Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Διαπίστωσα ότι το διαγώνιο 45 μοιρών πλήρους ανόρθωσης που έρχεται μαζί με το αχρωματικό 102/500 της skywatcher

 

στην παρατήρηση του Δία (πολύ φωτεινού αντικειμένου δηλαδή) δημιουργούσε δύο πολύ έντονες πλατιές φωτεινές ακτίνες από τον Δία προς αντίθετες κατευθύνσεις (το έκανε και στο ED80 άρα έφταιγε το διαγώνιο και όχι το τηλεσκόπιο)

 

ενώ αυτές οι ακτίνες δεν υπήρχαν αν στην θέση του χρησιμοποιούσα διαγώνιο 90 μοιρών καθρέπτη όπου όμως είχα ανόρθωση μόνο πάνω-κάτω και όχι δεξιά-αριστερά

 

Επειδή με βολεύει αφάνταστα να παρατηρώ πλήρως ανορθωμένο είδωλο

 

το ερώτημα μου είναι αν υπάρχει διαγώνιο πλήρους ανόρθωσης (είτε 45 είτε 90 μοιρών) που να μην δημιουργεί τέτοια ενοχλητικά φαινόμενα

 

Χρήστος

Δημοσιεύτηκε

Τα διαγώνια με πρίσμα γενικά είναι για μεγενθύνσεις κάτω από 50-100x και εμφανίζουν και αυτό το spike σε φωτεινά αντικείμενα, οπότε αποφεύγονται στην αστρονομία. Με πολύ ακριβά πρίσματα ακριβείας μπορείς θεωρητικά να ελαχιστοποιήσεις αυτά τα προβλήματα και απ' ότι έχω ακούσει από όσους έχουν το Baader 2" Amici prism erecting διαγώνιο 90 μοιρών, όντως πλησιάζει ένα κατοπτρικό διαγώνιο σε μεγάλες μεγενθύνσεις και το spike είναι ανεπαίσθητο.

Αλλά γιατί να δίνεις ένα σωρό λεφτά για να έχεις περίπου ίδια ποιότητα με ένα κατοπτρικό διαγώνιο της σειράς; Απλά συνηθίζεις να τα βλέπεις ανάποδα (που με τη συνήθεια μάλιστα σου φαίνονται πλέον "κανονικά").

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε

Εγώ έχω το ανορθωτικό 45 μοιρών της William Optics το οποίο όμως το πήρα για επίγεια παρατήρηση. Είναι πολύ καλό οπτικά αλλά δε βρίσκω λόγο να το χρησιμοποιήσεις στον ουρανό (ούτως ή άλλως οι 45 μοίρες για επίγεια παρατήρηση προσφέρονται, για ουρανό θα ήθελες 90).

 

Αλήθεια, τί είναι αυτό που σε βολεύει τόσο με το ανορθωμένο είδωλο; Το ότι θα διορθώνεις τη στόχευση του τηλεσκοπίου με τον ίδιο τρόπο που κοιτάς; Το συγκρίνεις με την εικόνα σε κάποιο πρόγραμμα;

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Μετακινούμαι και ερευνώ τον ουρανό με βάση την εικόνα από το stellarium και βρίσκω περίπου αδύνατον να το κάνω με ανεστραμμένο είδωλο.

 

Δεν έχω συνηθίσει να βλέπω τον ουρανό ανεστραμμένο και μάλιστα αντικείμενα που ορίζονται από πολλά σημεία και έχουν κάποιο σχήμα όπως π.χ. οι πλειάδες, δεν μου αρέσει να τα βλέπω ανεστραμμένα, μου φαίνεται ότι είναι άλλο αντικείμενο, βέβαια για σχεδόν σημειακά αντικείμενα όπως ο Δίας δεν έχω πρόβλημα με την αναστροφή.

 

Μόλις κερδίσω το λαχείο θα πάρω το πρίσμα της baader (600€!!!), για την ώρα συμβιβάζομαι να κάνω την αναζήτηση σε χαμηλή μεγέθυνση με το πρίσμα πλήρους ανόρθωσης όπου και τα spikes δεν εμφανίζονται τουλάχιστον στον βαθμό που να ενοχλούν, και για την τελική παρατήρηση π.χ. του Δία σε μεγάλη μεγέθυνση το αντικαθιστώ με τον διαγώνιο καθρέφτη.

 

Πάντως ακόμα και το ακριβό πρίσμα της baader χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία amici και με κατασκευαστική τελειότητα πετυχαίνει ελαχιστοποίηση του προβλήματος. Φανταζόμουνα ότι θα είχε φτιαχτεί κάτι μόνο με καθρέφτες οπότε το πρόβλημα θα απουσίαζε εντελώς ακόμη και από φτηνές υλοποιήσεις.

 

Σκέφτηκα θεωρητικά μια διάταξη με τέσσερεις καθρέφτες που θα το πετύχαινε και δοκίμασα μάλιστα να βάλω δύο καθρέφτες 90 μοιρών στην σειρά για να πειραματιστώ με τις αναστροφές του ειδώλου, αλλά διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε αρκετό backfocus. Οπότε αναρωτιέμαι πως κατασκευάσανε τα διοπτρικά σε διάταξη binocular που είχε αναφέρει ο equador όπου βάζανε τρεις καθρέφτες στην σειρά. Κόψανε τους σωλήνες ;

 

Ευχαριστώ για την συζήτηση.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης