Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας.στο τηλεσκοπιο dobsonian 8 τι προσοφθάλμια να πάρω;;επίσης αξίζει να το αγοράσω;;παρατηρηση εντός του ηλιακού μας συστήματος είναι καλή;επίσης για αντικείμενα έξω από το ηλιακό μας σύστημα κάνει;

απαντήστε μου παρακαλώ για τα προσοφθάλμια.και αν μπορείτε αξιολογήσεις και απόψεις για αυτό το τηλεσκόπιο επειδή σκέφτομαι να το αγοράσω

Μη βάζεις χαμηλούς στόχους. Να στοχεύεις προς τον ουρανό. Ακόμα κι αν αποτύχεις θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια
Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα φίλε Μιχάλη. Ως προς το τι προσοφθάλμιους να πάρεις εγώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Κάνει μια χαρά και για αντικείμενα εκτός του Ηλιακού μας συστήματος (τα λεγόμενα αντικείμενα βαθέως ουρανού). Είναι πολύ καλό τηλεσκόπιο και θα σου κρατήσει. Από εκεί και πέρα πρέπει να έχεις καλό, καθαρό ουρανό για να παρατηρήσεις αυτά τα αντικείμενα (τα βαθέως ουρανού) διότι το φως τους ταξιδεύει πολύ πολύ μακριά για να έρθει μέχρι το καθρέφτη του τηλεσκοπίου μας και η φωτορύπανση δεν βοηθάει καθόλου. Αν έχεις καλό καθαρό ουρανό μπορείς άνετα και με μικρότερο τηλεσκόπιο να δεις πολά από αυτά. Σου προτείνω αν θες για τέτοια αντικείμενα να πάρεις φίλτο UHC (ultra high contrast) και αν έχεις λεφτά ένα φίλτρο OIII (Oxygen 3) γιατί βελτιώνουν την εικόνα σε τέτοια αντικείμενα. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά (κάποιοι π.χ δεν μπορούν να δουν μερικά αντικείμενα αν δεν έχουν τέτοια φίλτρα, εξαρτάται πάντα από το πόσο σκοτεινός είναι ο ουρανός σου). Τέλος καλά προσοφθάλμια για αντικείμενα βαθέως ουρανού είναι αυτά που έχουν μεγάλο "οπτικό πεδίο" (δεν νομίζω πως λέγεται έτσι) δηλαδή που θα σου δείχνουν μεγαλύτερο κομμάτι του ουρανού. 30-15 mm συνήθως είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για τέτοια αντικείμενα αλλά πάντα εξαρτάται και από το αντικείμενο που κοιτάς (τα σφαιρικά σμήνη μπορούν να είναι πάρα πολύ καλύτερα με περισσότερη μεγέθυνση μέχρι ενός σημείου βέβαια). Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

"Το αιώνιο μυστήριο του κόσμου είναι η δυνατότητα κατανόησής του"

Κωνσταντίνος

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Μιχάλη,

Και χωρίς παραξηγηση κιόλας, αλλα θα σου πρότεινα να πάρεις κάποιο βιβλίο (ξεκίνα με κάποιο του Dickinson) και αφού καταλάβεις τα βασικά, τότε ασχολήσου με το ποιό τηλεσκόπιο να παρεις. Επίσης, κάνε κάποιες αναζητήσεις στο forum για το τηλεσκόπιο που σε ενδιαφέρει, οπότε και να είσαι έτοιμος όταν θα είσαι έτοιμος.

Φιλικά

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
στο τηλεσκόπιο αυτό περιέχεται ερευνητής;ή θα πρέπει να αγοράσω;;μπορείτε να μου πείτε αν σας είναι εύκολο να μου πείτε σε τι βοηθάει;;
Μη βάζεις χαμηλούς στόχους. Να στοχεύεις προς τον ουρανό. Ακόμα κι αν αποτύχεις θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια
Δημοσιεύτηκε

Κατά σειράν:

ΝΑΙ, ΟΧΙ και Αν δεν ξέρεις τι κάνει ο ερευνητής, πάρε το βιβλίο που σου είπα πιό πάνω! Έχεις βασικές απορίες που αν δεν απαντηθούν σωστά, δεν έχει νόημα να βάλεις μάτι σε προσοφθάλμιο. Η αστρονομία, ακόμα και σε βασικό επίπεδο δεν είναι ψάρεμα, "παίρνω ένα καλάμι, ένα κουβά σκουλίκια και δυό αγκίστρια" και είμαι έτοιμος.

Ακου λίγο και δεν θα βγείς χαμένος.

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Παρ όλα αυτά:

Ερευνητής είναι ένα πολύ μικρότερο τηλεσκόπιο, συνοδεύει οποιοδήπτε τηεσκόπιο αγοράσεις ( με έλάχιστες εξαιρέσεις που δεν θα αναφέρω εδώ) , που τοποθετείται επάνω στο κύριο τηλεσκόπιο, και εφ όσον είναι σωστά ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους (Τηλεσκόπιο και ερευνητής) σου δείχνουν ακριβώς το ίδιο τμήμα του ουρανού που κοιτάς.

Η Διαφορά είναι ότι ο ερευνητής, επειδή έχει μικρότερη μεγέθυνση απο το τηλεσκόπιο, σου δείχνει πολύ μεγαλύτερο τμήμα του ουρανού (έχει δηλαδή Ευρύτερο Πεδίο)απο ότι το τηλεσκόπιο.

Η χρησιμότητα, έχει να κάνει με το ότι όταν ψάχνεις κάτι στον ουρανό, είναι πολύ πιό ευκολο να κατευθυνθείς μέσα απο το ευρύτερο πεδίο του ευρευνητή καθώς μπορέις να εντοπίσεις περισσότερα αναγνωρίσιμα πράγματα, παρά απο το πολύ στενό πεδίο του τηλεσκοπίου.

Υπάρχουν ερευνητές με μεγεθύνσεις (που είναι λίγο πολύ και το standard) και που μοιάζουν όντως με μικρα τηλεσκόπια, υπάρχουν όμως και ερευνητές με αλλους σχεδιασμούς (Ερυθράς Κηλίδας, Rigels, Telrads κλπ) που δεν προσφέρουν καμία μεγέθυνση, αλλα σου δίνουν άλλες δυνατότητες στόχευσης και έρευνας του ουρανού.

Αυτά περι ερευνητών

ΥΓ ΠΑΡΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ

Δημήτρης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης