KC Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2015 Το ερώτημα φακός ή μικρό διοπτρικό σε σύνδεση με CCD κάμερα για αστροφωτογραφία ευρέως πεδίου; Από τις αστροφωτογραφίες που έχω δει στο forum με διάφορους φακούς όλοι παρουσιάζουν προβλήματα όπως κόμη, χρωματικά σφάλματα και πολλά άλλα... και πρέπει κανείς να τα κάνει να μη φαίνοντε με την επεξεργασία... ή να κάνει crop τη φωτογραφία για να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Από την άλλη με ένα μικρό διοπτρικό αποχρωματικό κατα προτίμηση και με προσαρμογή κάποιου αξεσουάρ όπως focal reducer, field flattener...έχεις καλύτερα αποτελέσματα.Όμως ανεβαίνει και το κόστος μετά... “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
dp297 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2015 Η μαυρο/ασπρο απάντηση ειναι τηλεσκοπιο....αλλα εαν καποιος το ψαξει παραπανω η υποθεση ειναι γκρι.Πχ...τι σημαινει αστροφωτογραφία ευρέως πεδίου ή μάλλον τι πεδίο θες ακριβως κ πόσα λεφτα θες να δωσεις.1) Θέλεις 200mm, 400mm, 600mm? (Πολυ σημαντικο για μωσαικά)2) Θέλεις γρήγορο σύστημα (f2.8, f4) ή κατι πιο αργο (f5/f6)? (Πολυ σημαντικο για τον χρόνο)3) Θέλεις να δωσεις 200 ευρω, 500 ευρω, 1000 ευρώ, 2000 ευρώ? Οπότε το αρχικο ερωτημα αλλαζει τελειως όψη. Υπάρχουν φακοι όπως αυτος που χρησιμοποιω εγω (Nikon 180ED) που σε narrowband δεν εχουν τιποτα να ζηλεψουν απο τηλεσκοπιο με 10 φορες παραπανω κοστος.....Εχουν ικανοποιητικο αποτελεσμα σε LRGB αν τους δουλεψεις σε 1-2 stop κλειστους κ φυσικα παντα με post-processing. Οποτε οπως με όλα...ειναι ολα συμβιβασμος. PixInsight 1.8 RC7 Δημήτρης Πλατής
KC Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2015 Δημήτρη, Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό που παρατηρώ πάντως τα τελευταία χρόνια είναι όλο και περισσότεροι Έλληνες αστροφωτογράφοι να επιλέγουν το συνδυασμό ccd camera+φακός.Μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να φτιάχνοντε dslr φακοί ειδικά για αστροφωτογράφιση για να δούμε ) “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
dp297 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2015 Υπάρχουν αποχρωματικοι φακοι αλλα ειναι παρα πολυ ακριβοι...που δεν αξιζει τον κοπο.Παρόλαυτα σε μικρες εστιακες 50-300mm δεν υπάρχουν τηλεσκοπια που μπορουν να συναγωνιστουν σε τιμη αλλα κ εστιακη. Υπάρχουν σκοπια γυρω στα 350-400mm εστιακη αλλα η τιμη ειναι λιγο τσουχτερη συγκριτικα. PixInsight 1.8 RC7 Δημήτρης Πλατής
astrovox Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2015 Η αστροφωτογράφιση βαθέως ουρανού ευρέος πεδίου έχει τη δική της γοητεία. Τα φοβερά πεδία που βλέπουμε με τους φακούς στα 135-200 mm είναι δύσκολο να τα πάρουμε με άλλο τρόπο χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα. Με τιμές ακόμα και <100 ευρώ για τον καθένα, μπορεί κανείς να έχει μια συλλογή φακών και να πειραματιστεί. Τέτοια πολυτέλεια συλλογής τηλεσκοπίων διαφορετικών εστιακών δεν υπάρχει! Οι μονοχρωματικές λήψεις με τα narrowband συγχωρούν κάποια οπτικά σφάλματα ενώ η μικρή εστιακή απόσταση συγχωρεί ατέλειες οδήγησης και συμπεριφοράς της στήριξης. Γενικά ο λόγος κόστους προς αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακός και γι'αυτό έχουν βρει τόση ανταπόκριση, ειδικά τώρα που πολλοί είμαστε φειδωλοί με τα έξοδα... «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
xaralam Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2015 Πάντως για έναν καλό φακό θα χρειαστεί ένα σεβαστό ποσό. Για έναν καλό Canon στα 200 με 300 mm με σταθερό f δεν πέφτεις κάτω από 400 ευρώ και όχι καινούργιο. Το πλεονέκτημα βέβαια είναι η μικρή εστιακή που ένα μικρο ED δεν έχει. Πάντως με αρκετούς φακούς έχουν βγει τρομερές φωτογραφίες. Ενδεικτικά http://www.astronomersdoitinthedark.com/my_equipment_css.php
scaff Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2015 Συμφωνώ και με τον Δημήτρη και με τον Αντρέα. Δεν αξίζει ο κόπος να δώσεις χρήματα για τηλεσκόπιο (ασε που σ'αυτές τις εστιακές είναι πανακριβα,και να είχα τα χρηματα απλα δεν θα τα αγόραζα!!!) Επένδυσα σε 4-5 Φακούς μεσαίου φορματ (οπου το backfocus είναι αρκετο που χωράει και ccd και τροχός φίλτρων) και σε διαφορετικες εστιακές και κανω παιχνιδι αρκετα φθηνα (για την τσεπη μου) αλλα και οταν αλλαξω φωτογραφικα θεματα και ασχοληθω με το RC , οι φακοι δεν πανε χαμενοι. Απλά,δεν αξίζει ο κοπος και ειδικά σε τέτοιες εποχές.....ναι το ξέρω...κοίτα τα Borg....κ.α τηλεσκόπια αλλα ειναι απλησίαστα τουλαχιστον για την τσέπη μου.Επίσης υπολόγισε δακτυλίδια redusers κ.α που θα ανεβασουν το τελικό κόστος.Ενα Hobby είναι , και ο καθένας ορίζει πόσο θα χωθεί στα βαθιά (οικονομικά εννοώ). ΦιλικάΓιώργος υ.γ το κόστος των 4-5 φακών από το ebay είναι πολύ μικρό.Αντιθέτως με τα ίδια χρήματα αγόραζα μόνο τον Reduser ενός καλού διοπτρικού. ATLAS TEAM OBSERVATORYhttp://atlasobs.blogspot.gr/
AstroGEO Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2015 Κώστα έχεις κάνει ένα ερώτημα με βαθιές σκέψεις. Συμφωνώ στις απαντήσεις των φίλων, όμως η πολυπλοκοτητα των ερωτήσεων συνάδουν με τον τρόπο σκέψης και την διαύγεια, διάθεσή μας προς σωστών αποφάσεων και επιλογών που θα αντιπροσωπευουν το αποτέλεσμα. Επομένως το πρώτο ερώτημα που θέτουμε είναι, τι θέλω να κάνω, και κατόπιν με τι θέλω να το κάνω. Εδώ λοιπόν τα παρακλάδια είναι αρκετά και τα επιλέγουμε με προσοχή ώστε να μας οδηγήσουν σε καρπούς. Στο σημείο αυτό τον καθοριστικό λόγω παίζει το ποσοστό καταναλωτισμου που θα παρέχουμε προς υλοποίηση του στόχου μας, το οποίο συμβαδίζει με τα πλεονεκτηματα αλλά και τα μειονεκτηματα που θα πρέπει να αποδεχτούμε ως τελική πράξη της διαδρομής αυτής.Ελπίζω η απάντηση μου να σε βοηθήσει στο ερώτημά σου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα