nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2006 Ποιά είναι η κατάλληλη μεγέθυνση για καλή παρατήρηση των πλανητών? π.χ ξέρω οτι ο 'Αρης απαιτεί τουλάχιστον 200x
gtgtstar_gazerltlt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2006 Εξαρτάτε απο το πόσο μακρινός πλανήτης είναι.Οσο πιο μακρινός πλανήτηςποσο μεγαλύτερη μεγέθνυση. Can you see the dark side of the moon?Φιλικά ο >>star_gazer<<
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2006 Ναι αυτό το γνωρίζω.Συγκεκριμένα αυτό που ζητάω είναι αναλυτικά το ποσοστό μεγέθυνσης που απαιτεί ο κάθε πλανήτης(και όχι μόνο)ξεχωριστα !
amgamer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2006 δν νομιζω πως υπαρχει καποια κλιμακα που να λεει Αρης: απο 200Χ κ πανω ή Κρονος: απο 220Χ κ πανω. εξαρταται απο αυτο που θες να δεις εσυ κ πως θες να το δεις. για παραδειγμα εγω βλεπω Κρονο στις 200Χαλλα τον απολαμβανω εξισου κ στις 60Χ η μεγενθυνση δν ειναι παντα η ουσια... BRESSER-GALAXIA(114/900)K-6mm,K-25mm,barlow 2xcelestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Ποιά είναι η κατάλληλη μεγέθυνση για καλή παρατήρηση των πλανητών? Εξαρτάται από τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου και των προσοφθαλμίων που διαθέτεις και πάντα σε συνάρτηση με το πόσο καλό είναι το seeing την ώρα της παρατήρησης. Eνώ για πολλά DSO (Deep Sky Objects) οι καλές μεγεθύνσεις βρίσκονται από 90Χ έως 130Χ, στους πλανήτες προσπαθούμε να ανεβάσουμε «όσο μας παίρνει» μεγεθύνσεις και μέχρι εκεί που η μεγέθυνση αποδίδει τις περισσότερες λεπτομέρειες και όχι τα μεγαλύτερα είδωλα. Προσωπικά, με το 10’’ dob μου, για Κρόνο, Δια και Άρη, τις περισσότερες φορές κινούμαι από 200Χ έως 300Χ με όριο το seeing. Δεν γνωρίζω τι προσοφθάλμια έχεις, αλλά θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις (να αγοράζεις) με αυτά που συνήθως θα σου αποδίδουν καθαρά είδωλα και όχι τόσο με κάποια που θα αποδώσουν κορυφαία, αλλά κάτω από εξαιρετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Πολύ πρόσφατα, επιτέλους, μετά από αρκετό διάβασμα στο internet, συζητήσεις με φίλους, αλλά και πειραματισμούς, αποφάσισα να αναβαθμίσω τις δυνατότητες του Burgess BV-125 binoviewer μου επιλέγοντας δύο Burgess/TMB 9mm πλανητικά προσοφθάλμια. Σε συνδυασμό με έναν Siebert 1.6Χ Optical Corrector Adaptor, θα μπορώ να παρατηρώ με το dob μου την Σελήνη και τους αγαπημένους μου πλανήτες στις 225Χ (f/l 1270mm x 1.6 = 2032 / 9 =225,7). Θα σας ενημερώσω σχετικά, όταν τα δοκιμάσω. Φιλικά PapGeo
gtgtstar_gazerltlt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Εξαρτάται από τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου και των προσοφθαλμίων που διαθέτεις και πάντα σε συνάρτηση με το πόσο καλό είναι το seeing την ώρα της παρατήρησης. Eνώ για πολλά DSO (Deep Sky Objects) οι καλές μεγεθύνσεις βρίσκονται από 90Χ έως 130Χ, στους πλανήτες προσπαθούμε να ανεβάσουμε «όσο μας παίρνει» μεγεθύνσεις και μέχρι εκεί που η μεγέθυνση αποδίδει τις περισσότερες λεπτομέρειες και όχι τα μεγαλύτερα είδωλα. Προσωπικά, με το 10’’ dob μου, για Κρόνο, Δια και Άρη, τις περισσότερες φορές κινούμαι από 200Χ έως 300Χ με όριο το seeing. Δεν γνωρίζω τι προσοφθάλμια έχεις, αλλά θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις (να αγοράζεις) με αυτά που συνήθως θα σου αποδίδουν καθαρά είδωλα και όχι τόσο με κάποια που θα αποδώσουν κορυφαία, αλλά κάτω από εξαιρετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Πολύ πρόσφατα, επιτέλους, μετά από αρκετό διάβασμα στο internet, συζητήσεις με φίλους, αλλά και πειραματισμούς, αποφάσισα να αναβαθμίσω τις δυνατότητες του Burgess BV-125 binoviewer μου επιλέγοντας δύο Burgess/TMB 9mm πλανητικά προσοφθάλμια. Σε συνδυασμό με έναν Siebert 1.6Χ Optical Corrector Adaptor, θα μπορώ να παρατηρώ με το dob μου την Σελήνη και τους αγαπημένους μου πλανήτες στις 225Χ (f/l 1270mm x 1.6 = 2032 / 9 =225,7). Θα σας ενημερώσω σχετικά, όταν τα δοκιμάσω. Φιλικά PapGeoΣυμφωνώ με τον PapGeo Can you see the dark side of the moon?Φιλικά ο >>star_gazer<<
amgamer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 δν νομιζω πως ο φιλος nick the greek εχει διατυπωσει σωστα την ερωτηση του.. οταν λες ποια μεγενθυνση απαιτει καθε πλανητης πρεπει να διευκρινιζεις τι θες να δεις.θες να δεις ποιοτητα?θες να τον δεις κοντα κ με ποιοτητα,θες να τον δεις μονο κοντα?θες να βλεπεις κ τον πλανητη κ τους δορυφορους του? οπως ειπα κ πιο πανω εξαρταται απο τι θες εσυ συγκεκριμενα να δεις... BRESSER-GALAXIA(114/900)K-6mm,K-25mm,barlow 2xcelestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Ζητώ συγνώμη αν δέν ήμουν αρκετά διευκρινιστικός στο ερωτημά μου.Αυτό που εννοούσα ήταν με ποιά μεγένθυνση είναι ορατοί οι πλανήτες(εκτός των Ουρανό,Ποσειδώνα και Πλούτωνα φυσικά)σε μέγεθος με αξιοπρεπές είδωλο.Το 8ιντσο GSO μου έχει Εστιακή Απόσταση 1200mm οπότε με Προσοφθάλμιο 25 mm έχω μεγένθυνση 48X ! 'Ομως παράγγειλα απο την A K T I S δύο επιπλέον προσοφθάλμια 4 και 6 χιλιοστών και θέλω να ξέρώ αν η μέγιστη μεγένθυνση που μπορώ να πετύχω(η οποία ειναι 300X) επαρκεί για αξιοπρεπή παρατήρηση των παραπάνω και όχι μόνο.
george12 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Γενικά για πλανήτες οι μεγενθήνσεις είναι απο 200 εώς 400(φυσικά και πιο χαμήλες οπώς 150).Είναι ανάλογο της ορατότητας.Το 8-ίντσο κάνει μεγένθυνση ουσιαστική μεχρί 400χ υπο καλή ορατότητα.Με το 6μμ θα έχεις μεγένθυνση 200χ και με το 4μμ 300χ.Είναι πολύ καλή για πλανήτες! There is no dark side of the moon, its all dark.
amgamer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 οπως ειπε κ ο Γιωργος..λιγες φορες μπορεις να παιξεις με 200Χ ποσο μαλλον με 300 κ 400! (η ατμοσφαιρικη διαταραχη ειναι μεγαλη κυριως τετοια εποχη) πολυ καλη επιλογη οσοαναφορα τα χιλιοστα.κ με εναν καλο barlow 2x παιζεις κ σε 400Χ που ειναι η μεγιστη ωφελιμη μεγενθυνση.δν μας ειπες ομως τι μαρκα ειναι κ τι τυπου? BRESSER-GALAXIA(114/900)K-6mm,K-25mm,barlow 2xcelestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Λογικά ο Barlow είναι 2x αλλά απο μάρκα δεν γνωρίζω!
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 4mm και 6mm..Στην θεση σου θα αφηνα το 4 και θα επερνα κανενα 10-15.. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2006 Δέν βλέπω τον λόγο να πάρω προσοφθάλμια 10-15 χιλιοστών την στιγμή που προσπαθώ να πετύχω την μέγιστη δυνατή μεγένθυνση(με καθαρό είδωλο φυσικά).Εκτός βέβαια αν εννοείς κάποιον συγκεκριμένο τύπο η μάρκα.
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2006 Χρησιμοποιόντας το προσοφθάλμιο των 4 mm είναι σα να προσπαθείς να κοιτάξεις μέσα από το άνοιγμα μεγέθους κεφαλιού καρφίτσας με το μάτι σου να <<γλύφει>> πάνω στο γυαλί λόγω πολύ μικρού eye relief. Σίγουρα η μέγέθυνση θα είναι μεγάλη και θα σου αποκαλυφθούν αρκετές λεπτομέριες. Όμως και η δική μου γνώμη είναι να πάρεις κάποιο προσοφθάλμιο 10 - 15 mm -πιό γενικής χρήσης αν μου επιτραπεί η έκφραση. Εκτός αυτού με ένα barlow 2χ και 2-3 προσοφάλμια θα μπορείς να κάνεις αρκετούς συνδιασμούς. ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα