Jump to content

Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της σημερινής κοσμολογίας είναι η Κοσμική Ακτινοβολία Μικοκυμάτων Υποβάθρου, CMB. Μιας και πολλές φορές έχουν γίνει συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα, ενίοτε με αρνητική διάθεση προς την επιστήμη, πιστεύω πως θα ήταν χρήσιμο να γίνει μια ανασκόπηση των τελευταίων παρατηρήσεων γύρω από αυτή καθώς και την επίδραση που έχουν αυτές οι παρατηρήσεις στο καθιερωμένο κοσμολογικό μοντέλο.

 

Τι παρατηρούμε λοιπόν:

 

1. Συνεχές υπόβαθρο ακτινοβολίας μελανού σώματος θερμοκρασίας 2.73Κ.

2. Ανισοτροπίες σε επίπεδο διάφορων πολυπόλων.

3. Μία ελαφρά πόλωση.

 

1. Το συνεχές αυτό υπόβαθρο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά αρκετά νωρίς. Ήδη από την δεκαετεία του '50 υπάρχουν καταγραφές σε ραδιοαστρονομικές παρατηρήσεις, κανείς όμως δεν μπήκε στον κόπο να αναζητήσει την αιτία αυτού του συνεχούς θορύβου. Το 1964-65 και ενώ η επιστημονική ομάδα του Dicke είχε προβλέψει αναλυτικά τις λεπτομέρειες αυτού του φαινομένου οι Penzias και Wilson παρατηρούν πρώτοι μια συνεχή, ισότροπη, χωρίς πόλωση, ακτινοβολία, χωρίς εγγενείς εποχιακές μεταβολές που αντιστοιχεί σε ένα μελανό σώμα θερμοκρασίας περίπου 3,5Κ. Παρατηρήσεις στη συνέχεια από τους δορυφόρους COBE και WMAP μετρούν με ακρίβεια τη θερμοκρασία στους 2,728Κ (Εικόνα 1α). Παράλληλα φαίνεται η επίδραση από τον Γαλαξία μας ο οποίος παρουσιάζει μια μεταβολή στο κέντρο της απεικόνισης, μιας και η ακτινοβολία υποβάθρου σκεδάζεται και αναμειγνύεται με τα γαλαξιακά ραδιοκύματα (Εικόνα 1γ).

 

2. Στην ακτινοβολία παρατηρούνται διάφορες ανισοτροπίες, δηλαδή μικρές θερμοκρασιακές μεταβολές ανάλογα με την διεύθυνση στην οποία παρατηρούμε. Συγκεκριμένα:

α) Ανισοτροπία διπόλου (Εικόνα 1β), αν παρατηρήσει κανείς ταυτόχρονα ολόκληρο τον ουρανό θα διαπιστώσει ότι προς τη μία διεύθυνση η ακτινοβολία υπόκειται μετατόπιση προς το ερυθρό ενώ προς την άλλη προς το κυανό, δίνοντας μια χαρακτηριστική διπολική μορφή στην ακτινοβολία.

β) Ανισοτροπίες ανώτερης τάξης. Σε εικόνες ανάλυσης 7 μοιρών που έλαβε κατ' αρχάς ο COBE και 15' που έλαβε ο WMAP φαίνεται ότι σε ανώτερες τάξεις πολυπόλων εμφανίζεται μια ανισοτροπία. Λέγοντας πολύπολο ν-τάξης εννοούμε μια περιοδική μεταβολή η οποία αυξάνεται και μειώνεται ν φορές μέσα στην ουράνια σφαίρα (για παράδειγμα το δίπολο που αναφέραμε παραπάνω περιέχει μέσα στην ουράνια σφαίρα ένα μέγιστο και ένα ελάχιστο).

 

3. Πρόσφατες μετρήσεις (2002) από το πείραμα-παρατήρηση DASI στο νότιο πόλο αποκάλυψαν ότι όπως είχε προβλεφθεί από το 1968 από τον M.J. Rees η ακτινοβολία υποβάθρου θα είχε μια ελαφρά πόλωση.

 

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

 

1. Η πρώτη παρατήρηση της ύπαρξης ακτινοβολίας υποβάθρου έδωσε τέλος στη διαμάχη μεταξύ του μοντέλου της Σταθερής Κατάστασης και της Μεγάλης Εκρηξης με επιβεβαίωση του δευτέρου. Συγκεκριμένα ενώ το μοντέλο της Σταθερής Κατάστασης δεν έδινε κάποια πρόβλεψη για ενδεχόμενη ακτινοβολία υποβάθρου το μοντέλο της Μεγάλης Εκρηξης ανέμενε κάτι τέτοιο.

Η δημιουργία της ακτινοβολίας υποβάθρου έγινε ως εξής: Τo σύμπαν όταν ήταν ένα εκατομμύριο φορές μικρότερο από ότι σήμερα, είχε θερμοκρασία περίπου 1.000.000 Κ, η θερμοκρασία αυτή αντιστοιχούσε σε φωτόνια υψηλής ενέργειας τα οποία εμπόδιζαν τη συνένωση ηλεκτρονίων και πρωτονίων ώστε να δημιουργηθούν σταθερά άτομα Υδρογόνου. Καθώς όμως η διαστολή προχωρούσε η θερμοκρασία έπεφτε, όπως εύκολα κανείς μπορεί να διαπιστώσει από θερμοδυναμικά επιχειρήματα. Όταν η θερμοκρασία έπεσε στις 50.000Κ η μέση ενέργεια των φωτονίων έφτανε το όριο της ενέργειας ιονισμού για το Υδρογόνο (13,6 eV). Παρόλα αυτά η αναλογία ηλεκτρονίων (ή πρωτονίων μιας και το σύμπαν είναι ηλεκτρικά ουδέτερο) προς τα φωτόνια είναι 1 προς 1 δισεκατομμύριο, επιπλέον τα φωτόνια ακουθούν μια κατανομή Planck πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και εάν η μέση ενέργεια τους είναι λίγο μικρότερη από την ενέργεια ιονισμού ακόμη και τότε ένα μεγάλο μέρος τους θα έχουν αρκετά υψηλότερη ενέργεια ώστε να εμποδίσουν το σχηματισμό ουδετέρων ατόμων. Όταν όμως η θερμοκρασία έπεσε ακόμη περισσότερο και έφτασε τους 3000Κ, τότε η ενέργεια των φωτονίων, σε συνδυασμό με τον λόγο ηλεκτρονίων/φωτονίων και την κατανομή Planck ήταν όσα έπρεπε για μπορέσουν να σχηματιστούν τα πρωτα ουδέτερα άτομα. Έχουμε λοιπόν δύο φαινόμενα: την αποσύζευξη (decoupling) και την επανασύνδεση (recombination). Από αυτή την περίοδο προέρχεται η ακτινοβολία υποβάθρου, δηλαδή τότε σκεδάστηκαν για τελευταία φορά τα φωτόνια της αρχικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του Σύμπαντος και έκτοτε ξεκίνησαν το ταξίδι τους. Το σύμπαν εκείνη την περίοδο είχε περίπου το 1/1000 των σημερινών του διαστάσεων, οπότε μετά την διαστολή του κατά 1000 φορές εμφανίζεται το κοσμολογικό φαινομένου Doppler (το οποίο ευθύνεται και για το γεγονός ότι οι απομακρυσμένοι γαλαξίες φαίνονται μετατοπισμένοι προς το ερυθρο) και παρατηρούμε ακινοβολία χίλιες φορές ψυχρότερη δηλαδη 3Κ περίπου.

 

2. α) Η ακτινοβολία διπόλου δίνει μια ηχηρή θετική απάντηση στα ερωτήματα που διατύπωνε ο Mαχ και επηρρεασαν τον Αϊνστάιν στη διατύπωση της σχετικότητας. Αναφορά γίνεται στο σύστημα "αδρανείας των απλανών αστέρων", προκειμένου να καταλάβουμε την έννοια του παραπάνω ας προσπαθήσουμε να δούμε τις σημαντικότερες κινήσεις πραγματοποιεί η Γη:

Περιστροφή γύρω από τον άξονα της, περιφορά γύρω από τον Ήλιο, κίνηση του Ήλιου ως προς το τοπικό σύστημα αδρανείας που ορίζεται από τα γειτονικά αστέρια, περιφορά των γειτονικών αστέρων γύρω από το κέντρο του Γαλαξία, ταλάντωση ως προς άξονα κάθετο στο επίπεδο του Γαλαξία, κίνηση προς το κέντρο μάζας της Τοπικής Ομάδας (μεταξύ του Γαλαξία και του γαλαξία της Ανδρομέδας), κοκ. Η άθροιση των παραπάνω κινήσεων και ο συνυπολογισμός τους μας δίνει μια ισότροπη εικόνα στην ακτινοβολία υποβάθρου μέχρι ακρίβειας 1/10000.

 

β) Αν και η Κοσμολογική Αρχή διατείνεται ότι το Σύμπαν είναι ισότροπο και ομογενές, σε μικρές και μεσαίες κλίμακες παρατηρούμε μια ανομοιογένεια, υπάρχουν γαλαξίες, Σμήνη γαλαξιών και Υπερσμήνη. Προφανώς αυτά από κάπου προήλθαν. Αν το σύμπαν ήταν άπειρα ομοιογενές και ισότροπο τότε σήμερα θα έπρεπε ήταν απλά ένα αραιό σύννεφο Υδρογόνου, Ηλίου και ιχνών από βαρύτερα στοιχεία. Ο σπόρος αυτής της δομής ενυπάρχει στις ανισοτροπίες της Κοσμικής Ακτινοβολίας (Εικόνα 2). Όπως φαίνεται στην εικόνα που αναλύει δεδομένα από το WMAP σε κλίμακες κάτω των 2 μοιρών η ακτινοβολία παρουσιάζει θερμοκρασιακές μεταβολές. Οι μεταβολές αυτές είναι περίπου στο 1/100000 της θερμοκρασίας είναι όμως αρκετές για να δώσουν τον σχηματισμό των γαλαξιών. Η ακτινοβολία όμως δεν θα παρουσιάζει συνεχώς τέτοιες διακυμάνσεις, κάτω από διαστάσεις ίσες με την "Μεταξένια Κλίμακας" (Silk Scale). Συγκεκριμένα επειδή η αποσύζευξη και η επανασύνδεση δεν έγιναν στιγμιαία, κατά το χρόνο που μεσολάβησε η ακτινοβολία διήλθε από μια περιοχή του σύμπαντος με διαστάσεις Λ=c δτ, όπου c η ταχύτητα του φωτός και δτ ο χρόνος που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η επανασύνδεση και η αποσύζευξη. Οπότε σε μικρές περιοχές που αντιστοιχούν σε γωνιώδεις αποστάσεις της τάξεως των λεπτών της μοίρας δε θα παρατηρείται κάποια ανισοτροπία αλλά ο μέσος όρος της θερμοκρασίας της περιοχής στην οποία αντιστοιχεί η παραπάνω γωνιώδης απόσταση, εκεί είναι και τα παρατηρησιακά όρια που τίθενται από την Αστροφυσική. Ο δορυφόρος Planck που πρόκειται να εκτοξευθεί τα προσεχή χρόνια θα έχει διακριτική ικανότητα μέχρι αυτές τις διαστάσεις.

 

3. Η πόλωση της ακτινοβολίας μικροκυμάτων προέρχεται από δύο παρόμοια φαινόμενα που συνέβησαν σε διαφορετικές περιόδους: κατά την αρχική της σκέδαση (εποχή αποσύζευξης και επανασύνδεσης) και κατά την εποχή του επανιονισμού. Και στις δύο περιπτώσεις η ακτινοβολία υφίσταται σκέδαση Thomson με αποτέλεσμα να παρουσιάζει κάποιο ποσοστό πόλωσης. Το εντυπωσιακό είναι ότι είχε προβλεφθεί 34 χρόνια πριν παρατηρηθεί.

 

Συνοψίζοντας η Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου είναι ένα από τα ισχυρά θεμέλια της θεωρίας της μεγάλης έκρηξης. Έχει μετρηθεί με ακρίβεια καθώς και οι μικρές μεταβολές της, οι οποίες απαντούν στη πρόβλημα της δομής του σύμπαντος. Το ερώτημα που παραμένει είναι ο ακριβής μηχανισμός των πρωτογενών διαταραχών στο σύμπαν που έδωσαν αυτές τις διακυμάνσεις. Επιπλέον αξίζει να σημειώθεί η σημασία της θεωρητικής έρευνας που προέβλεψε φαινόμενα που έμελλε να παρατηρηθούν πολύ αργότερα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εικόνα 1. Τρεις λήψεις της κοσμικής ακτινοβολίας.

α) Η ακτινοβολία φαίνεται απόλυτα ισότροπη με ακρίβεια 1/1000

β) Εμφάνιση διπολικής συμπεριφοράς λόγω της συμμετοχής της Γης σε διάφορα είδη κινήσεων

γ) Διάφορες ανισοτροπίες. Η κεντρική κόκκινη γραμμή είναι το γαλαξιακό επιπεδο

m_d_53s_1111.thumb.gif.4deccd3319d2a54c2c410f158149b4b6.gif

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εικόνα 2. Οι ανισοτροπίες της ακτινοβολίας υποβάθρου. Σε υψηλή ανάλυση, κάτω των 2 μοιρών, είναι φανερή η ύπαρξη διακυμάνσεων. Οι διακυμάνσεις αυτές οδήγησαν στον σχηματισμό της δομής του Σύμπαντος.

wmap_peaks.jpg.82e91064322e21e565d8aa91b93bdf53.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα, ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα σύνοψη των ευρημάτων σχετικά με την ακτινοβολία υποβάθρου. Η θεωρητική τους πρόβλεψη πολλά χρόνια πριν παρατηρηθούν είναι ένα στοιχείο που επιβραβεύει τις κοπιώδεις και τίμιες έρευνες της επιστήμης πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα (και χαστουκάκι στις αυτάρεσκες αμφισβητήσεις των αυτοχρηζόμενων "κριτικών".)

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στέφανε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Όνως οι εντυπωσιακές προβλέψεις και η αναφορά στον Gamow από τον φίλο stemi ήταν ένας από τους λόγους που με ώθησαν να ετοιμάσω αυτή τη σύνοψη. Παράλληλα η ακρίβεια των μετρήσεων είναι πλεον εντυπωσιακή και δίνει αποτελέσματα πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Φυσικά αναπάντητα ερωτήματα υπάρχουν όπως πάντα αλλά αυτά είναι και η κινήτηρια δύναμη της προόδου.

 

Κώστας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις θέλουν την CMB ως ουράνιο πίνακα που φιλοξενεί κωδικοποιημένο μήνυμα από τον δημιουργό του Σύμπαντος (θεό ή προηγμένο τεχνολογικά πολιτισμό) με πληροφορίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της δημιουργίας.

:!:

Περισσότερα στο http://skyandtelescope.com/news/article_1647_1.asp?

 

Γιώργος :shock:

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις θέλουν την CMB ως ουράνιο πίνακα που φιλοξενεί κωδικοποιημένο μήνυμα από τον δημιουργό του Σύμπαντος (θεό ή προηγμένο τεχνολογικά πολιτισμό) με πληροφορίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της δημιουργίας.

:!:

Περισσότερα στο http://skyandtelescope.com/news/article_1647_1.asp?

 

Γιώργος :shock:

 

 

Βλέπω καλά???

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις θέλουν την CMB ως ουράνιο πίνακα που φιλοξενεί κωδικοποιημένο μήνυμα από τον δημιουργό του Σύμπαντος (θεό ή προηγμένο τεχνολογικά πολιτισμό) με πληροφορίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της δημιουργίας.

:!:

Περισσότερα στο http://skyandtelescope.com/news/article_1647_1.asp?

 

Γιώργος :shock:

 

 

Βλέπω καλά???

 

](*,) ](*,) Δε γυρίζουν καμιά ταινία τουλάχιστον; Μπας και βγάλουν λεφτά και αφήσουν την επιστήμη στην ησυχία της...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό το άρθρο με ξάφνιασε κι εμένα όμως αυτή του η παράγραφος δεν πρέπει να αγνοηθεί:

 

"Our work does not support the Intelligent Design movement in any way whatsoever, but asks, and attempts to answer, the entirely scientific question of what the medium and message might be IF there was actually a message," write the authors.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όντως αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να προσεχθεί και για έναν άλλο λόγο. Μήπως τελικά μερικοί ερευνητές χωρίς να προάγουν την επιστήμη τελικά κάνουν κακό στην ίδια δίνοντας προς τα έξω μια εικόνα αλχημείας και τελικά υπονομεύοντας της μόνο και μόνο για να κερδίσουν προσωπική προβολή;

Το ιδιο άρθρο θα μπορουσε να ήταν "ποσότητα πληροφοριάς που θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου" ή κάτι ανάλογο και πάντως όχι "Ενα μήνυμα στον ουρανό"... Επιστημονικά και πρακτικά θα είχε την ίδια αξία, αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα είχε την ίδια προβολή με μια δημοσίευση που μπλέκει μέσα υπερπολιτισμούς και συνωμοσίες...

 

Μια ανάλογη περίπτωση αλλά από ακριβώς την αντίθετη σκοπιά είναι η ιστορία με τις χρονομηχανές του Kip Thorne. Ο Κip Thorne θέλοντας να τραβήξει στα όρια την Γενική Σχετικότητα και τη συμπεριφορά του έντονα στρεβλωμένου χωροχρόνου δοκίμαζε λύσεις με τις λεγόμενες σκουληκότρυπες και την εξωτική ενέργεια. Οι λύσεις που επιτύγχανε ήταν εκτός φυσικής πραγματικότητας και προς το παρόν είχαν (και έχουν) μόνο μαθηματική αξία. Ακριβώς αντίθετα όμως με την παραπάνω ομάδα οι τίτλοι των δημοσιεύσεων ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί να μη μπλεχτεί η επιστήμη με την επιστημονική φαντασία, κάτι που όμως δεν κατάφερε να αποφύγει άθελά του.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"a message from the Creator embedded deep inside the number pi"

 

Εδώ τώρα τί να πώ?Οτι προκειται περί καταφανούς περίπτωσης εντυπωσιασμού απο μέρους του αρθογράφου?Οτι "ρίχνουμε άδεια για να πιάσουμε γεμάτα"???

3:Αει

1:Ο

4:Θεός

1:O

5:Μέγας

9:Γεωμετρεί

Και συνεχίζει ολόκληρο κοσμογονικό μήνυμα μιας και ο πι ειναι άρρητος!

Αυτό μας είναι γνωστό πριν καν αρχίσει να εκδίδεται το... Sky and Telescope!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αχ, αυτός ο θεός με το cmb και το πι, κι αυτοί οι εξωγήινοι με τα crop circles, να έχουν τόσα να μας πουν και να μην μπορούν να μας στείλουν ένα απλό sms.

:cry:

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Κοσμογονικο μυνημα προς ποιους?Εμας τους ανθρωπους που τωρα μολις αρχιζουμε να υπαρχουμε(σε σχεση με την ηλικια του συμπαντος)?

Παλι ολα γινονται για μας,παλι ειμαστε το κεντρο του κοσμου?

Αυτος ο θεος δεν μπορει πια να μας πει τιποτε στα ισια,μονο με κρυφα μυνηματα και υπονοουμενα?

Παλια ο θεος ηταν ο ηλιος,τωρα που ξερουμε τι ειναι ο ηλιος ο θεος αναβαθμιστηκε σε μεγαλη εκρηξη.Επειδη εμεις οι ανθρωποι συνεχεια δημιουργουμε πραγματα,θα πρεπει και καποιος συγκεκριμενος να δημιουργησε το συμπαν?

Κατι το φιλοσοφικο που διαβασα ¨Αφου ο θεος ειναι παντογνωστης,τοτε γιατι να δημιουργησει το συμπαν,για το οποιο ξερει εκ των προτερων ολη την εξελιξη του,αλλα και την καταληξη του?¨:-s

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφού πρώτα ευχαριστήσω το φίλο Heal γιά την απλή παρουσίαση τόσο ειδικών θεμάτων, παρουσίαση που επέτρεψε και σε εμένα, που δεν είμαι ειδικός, να προσεγγίσω το θέμα, θα ήθελα να συνεισφέρω στην συζήτηση ταξινομώντας εννοιολογικά, όπως νομίζω, το θέμα θρησκεία - επιστήμη, και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Η θρησκεία προυποθέτει πίστη, πίστη σε δόγμα και κανόνες, το οποίο παραδόθηκε στους ανθρώπους από τον Θεό (στις περισσότερες θρησκείες). Κάποιο δόγμα ή το πιστεύεις οπότε και ακολουθείς τη συγκεκριμένη θρησκεία ή δεν πιστεύεις οπότε και δεν θεωρείσαι θρησκευόμενος. Η θρησκεία ασχολείται με το μεταφυσικό και το υπερβατικό και απαντά σε βαθειές και πρωτογενείς ανησυχίες του ανθρώπου οι οποίες δεν αναζητούν αποδείξεις προκειμένου να καθησυχαστούν.

 

Η επιστήμη προυποθέτει μέθοδο (παρατήρηση - πείραμα - απόδειξη), αμφισβήτηση και κρίση της απόδειξης, αναθεωρήσεις ενόψει νέων ανακαλύψεων κλπ κλπ. Κάθε γνώση κερδίζεται με κόπο και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ο άνθρωπος προχωρεί κατανοώντας κάθε μέρα και ένα απειροελάχιστο κομμάτι του κόσμου.

 

Πολλά θρησκευτικά δόγματα, προκειμένου να γίνουν ευκολότερα κατανοητά από καθημερινούς ανθρώπους διαφόρων εποχών, χρησιμοποίησαν, συνειδητά και ασυνείδητα, μεταφορές του υπερβατικού στον φυσικό κόσμο (αποκαλύψεις, θαύματα, μυστήρια κλπ). Η επιστήμη, όπως προχωρά, καταρρίπτει μία προς μία τις μεταφορές αυτές δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι θέμα χρόνου οι θρησκείες να καταρριφθούν.

 

Αυτό που κατά τη γνώμη μου συμβαίνει, είναι ότι με τις επιστημονικές ανακαλύψεις, οι θρησκείες καθαρίζονται σταδιακά στις συνειδήσεις των περισσοτέρων ανθρώπων από όλες τις απλοικές πεποιθήσεις τους. Με καθυστέρηση ακολουθούν και τα - πάντοτε συντηρητικά - επίσημα δόγματα. Τελικά οι θρησκείες θα τείνουν να καλύψουν, σε όσους ανθρώπους έχουν έμφυτο το θρησκευτικό συναίσθημα, την ανάγκη προσέγγισης του υπερβατικού.

 

Στο μεταξύ η επιστήμη θα προχωρεί σε νέες κατακτήσεις. Αραγε θα συναντηθεί κάποτε με τη θρησκεία στην ουσία της;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

3:Αει

1:Ο

4:Θεός

1:O

5:Μέγας

9:Γεωμετρεί

 

Φίλε Max, μήπως κατα τύχη ξέρεις και το υπόλοιπο;;; =P~ =P~ =P~

 

Γιάννη σ'αυτό το ποιηματάκι μάλλον αναφέρεσαι:

 

Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί,

το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω,

παρήγαγεν αριθμόν απέραντον,

καί όν, φεύ,

ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη σ'αυτό το ποιηματάκι μάλλον αναφέρεσαι:

 

Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί,

το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω,

παρήγαγεν αριθμόν απέραντον,

καί όν, φεύ,

ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.

=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφού πρώτα ευχαριστήσω το φίλο Heal γιά την απλή παρουσίαση τόσο ειδικών θεμάτων, παρουσίαση που επέτρεψε και σε εμένα, που δεν είμαι ειδικός, να προσεγγίσω το θέμα, θα ήθελα να συνεισφέρω στην συζήτηση ταξινομώντας εννοιολογικά, όπως νομίζω, το θέμα θρησκεία - επιστήμη, και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Η θρησκεία προυποθέτει πίστη, πίστη σε δόγμα και κανόνες, το οποίο παραδόθηκε στους ανθρώπους από τον Θεό (στις περισσότερες θρησκείες). Κάποιο δόγμα ή το πιστεύεις οπότε και ακολουθείς τη συγκεκριμένη θρησκεία ή δεν πιστεύεις οπότε και δεν θεωρείσαι θρησκευόμενος. Η θρησκεία ασχολείται με το μεταφυσικό και το υπερβατικό και απαντά σε βαθειές και πρωτογενείς ανησυχίες του ανθρώπου οι οποίες δεν αναζητούν αποδείξεις προκειμένου να καθησυχαστούν.

 

Η επιστήμη προυποθέτει μέθοδο (παρατήρηση - πείραμα - απόδειξη), αμφισβήτηση και κρίση της απόδειξης, αναθεωρήσεις ενόψει νέων ανακαλύψεων κλπ κλπ. Κάθε γνώση κερδίζεται με κόπο και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ο άνθρωπος προχωρεί κατανοώντας κάθε μέρα και ένα απειροελάχιστο κομμάτι του κόσμου.

 

Πολλά θρησκευτικά δόγματα, προκειμένου να γίνουν ευκολότερα κατανοητά από καθημερινούς ανθρώπους διαφόρων εποχών, χρησιμοποίησαν, συνειδητά και ασυνείδητα, μεταφορές του υπερβατικού στον φυσικό κόσμο (αποκαλύψεις, θαύματα, μυστήρια κλπ). Η επιστήμη, όπως προχωρά, καταρρίπτει μία προς μία τις μεταφορές αυτές δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι θέμα χρόνου οι θρησκείες να καταρριφθούν.

 

Αυτό που κατά τη γνώμη μου συμβαίνει, είναι ότι με τις επιστημονικές ανακαλύψεις, οι θρησκείες καθαρίζονται σταδιακά στις συνειδήσεις των περισσοτέρων ανθρώπων από όλες τις απλοικές πεποιθήσεις τους. Με καθυστέρηση ακολουθούν και τα - πάντοτε συντηρητικά - επίσημα δόγματα. Τελικά οι θρησκείες θα τείνουν να καλύψουν, σε όσους ανθρώπους έχουν έμφυτο το θρησκευτικό συναίσθημα, την ανάγκη προσέγγισης του υπερβατικού.

 

Στο μεταξύ η επιστήμη θα προχωρεί σε νέες κατακτήσεις. Αραγε θα συναντηθεί κάποτε με τη θρησκεία στην ουσία της;

 

είναι δυνατόν να υπάρχει κτίσμα χωρίς κτίστη; όχι

ούτε είναι δυνατόν να υπάρχει σύμπαν χωρίς δημιουργό.

Πιστεύω ότι ποτέ ο άνθρωπος δε θα καταφέρει να φθάσει τον Θεό, γιατί απλά είναι το δημιούργημα.Σε καμμία περίπτωση δε μπορεί ούτε να καταλάβει τα πάντα, θα φθάσει μέχρι ένα σημείο. Όσο για το ερώτημα αν ο θεός υπάρχει, το ερώτημα είναι λάθος. Ο θεός δεν είναι υπό της αρχής (υπο+άρχω), αλλά η ίδια η αρχή. Εμείς οι αστρονόμοι το καταλαβαίνουμε νομίζω καλύτερα απο κάθε άλλον, γιατί καθημερινά μένουμε έκθαμβοι με το υπέρτατο αυτό δημιούργημα.

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
Νέα και ακριβέστερα αποτελέσματα από παρατηρήσεις που συνηγορούν υπέρ της Μεγάλης Έκρηξης και σχετίζονται με την ακτινοβολία υποβάθρου. Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο. Η επίσημη ιστοσελίδα του WMAP για συγκεντρωμένα στοιχεία.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η αντίθετη άποψη υπάρχει στο τεύχος Δεκεμβρίου 2005 του Discovery and Science σελ.58. Μια ομάδα επιστημόνων(30+) που έκανε πρόσφατα και συνέδριο υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε Big Bang. Σας αναφέρω δυο τρία αποσπάσματα:

"Κάθε φορά που το βασικό μοντέλό του Big Bang αποτύγχανε να προβλέψει αυτά που βλέπουμε, η λύση ήταν να στραφούμε σε κάνει νέο-στον κοσμικό πληθωρισμό, στη σκοτεινή ύλη και στη σκοτεινή ενέργεια...η κατάσταση αυτή είναι πλέον απαράδεκτη...αυτό δεν είναι επιστήμη". Επίσης οι πιο απόμακροι γαλαξίες που έχουμε δει και πιστεύουμε ότι έγιναν σχετικά γρήγορα μετά το Big Bang, έχουν τη μορφή των σημερινών, με άστρα όλων των ειδών και μεγεθών.Το υπέρυθρο τηλεσκόπιο Spitzer υπολογίζοντας της ερυθρές μετατοπίσεις αυτών των γαλαξιών βρήκε ότι η εικόνα τους κυμαίνεται από 600 εκατ. ως 1 δισεκατομ. έτη μετά τη Μεγάλη έκρηξη. Συνεπώς μια τόσο γρήγορη εξέλιξή δε μπορεί να εξηγηθεί με τη θεωρία του Big Bang. Όσο για τη θερμοκρασία υποβάθρου, ο 'Ερικ Λέρνερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος Λόρενσβιλ λέει ''Αν ξυπνήσεις σε ένα αντίσκηνο και όλα γύρω σου είναι λευκά, δε συμπεραίνεις ότι πρόκειται για τη γέννηση του σύμπαντος'', ''συμπαιρένεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε ομίχλη''. ''Ο Λέρνερ πιστεύει ότι η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου δεν προήλθε από τη Μεγάλη Έκρηξη και ότι στην πραγματικότητα είναι αστρικό φως που απορροφήθηκε και διαχύθηκε ξανά...Το αστρικό φως απορροφήθηκε από σωματίδια σιδήρου, τα οποία προήλθαν από σουπερνόβα, και στη συνέχεια διαχύθηκε με τη μορφή μικροκυμάτων". Άποψη και του Φρεντ Χόιλ.

 

Αυτά, απλά για να ακούγεται και η άλλη άποψη που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης