εκ πρώτης όψεως με τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις εμένα θα μου έμοιαζε κατάλληλο το Explorer 150PDS με EQ5 Synscan Goto.Το συγκεκριμένο είναι καλύτερο για Deep Space απ' ότι πλανήτες, αλλά στους πλανήτες το θεωρώ καλύτερο απ' όσο είναι π.χ. αντίστοιχο Mak σε deep-space (δηλαδή υστερεί λιγότερο εκεί που δεν είναι η "δυναμή" του). Θέλει όμως collimation (σε μερικούς δεν αρέσει αυτό, αλλά δεν είναι σοβαρό πρόβλημα) και δεν είναι ό,τι πιο φορητό για το διαμέτρημά του. Όμως θα μπορεί να σου δώσει δυνατότητα για deep space φωτογραφία πολύ περισσότερο από μια alt-az βάση.Άλλο που θα μου άρεσε, περνώντας σε refractor, είναι το Skywatcher Evostar 120 EQ3 pro Goto, το οποίο αν δεν είσαι από αυτούς που τους ενοχλεί ιδιαίτερα το chromatic aberration (αρκετά ελεγχόμενο πάντως στα Evostar), τότε θεωρώ ότι είναι πιο εντυπωσιακό στους πλανήτες από το 150άρι κατοπτρικό (σε οπτική παρατήρηση όπου δε μπορείς απλά να αυξήσεις το contrast που λείπει από το κατοπτρικό), μόνο που η στήριξη είναι η μικρότερη EQ3 goto, θα το προτιμούσα να το είχαν με την EQ5 goto (μπορεί να πήγαινε όμως πάνω από 1000 Ευρώ).Αν δε σε νοιάζει τόσο το deep space και η φωτογραφία, αλλά σε ενδιαφέρει η φορητότητα μπορείς να κοιτάξεις και alt-az με καταδιοπτρικό (το NexStar 6SE είναι λίγο πάνω από 1000 Ευρώ), ενώ αν δε σε νοιάζει η φορητότητα και η φωτογραφία αλλά θες το μεγαλύτερη διάμετρο (π.χ. μένεις κάτω από "σκοτεινούς" ουρανούς), τότε μπορείς να κοιτάξεις και για goto dobsonian... Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
stelaras1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2015 ecuador, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου, επιπλέον το άθρο http://astro.ecuadors.net/planetary-shootout-jupiter-with-refractor-maksutov-newtonian-schmidt-cassegrain/ βοηθάει αρκετά ειδικά με τις εικόνες που περιέχει για να προσδιορίσω ακόμα περισσότερο τις ανάγκες μου θα έλεγα τα εξής με σειρά προτεραιότητας: i) έχω καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεσαι σε σκοτεινό ουρανό οπότε θα με ενδιέφερε η φορητότηταii) deep-space παρατήρησηiii) πλανήτεςiv) φωτογραφία με την έννοια ότι μπορείς να αποτυπώσεις πολύ περισσότερα από αυτά που βλέπεις με το μάτι είτε μιλάμε για πλανήτη ώστε να βάλεις τα καλύτερα frames από ένα video είτε να συνθέσεις ένα αντικείμενο deep-space Θα εκτιμούσα την τοποθέτηση σας και με βάση την πείρα σας κάθε συμβουλή είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη, ειδικά όταν μιλάμε για τον ουρανό και τα άστρα που ο καθένας κουβαλάει και εκ των πραγμάτων μια δόση υποκειμενικότητας.
stelaras1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2015 μάλλον η λέξη "Ισορροπημένο" αντικατοπτρίζει την κατάσταση αν υπάρχει η ανάγκη μια περισσότερο σταθερής και future proof βάσης τότε δυστυχώς μάλλον θα πρέπει να ανεβάσω το buget μου
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2015 iv) φωτογραφία με την έννοια ότι μπορείς να αποτυπώσεις πολύ περισσότερα από αυτά που βλέπεις με το μάτι είτε μιλάμε για πλανήτη ώστε να βάλεις τα καλύτερα frames από ένα video είτε να συνθέσεις ένα αντικείμενο deep-space Ναι, εγώ ρωτούσα, ας πούμε θα σου αρκούσε μόνο πλανητική (που γίνεται ακόμα και με webcam), οπότε και οι alt-az κάνουν, ή θέλεις και λίγο Deep Space (με DSLR ή CCD), οπότε θα χρειαστείς οπωσδήποτε ισημερινή στήριξη. Νομίζω η πρώτη μου πρόταση ήταν μάλλον καλή, ειδικά αν έχεις ποτέ βλέψεις για φωτογραφία. Έχω τον ίδιο σωλήνα στη μεγαλύτερη έκδοση (200PDS) και είμαι πολύ ευχαριστημένος και από άποψη ποιότητα οπτικών και εστιαστή, και από το πως δουλεύει με DSLR (αρκετό back-focus, ακόμα και με reducer-corrector, μεγάλος δευτερεύοντας για να φωτίζει το πεδίο, αλλά όχι υπερβολικά μεγάλος για να μειώνει το κοντράστ) και όπως είπα είναι αρκετά ισορροπημένο (λίγη έφεση σε Deep Space) . Τη στήριξη αυτή δεν την έχω, έχω κάποιες λίγο μεγαλύτερες, αλλά έχει γενικά καλές κριτικές και θα χειρίζεται άνετα ό,τι εξοπλισμό θες έως περίπου 9 κιλά, δηλαδή μπορείς να προσθέσεις μετά δεύτερο σωλήνα ανάλογα με το τί θα έχεις δει ότι σε ενδιαφέρει. Π.χ. αν δεις ότι θές κάτι ακόμα περισσότερο σε πλανήτες και φορητότερο, βρίσκεις κανένα μεταχειρισμένο μικρό SCT ή Mak (ή όχι μικρό αν δε σε νοιάζει η φορητότητα - μέχρι C8 μπορείς), αν θέλεις μικρότερο αλλά βαθύτερο πεδίο του πετάς ένα διοπτρικό StarTravel f5, αν θες καλύτερη ποιότητα σε φωτογραφίες με οδήγηση πας σε αποχρωματικό κλπ.Η στήριξη είναι άνετα φορητή - θεωρώ όριο φορητότητας για εμένα την επόμενη πιο βαριά (HEQ5), οπότε με αυτή θα αισθάνεσαι ΟΚ. Ο σωλήνας έιναι λίγο κάτω από 6 κιλά και όχι πολύ κοντός άρα δεν είναι και μικροσκοπικός, αλλά δε νομίζω σε βαθμό που να προβληματίζει (ο 200άρης μου όντως δε βγαίνει συχνά επειδή έχω ελαφρύτερους, αλλά είναι 9 κιλά και 33% μακρύτερος) και θα σου δώσει μια καλή ιδέα νομίζω για να έχεις άποψη όταν θελήσεις να πάρεις δεύτερο σωλήνα (σε όλους συμβάινει αυτό). Η βάση έρχεται βλέπω και μόνη της στα 665 ευρώ, οπότε της βάζεις και refractor είτε περισσότερο για deep space όπως αυτό είτε περισσότερο για πλανήτες όπως αυτό Αν όμως δε σε ενδιαφέρει ποτέ να βγάζεις φωτογραφίες deep space πάνω από μερικά δευτερόλεπτα έκθεσης, τότε να πάμε και στα NexStar, που έχουν μικρότερο βάρος (αλλά σηκώνουν επίσης μικρότερα τηλεσκόπια). Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2015 μάλλον η λέξη "Ισορροπημένο" αντικατοπτρίζει την κατάσταση αν υπάρχει η ανάγκη μια περισσότερο σταθερής και future proof βάσης τότε δυστυχώς μάλλον θα πρέπει να ανεβάσω το buget μου Μια βάση δοκιμασμένη, που τα κάνει όλα και συμφέρει είναι η HEQ5 και έχει περίπου ένα χιλιάρικο (είχαμε αυξήσεις πρόσφατα). Αυτός είναι ο λόγος που όταν βγαίνουν ως μεταχειρισμένες οι HEQ5 φεύγουν αμέσως. Είναι δοκιμασμένες, όχι υπερβολικά βαριές και με δυνατότητες σοβαρής αστροφωτογράφισης απλά δε σηκώνουν όσα κιλά όσα η EQ6, αρκούν όμως για τα μεσαία setup. Γενικά η στήριξη είναι πιο "σοβαρή" επένδυση από το σωλήνα. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2015 Μια βάση δοκιμασμένη, που τα κάνει όλα και συμφέρει είναι η HEQ5 και έχει περίπου ένα χιλιάρικο (είχαμε αυξήσεις πρόσφατα). Αυτός είναι ο λόγος που όταν βγαίνουν ως μεταχειρισμένες οι HEQ5 φεύγουν αμέσως. Είναι δοκιμασμένες, όχι υπερβολικά βαριές και με δυνατότητες σοβαρής αστροφωτογράφισης απλά δε σηκώνουν όσα κιλά όσα η EQ6, αρκούν όμως για τα μεσαία setup. Γενικά η στήριξη είναι πιο "σοβαρή" επένδυση από το σωλήνα. Έχει δίκιο βεβαίως. Είναι αυτή που έλεγα ότι για εμένα είναι το όριο φορητότητας. Καλή και δοκιμασμένη. Αν ανεβάσεις το μπάτζετ και σε ενδιαφέρει η φορητότητα υπάρχει και κάτι ακόμα να κοιτάξεις, την iOptron ZEQ25GT. Η κεφαλή της έχει λιγότερο από το μισό βάρος της HEQ5, είναι ελαφρύτερη και από την EQ5, ενώ "σηκώνει" παραπάνω από την τελευταία (αλλά λιγότερο από την HEQ5) και σε φωτογραφία γενικά θεωρείται καλύτερη και της HEQ5 (π.χ. μικρότερο PE), αλλά τώρα με την πτώση του Ευρώ έρχεται ακριβούτσικα (£850=1150 Ευρώ πλέον). Πάντως από όταν πήρα τη ZEQ25GT δε ξανάβγαλα την HEQ5 (την κράτησα για να την αφήσω στο εξοχικό στην Ελλάδα αντί να πηγαινοφέρνω στήριξη όπως έκανα...), την πετάω στο αυτοκίνητο όπως είναι πλήρως "στημένη" με ανοικτό το τρίποδο (απλά όχι extended) και φεύγω! Βάλε και το σαφώς ανώτερο polar scope, γλιτώνω κανένα τέταρτο κάθε φορά από συναρμο-αποσυναρμολογήσεις και alignment, και δεν κουράζομαι στο κουβάλημα Αλλά αν έχεις βλέψεις για μέλλον με νευτώνια 8-10 ιντσών, Schmidt-Cassegrain πάνω από 8 ίντσες κλπ, η HEQ5 θα τα σηκώνει καλύτερα. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
stelaras1 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2015 καλημέρα & καλό μήνα από όσο καταλαβαίνω ενδείκνυται κάποιος να πάρει ξεχωριστά την ρομποτική βάση και τον σωλήνα. Κάτι σε NexStar 6SE f/10 (http://www.optcorp.com/celestron-nexstar-6se-computerized-telescope.html) θα αρκούσε για να με βγάλει ασπροπρόσωπο; σε ποια σημεία ίσως "θέματα";
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2015 Το NexStar 6SE είναι αρκετά "πλανητικό". Δηλαδή θα σε περιορίζει αρκετά σε deep space αφού δεν είναι αρκετά φωτεινό και ευρυγώνιο για πολλούς τέτοιους στόχους. Υπάρχουν reducer που βοηθάνε συνήθως τα καταδιοπτρικά, αλλά κυρίως τα μεγαλύτερα (8" και πάνω) γιατί το συγκεκριμένο έχει περιορισμένο πεδίο λόγω των 27mm του baffle tube.Η βάση έχει μεγάλη φορητότητα και απ' ότι ακούω αφήνει ικανοποιημένους τους χρήστες, ΑΛΛΑ δε σηκώνει βαριά τηλεσκόπια (ούτε καν όσο η πιο "ταπεινή" από αυτές που ανέφερα - η "eq5"), δε δέχεται μακριά τηλεσκόπια, δεν κάνει για αστροφωτογραφία deep space (υπάρχει ένα εξάρτημα - equatorial wedge - γι' αυτό, αλλά για το πόσο καλά δουλεύει με αυτό έχω ακούσει κάπως διχασμένες απόψεις).Δηλαδή σύμφωνα με όσα είχες πει μέχρι τώρα μοιάζει ακατάλληλο. Δεν είναι "ισορροπημένο" και επίσης σε "κλειδώνει" σε τύπο τηλεσκοπίου, το πολύ να του βάλεις αργότερα ένα C8, ενώ μία από τις EQ5, HEQ5, ZEQ25 που αναφέραμε θα σε αφήνει να βάζεις ό,τι σωλήνα θέλεις μέχρι το βάρος που σηκώνει η κάθε μία (μεγαλύτερο πάντα από τη NexStar SE).Τώρα, για κάποιον που θέλει κυρίως πλανήτες / μη ευρυγώνιο deep space και πλανητική φωτογράφηση και φορητήτητα, τότε το NexStar 6SE μπορεί όντως να είναι πολύ καλή επιλογή. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
theoatc Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2015 Φιλε μου καλησπέρα. Επειδη βρισκόμουν στην θέση σου, πριν κάνα τετράμηνο, θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω με την δική μου, μικρή εμπειρία. Αγόρασα λοιπον το nexstar evolution 6., τιμή αλμυρη για το aperture,κοντα στα 1500 ευρώ. Από ότι βλέπω τώρα, λόγω δολαρίου - ευρώ, έχει ανέβει η τιμή του στα 1700. Μετά από 4μηνη, full χρήση,τα συμπεράσματα είναι τα εξής.Το τηλεσκόπιο έρχεται με δύο plossl των 40 κ 13 mm, τα οποία είναι για τα μπάζα όπως λένε κ στο χωριό μου. Παρολαυτα, δοκίμασα το τηλεσκόπιο με έναν υπεριωνα 17 mm κ ένα vixen των 13mm,και η εμπειρία ήταν σαφώς καλύτερη κάτω από έναν σχετικά σκοτεινό ουρανό. Η πλανητικη παρατήρηση είναι αρκετά ικανοποιητικη, αλλά γρήγορα θες να "πηδηξεις" στο deep space. Σε 8ωρη!!!!! παρατήρηση με δύο φίλους, κατόχους celestron C11 κ ενός dob 10αριου, μπορούσα άνετα να τους ακολουθήσω στο NGC μίνι μαραθώνιο που κάναμε, μέχρι 9,5 mag κ μερικούς μεγαλύτερους !! Εννοείται ότι δεν τα έβλεπα τόσο καλά όσο κ αυτοί, αλλά ήμουν πολύ ευχαριστημένος με ότι έβλεπα. Η στήριξη είναι στιβαρή αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνει την στοιβαροτητα κ την αίσθηση ακριβείας που είχαν οι φίλοι μου με την HEQ6.Το go to είναι ακριβεστατο. Εννοείται πως ζήλεψα τα θηρία που είχε η παρέα μου κ πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα ανέβω σε μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, αλλά προς το παρόν το 6αρακι μου ειναι πάρα πολύ καλό. Μεταφέρεται άνετα, στήνεται σε πέντε λεπτά, κ αν εξαιρέσεις το χρόνο που θέλουν όλοι οι σωλήνες να πιάσουν θερμοκρασία, μπορείς μέσα σε δέκα λεπτά να ξεκινήσεις το ταξίδι σου. Επιβάλλεται η αγορά καλύτερων προσοφθαλμιων, κάτι που θα γίνει άμεσα. Στο κομμάτι αστροφωτογραφια, δεν είμαι ειδικός. Αλλά πέρα από πλανήτες κ φεγγάρι τα οποία κ κατάφερα να φωτογράφισω με το smartphone κ μια στήριξη πατέντα δικιά μου, τα υπόλοιπα είναι δύσκολα με μικρό τηλεσκόπιο κ alt az στήριξη. Πιστεύω ότι για deep sky φώτογραφηση, πρέπει να βάλεις βαθεια το χέρι στην τσέπη κ το κυριότερο να έχεις ήδη μια μικρή εμπειρία στον χώρο. Θα σου έλεγα να ξεκινήσεις με παρατήρηση κ κάποια φωτογραφικά πειράματα, κ εν θέτω χρόνο, ανεβαινεις.. Ελπίζω να βοήθησα carpe diem quam minimum credula postero
stelaras1 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2015 Σε 8ωρη!!!!! παρατήρηση με δύο φίλους, κατόχους celestron C11 κ ενός dob 10αριου, μπορούσα άνετα να τους ακολουθήσω στο NGC μίνι μαραθώνιο που κάναμε, μέχρι 9,5 mag κ μερικούς μεγαλύτερους !! Εννοείται ότι δεν τα έβλεπα τόσο καλά όσο κ αυτοί, αλλά ήμουν πολύ ευχαριστημένος με ότι έβλεπα. Η στήριξη είναι στιβαρή αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνει την στοιβαροτητα κ την αίσθηση ακριβείας που είχαν οι φίλοι μου με την HEQ6.Το go to είναι ακριβεστατο. Φίλε theoatc βοήθησες πολύ με τα σχόλια σου,Για να καταλάβω καλύτερα, οι στόχοι ήταν deep space σωστά; τι ακριβώς εννοείς ότι δεν τα έβλεπες τόσο καλά; σε φωτεινότητα; σε λεπτομέρεια; τα άλλα 2 ήταν 4-5 inches διαφορά αντίστοιχα, ήταν σε σχέση με την διαφορά του μεγέθους η αναμενόμενη διαφορά στο seeing;Πως γινόταν αντιληπτό ότι η HEQ6 ήταν περισσότερη ακριβής; "ακολουθούσε" το είδωλο και ήταν στο κέντρο ενώ στο δικό σου "έφευγε";Για το οικονομικό όντως είναι αρκετά τα λεφτά για τέτοιο τηλεσκόπιο αλλά σε κάθε περίπτωση ο στόχος μου είναι να το φέρω από Αμερική thank u!
theoatc Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2015 Σε 8ωρη!!!!! παρατήρηση με δύο φίλους, κατόχους celestron C11 κ ενός dob 10αριου, μπορούσα άνετα να τους ακολουθήσω στο NGC μίνι μαραθώνιο που κάναμε, μέχρι 9,5 mag κ μερικούς μεγαλύτερους !! Εννοείται ότι δεν τα έβλεπα τόσο καλά όσο κ αυτοί, αλλά ήμουν πολύ ευχαριστημένος με ότι έβλεπα. Η στήριξη είναι στιβαρή αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνει την στοιβαροτητα κ την αίσθηση ακριβείας που είχαν οι φίλοι μου με την HEQ6.Το go to είναι ακριβεστατο. Φίλε theoatc βοήθησες πολύ με τα σχόλια σου,Για να καταλάβω καλύτερα, οι στόχοι ήταν deep space σωστά; τι ακριβώς εννοείς ότι δεν τα έβλεπες τόσο καλά; σε φωτεινότητα; σε λεπτομέρεια; τα άλλα 2 ήταν 4-5 inches διαφορά αντίστοιχα, ήταν σε σχέση με την διαφορά του μεγέθους η αναμενόμενη διαφορά στο seeing;Πως γινόταν αντιληπτό ότι η HEQ6 ήταν περισσότερη ακριβής; "ακολουθούσε" το είδωλο και ήταν στο κέντρο ενώ στο δικό σου "έφευγε";Για το οικονομικό όντως είναι αρκετά τα λεφτά για τέτοιο τηλεσκόπιο αλλά σε κάθε περίπτωση ο στόχος μου είναι να το φέρω από Αμερική thank u!οι στοχοι ,ναι, ήτανε deep space.συγνωμη αλλα παρεννοησες οταν αναφερομουν στο go to .Στο δικο μου αναφερόμουν οτι είναι ακριβέστατο.τώρα ,όσον αφορά την στήριξη ,δεν έιναι κακή ,ίσα -ίσα που έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 6se.Αλλα η HEQ6 είναι τρομερή.Πρέπει να τα δεις δίπλα δίπλα για να καταλάβεις.Το σημαντικοτερο έιναι οτι την παντρευεσαι .Μπορείς να βάλεις οτι σωλήνα θέλεις, ενω ο συμπαθέστατος τρίποδας μου άντε να σηκώσει αργοτερα ενα 8 αρι της celestron.Χώρια που με την HEQ6 μπορείς να φωτογραφήσεις.τώρα στο ρεζουμεΣε στόχους με το ίδιο mag ,κοντά στο 9 ,σου είπα οτι το 6αρακι βλέπει τους στόχους ,χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρεις.Δλδ βλεπεις έναν γαλαξία .καταλαβαίνεις σχήμα κ μια μικρή φωτεινότητα στο κέντρο του,με τα μεγαλύτερα ήταν σαφως πιο πολλές οι λεπτομέρειες ,οπως η φωτεινότητα στο κέντρο κ σε μερικούς ξεχώριζες αμυδρώς κ βραχίονες.θα σου πουλουσα το δικό μου στα λεφτά σου πάνω κάτω ,αλλα δεν έχω $$$$ να πάρω μεγαλύτερο τώρα carpe diem quam minimum credula postero
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2015 Όπου "HEQ6" ο φίλος μάλλον εννοεί "HEQ5". Εκτός αν αναφέρεται στην "NEQ6", ακόμα καλύτερη, αλλά δε θα την έλεγα φορητή... Αλλά αφού είπες για Αμερική, νομίζω δε θα τη βρεις, η αντίστοιχη της HEQ5 πρέπει να είναι η Celestron Advanced VX νομίζω (ας διορθώσει κάποιος αν ξέρει καλύτερα), ή μπορείς να πας και στις πιο φορητές iOptron ZEQ25GT και iEQ30 Pro που σηκώνουν λιγότερο από την HEQ5, αλλά περισσότερα (και χωρίς περιορισμούς σε μήκος σωλήνα) από μια NexStar SE/Evolution. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
theoatc Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2015 ---Όπου "HEQ6" ο φίλος μάλλον εννοεί "HEQ5". ----mea culpa..sorryΚατα λάθος.. carpe diem quam minimum credula postero
stelaras1 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2015 τελικά νομίζω πως η πιο δόκιμη πρόταση είναι η αρχική έχω δει αυτό: Skywatcher Telescope N 200/1000 Explorer BD NEQ-5 Pro SynScan GoTo -> http://www.astroshop.eu/skywatcher-telescope-n-200-1000-explorer-bd-neq-5-pro-synscan-goto/p,20291 αλλά δεν ξέρω τις διαφορές έχει με το PDS που ανέφερες αρχικά..βλέπω ότι έχει κι άλλη βάση μάλλον καλύτερη τις απόψεις σας παρακαλώ!
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2015 Η Skywatcher έχει διαφορετικές ονομασίες σε διάφορες περιοχές. Αυτό εδώ φαίνεται να είναι το αντίστοιχο του Skywatcher 200P, δηλαδή δεν έχει τον Dual-Speed εστιαστή (αρκετά χρήσιμος) και δεν είναι βελτιστοποιημένο για σύνδεση με DSLR (έξτρα back-focus, μεγαλύτερος δευτερεύοντας για μεγαλύτερο φωτισμένο πεδίο) - το οποίο βέβαια είναι άχρηστο για κάποιον που δε θα το χρησιμοποιήσει με DSLR. Η βάση απ' όσο ξέρω είναι ακριβώς ίδια. Δηλαδή η EQ5 σε μερικές περιοχές όταν έχει τα μοτέρ/goto ενσωματωμένα, λέγεται NEQ5.Κοινώς με αυτό που δείχνεις, με παρόμοια χρήματα παίρνεις ίδια βάση, και ένα σωλήνα καλύτερο για οπτική παρατήρηση, αλλά αν θέλεις αστροφωτογράφηση του λείπουν κάποια χαρακτηριστικά και πάει τη βάση πέρα από το ενδεικνυόμενο όριο για φωτογράφηση. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2015 Αυτό εδώ είναι το 200PDS από το ίδιο site: http://www.astroshop.eu/skywatcher-telescope-n-200-1000-pds-explorer-bd-neq-5-pro-synscan-goto/p,19167, αλλά όπως είπα τα επιπλέον χαρακτηριστικά είναι χρήσιμα κυρίως για φωτογράφηση με DSLR (εντάξει το Dual Speed focuser είναι πάντα ωραίο αλλά ζούμε και χωρίς αυτό) και η βάση αυτή δε θα είναι τόσο καλή για αυτό το σωλήνα σε φωτογράφηση (χρειάζεσαι την HEQ5 +300 Ευρώ). Οπότε ίσως είναι καλύτερα το φθηνότερο μη-PDS και ασχολείσαι κυρίως με παρατήρηση και πλανητική φωτογράφηση και στο μέλλον προσθέτεις ένα μικρότερο refractor κλπ μόνο για deep-space φωτογραφία. Εντάξει, το 150PDS εκτός από φωτογραφία υπάρχει και ένας λόγος να το σκεφτείς αφού έχεις το πλεονέκτημα μικρότερου βάρους & όγκου (το 200PDS με κουράζει να το κουβαλάω). Όπως βλέπεις όλα μια λεπτή ισορροπία είναι, δε μπορείς να τα έχεις όλα! Αλλά σίγουρα τα 150PDS, 200P, 200PDS δεν έχουν απογοητεύσει κανέναν και η βάση μέχρι ένα όριο βάρους είναι αρκετά καλή, οπότε ό,τι αποφασίσεις θα είναι καλή αγορά. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
stelaras1 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2015 η διαφορά 150 με 200 PDS δεν θα έχει μεγάλο impact στην ικανότητα για deep space?
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2015 Έχει διαφορά, δε θα την έλεγα και δραματική, αλλά μπορεί να σου δώσει το κάτι παραπάνω σε σκοτεινό ουρανό. Όπως είπα δεν μπορείς να τα έχεις όλα, το 200άρι έχει ένα πλεονέκτημα στην παρατήρηση, αλλά είναι λιγότερο φορητό και για αστροφωτογραφία χρειάζεται μάλλον την HEQ5. Ζυγίζεις και διαλέγεις! Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
stelaras1 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2015 για το 150/750 PDS δεν βλέπω να υπάρχει με βάση HEQ5, γιατί άραγε;
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2015 για το 150/750 PDS δεν βλέπω να υπάρχει με βάση HEQ5, γιατί άραγε; Σε συνδυασμούς συνήθως πουλάνε το κάθε σωλήνα με τη βάση που το σηκώνει για οπτική παρατήρηση. Το 150 είναι ΟΚ με μια EQ5 και οριακά με μια EQ3, οπότε με αυτές το ταιριάζουν για να σου λένε χαμηλή τελική τιμή. Οι πιο πεπειραμένοι ή οι αστροφωτογράφοι που θα προτιμήσουν να πάρουν "μεγαλύτερη" βάση από ότι σωλήνα και είναι λιγότεροι και συχνά έχουν ήδη σωλήνα ή βάση, οπότε δε συνηθίζονται τέτοια "πακέτα" που να τους βολεύουν δυστυχώς.Έχεις αρχίσει να ψήνεσαι για HEQ5 βλέπω, αλλά δε θες να εκτοξευτεί το budget; Δεν ξέρω μήπως εμφανιστεί καμία 2ο χέρι και βολευτείς... Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
stelaras1 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2015 ναι ναι χαχαχαχαχαέχει γίνει πολύ κομπλικέ η κατάστασηcocobloco τρελό!
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2015 Χοχο, είναι μεγάλο μπλέξιμο φίλε!Κοίτα εγώ τη βρήκα τη λύση όταν άρχισα να δουλεύω με δεύτερο χέρι. Γιατί έτσι η λάθος επιλογή δεν κοστίζει, το δίνεις σε παραπλήσια τιμή και επιπλέον όταν αναβαθμιστείς πάλι παίρνεις σχεδόν πίσω το αρχικό κεφάλαιο. Ξέρω δεν είναι το ίδιο εύκολο, θέλει τύχη, υπομονή κλπ, αλλά είναι κάτι που πρέπει να έχεις υπόψη σου. Π.χ. ήθελα μια iOptron ZEQ25 αλλά 850 λίρες ήταν πολλά χρήματα, οπότε το είχα στην άκρη του μυαλού μου και με την πρώτη αγγελία στις 520 λίρες τη βούτηξα! Έβαλα την HEQ5 στην τιμή που την είχα πάρει εγώ (δεύτερο χέρι πάλι) και είχα προσφορές - δηλαδή θα έπαιρνα πίσω τα χρήματά μου (αλλά μετά σκέφτηκα να την κρατήσω μόνιμα Ελλάδα να μην πηγαινοφέρνω βάσεις). Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
do_george Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2015 καλημερα, διαβασα σχετικα οτι ψαχνεις καποιο τηλεσκοπιο κει σου στελενω την σχετικη αγγελια οπου εχω βαλει μηπως και σε ενδιαφερει. η τιμη οπου το δινω ειναι στα 2.000 € και καινουργιο κανει περιπου στα 4.500 € http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=20628&highlight=meadeδες το και πες μου εαν θελεις, φιλικα Γιωργος. Τηλεσκόπιο Meade LX90-ACF 10" GPS ελάχιστα δουλευμένο,σχετικό λινκ http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=41 με ακριβώς τα χαρακτηριστικά του.μόνο σοβαρές προτάσεις και κάθε έλεγχος φυσικά δεκτός! το μόνο πρόβλημα είναι ότι έχει χτυπήσει από πέσιμο μέσα στον σάκο μεταφοράς με αποτέλεσμα το "τσαλάκωμα" του κελύφους κάτω από το σκόπευτρο ΧΩΡΙΣ όμως να επηρεάζει την χρήση του και τον οπτικό χειρισμό του! (με το πέσιμο στράβωσε η αλουμινένια βάση του σκοπεύτρου και δημιούργησε λακκούβα στο κέλυφος όπου μετά από ίσιωμα του σκοπεύτρου έγινε και πάλι λειτουργικό).επίσης στον προσοφθαλμο έχει χαλάσει το σπείρωμα από το πέσιμο όπου βιδώνει πάνω στο ρομβο(γι'αυτο υπάρχει και η ταινία για να κρατήσει το βίδωμα καλύτερα). βλέπε σχετικές Φώτο με το χτύπημα κάτω από το σκόπευτρο καθώς και εσωτερικά του τηλεσκοπίου με κόκκινο πλαίσιο όπου το έχω σημαδέψει. το τηλεσκόπιο πωλείτε όπως είναι και με αυτά όπου εμφανίζονται στις Φώτο και τίποτα παραπάνω (βάση τηλεσκοπίου, τηλεσκόπιο καθώς και το manual) Άνοιγμα αντικειμενικού (mm) 254Άνοιγμα αντικειμενικού (") 10Μεγέθυνση (x) 650Εστιακό μήκος (mm) 2500Εστιακός λόγος (f/) 10Κοντινή εστίαση (μ) 17m.Επιστρώσεις UHTCΒάση στήριξης Fork MountΜονάδα LNT NAIGPS NAIΣκόπευτρο Smartfinder red dot 8x50Autostar Autostar IΕνσωματωμένη βάση δεδομένωνουράνιων αντικειμένων 30000Προσοφθάλμιοι Series 4000 26mm Super PlosslΒάρος (kg) 43Είδος παρατηρητών ΠροχωρημένοιΟυράνια Παρατήρηση Ηλιακό σύστημα και βαθύ διάστημα(deep sky)Επίγεια Παρατήρηση Πάρα πολύ καλήΑστροφωτογράφιση ΚατάλληλοΜεταφορικότητα Καλή
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα