nkoumo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 Γεια σας.Με αφορμή μια φωτογραφία του huble που δείχνει γαλαξίες πριν σε αποσταση 2δισ. Ε.Φ (έτη φωτός), δηλαδή πριν απο 2δισ.χρόνια πίσω στον χρόνο, που δημιουργηθηκε το ερώτημα : μπορεί ενας από αυτούς τους γαλαξίες να ειναι ο δισκός μας πριν απο 2 δισ.χρονια? Η πιο γενικά , μπορεί να βλεπουμε το ιδιο αντικείμενο πολλές ανάλογα της αποστασης ή τον χρόνο που έχει διανυσει? Δειτε το σκιτσακι που εφτιαξα για να καταλαβεται το ερωτημά μου.Δηλαδή βλέπω από το τηλεσκόπειο μου τον γαλαξία Μ1 που απεχει 10ΕΦ και τον Μ1' που απειχει 8 ΕΦ.(τα νουμερα ειναι τυχαια, αν δεν βγαίνουν καποιες πραξεις βαλτε καποιες άλλες).Ποιος μου λεει ότι ο Μ1 δεν ειναι ιδιος με τον Μ1' ο οποιος εχει μετατοπιστει κατά 2 ΕΦ προς τα εμάς?(ή το αντίθετο)
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 Στους γαλαξίες μετράμε και την ερυθρολίσθηση, δηλαδή αν μας πλησιάζουν ή απομακρύνονται από εμάς, και πόσο γρήγορα. Υπάρχει μια περίπτωση, στους βαρυτικούς φακούς, που βλέπουμε το ίδιο αντικείμενο σε διαφορετικούς χρόνους. Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
jimkopa Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 με αυτην την λογικη απο τον Μ1 στομ Μ1' γιατι να μην βλεπουμε μια ευθεια γραμμή και να βλεπουμε 2 ή περισσοτερα σημεια? «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
nkoumo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 με αυτην την λογικη απο τον Μ1 στομ Μ1' γιατι να μην βλεπουμε μια ευθεια γραμμή και να βλεπουμε 2 ή περισσοτερα σημεια? Αυτο λεω και εγω, γιατι?
jimkopa Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 Ισως ειναι απλουστατη η εξηγηση ... την χρονικη στιγμη Α ειναι ταυτοχρονη χρονικη στιιγμη Α για ολο το συμπαν ...ο χρονος μπορει να μην κυλαει ιδιος σε ολο το συμπαν αλλα οι χρονικες στιγμες ειναι ιδιες σε μια χρονικη στιγμη ολα τα αντικειμενα εχουν την μοναδικη θεση τους στο συμπαν (στο τρισδιαστατο συμπαν που αντιλαμβανομαστε ) «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
ecuador Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 Όπως είπε ο φίλος παραπάνω, η μόνη περίπτωση να δούμε ένα αντικείμενο δύο φορές και κάθε είδωλο να έχει κάποια χρονική διαφορά είναι με βαρυτικούς φακούς. Για να στο πω απλά στο παράδειγμά σου, για να βλέπεις συγχρόνως τα δύο αντικείμενα που είναι 8 και 10 έτη φωτός απόσταση, σημαίνει ότι το φως ξεκίνησε από αυτά 8 και 10 χρόνια πριν. Για να είναι το ίδιο αντικείμενο, πρέπει να κατάφερε να πήγε από τη μία θέση στην άλλη μέσα σε 2 χρόνια. Επειδή δεν είναι καν σε ευθεία, η απόσταση που έπρεπε να διανύσει σε αυτά τα 2 χρόνια είναι μεγαλύτερη από 2 έτη φωτός. Κάτι που προφανώς δε γίνεται. Το ίδιο και στο ερώτημά σου, για να δεις το Γαλαξία μας όπως ήταν πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια πρέπει να ταξιδέψεις και να φτάσεις τη σφαίρα του φωτός που εξέπεμπψε τότε, που σήμερα έχει διάμετρο 2 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Για να έχεις μείνει πάνω σε αυτή τη σφαίρα (και να βλέπεις μόνιμα το Γαλαξία αυτής της εποχής) θα έπρεπε να κινείσαι με c ώστε να "προλαβαίνεις" το φως. Προφανώς και δε συμβαίνει αυτό, ο Γαλαξίας κινείτε με λιγότερο από 0.002c, άρα είσαι σίγουρος ότι ό,τι βλέπεις δεν είναι ο Γαλαξίας. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα