astroexplorer Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2015 Αγαπητοί φίλοι, Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την χαρά μου που μετά από αρκετές προσπάθειες έφτασα στο σημείο να έχω ένα setup που να μου επιτρέπει να κάνω αστροφωτογράφηση. Ο εξοπλισμός μου:- Τηλεσκόπιο: Skywatcher 200pds- Βάση: Skywatcher NEQ6 Pro οδηγούμενη μέσω υπολογιστή με CdC και gamepad- Οδήγηση: Skywatcher ST80, ASI120MM-S, PHD2- Κάμερα: DSLR Nikon D90 - MyBackyardNikon Τις ημέρες του Πάσχα είχα 2 μέρες καλό καιρό και κατάφερα να κάνω τα διάφορα κομάτια να δουλέψουν όλα μαζί σαν ένα σύνολο και έβγαλα κάποιες φωτογραφίες του Μ13 και C34 τις οποίες αν και δεν τολμώ να δημοσιεύσω με χαροποίησαν πολύ και τωρα περιμένω τις καλοκαιρινές διακοπές να συνεχίσω. Ξεκίνησα τις προσπάθειες με πλανητική (Δίας) χρησιμοποιώντας την ASI120 και ένα powermate 5X αλλά τα βρήκα μπαστούνια: το Firecapture δεν έβρισκε την κάμερα και όταν την έβρισκε το refresh του σήματος ήταν υπερβολικά αργό, αλλά και όταν είχα οπτική επαφή με τον στόχο αυτός έφευγε από το καρέ σε dt (ίσως χρειάζομαι μικρότερο barlow). Σίγουρα έκανα κάτι πολύ λάθος αλλά θα επιμείνω το καλοκαίρι. Με deep space τα πράγματα ήταν κάπως πιο απλά. Ήδη την δεύτερη μέρα η οδήγηση πήγαινε πολύ καλά και το μόνο πρακτικό πρόβλημα που είχα ήταν να εντοπίσω τον στόχο μου. Και εδώ θα ήθελα κάποιες συμβουλές. Αυτό που έκανα ήταν:1. να επιλέξω 3 λαμπερά αστέρια για την ευθυγράμιση. Επειδή ήμουν σε μπαλκόνι είχα στην διάθεση μου τον μισό ουρανό και πήγα με Βέγα, Στάχυ, Αρκτούρο.2. Έδινα εντολή στο CdC να πάει στους στόχους αυτούς, τους κεντράριζα με το MyBackyardNikon ή τον ερευνητή (9 Χ 50) και μετά έκανα συγχρονισμό με το CdC. Το κεντράρισμα βέβαια με το σταυρόνημα του ερευνητή ήταν στο περίπου και σε πολύ σκοτεινούς ουρανούς στο ... πολύ περίπου! Μέσα από την Nikon δεν έβλεπα πάντα τα πιο αμυδρά αστέρια σε LiveView 3. Χρησιμοποίησα το AlignMaster για πολική ευθυγράμιση4. Στο EQMOD έκανα clear alignment data5. Επανέλαβα το βήμα 26. Η εστίαση γινόταν με ελαχιστοποίηση του FWHM. Παρ' όλα αυτά, όταν έδινα εντολή στο CdC να πάει σε κάποιο στόχο το τηλεσκόπιο πήγαινε κάπου κοντά και ποτέ ακριβώς στον στόχο, και έπρεπε με τον ερευνητή και το CdC να καταλάβω που είμαι (και βέβαια ο ερευνητής δεν ήταν πάντα σε πρακτική θέση). Τον Μ13 τον βρήκα σε 5 λεπτά σαρώνοντας τυχαία την περιοχή, τον C34 σε 15 λεπτά και με πολύ τύχη ενώ πιο αμυρδούς στόχους δεν μπόρεσα να τους βρω με τίποτα αν και το CdC έλεγε πως είναι στο οπτικό μου πεδίο (κάθε φορά έβγαζα μια φωτογραφία στα 30" και 3200 ISO για να διαπιστώσω αν έπιασα στόχο). Και έρχομαι σε 2 βασικές ερωτήσεις: 1.υπάρχει κάποιο παρελκόμενο που μπορεί να με βοηθήσει να καταλάβω που βρίσκεται το οπτικό μου πεδίο (telrad, Orion EZ finder deluxe, κτλ)? δυσκολεύομαι πολύ να διασταυρώσω αυτό που βλέπω στον ερευνητή με την εικόνα στο CdC.2. Κάνω κάτι λάθος στην ευθυγράμιση και το CdC δεν με πηγαίνει εκεί που πρέπει? Με φιλικούς χαιρετισμούς, Βαγγέλης4. Ο εξοπλισμός μου
GALEX Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2015 Καλησπέρα Βαγγέλη Σε ό,τι αφορά την πλανητική, καλό είναι να βρίσκεις το στόχο (χωρίς barlow), να κεντράρεις και μετά να βάζεις τον barlow.Η ακρίβεια του goto του τηλεσκοπίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (όπως : ευθυγράμμιση, ακρίβεια συντεταγμένων τόπου, ακριβής ώρα, ατέλειες στα μηχανικά μέρη,...). Γι' αυτό δεν συμβαδίζει η εικόνα του CDC με την πραγματική εικόνα του τηλεσκοπίου.Για τα βαθέως ουρανού, εγώ αυτό που κάνω είναι να συγκρίνω την εικόνα που βλέπω από τον ερευνητή (βλέπω τον έχεις πάνω στο σωλήνα σου) με την εικόνα που βλέπω στο CDC. Για περισσότερη διευκόλυνση να κάνεις invert την εικόνα του CDC ώστε να ανταποκρίνεται στην ανεστραμμένη εικόνα του ερευνητή.Επίσης στο CDC μπορείς να εμφανίσεις κύκλους telrad, ή ένα πλαίσιο με το οπτικό πεδίο της κάμερας/του ερευνητή/ κλπ, οπότε προσομοιώνεις την εικόνα που βλέπεις στην πραγματικότητα.Τέλος, αν η ακρίβεια του goto δεν είναι καλή, μπορείς να μετακινείς το σωλήνα σου με μικρά "βηματάκια" κάνοντας κάθε φορά συγχρονισμό με το CDC. Γιώργος Αλεξίου
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2015 καθε αρχη και δυσκολη . Όσο αφορα την πλανητική το γεγονός ότι ο στοχος έφευγε σε χρόνο dt είναι υποψία ότι έχεις πολύ κακή πολική, ή σε παρα πολύ κακό ζύγισμα ή η ταχύτητα στην βαση σου δεν είναι σε sidereal. Για την εύρεση του πλανητη ξεκίνα χωρίς barlow και μετα ανέβαζε μεγέθυνση αφού έχεις τον στόχο σου στο κέντρο του πεδίου. Για το refresh θα πρέπει να παίξεις με τον χρόνο του κλείστρου αλλά και τα fps (γύρω στα 50 με 60) ώστε το ιστόγραμμα να καλύπτει σχεδόν όλο τον άξονα του χ. Αυτό δεν σημαίνει πάντα γρήγορο refresh αναλογα με τον στόχο μιας και αμυδροι στόχοι θα έχουν αργό refresh rate Για την φωτογράφιση βαθύ ουρανού. 1. Στο CdC, στο EQMod και στο Alignmaster βάλε τις ίδιες και σωστές συντεταγμένες της τοποθεσίας σου. Το γεγονός ότι η βάση σου δεν βρίσκει τους στόχους αμέσως είναι υποψία κακής πολικής. Θα υποθέσω ότι δεν έχεις προσβαση στον πολικό μιας και δουλεύεις το alignmaster σωστά; Αν εχεις πρόσβαση σε ανατολή και νότο μετα την χονδρική πολική κάνε και drift align υπαρχει σχετικό αρθρο στην avat. Η καλύτερη λύση όμως είναι να εισαι σε σημειο που να έχεις πρόσβαση σχεδόν σε όλο τον ουρανό για καλύτερη πολική. τα βηματα που κανω εγω για την ρυθμιση του Goto. α. Πολικη μεσω eqmodβ. κεντραρω ενα αστερι στο πεδιο της καμερας μου (για να μην το ψαχνω μετα) β. Clear align data μεσω eqmod και μετα μεσω cdc παταω sync αφού έχω επιλεγμένο το αστερι που βλεπει η καμερα δεν παταω goto στο Cdc σε αυτο το βημαγ. κανω drift alignδ. παω σε ενα αστερι μεσω cdc και το κεντραρω στο οπτικο πεδιο της καμερας (για να μην το ψαχνω μετα), κανω clear align data μεσω eqmod και μετα 3-star align στο Goto μεσω cdc 2. Αντί του 9χ50 ερευντή πάρε εναν ερευνητη κόκκινης κουκίδας θα μειώσεις το βάρος στον σωλήνα και θα έχεις πιο εύκολη την ρύθμιση του goto 3. Στο CdC αν κάνεις δεξι κλικ στο εικονίδιο που έχει δυο κοκκινους ομόκεντρους κύκλους (δες στην φωτο τον κερσορα) και βάλεις τα στοιχεία του/ων αισθητήρα/ρων στο κουμπί compute θα σου υπολογίσει το οπτικό πεδίο (κοκκινο τετράγωνο) οπότε σχεδόν στα τυφλά θα μπορείς να κινείς την βάση σου, προϋπόθεση όμως είναι η καλή πολική 4. θα πρεπει να ριξεις και μια ματια στην ρύθμιση του cone error δες εδώ ισως να βελτιωσει τα πραγματα για την ρυθμιση του goto 5. για την εστιαση φτιαξε/παρε μια μασκα bahtinov θα την ρυθμιζεις παρα πολυ γρηγορα 6. για το ζυγισμα, τα αντιβρα της βασης θα πρεπει να ειναι ενωμενα και να κινεις ενιαια μιας και ετσι οπως τα εχεις δημιουργεις δευτερευοντα σημεια ροπης. επίσης καλό είναι τα καλωδια απο την καμερα να μην τα εχεις να κρεμονται μιας και σε διαφορετικα σημεια του ουρανου θα εχεις και διαφορετικο ζυγισμα, επισης μπορει να μπλεχτουν καπου και να κανεις ζημια στον εξοπλισμο σου. Μια ιδεα πως να τα τακτοποιήσεις http://www.yesyes.info/index.php/diy/telescope-cable-management/ καλό είναι να κάνεις αυτες τις ρυθμίσεις/δοκιμες πριν τις διακοπες σου ώστε να μην τις χασεις αδικα προσπαθόντας να βγαλεις ακρη με τα διαφορα προβλήματα. Ανεβασε και τις φωτο που εβγαλες, ακομα και αν είναι "ασχημες" μπορει να σου δωσουμε και μερικες ακομα συμβουλες Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2015 Γιώργο, Κώστα, Ευχαριστώ για τις συμβουλές που είναι όντας πολύ χρήσιμες και θα υοθετήσω. Είδα πως προσπάθησα να κόψω δρόμο και αυτό δεν βοήθησε. Για παράδειγμα έχω μάσκα bahtinov αλλά δεν την χρησιμοποίησα. Το πιο βασικό ίσως είναι πως αν και έχω οπτική επαφή με τον πολικό δεν χρησιμοποίησα την πολική διόπτρα της βάσης πιστεύοντας πως με μια χονδροειδή εκτίμηση του βορρά, το alignmaster και με το 3-point alignment θα είχα λύσει το θέμα της πολικής ευθυγράμισης. Το πρόβλημα μου είναι πως αν και τις περισσότερες φορές βλέπω τον πολικό από την διόπτρα της βάσης κάποιες άλλες είναι αδύνατο είτε λόγω αδυναμίας εστίασης ή λάθος θέσης της βάσης. Αλλά τώρα κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι αυτό το βήμα. Θα κοιτάξω και την πολική ευθυγράμιση μέσω EQMOD. Θα κοιτάξω επίσης και για red dot εστιαστή. Νομιζω πως θα μου λύσει τα χέρια. Εδώ έχω 2 απορίες:1. Είδα πως υπάρχουν μοντέλα από 30 εως 200 ευρώ. Τι πρέπει να προσέξω στην επιλογή μοντέλου?2. Φαντάζομαι πως ο red dot εστιαστής είναι χρήσιμος μόνο κατά την ευθυγράμμιση του τηλεσκοπίου ( 3-star alignment) και όχι για τον ακριβή εντοπισμό και κεντράρισμα του εκάτοστε στόχου. Είναι αυτό σωστό? Διάβασα και το άρθρο στο AVAT για πολική ευθυγράμμιση μέσω διολίσθησης. Καταλαβαίνω πως χρειάζεται προσοφθάλμιο με φωτεινό σταυρόνημα και τουλάχιστον μισή ώρα διεργασίας. Το κατάλαβα καλά? Κώστα θα μου επιτρέψεις μια ερώτηση: δεν κατάλαβα καλά το βήμα δ. Πως χρησιμοποιείς το αστέρι που αναφέρεις στην αρχή του βήματος? Σαν πρώτο αστέρι του 3-star align? Αύριο το βράδυ θα ανεβάσω και 2 φωτογραφίες. Έχουν αρκετά ελλατώματα που δείχνουν τι δεν πάει σωστά: οδήγηση, εστίαση, χρόνος έκθεσης... Κάθε συμβουλή καλοδεχούμενη. Βαγγέλης
KC Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Καλημέρα Βαγγέλη Εύχομαι η χαρά σου να διαρκέσει για πολλά χρόνια που θα ασχολείσαι με την αστροφωτογράφιση. Καταρχήν ο εξοπλισμός μουSkywacher HEQ5 synscan proVixen VC200LSBIG ST2000XMgamepad Και από softwareSoftware Bisque Sky6 professionalSoftware Bisque TpointMaximDL Το πρόβλημα που περιγράφεις με είχε απασχολήσει και εμένα στο παρελθόν. Το έχω λύσει ως εξής 1) Με όλο τον εξοπλισμό επάνω κάνω ζύγισμα σε RA/DEC2) Χονδρική πολική ευθυγράμμιση μέσω της πολικής διόπτρας της HEQ53) Θέτω το χειριστήριο Synscan σε PC Direct Mode4) Ανοίγω το Sky6 και συνδέομαι στο τηλεσκόπιο μέσω ASCOM5) Ανοίγω το Tpoint μέσα στο Sky66) Ανοίγω το MaximDL και συνδέομαι στην κάμερα μου Ας υποθέσουμε τώρα ότι θέλω να φωτογραφίσω το M13Το Μ13 ανήκει στον αστερισμό του Ηρακλή 7) Μέσα από το Sky6 κάνω goto στο άλφα του Ηρακλή. Στη συνέχεια φέρνω στο κέντρο του finderscope το συγκεκριμένο αστέρα. Τραβάω μια δοκιμαστική λήψη με την κάμερα και βεβαιώνομαι ότι ο αστέρας είναι στο κέντρο της φωτογραφίας (έχω ενεργοποιήσει τα crosshairs). Αν δεν είναι τον φέρνω στο κέντρο με τα κουμπιά του gamepad.9) Πατάω sync στο στόχο στο Sky6 και στη συνέχεια map για να εισαχθεί ο στόχος στο tpoint10) Μετά κάνω goto μέσω Sky6 σε ένα δεύτερο λαμπρό αστέρι του αστερισμού11) Κάνω μια δοκιμαστική λήψη με την κάμερα και βλέπω ότι το αστέρι είναι στο κέντρο12) Στο sky6 πατώ map ώστε το νέο αστέρι να προστεθεί στο tpoint model13) Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με 4 ακόμα αστέρια του αστερισμού και τελείωσα14) Κάνω goto μέσω sky6 στο M13 15) Κάνω μια δοκιμαστική λήψη με την κάμερα και βλέπω ότι το M13 είναι στο κέντρο16) Ξεκινώ τις λήψεις ) Η όλη παραπάνω διαδικασία παίρνει 10 λεπτά ) Όλα τα λεφτά είναι το Tpoint αυτό κεντράρει τους στόχους. Ελπίζω να βοήθησα και σου εύχομαι καλή συνέχεια Κώστας “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 σχετικα με τις ερωτησεις σου 1. και το πιο απλο μοντελο http://www.planitario.gr/star-pointer-ereunhths-kokkinhs-koukidas.html κάνει την δουλεια του. Εγω προτίμησα να παρω αυτο http://agenaastro.com/william-optics-red-dot-finder-with-quick-release-bracket.html μιας και εχει πολλαπλα σχεδια για την κουκιδα μιας και ο προηγούμενος που σου εδειξα καμια φορα μου κανει προβληματα στο να αναψει. Αυτος ο ερευνητης δεν εχει vixen παπουτσακι αλλα νομιζω στην telescope service εχουν με vixen 2. ο ερευνητης κοκκινης κουκιδας χρησημευει μονο για την ρυθμιση του goto. απο την στιγμη που εχεις κανει καλη πολικη και οι αστερες ειναι μεσα στο οπτικο σου πεδιο κατα την ρυθμιση του goto δεν θα σου χρειαστει ξανα για την διαρκεια της βραδυας, εκτος και αν κανεις meridian flip και τοτε πρεπει να ξαναφτιαξεις το goto. Μια ενναλακτικη λυση ειναι να δουλεψεις με plate solve οπως γραφει και ο KC αλλά και παλι προϋποθεση ειναι να κανεις καλη πολικη. Βασικα κανε πολικη μεσω eqmod και διοπτρας της βασης και θα εισαι ενταξει σε γενικες γραμμες. για το drift align εννούσα αυτο το αρθρο http://www.astrovox.gr/avat/driftalignccd.php δεν χρειαζεσαι αλλο προσοφθαλμιο μονο την καμερα σου. Σημαντικό να μαθεις τις κινήσεις της βασης σου σε συνδιασμό με την καμερα σου ωστε να μην μπλεκεις μετα τις ρυθμισεις. ΜΕ το τηλεσκοπιο να κοιταζει στον ανατολικο ουρανό πάρε μια λήψη ενος αστερα πχ. 1sec και μετα μέσω Eqmod σε ταχυτητα goto 2χ μετακινησε την ορθη αναφορα προς την δυση, παρε μια δευτερη ληψη και δες που ειναι ο αστερας. Η κατευθυνση που μετακινηθηκε ο αστερας στην οθονη είναι η δυση και το αντιθετο μερος είναι η ανατολη. Κανε το αντιστοιχο και στην αποκλιση μετακινώντας την αποκλιση λίγο προς τον βορά. Με αυτοκολητα στο πλαισιο της οθονης γραψε τα σημεια του οριζοντα. Σε εμενα το δεξι μερος της οθονης μου ειναι ο βορράς, αριστερα νοτος, πανω ανατολη, κατω δυση. Έτσι δεν μπλεκω τις κινησεις της βασης μου κατα τις ρυθμισεις και αν εχω καποιο πρβλημα (που εχω) στην οδηγηση ξερω ποιον αξονα να ελεγξω. Καλο είναι να εχεις την καμερα τοποθετημενη έτσι ώστε τα αστερια να διαγραφουν ευθειες γραμμες κατα την κινηση της βασης για ευκολία Για το δ. βήμα το αστερι που βαζω λειτουργει σαν το πρωτο του 3-star alignment. μια πιο αναλυτικη παρουσιαη για την ρυθμιση του Goto α. Πολικη μεσω eqmod http://www.astrovox.gr/avat/pdf/eqmod.pdf ο πολικος θα πρεπει να ειναι στον σημειο που δειχνει η διαδικασια πολικης του eqmod δεν θα ειναι στο κεντρο του μικρου κυκλου της πολικης διοπτρας αλλα προς το ακρο του β. κεντραρω ενα αστερι στο πεδιο της καμερας μου (για να μην το ψαχνω μετα) και ελέγχω μέσω eqmod να δω αν εχω αποκλιση με αυτο που μου δειχνει το CdC. συνήθως εχω αποκλιση αλλά δεν με πειραζει μιας και αυτό θα φτιάξει μετά γ. Clear align data και clear sync data μεσω eqmod και μετα μεσω cdc παταω sync αφού έχω επιλεγμένο το αστερι που βλεπει η καμερα δεν παταω goto στο Cdc σε αυτο το βημα. Το αστερι αυτο θα λειτουργήσει σαν σημειο αναφορας αν χρειαστει να γυρίσω πισω σε αυτο μέσω goto ή τουλαχιστον πολύ κοντα του αν κανω κατι λαθος μετά. δ. κανω drift align http://www.astrovox.gr/avat/driftalignccd.php ε. παω σε ενα αστερι μεσω cdc ή χειροκίνητα (μεσω eqmod) και το κεντραρω στο οπτικο πεδιο της καμερας (για να μην το ψαχνω μετα), κανω clear align data και clear sync data μεσω eqmod και μετα 3-star align στο Goto μεσω cdc. Το αστερι που πηγα στην αρχη αυτου του βηματος ειναι και το πρωτο του 3-star align. Συνεχίζω με άλλα δυο αστερια, συνήθως στον αστερισμό που θα φωτογραφισω. Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Βαγγελη καλη αρχη!! Κατ'αρχην κοιτα να βελτιωσεις την πολικη σου γιαυτο εχανες τον στοχο σου στην πλανητικη. Και θα σου προτεινα να μην χρησιμοποιεις τον χ5 εκτος απο συνθηκες με εξαιρετικα καλο seeing (σπανια) Για βαθυ ουρανο τωρα ακολουθησε τις οδηγιες που σου ειπαν τα παιδια. Δλδ ερευνητη κουκκιδας για να κανεις τη ζωη σου πιο ευκολη, αλλα να κοταξεις να ειναι πολυ καλα ευθυγραμμισμενος με το σκοπιο σου (και μην προσπαθεις απο liveview αλλα παρε ενα καρε να το βλεπεις στην οθονη σου), align της βασης μεσω eqmod & CdC οπου το αντικειμενο ή τα αντικειμενα που διαλεξεις μπορει να ειναι αστρα πλανητες σφαιρωτα οτι θελεις. Σημαντικο ειναι και το park unpark της βασης οταν κλεινεις και οταν ανοιγεις την βαση. Προσωπικα εγω κοιταζω να ευθυγραμμιζω με αστρα που ειναι πολυ κοντα στον στοχο που θελω να φωτογραφισω καλη συνεχεια
Vensius Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 To μπαλκόνι έχει κλίση για τις ρύσεις. Πρέπει να κάνεις σωστή οριζοντίωση για να δουλέψει η πολική. Πώς όμως να κάνεις σωστή οριζοντίωση με αυτό το αστείο αλφάδι της βάσης;
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές και τις procedures που σίγουρα θα με βελτιώσουν. Ανεβάζω 6 φωτογραφίες που δεν έχουν υποστεί καμιά επεξεργασία. Ο χρόνος έκθεσης και το ISO αναφέρονται στο όνομα του αρχείου. Απλά να αναφέρω πως έχω κάποιο σφάλμα collimation που το διαπίστωσα εκ των υστέρων θα το διορθώσω σύντομα. Είναι κάτι επιπλέον που μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες πέρα από την μη τέλεια πολική ευθυγράμμιση? Βαγγέλης ΥΓ Ελπίζω η ανάρτηση να μην δημιουργήσει θέμα μνήμης στον server. 5 λεπτά- 1600 ISO 8 λεπτά- 1600 ISO 3 λεπτά- 800 ISO 30 δεύτερα - 3200 ISO 10 λεπτά- 800 ISO 5 λεπτά- 800 ISO
KC Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Καλησπέρα ΒαγγέληΈκανες αυτόματη οδήγηση κατά τη διάρκεια της αστροφωτογράφισης; Μπορείς να ανεβάσεις τα phd logs; “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Έκανα με το PhD2. Αν τα logs σώζονται αυτόματα θα ψάξω να τα βρω στο λαπτοπ και θα τα ανεβάσω αύριο. Βαγγέλης
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2015 To μπαλκόνι έχει κλίση για τις ρύσεις. Πρέπει να κάνεις σωστή οριζοντίωση για να δουλέψει η πολική. Πώς όμως να κάνεις σωστή οριζοντίωση με αυτό το αστείο αλφάδι της βάσης; http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=16840&highlight=
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2015 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2015 στην τελευταία φωτο φαινεται ξεκαθαρα οτι εχεις και προβλημα φωτορυπανσης πιθανον απο καποια κολωνα ή κάποιο άλλο φως. αν προκειται να φωτογραφιζεις απο το μπαλκονι σου φροντισε να φτιαξεις και καποια φωτοασπιδα στο μπαλκονι ωστε να περιορισεις το προβλημα αυτο τα logs του phd2 θα πρεπει να ειναι στο φακελο C:\Users\χχχχχχ\Documents\PHD2 (οπου χχχχχχ το ονομα του χρηστη) Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2015 Η πηγή της φωτορύπανσης (ηλεκτρικός λαμπτήρας) βρέθηκε και ... εξουδετερώθηκε. Επισυνάπτω τα 2 τελευταία log files του PHD2 που βρήκα που δημιουργήθηκαν όταν βγήκαν και οι φωτογραφίες. Ελπίζω να δείξουν κάτι. ΒαγγέληςPHD2_GuideLog_2015-05-14_000732.txtPHD2_GuideLog_2015-05-14_224157.txt
KC Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2015 Καλησπέρα Βαγγέλη Με μια γρήγορη ματιά στα logs φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχεις σοβαρό θέμα με την πολική ευθυγράμμιση.Δεν ξέρω αν έχει νόημα να βγουν και άλλα συμπεράσματα από τα logs. “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2015 Κώστα, σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως θα πρέπει να επικεντρώσω τις προσπάθειες μου στην σωστή πολική ευθυγράμμιση. Έμαθα αρκετά από αυτό το thread που σίγουρα θα με βελτιώσουν. Την επόμενη φορά που θα βάλω κάτι στο φόρουμ ελπίζω να έχω και καλύτερες φωτογραφίες να δείξω. Βαγγέλης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα