Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αρχικά με συγχωρείτε αν έχει απαντηθεί το ερώτημα μου.

Έψαξα σχετικά θέματα και αν και βρήκα κάποια στοιχεία, η άγνοια μου μάλλον δεν με βοηθάει. Δεν έχω προηγούμενη εμπειρία οπότε είμαι σαν να λέμε newbie

Πρόσφατα απέκτησα το Skywatcher 130/900 , στα δικά μου μάτια τεράστια αλλαγή από το παλαιό μου ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο της δεκαετίας του '80 (δηλαδη το οτι είδα το νεφέλωμα του Ωρίωνα ήταν κάτι πρωτοφανές για μένα ας πούμε)

Σκέφτηκα λοιπόν να χρησιμοποιήσω το νέο μου τηλεσκόπιο ώστε να το συνδυάσω με την Nikon D5100 (με την οποία έχω μέχρι τώρα φωτογραφήσει Star Trails αλλά και το "Milky Way" )

Προμηθεύτηκα το T-Ring όπως και μια προέκταση για την εστίαση (40 mm).

Προσπάθησα σήμερα να φωτογραφήσω τον ήλιο όμως παρόλαυτα είχα θέμα με την εστίαση και η εικόνα έβγαινε θολή (η μηχανή έχει live view).

Θα δοκιμάσω και με το φεγγάρι όταν έχω την ευκαιρία όμως υπάρχει κάτι που ίσως χρειάζομαι και έχω παραβλέψει? Μήπως χρειάζομαι μεγαλύτερη επέκταση ή κάποιο εξάρτημα?

Επίσης, ο εξοπλισμός αυτός φτάνει για ανεκτές φωτογραφίες ή ένας κατευθείαν φακός 600 - 1300 πχ για τη φωτογραφική μου μηχανή θα είχε καλύτερα αποτελέσματα?

Ευχαριστώ πολύ

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Δημοσιεύτηκε
Αρχικά με συγχωρείτε αν έχει απαντηθεί το ερώτημα μου.

Έψαξα σχετικά θέματα και αν και βρήκα κάποια στοιχεία, η άγνοια μου μάλλον δεν με βοηθάει. Δεν έχω προηγούμενη εμπειρία οπότε είμαι σαν να λέμε newbie

Πρόσφατα απέκτησα το Skywatcher 130/900 , στα δικά μου μάτια τεράστια αλλαγή από το παλαιό μου ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο της δεκαετίας του '80 (δηλαδη το οτι είδα το νεφέλωμα του Ωρίωνα ήταν κάτι πρωτοφανές για μένα ας πούμε)

Σκέφτηκα λοιπόν να χρησιμοποιήσω το νέο μου τηλεσκόπιο ώστε να το συνδυάσω με την Nikon D5100 (με την οποία έχω μέχρι τώρα φωτογραφήσει Star Trails αλλά και το "Milky Way" )

Προμηθεύτηκα το T-Ring όπως και μια προέκταση για την εστίαση (40 mm).

Προσπάθησα σήμερα να φωτογραφήσω τον ήλιο όμως παρόλαυτα είχα θέμα με την εστίαση και η εικόνα έβγαινε θολή (η μηχανή έχει live view).

Θα δοκιμάσω και με το φεγγάρι όταν έχω την ευκαιρία όμως υπάρχει κάτι που ίσως χρειάζομαι και έχω παραβλέψει? Μήπως χρειάζομαι μεγαλύτερη επέκταση ή κάποιο εξάρτημα?

Επίσης, ο εξοπλισμός αυτός φτάνει για ανεκτές φωτογραφίες ή ένας κατευθείαν φακός 600 - 1300 πχ για τη φωτογραφική μου μηχανή θα είχε καλύτερα αποτελέσματα?

Ευχαριστώ πολύ

Για DSLR σε prime focus πάνω σε νευτώνιο δε θέλουμε επέκταση, αντίθετα θέλουμε επιπλέον backfocus (π.χ. σε σχέση με μια ccd αφού οι dslr έχουν τον αισθητήρα "χωμένο" βαθειά). Ξέρω ότι το 130P/650 δεν έχει αρκετό backfocus (υπάρχει το 130PDS για αυτή τη χρήση) - δηλαδή δεν μπαίναι αρκετά "μέσα" ο εστιαστής, αν και το 130/900 είναι έτσι (δεν το ξέρω) θα μπορέσεις να εστιάσεις μόνο με κάποιο barlow που θα σπρώξει κάπως το σημείο εστίασης (αλλιώς με μετακίνηση του πρωτεύοντος πιο κοντά στο δευτερεύον). Για να καταλάβεις, δοκίμασε τη μέρα που είναι πιο εύκολο να δεις αν πηγαίνει αρκετά "μέσα" ο εστιαστής ώστε να εστιάσεις σε κάποιο μακρινό αντικείμενο.

Τώρα, με prime focus με το τηλεσκόπιό σου μπορείς να ελπίζεις σε σελήνη / ήλιο (κατάλαβα ότι έχεις φίλτρο, αλλιώς δε θα μας μιλούσες τώρα). Με μια webcam θα πας σε πλανητική. Για deep space η μόνη σου επιλογή είναι να βάλεις τη μηχανή καβάλα στη τηλεσκόπιο (piggyback - ή στον άξονα με τα βάρη επίσης γίνεται) με το δικό της φακό. Προφανώς όχι 600-1300 που λες, αλλά κάτω από 200mm και είτε χρησιμοποιείς μοτέρ είτε και χειροκίνητα μπορείς εσύ με το τηλεσκόπιο και τα χειριστήρια αργής κίνησης να ακολουθείς ένα αστέρι (έχοντας κάνει στο περίπου πολική ευθυγράμμιση) και η μηχανή να τραβάει (όχι υποχρεωτικά τον ίδιο στόχο). Μου άρεσε αυτή η διαδικασία το χειροκίνητο piggyback όταν ήμουν μικρός...

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω πολυ για την απάντηση.

Κυριως θα με ενδιεφερε να φωτογραφισω τη σεληνη και πλανητες, οκ αντε και κανα νεφελωμα αν ειναι δυνατον, σε απλη μορφη φυσικα δεν εχω σκομσ απαιτησεις. Φιλτρο προφανως εχω για τον ηλιο :) . (Γι αυτο ρωτησα για 600 - 1300, επειδη αυτοι ειναι οι στοχοι μου)

Περασε απο το μυαλο μου αυτο που γραφεις οτι δεν θελω επεκταση, αλλα επειδη παντου διάβαζα για επέκταση θεωρησα πως η σκεψη μου ηταν λαθος.

Ο Barlow που εχει το τηλεσκοπιο προφανως δεν βοηθαει ε? Θα πρεπει να παρω κάποιον της Nikon?

Για webcam θελει διαβασμα ... ακομα ειμαι σε αρχικο σταδιο. Αμ θελει κανεις να μου κανει ιδισιτερο στην Αναβυσσο βαζω το bbq χαχα χα

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω πολυ για την απάντηση.

Κυριως θα με ενδιεφερε να φωτογραφισω τη σεληνη και πλανητες, οκ αντε και κανα νεφελωμα αν ειναι δυνατον, σε απλη μορφη φυσικα δεν εχω σκομσ απαιτησεις. Φιλτρο προφανως εχω για τον ηλιο :) . (Γι αυτο ρωτησα για 600 - 1300, επειδη αυτοι ειναι οι στοχοι μου)

Περασε απο το μυαλο μου αυτο που γραφεις οτι δεν θελω επεκταση, αλλα επειδη παντου διάβαζα για επέκταση θεωρησα πως η σκεψη μου ηταν λαθος.

Ο Barlow που εχει το τηλεσκοπιο προφανως δεν βοηθαει ε? Θα πρεπει να παρω κάποιον της Nikon?

Για webcam θελει διαβασμα ... ακομα ειμαι σε αρχικο σταδιο. Αμ θελει κανεις να μου κανει ιδισιτερο στην Αναβυσσο βαζω το bbq χαχα χα

H επέκταση δε χρειάζεται πάντα, θα χρειαζόσουν π.χ. για eyepiece projection, επίσης με χρήση barlow αν είχες "φωτογραφικό" σωλήνα που είναι φτιαγμένος να εστιάζει χωρίς barlow κανονικά κλπ.

Είναι γενικά πιο εύκολο να δοκιμάσεις τη μέρα να δεις τι ακριβώς συμβαίνει με την εστίαση, βρες κάτι μακρινό και δες που "κολλάς".

Όχι, δε θες barlow της nikon (δεν υπάρχει κάτι τέτοιο), χρησιμοποιείς αυτόν του τηλεσκοπίου, μπαίνει πάνω του η nikon χρησιμοποιώντας ένα ανταπτοράκι από 1.25" σε t-thread που βιδώνει στο t-ring (μερικά barlow έχουν απ' ευθείας σπείρωμα t-thread, οπότε τσέκαρε το δικό σου μήπως δε χρειάζεται το ανταπτοράκι).

Έτσι θα μπορείς να πάρεις φωτογραφίες με μικρή έκθεση για ήλιο/σελήνη. Για πλανήτες ιδανικά θα θες βίντεο ώστε να συνδυάσεις εκατοντάδες ή χιλιάδες καρέ με ειδικό λογισμικό ώστε να παράγεις μία καλή εικόνα, και επειδή το video της Nikon δεν κάνει (χρησιμοποιεί ένα μικρό μέρος των pixel του αισθητήρα), το πιο απλό είναι να πάρεις μια φθηνή webcam (π.χ. η xbox) να της βγάλεις το φακό και να τη βάλεις απ'ευθείας πάνω στον εστιαστή (ή στο barlow για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αλλά δυσκολότερη στόχευση).

Για νεφελώματα όπως σου είπα η μόνη λύση που έχεις είναι ο κανονικός φακός της Nikon (όσο μικρότερος τόσο πιο εύκολο είναι να αρχίσεις - σηκώνει λάθη "οδήγησης") πάνω στο τηλεσκόπιο και εσύ να ακολουθείς τ' άστρα (την περιστροφή της γης για την ακρίβεια, αλλά κατάλαβες).

Δημοσιεύτηκε

Και παλι σε ευχαριστω.

Δεν εχει σπειρωμα ο δικος μου barlow οποτε χρειαζομαι αυτο το ανταπτορακι που γραφεις. Θα το ψαξω. Δοκιμασα μερα, οσο πιο "εξω" ηταν η εστιαση ηταν χειροτερα ... οποτε αυτο που γραφεις θα ειναι.

Τωρα για το νεφελωμα ... δηλαδη μπορω μεσω του piggyback να φορτωσω τη μηχανη με εναν 10 - 24 η 18 - 200 πανω στο τηλεσκοπιο, να βρω στον οδηγητη τον Ωριωνα (που πριν λιγο τον χαζευα) και να τον φωτογραφισω με τη Nikon? Δεν το ειχα φανταστει ποτε (οκ προφανως ακομα και στην Αναβυσσο το φως ειναι ισως πολυ για κατι τετοιο αλλα δεν με πειραζει να δοκιμασω)

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Δημοσιεύτηκε
Και παλι σε ευχαριστω.

Δεν εχει σπειρωμα ο δικος μου barlow οποτε χρειαζομαι αυτο το ανταπτορακι που γραφεις. Θα το ψαξω. Δοκιμασα μερα, οσο πιο "εξω" ηταν η εστιαση ηταν χειροτερα ... οποτε αυτο που γραφεις θα ειναι.

Τωρα για το νεφελωμα ... δηλαδη μπορω μεσω του piggyback να φορτωσω τη μηχανη με εναν 10 - 24 η 18 - 200 πανω στο τηλεσκοπιο, να βρω στον οδηγητη τον Ωριωνα (που πριν λιγο τον χαζευα) και να τον φωτογραφισω με τη Nikon? Δεν το ειχα φανταστει ποτε (οκ προφανως ακομα και στην Αναβυσσο το φως ειναι ισως πολυ για κατι τετοιο αλλα δεν με πειραζει να δοκιμασω)

Είτε πάνω στο τηλεσκόπιο, είτε στον άξονα με τα βάρη (ανάλογα με τι πατέντα θα βρεις), ώστε αν ο άξονας ορθής αναφοράς του τηλεσκοπίου σημαδεύει περίπου τον πολικό αστέρα και ακολουθείς ένα αστέρι με το τηλεσκόπιο, η κάμερά σου θα ακολουθεί την περιστροφή της γης και θα μπορείς να βγάλεις μεγάλη έκθεση. Δε θα βρεις στον οδηγητή τον Ωρίωνα. Στον οδηγητή θα βρεις ένα λαμπερό αστέρι, μετά θα το βάλεις σε προσοφθάλμιο μεγάλης μεγένθυνσης (barlow+προσοφθάλμιο για εσένα) και θα αρχίσεις με στρωτές κινήσεις να το ακολουθείς όσο πιο ομαλά μπορείς, δηλαδή να κρατιέται πάντα στο κέντρο (βοηθάει σταυρόνημα στο προσοφθάλμιο - γίνεται και χειροποίητο). Η κάμερα είναι που θα σημαδεύει τον Ωρίωνα και ενώ εσύ ακολουθείς τη βάζεις να κάνει μια μεγάλη έκθεση. Μου αρέσει γιατί με τις αυτόματες οδηγήσεις δεν τραβάμε εμείς τη φωτό, αλλά ο εξοπλισμός μόνος του. Ενώ έτσι... :)

Δημοσιεύτηκε

Οκ τον εβγαλα τον Ωριωνα με 250 φακο. Τωρα πρεπει να θυμηθω πως δουλευει το deepsky stalker η πως το λεν :lol:

Ναι ξερω πως δεν θα τον βρω στον οδηγητη να φαινεται, ξερω σε πια αστερια βρισκεται (αυτος και η Λυρα ειναι τα μονα νεφελωματα που ξερω ευκολα να βρω) και ετσι σημαδευω.

Δοκιμασα στον barlow που εχω να βαλω πανω τη μηχανη με tring και επεκταση. Η επεκταση στην ουσια "κρατουσε" τη μηχανη μου στο barlow. Δεν ηταν και οτι πιο σταθερο αλλα για να δοκιμασω. Εβγαλα τον Δια αλλα η εικονα δεν εχει καμια σχεση με αυτο που βλεπω με προσοφθαλμιο - δηλαδη τις κοκκινες γραμμες που εχει - , φαινοταν ενα φωτεινο σωμα και ενας δορυφορος στη φωτογραφια. Προφανως χρειαζεται η webcam που λες. Πρεπει να μαθω πως δουλευει αυτο το συστημα :)

Και παλι σε ευχαριστω πολυ

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Δημοσιεύτηκε

Ειμαι περιπου 2 μηνες μπροστα απο εσενα και τις αποριες σου με τις ιδιες πολυτιμες συμβουλες του φιλου equador!!!

Μενουμε αρκετα κοντα.σου εχω στειλε pm.

Celestron C11 280/2800 - Skywatcher Black Diamond 200/1000 dsf

Skywatcher neq6 pro go-to

Asi 224mc

Guiding 9*50 celestron finder

Televue Powermate 2.5x

Nikon D7200 - Canon 600d mod

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης